Blogg

Epidemilördag 11 februari

Ett bildregn från senaste Epidemilördagen på Konstepidemin, håll till godo!

Vernissage i Galleriet för Marie Græsén Gardners soloutställning BIPOLAR BLUE II

På bilden; Marie Græsén Gardner, Psychosis, akryl på kanvas, 178×200 cm

I Pannrummet visas Simon Skutelis ljudverk En pinne är längre än ett streck. En upplevelse som inte går att fånga på bild. Johan Stenström skriver recension för Djungeltrumman:
”För mig är detta ett briljant porträtt av en älskvärd pedant, som sorterar objekt efter deras inbördes längdförhållanden och bygger ett konstverk utifrån det. Jag känner ingen annan som hade valt att gestalta en idé om skärningspunkten mellan bild och verbalt språk på det sättet.”
Läs hela Johan Stenströms text här

Mer ljudfokus på Konstepidemin – konstnären Ewa Brodin bjudit in Kill Time Easy Space för att visa projektet Audio for Video i Bageriet.

Kill Time Easy Space startades 1993 av konstnärerna David Krantz (Malmö) och Virgil Dejarv (Gbg) som ett sätt att förhålla sig till konst på ett enkelt och ledigt vis.

Kill Time Easy Space presenterade Audio for video, en utställning om en klassik ljudeffekts CD från 1997 – en skiva som är sällan spelad, men ej bortglömd med näst intill poetiska titlar som t.ex. 3 kr pant, I väntan på Kojak, Konsistensen du aldrig glömmer och 96 andra ljudupplevelser.

I Hus 10 pågick Allas Ateljé som vanligt, denna gång öppen verkstad med konstnärerna Anna Bauer och Kerstin Bratt. Poppis som alltid!

Konstepidemins gästkonstnär Elizabeth Sercombe hade ett artist talk i Grindstugan. Dr. Elizabeth Sercombe är författare och forskare bosatt i England och detta är hennes andra vistelse på Konstepidemin. Elizabeths kopplade samman författaren Pierrette Fleutiauxs text L’Expédition med hennes egen upplevelse av att ge sig ut på oväntade äventyr och öppnade för intressant samtal om upptäcksresor, ledarskap, pionjärsskap och hur man skriver en bok om en växt när man egentligen inte är intresserade av plantor. Du kan följa Elizabeths arbete med hennes nya bok Strange Adventures i hennes blogg www.twomonthsingothenburg.wordpress.com.

Nils Ramhøj, konstnär och engagerad i Konstepidemins Artist in Residenceprogram introducerar Elizabeth Sercombe

Elizabeth Sercombe

På bilden: Målning av Johan Lagergård

I Blå Huset visar just nu Johan Lagergård en serie målningar, och i galleriets glasrum finns ett urval av grafik av Lars Fernell.

Välkommen till Konstepidemin! Utställningarna i Galleriet och Pannrummet pågår till 5 mars, se även vårt kalendarie.

Revision på 3:e Våningen

Lördagen den 11 februari är alla välkomna till 3:e Våningen på vernissage för utställningen Revision.

IN THE MIDST OF THE GREAT CONFLICT BETWEEN CAPITAL AND LABOR, IN A GAP BETWEEN THE SWEDISH TAX LAW AND REALITY.

I grupputställningen Revision undersöks problematiken om hur konstnärligt arbete hanteras, värderas, används och utnyttjas utifrån 21 konstnärers perspektiv. Mitt i den stora konflikten mellan arbete och kapital, i en glipa mellan svensk skattelagstiftning och verkligheten, tittar en grupp konstnärer ut och frågar, Vad är arbete, vad är fritid?

Curator: Linda Tedsdotter

Medverkande konstnärer: Lotta Antonsson, Patrik Bengtsson, Oscar Guermouche, Trinidad Carrillo, Loulou Cherinet, Carolina Falkholt , Klas Eriksson, Juan-Pedro Fabra Guamberena, Bo Melin, Henrik Håkansson, Annika Von Hausswolff, Anna Lamberg, Goran Hassanpour, Dorota Lukianska, Ylva Ogland, Maria Magnusson, Pia Mauno, Mattias Norström, Jesper Norda, Linda Tedsdotter, Johan Zetterquist

Karin Östberg – Årets utställare i Exklusiv Expo

 

I februari är det premiär hos Daniel Berlin Krog i Skåne Tranås med en ny exklusiv utställning med samtida konsthantverk i krogens matsalar. Årets utställare i Exklusiv Expo är keramiker Karin Östberg, verksam på Konstepidemin i Göteborg.

Läs mer om det hela HÄR.

 

 

Konstepidemins Jul

Konstepidemin drabbades av julstämning och bjöd in till värmande aktiviteter i konstens tecken lördagen den 10 december.

15-julBland annat korvgrillning över öppen eld…

2julÖppen verkstad – allas ateljé i Hus 10 tillsammans med konstnärerna Nina Zetterquist och Kerstin Bratt.

3julTorbjörn Steijner i sin öppna ateljé

8julJulstämning på hög nivå hos Lena Rydén och Kerstin Åsling

9julDan Perrin hade sin ateljé öppen för besök

10jul

11julKonstepidemins Förlag arrangerade bokbord med det senaste från bland annat Åke Edwardson, Lina Ekdahl, Trinidad Carillo, Eva Dahlin, Mona Wallström, Linda Wallgren, Jonathan Josefsson, Maja Kristin Nylander, Camilla Engman & Tetra.

13julGranna granar, klädda eller ej, såldes i Bageriet.

7julGlada besökare hos Sverker Eklund

16julPå besök i Jonathan Josefssons ateljé

17-jul-anna-larssonFullt ös hos formgivare Anna Larsson

1jul-2016

I restaurang Blå Huset kunde man vara med på allsång tillsammans med Sara Sjödahl och Bronja Novak Lindblad eller uppleva jultraditioner vi inte visste att vi hade framförda av Ambassadörs. Musikgruppen Tetra bjöd på ett smakprov av sin prisade julföreställning Midvintervaka.

Stort tack till alla medverkande och till alla er som kom och värmde er med Konstepidemins Julstämning!
GOD JUL!

Taberaset i 8:an med Vännerna.

Si, dä va ett redit taberas, sa smålänningen.

Trångt, trångt och varmt – men en väldigt, väldigt fin afton. Säsongen med Konstepidemins vänner kunde knappast sluta bättre. Två spännande konstnärer som generöst berättade om sin verksamhet. En buffé som gav en försmak av julen. Ett lotteri med två eftertraktade grafiska blad som vinster…

Foto Johan Wingborg

Mat och mingel i all ära, men det var kvällens inbjudna artister, textilkonstnären Sandra Ikse och filmaren Johannes Nyholm, som lockade rekordmånga av Vännerna. Vi var ett hundratal som bänkade oss för att ta del av Sandras och Johannes konstnärskap.

Sandra Ikses historia är späckad med sorg och saknad, men också kamplust och segrande liv. Det var inget litet glatt barn som kom som flykting från Lettland under kriget. Minnen av anhöriga som Stalin tvingade till Sibirien. Många försvann.

Foto Johan Wingborg

Min morfar svalt ihjäl i ett läger, berättade Sandra. Ett av de mörka minnena från barndomen.

I Göteborg blev det så småningom flickskola för Sandra och – trots ett visst motstånd i hemmet – konstutbildning på Slöjdis och senare Valand.

Valand på tidigt 70-tal. Starkt vänsterpolitiskt dominerat. Sandra vävde gripande bilder med motiv från det pågående Vietnamkriget. Engagemanget var starkt. Men den marxistiskt propagandastyrda kulturen som utvecklats på Valand blev så småningom problematisk för Sandra.

Att jag gick på den lätte, som hon säger idag. Men hennes bilder från den tiden, som Vännerna fick se, är storslagen textilkonst.

Lärare på Kursverksamheten, barn och politik dominerade livet under flera år. 1976 inträffade den skakande tragedin då en son drunknade. Förlusten fick Sandra att tappa fotfästet.

Jag försökte bearbeta sorgen med en stor väv. ”Mor och barn” – en gripande bild. Ytterligare svåra slag drabbade Sandra, vilket innebar fördjupad sorg men också rika insikter. Tunga tider.

Men jag valde livet, betonade Sandra. Nu är hon i full färd med att skriva. Ett bokprojekt hon jobbat med i nio år. Den berättelsen gav hon generöst prov på under vänträffen.

Orden bara glor på mig, sa Sandra. Väven har en början och ett bestämt slut, till skillnad från orden och måleriet.

I Johannes Nyholms bildspäckade konstnärskap är det också svårt att skönja något slut. Det flödar.

foto Johan Wingborg

Som filmare har Johannes – i likhet med Sandra ateljeist på Konstepidemin – nått internationella framgångar. Senast med sin prisbelönta långfilm ”Jätten”, som nu visas på biograferna. En fascinerande berättelse om en liten, grymt utsatt människa. Men också en skildring där fantasin och drömmen om kärlek är vida större än människan själv. Svindlande vackert. Även om just denna berättelse till stora delar utspelar sig i Göteborgs märkliga boulvärld.

Johannes gav flera prov på kortfilmer och den teknik han arbetar med.

foto Johan Wingborg

foto Johan Wingborg

Filmen ”Las Palmas” med den tvååriga dottern i huvudrollen är en riktig pärla, som också drog ner många varma skratt under Vänträffen.

Musikvideo med dockspel i skuggspelsteknik och animationer finns i Johannes tidigare repertoar. Nu är han i ful färd med ett nytt långfilmsprojekt, avslöjade han.

Men allt i den här speciella världen tar så oerhört lång tid – från manus till färdig film. Oändliga förhandlingar, inte minst om pengar.

foto Johan Wingborg

foto Johan Wingborg

Jätten” tog närmare 10 år att förverkliga – från ax till limpa. Den nya filmidén är redan flera år gammal och ännu är det en bra bit fram till att projektet är i hamn. Men vi väntar så gärna.

Kvällen avrundades med årets lotteri och två glada vinnare kunde gå hem med varsitt grafiskt blad, lyckostarna.

I januari fortsätter Vänträffarna och vårens program är lockande. Vi ses!

Text: Tomas Rubin

Fredrik Åkum – Sten A Olssons Kulturstipendiat 2016

Konstnären Fredrik Åkum, verksam på Konstepidemin, tilldelas stipendium för 2016 från Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur.

Fredrik Åkum, fotograf Peter Claesson

Fredrik Åkum, fotograf Peter Claesson

Juryns motivering: Fredrik Åkums konst spänner över ett vidsträckt fält: från måleri och skulptur till fanzines, installationer och textiltryck. Med upprepningar och omtagningar skapar han en genomlyst och fragmentarisk bildvärld som är lätt att förlora sig i. Betraktarens blick sugs snabbt in bland växter och gestalter som svävar mellan abstrakt och föreställande, mellan upplevt och otänkbart. Ett av konstnärskapets genomgående teman är flyktighet och genom att kombinera ögonblicklig exakthet med långsamma och slumpmässiga aspekter visar Fredrik Åkum på konstens möjlighet att fördjupa verkligheten.

För ett variationsrikt konstnärskap som med gåtfull lyster frilägger tillvarons konturer tilldelas Fredrik Åkum stipendium för 2016 från Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur.

2016 års stipendieutdelning äger rum med början kl. 18.00 fredagen 2 december i Stenhammarsalen, Konserthuset i Göteborg. Årets stipendiater och verksamhet presenteras och några musikstipendiater underhåller. Honorärstipendiat 2015 Tomas von Brömssen, deltar också under stipendieutdelningen.

Övriga stipendiater:
Konstnären Lotta Antonsson
Sångerskan Katarina Karnéus
Musikern Laleh Pourkarim
Konstnären Ida-Lovisa Rudolfsson
Musikerna Naoko Sakata Trio

GRATTIS!

 

PIA MAUNO: GREETINGS FROM OTHER REALITIES

KEPblogg_Pia_Mauno2016

Ny utställning med Pia Mauno – Hammarkullen Konsthall 11/11 – 6/1 2017
Vernissage fredag 11/11 kl 16.30 – 18

”Ett återkommande motiv i mina arbeten är en växelverkan mellan skyltfönster och omklädningsrum. Ett spel mellan att visa upp och dölja. Glasmontern som ett rum där man vanligtvis kan se in utan att bli sedd. På Hammarkullens konsthall visar jag tredimensionella collage, en idé om mentala provrum där olika delar krockas med surrealistiska och textila metoder som tex mönsterkonstruktion. En del av verken är en kommentar och en slags parafras på surrealisten Max Ernst collage ”The hat makes the man. I stället för den klassiska svarta hatten har jag använt kepsar , ett sätt att få in färg och strukturer från vår samtid. Med titeln Greetings from other realities vill jag referera till en hälsning från en surrealistisk plats, en psykologisk zon som kan vara främmande eller bekant oavsett från vilket perspektiv man betraktar.

Pia Mauno bor och verkar i Göteborg, med ateljé på Konstepidemin. Utbildad på Konsthögskolan Valand. Pia är initiativtagare till tankesmedjan Skräddare som rebell samt lärare i måleri på Göteborgs konstskola

Mer info: Blå Stället www.blastallet.goteborg.se
Hitta: vid rulltrapporna hållplats Hammarkullen

Nils Ramhøj ställer ut på galleri Konstepidemin

KEP2016_NilsR_blogg2

Innanför galleridörren ligger affischerna och väntar på att du ska komma och ta med dig ett gratis exemplar av vernissageaffischen!

I Galleri Konstepidemin visas i oktober närmare 300 målningar, teckningar och fotografier med utgångspunkt från olika sociala, politiska och religiösa verkligheter som Nils Ramhøj ställts inför under längre vistelser i Mexico.

”På väggarna blandas högt och lågt. Jag vill se, syna och visa allt. Över ögonhöjd samsas madonnor av alla dimensioner med maktens män. Längre ner, på gatan, uppträder levande kroppar i förening med all slags trivialiteter, ett golv, en martyr, ett avlopp, ett sår, ett rep, en hand, en son…”

KEP2016_NilsR_blogg

Foto: Danelle Bergstrom

Nils Ramhøj med fotografiet ”En blind”, 100 x 75 cm, på väg upp på galleriväggen före vernissagen. Utställningen visas till 23 oktober. Den 12 oktober samt den 19 oktober arrangeras publika samtal om utställningen, läs mer här

 

Mona Wallström på Gustavsbergs Konsthall: Angående HUS nr. 10

Linn Greaker, grafisk formgivare / MFA

 

Mona Wallström är en av Sveriges mest erkända smyckekonstnärer. Sedan drygt tjugo år har hon sin ateljé i Konstepidemin i Göteborg, i en av de byggnader som tillhört det tidigare epidemisjukhuset. Utställningen ”Angående Hus nr. 10” sammanfattar ett mångårigt projekt, där just platsen, arkitekturen och byggnadernas historia står i centrum.

Om utställningen ”Angående HUS nr. 10″, skriver Mona Wallström:
Huset har en egen historia, en verksamhet som inte finns där längre. Det var en av de byggnader som uppfördes som delar i ett epidemisjukhus. Det går inte att förbise de öden och händelser som utspelats här. Tragiken med sjukdom och död naturligtvis, men sjukhuset var också känt som en omtyckt arbetsplats. Aspekter som var för sig har flera ingångar till idéutveckling. Medicinhistoriska museet har också varit en källa, mer för inspiration än information. Fascinerande var den utrustning med sina förpackningar som läkare använde vid patientbesök. Lådor och etuier hade getts lika mycket omsorg som utrustningen själv. Ett tecken på vilket värde den hade men också ett sätt för läkaren att visa trovärdighet inför inför patienten.

Citatet är ett utdrag ur Mona Wallströms bok som kommer ut samma dag som utställningen öppnar. Boken presenterar projektet ”Angående HUS nr. 10” genom ett omfattande bildmaterial, Wallströms anteckningar och en essä av Love Jönsson, intendent på Röhsska museet.

Utställning pågår till 8 januari 2017.

Equipment Box. Mona Wallström

Equipment Box. Mona Wallström

 

Affisch: Linn Greaker, grafisk formgivare / MFA

Konstepidemins dag 2016

Konstepidemins dag är en klassiker för många – då öppnar vi dörrarna på Konstepidemin och man kan ta del av föreställningar, utställningar och besöka konstnärerna i deras ateljéer. I år testade vi en ny grej och öppnade portarna en fredag för de som ville fira med oss!

Konstepideminsdag2016_BirollenMusikanten_2

Birollen och Musikanten från BIG WIND hjälpte oss att inviga dagen på ett musikalist vis – med en unik Aria och allsång.

Konstepideminsdag2016_BirollenMusikanten_1

Därefter tog My Quiet Companion med Sofia Ekberg, Patrick Rydman och Henrik Cederblom plats på scenen och spelade låtar från konserten Hungriga Hjärtan, som snart har premiär på Aftonstjärnan i Göteborg.

Konstepideminsdag2016_MyQuietCompanion

Konstepideminsdag2016_BirollenMusikanten_3

Alla lyssnade med stora öron…

dav

Asfaltsmålningen var en given succé som vanligt!

Konstepideminsdag2016_bigwind_1

…och så dök ett gäng anarkistiska blommor från BIG WIND upp ur rabatterna och körde Blommornas Vals.

hdr

Konstepideminsdag2016_ROND_1

Svunna tider gav sig till känna och syster Stina och syster Ulla kom och tog tempen på Konstepidemins ursprung som epidemisjukhus med ROND, en vandrande dansinstallation.

Konstepideminsdag2016_ROND_2

Konstepideminsdag2016_ROND_3

Medverkande i ROND: Stina Hedberg och Ulla Eckersjö med dräkter av Kostymateljén Örnen.

dav

Öppna ateljéer hos konstnärerna Karin Östberg, Kerstin Sarvimäki, Anna Svensdotter, Berit Jonsvik, Eva Zethraeus, Torbjörn Steiner, Kerstin Bratt, Sverker Eklund, Folke Olsson, Hiromu Kakoi, Carina Fihn, Lena Rydén, Jill Lindström & Tomas Ferm.

Hos Karin ÖstbergKerstin Sarvimäki

dav

Anna Svensdotter och Berit Jonsvik presenterade sitt samarbetsprojekt Telluriska perspektiv och Saturnus vingar.

dav

Berit Jonsvik

dav

Pecka Söderberg

Konstepideminsdag2016_kiosken_bageriet

Till höger: Catrin Serck-Hanssen

Bageriet på Konstepidemin förvandlades av bagerigruppen till en diversehandel där handsydda grejer samsades med konst, loppisfynd o diverse artefakter.

Under kvällen var det filmfestival i Gröna Rummet  – först kortfilmsmarathon med Matlagningsprogrammet ingen talar om längre – The Inertia Variations – Våra hem, deras hus & Spår sedan visning av långfilmerna Penthouse North och Freak Out.

dav

Invigning av KonstZOO(n) – en parkutställning som kan besökas när som helst, dygnet runt – leta bara rätt på en röd postlåda på området så hittar du kartan som guidar dig till alla verken utomhus.

Detta var också sista helgen som grupputställningen Late Summer Art show visades i galleriet. Konstnärerna Denis Romanovski och Peter Eccher genomförde ”I Augment”, en auktionsperformance om värde.

dav

Denis Romanovski med verket som auktionerades.

hdr

Denis Romanovski och Peter Eccher tillsammans med den lyckliga auktionsvinnaren.

Tack alla ni som kom och firade Konstepidemins dag!

Seminarium: Gränser, möten & samarbeten

 

dav

Den 26 augusti bjöd Konstepidemin in till ett seminarium med fokus på utmanande samarbeten, kunskapsutbyten och konst som korsar gränser, både fysiska och mentala. Seminariet vänder sig till de som ville inspireras att tänka i nya banor kring samarbete, ta del av processen bakom aktuella konstprojekt eller öka sin kunskap om konstnärers arbetssätt.

Som uppvärmning inför dagen gjorde dansaren Bronja Novak Lindblad och författaren Lina Ekdahl ett unikt, improviserat samarbete.

Bronja Novak Lindblad

Bronja Novak Lindblad

Lina Ekdahl

Lina Ekdahl

Johannes Samuelsson

Johannes Samuelsson

Dagen började med tre föreläsningar på olika sätt berör frågor om konst, migration och arbete. Först ut av föreläsarna var konstnären Johannes Samuelsson från Umeå. Johannes  berättade om projektet Antons skrotkaminer för utomhusbruk och sitt samarbete med plåtslagaren och f.d. tiggaren Anton Ciurar, en historia om ett hantverk och om en kamp för att få en plats i samhället.

KEP2016_seminarium26aug_AnnIghe

Ann Ighe

Ann Ighe är lektor i ekonomisk historia och redaktör för tidskriften Ord&Bild. Ann reflekterade över arbete som begrepp, och över konst som arbete, nytta och värde.

 Samira Motazedi

Samira Motazedi

Samira Motazedi är projektledare och curator för Art as a Space for Action, producerat av ICIA – Institute for Contemporary Ideas and Art. Art as a Space for Action fokuserar på konstnärlig praktik i tillstånd av migration och har under våren 2016 arrangerat öppna diskussionsmöten för frågor kring migration och konst. Samira berättade om sin personliga upplevelse av att komma som flykting till Sverige och de svårigheterna hon har mött som konstnär.

Efter presentationerna delade gruppen på sig och tog del av möten med konstnärliga arbetsprocesser, gränsöverskridande verksamhet och möjliga och omöjliga samarbeten genom presentationer av konstnärer på Konstepidemin. Vid varje möte fick man välja en av två presentationer. Här kommer en kort presentation:

Första mötet

Late summer art show (t.v) "Vecket" från föreläsning och workshop med Skräddaren som rebell t.h

Late summer art show (t.v) ”Vecket” från föreläsning och workshop med Skräddaren som rebell t.h

Ulla Mogren: Det oförutsedda som styrka 
Hur arbetar man med det oförutsedda i omfattande samarbeten så att det blir till en styrka?
Konstnären Ulla Mogren presenterade Galleri Konstepidemin och dess verksamhet utifrån den pågående utställningen Late Summer Art Show med verk av 70 konstnärer.

Pia Mauno: Skräddaren som rebell 
Påverkas tänkande och skapande av ett materials motstånd? Har samtidskonsten och textilindustrin något gemensamt?  Kan bärandet av ett textilt arv påverka ett konstnärskap? Det är frågor som Tankesmedjan “Skräddaren som rebell” ställer. “Skräddaren som rebell” är ett samarbetsprojekt där konstnärer och skribenter som bär med sig en textilkultur har bjudits in. Kollektivt har de utforskat  två mytologiskt starka symboler; “skräddaren” (handen, ögat & formen) och “rebellen” – (tanken/agerandet).

Medverkande i projektet berättade om Skräddare som rebell och reflekterade kring form och tanke med utgångspunkt från det textila.

MÖTE 2

anna_fia

Anna Svensdotter t.v (foto: Berit Jonsvik). Fia Adler Sandblad t.h. (foto: Gorki Glaser – Müller)

Berit Jonsvik & Anna Svensdotter: Telluriska Perspektiv och Saturnus Ringar
När startar någonting? Varför påbörjas ett konstnärligt samarbete? Hur provar vi oss fram och när är det färdigt för publiken? Vad är skillnaden mot att arbeta ensam med ett projekt? Det visuella är starkt på sitt sätt och det ljudande på sitt – hur kan uttrycken förstärka varandra utan att det ena tar över? Bildkonstnär Berit Jonsvik och flöjtist Anna Svensdotter talarde om en konstnärlig arbetsprocess, om ”work in progress” som metod och om att låta två konstnärliga uttryck brytas mot varandra och förtydligas i processen.

Fia Adler Sandblad: Konstskapande med kroppar som arkiv 
Genom djupintervjuer och observationer av människors livssituationer fångar Fia Adler Sandblad tystade historier, ett arbete som bland annat sker i samarbete med en socionom på Räddningsmissionen. Skådespelaren Fia Adler Sandblad berättade om scenkonstnärligt undersökande arbete med fysiska och vokala praktiker, improvisationer och handlingsbaserade aktioner.

Sista mötet

Lerworkshop t.v (foto: Lina Ikse) Stillbild från ”Våra hem, deras hus” t.h.

Lerworkshop t.v (foto: Lina Ikse) Stillbild från ”Våra hem, deras hus” t.h.

Sofia Åhrman: Gränsöverskridande konstpedagogik
Hur kan man ge barn och unga nycklar till att med frihet närma sig världen och få pröva på och ta del av konst i ett samhälle fyllt av krav på prestationer? Sofia Åhrman, projektledare för Konstepidemins barn och unga-verksamhet, berättade tillsammans med konstnären Pecka Söderberg om att arbeta ålders-, genrer- och socio- överskridande i det konstpedagogiska arbetet genom att sätta den konstnärliga processen i centrum.

Anders Berggren: Våra hem, deras hus
Producent Anders Berggren berättade om arbetet bakom dokumentärfilmen ”Våra hem, deras hus” (regi: Malcolm Noble). ”Våra hem, deras hus” handlar om de boende på Pennygången i Göteborg och deras strid mot Stena Fastigheter som vill lyxrenovera lägenheterna och dubbla hyrorna.

 

Kiosken på Bageriet

KM_C308-20160818120124
Under Konstepidemins dag nu på fredag (26/8) så kommer Kiosken, en diversehandel, att husera i Bageriet. Öppet mellan kl 12-20.

Lena Rydén ställer ut i Karlstad

lenaryden

Meira Ahmemulic ställer ut på Kalmar konstmuseum

Kalmar-Konstmuseum

SONGLINES FOR A NEW ATLAS – Kalmar Konstmuseum 18/6 – 18/9

– Vi bor i en värld av synliga och osynliga gränser som är i ständig rörelse. Migration är ett globalt tillstånd, medan mänskliga rättigheter sätts ur spel på många platser. I konstens världar kan man förflytta sig som man vill utan vare sig pass eller visum.

Medverkande konstnärer: Bita Razavi (IR/FIN/EST) Nadia Kaabi-Linke (TN/D) Bani Abidi (PAK/D)
Meira Ahmemulic (S) Karel Koplimets (EST) Malene Mathiasson (DK)
Dzamil Kamanger/Kalle Hamm (IR/FIN) Linda Persson (S/GB)

Vernissage LÖRDAG 18 JUNI KLOCKAN 14.00
Tf Museichef Anneli Berglund hälsar välkommen och curator Torun Ekstrand inviger utställningen.
Samtal med närvarande konstnärer.

Entréutsmyckning av Nils Ramhøj

IMG_4904 610x813pix

I entrén på Viktoriagatan 38, där det tidigare fanns en dörr, växer nu ett stiliserat träd, som levande och obändigt bryter genom golvet och sedan ger sig upp genom taket och försvinner någonstans, mer nature vivante än nature morte! Passande just nu när trädgården speglar sig i plexiglaset och blandar ute och inne och kultur och natur!
Konstnär är Nils Ramhøj. Se mer av hans fantastiska konst på www.ramhoj.se
Han har ateljé på Konstepidemin ovanför Linnéplatsen, Nordens största arbetsplats för konstnärer i det fria kulturlivet. Besök gärna Konstepidemin och gallerierna.
/Per Brodén, 4tr

Städpoolen på Konstepidemin ställer ut i Påsk

Bild: Konstepidemin / Städpoolen

Bild: Konstepidemin / Städpoolen

7 från Konstepidemin – Städpoolen ställer ut!

Städpoolen är grupp Konstepidemiker som ibland städar och ibland gör konstprojekt tillsammans.
Denna gång visar Städpoolen foto, smyckekonst, textil och måleri på Unsquare Gallery i samband med konstrundan i Skärhamn, långfredag till påskdagen, 25- 27 mars.

Medverkande konstnärer: Lina Ikse, Anna Unsgaard, Anna Bauer, Catrin Serck Hanssen, Mona Wallström, Anne Pira och Ewa Brodin

Plats: Unsquare Gallery, Storgatan 9 SKÄRHAMN
Öppet: långfredag 14 -18, påskafton 11 – 16, påskdagen 11-16

 

För mer information kontakta:
Catrin Serck Hanssen 073-350 87 07 c.serck@telia.com
Anna Bauer 0737-683472 anna@annabauer.se

Galleriet drivs av Ida Höglund ida@unsquaregallery.com

Meira Ahmemulic ställer ut på Västerbottens museum

THE WHITE HOUSE

Konsepidemins Meira Ahmemulic deltar i utställningen The White House tillsammans med Cecilia Germain, Caroline Seung-Hwa Ljuus, Sofia Hultin & Conny Karlsson Lundgren, 6 mars–29 maj 2016, Västerbottens museum.

Konstfrämjandet i Västerbotten och Västerbottens museum bjuder tillsammans in fem yrkesverksamma konstnärer till ett projekt där nyproducerad konst tar avstamp i kulturarvet med särskild fokus på vithetsnormer och levnadsberättelser. Konstnärerna undersöker, speglar och införlivar det lokala och mångkulturella kulturarvet, och har i arbetet tillgång till museets samlingar och arkiv.

Syftet är att få syn på hur svenskhet konstrueras och representeras i kulturarvet samt att fånga dess estetiska värden för att bryta med strukturer som åtskiljer människor. Ett annat syfte är att ge plats åt nya och ohörda levnadsberättelser från Västerbotten som finns utanför den bärande normen, med utgångspunkt i bland annat kön, sexualitet och etnicitet.

Cecilia Germain, "The New World", 2008. En omvänd kolonialisering där den afrikanska kontinenten koloniserar Europa.

Cecilia Germain, ”The New World”, 2008. En omvänd kolonialisering där den afrikanska kontinenten koloniserar Europa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mer information finns här: www.vasterbotten.konstframjandet.se

Patrik Andiné ställer ut på Galleri 1 i Göteborg

patrik

Patrik Andiné ställer ut på Galleri 1, Erik Dahlbergsgatan 14 i Göteborg
Utställningen pågår 12/3 – 9/4
Vernissagelördagen den 12 mars

Välkomna!

Konstäggen är på plats

IMG_41921

IMG_41911

Konstägg på Tjolöholms Slott


I samarbete med Tjolöholms Slott presenterar Konstepidemin ”Sense and Sensibility”, en utställning av unikt utformade betongägg,
inspirerade av den brittiska trädgården och den engelska författaren Jane Austens klassiska böcker. Utrustade med karta och envishet får besökarna ge sig ut och leta upp äggen som är finurligt utplacerade i Tjolöholms vackert belägna slottsträdgård.

Årets målare:
Ragnar Schmid, Kerstin Åsling, Andreas Korsár, Berit Jonsvik, Jonathan Josefsson,
Anna Unsgaard, Camilla Engman, Lars Åsling, Pia König och Per Agélii

 

Tjoloolm2016_AndreasKorsars_foto_camillaEngmanÄgg av Andreas Korsár, foto Camilla Engman

SENSE AND SENSIBILITY – KONSTÄGG MED EN KÄNSLA AV FÖRNUFT…

Förra året åkte påskharen med sina äggmålare på inspirationsresa till Tudorland och den gryende renässansen. I Tudorland visade sig folk vara helt galna, till exempel var offentliga halshuggningar högsta mode. Vägen hem blev lite krokig, och alla äggmålarna fastnade till slut i en helt annan del av historien. Visserligen befann de sig i en vacker trakt vid den engelska sydkusten, men klockan hade bara hunnit till år 1800 ungefär. ”Det sägs att här bor stolta människor med känsliga hjärtan fyllda av förnuftiga fördomar … Eller om det var det tvärtom? Oavsett vilket så är nog alla här också fullständigt galna. Precis som vi”, förmodar haren.

Välkommen på invigning lördag 12 mars, Tjolöholms Slott, Fjärås.
Utställningen pågår 12 mars – 1 maj
Fri entré. Konstäggen finns utplacerade i slottsträdgården. Karta över äggen finns i slottsbutiken samt kan hämtas i lådan vid slottsentrén.

www.tjoloholm.se

VÄGBESKRIVNING
Med bil: Tjolöholms Slott ligger ca 4 mil söder om Göteborg. Från E6/E20 väljer du avfart 58, Fjärås/Tjolöholm. Följ därefter skyltning.

Med buss: Om du åker kollektivt väljer du pendeltåg från Göteborg till Kungsbacka, därefter buss 732 mot Frillesås. Från hållplatsen Torpa Smedja är det ca 3,5 kilometers promenad.

 

Tjolohol2016_Ragnar_Schmid_foto-Jonathan-Josefsson

Förberedelser inför äggletningen – Ragnar Schmid målar sitt betongägg i Bageriet på Konstepidemin. foto Jonathan Josefsson

Vänträffen Schmid&Englund

noname-2

noname

noname-4

noname-3

Som bäddat för en säsongsstart med Vännerna, sa Sören och stampade av sig snöslasket i entrén.
Han var inte ensam i salongen, tvärtom. Över 80 av Konstepidemins Vänner trotsade gråvädret och sökte sig upp till 8:an på krönet av backen, lockade av ett möte med två av epidemisterna: Monica Englund och Ragnar Schmid.
Att det blev en väldigt lyckad och givande kväll med Vännerna, vet alla vi som var där.
Både Ragnar, målare, och Monica, fotograf, har sina ateljéer på Konstepidemin sedan länge. Två namn med gedigen klang i en vid värld av bildälskare.
När Monica Englund berättade att hon fick sin första kamera som 11-åring hemma i Skellefteå och fortsatt jobba med bild alltsedan dess, inser man raskt att hon nu har en drygt sjuttioårig karriär att berätta om. Och vilken imponerande produktion, se´n! En lågmäld berättare är hon men med bilder som är gripande. Under samlingsrubriker som Livstycken, Uppdragsbilder, Födslar, Persefos tid, bjöd Monica oss på en riktigt omtumlande upplevelse, med en generös presentation och ett fint urval.
Numera arbetar hon mest med collage, ofta med sina fotografier som grund, bilder hon bearbetare med pensel, pigment och lim till djupt personliga berättelser. Bildkonst med Monicas signatur som finns på våra stora museer och visats i omtalade utställningar.
Ragnar Schmid, målare. Titeln stämmer men bör kompletteras med både grafiker och skulptör. Plus lärare, förstås. Det har hunnit bli en ansenlig mängd elever på Hovedskous målarskola genom åren, som Ragnar hjälpt på traven.
Sin egen utbildning fick han bland annat på Valand. Då var det 70-tal och den politiska konsten, eller snarare färgstarka budskapen, var viktigare än målarkonsten, för att uttrycka det enkelt.. En kluven tid för Ragnar Schmid, förstår vi, han som med sitt brinnande samhällsengagemang till trots ändå ville jobba med form och färg – måla. Det var inte riktigt ”inne” då. Det är andra tider nu.
Samhällsfrågorna och engagemanget finns nästan alltid med i Ragnars bilder, men spelet mellan färger, ytor, kontraster är nu allt mer betydelsefulla i Ragnar Schmids måleri. En abstrakt organisering av ytan och färgen, som han själv uttrycker det.
Bra program, god förtäring och goda Vänner. Bättre är det svårt att ha en
Januarimåndag som denna. Om en månad är det dags igen. Då ses vi.

Tomas Rubin, text
Johan Wingborg, bild

Ewa Brodin

regeneration
Vernissage på Galleri Thomassen torsdag den 28 januari kl. 17 – 20 Välkomna!

Utställningen pågår mellan 28 januari tom 21 februari på
Galleri Thomassen Götabergsgatan 31 Göteborg. http://www.gallerithomassen.se

Kammarspel – målningar där utseende, format och förändring är satt i spel

Roland Borén ställer ut på Galleri 1 i Göteborg

roland

ROLAND BORÉN
Målningar och skulpturer

16/1 – 6/2
VERNISSAGE
lördagen den 16 januari 2016
kl. 13 – 16

Galleri 1, Erik Dahlbergsgatan 14, Göteborg

Loppis 19 & 20 december

Helen Dahlmans ateljé ska tömmas.

Utförsäljning av konst, verktyg och material. Alla intäkter går oavkortat till Helens dotter Karin.
OBS – endast kontant betalning.

Öppettider:
Lördag 19 december 12-19
Söndag 20 december 12-19

Adress:
Konstepidemins väg 6, hus 6.
Ta gärna med vänner och sprid!

Helen-Dalhman_partybruden_500

Helen Dahlman, ”partybruden”. broderi på siden. 14 x 14 cm

Hej kära Julystra ateljésystrar – och bröder med flera!

nils

Önskar visa er vad jag sysslat med dag och natt ett tag nu efter seg uppstart sedan i våras. Dessa två beställda porträtt av våra avgående regionspolitiker, Gert-Inge Andersson och Kjell Nordström, båda Socialdemokrater och delvis därför arm i arm, avtäcktes igår den 8’den i Residenset i Vänersborg där de kommer att hänga någonstans i dunklet där våra politiker verkar när vi inte ser dom …

Format och teknik: 100x66cm. Oljefärg på gjuten akryl. Två separata skivor, naturdelarna i bakgrunden på separata 5 mm tjocka ”plexi”skivor är lasergraverade från foto av den eminente Per Peterson , sedan bestrukna med oljefärg av undertecknad … Totalt består varje portätt av fyra separat bemålade ytor vilket ger ett visst djup … åt det hela Flört

Och snart är det Jul igen, konstaterar Nissen …

/ Nils Ramhøj

Årets andra epidemiska frukost

frukost frukost2

I morse var det årets andra frukost i 10:an för oss på Konstepidemin. Det var lika trevligt denna gång. På bilden uppe till höger ser ni själva Frukostklubben.

Skräddaren som rebell intar Bageriet

skraddare_bageriet copy copy
Projektet ”Skräddare som rebell” vill tillsammans med inbjuden gäster skapa en plattform/situation där samtal kring textilt arv, bildkonst och filosofi kan mötas. Med arv menar vi arv av kunskap om det textila materialet och dess arbetsmetoder och verktyg.  Om hur ett tänkande påverkas av ett materialet motstånd i detta fall det textila.
Vi vill reflektera kring form och tanke i förhållande till de inbjudnas erfarenheter, arv och ställer det mot mer filosofiska tankar kring skapande.Vi vill undersöka om och hur det textila kulturarvet har påverkat de individuella konstnärskapen.
Till projektet har konstnärer/skribenter/curatorer med bakgrund (i släkten) från textilindustrin i bjudits in alltså inte textilkonstnärer utan barn/barnbarn till tex skräddare och sömmerskor utbildade i Sverige, Finland, Montenegro, Iran, Estland .och Tjeckien.

Presentation av projektet :
I SHOWROOM skräddare som rebell’s provkollektion 2015

Afterwork fredag 20 nov kl 15-19
och
Showroom öppet  Lördag 21 nov   kl 12 -16
VÄLKOMNA

Pia Mauno

Workshop

IMG_5582

IMG_5616IMG_5584

Workshop ”Alla kan måla” med Ami Lanmark och Sonja Loguin i hus 10 i lördags.
Alla deltagare kunde måla, vilket vi ju misstänkte! Vi prövade olika format, tekniker och tempo.
Bla gjorde vi egna ”Nolde”, målade stilleben och provade ”Luftperspektiv”.
Fortsättning följer på vårkanten. Håll utkik alla målarsugna.

Vernissagelördag

galleriet galleriet2 galleriet3 vernissagesaft

På Galleri Konstepidemin 3 – 25 okt ställer Annika von Hausswolff ut, Samhällsutställningen, som skapats i dialog med Klas Eriksson. En del av GIBCA Extended som i sin tur är ett program i Göteborgs Internationella Konstbiennal (GIBCA).

pannrummet

I Pannrummet visar Niclas Hallberg ”Second Circle”

 

lars blomqvist

Lars Blomqvist visar teckningar i Blå Huset

 

barn o unga

Det var öppen verkstad för gammal som ung i 10:an

 

beri i bageriet berit jonsvik

I Bageriet visade Berit Jonsvik med gäster ”The Photographic Artist’s Book”. Pågår till den 5:e oktober.

GIBCA extended

IMG_0961

Late Summer Art Show 7-30 augusti

IMG_6869IMG_6813IMG_6803  IMG_6848IMG_6821

FEMÅRSJUBILEUM – GRAND FINALE – JUBEL I BUSKEN! 

Tombola Parksalong

 

 

Vilket firas med över sjuttio deltagande konstnärer!

Lördag 30 maj, kl 14-18 i Azaleadalen, Slottskogen, Göteborg.

DELTAGARE:

Per Agelii, Meira Ahmemulic & Thomas Wiczak, Tom Bogaard, Ewa Brodin, Thomas & Sofia Brolin, Gabo Camnitzer, Michele Collins, Peter Eccher, Camilla Engman, Ann Charlotte Enoksson, Elisabeth Eriksson, Tomas Ferm & Ann-Charlotte Rugfelt Ferm, Carina Fihn, Dan Fröberg, Anna Sissela Gustavsson & Maja Fjällbäck, Magnus Haglund, Goran Hassanpour, Ditte Johansson, Helene Johansson, Kim Johansson & Gustav Lejelind, Leslie Johnson, Berit Jonsvik, Stefan Karlsson, Charlotta Klingström, Maria Kristofersson, Nils Kristofersson, Eva Linder, Pernilla Ljungkvist, Elisabeth Lundkvist, Erik Magassa, Pia Mauno, Bo Melin, Otto Mogren, Ulla Mogren, Rita Nettelstad, Nike Nilsson, Mary-Anne Norberg, Åsa Norberg & Jennie Sundén, Åke Nordström, Guro Olsdotter Gjøl, Johan Olsson, Kerstin Olsson, Kerstin Persson, Anneli Pihlgren & Frida Breife, Anne Pira & Magnus Axelsson, Helena Roos, Frida Sandström, Cathrine Serck Hansen, Marie Sjölander, Leif Skoog & Katti Lundh, Mats Stammarnäs, Ulf Steij, Torbjörn Steijner, Emma Ströde & Patrick Francesconi, Catharina Tagg, Linda Tedsdotter, Irene Westholm och Tommy Arwidson, Filippa Wikner, Elin Wikström, Lars Wulcan, Johan Zetterqvist.

Välkommen!

ARRANGÖRER: Tombola/ Anna Carlson, Lena Danielsson Wulcan, Gunilla Hansson och Pia König

www.tombola.nu

Vernissagelördag

galleri1

galleri

bergrummet

per1

ez

catrin

barn

Leo Pettersson ”Parallella verkligheter”, Galleri Konstepidemin. Per Agélii ”Yngelkammaren”, Bergrummet. Eva Zethraeus ”Dubbelnatur”, Blå Huset. Catrin Serck-Hanssen, öppen ateljé och Barn och Unga pyssel i 10:an.

 

Årets första Bar 10

affischDSCF4175

DSCF4205

DSCF4190

foto: Johan El Eriksson
affisch: Johan Zetterquist

Konstepidemins Vänner växer stadigt

Konstepidemin 02 (2)

Konstepidemin 03 (2)

Konstepidemin 05

Konstepidemin 06

Konstepidemins Vänner växer stadigti antal och under säsongens sista programkväll
var detta synbart. Trångt men glatt, enkelt uttryckt.
– Bra namn på den här föreningen. Det känns att man är bland vänner, sa någon i kön
till matbordet och tog för sig av laxen och de andra godsakerna.
Där fanns, bland många andra, tre herrar som märktes särskilt – Bengt Lidström,
Joen Holmberg och Sören Eriksson. Tre sanna eldsjälar som i högsta grad bidragit
till att Konstepidemin existerar. Som pionjärer har var och en gjort betydande insatser
för Konstepidemins tillblivelse. Att de nu under vänträffen hyllades med varsitt
hedersmedlemskap, diplom och blommor blev en lika naturlig gest som lyckad upptakt
denna kväll.
Kvällens inbjudna konstutövare, båda verksamma på Konstepidemin, Åke Edwardson
och Nikke Ström lärde oss om jukeboxens ovärderliga betydelse för möjligheten att
komma loss ur det förutsagda och söka sig ut i världen. Det vill säga då det begav sig, i
en tid då jukeboxarna ännu spelade i snart sagt vare fik, i varje avkrok.
I författaren Åke Edwardsons fall handlade det om att nå vidare, bortom barndomens
café i småländska Vrigstad. Jukeboxen med den senaste rocken/popen/schlagern
gödde ungdomens längtan bort – till något annat. För Åke var det så, vilket han skildrat
i sin roman som han gett titeln, just det, ”Jukeboxen”. Åke Edwardsons författarskap –
inte minst serien om och med den göteborgske kriminalkommissarien Erik Winter –
har gett honom läsare över hela världen. 24 böcker hittills. Översatta till 30 språk. En
samlad upplaga på 6 miljoner exemplar!
Åke är en synnerligen god berättare, vilket han generöst gav bra exempel på under
Vänträffen. För Åke är författarskapet en enda lång resa, där varje bok blir en
kontrollstation, som han själv uttrycker det. Ständigt på väg mot nya stationer, nya
berättelser. Allt sedan den där första längan ut, vid jukeboxen på familjens café och
bageri i Vrigstad. Där kallas han ännu ”Bagar´n”, fick vi veta.
Musikern Nikke Ström fick också en riktig kick i ryggslutet, ut mot den stora världen
utanför bruksorten Karlskoga. En kick av det som strömmade ut ur jukeboxen på
stamfiket. Det här skedde före Hyland och TV:s stora inflytande på befolkningens
kvällsvanor. I Nikkes fall var det musiken som tog honom ut – och vidare. Numera har
han mer än 40 års spelande i de mest skiftande sammanhang och konstellationer
bakom sig. Och fortfarande är han ständigt verksam med sin riksbekanta elbas.
Kolla Nynningen, Nationalteatern, Tältprojektet, Varmareänkörv, Tottas Bluesband…
Nikke Ström var där. Som studiomusiker har han medverkat i säkert hundra
inspelningar. Att hans kontaktnät i musikerkretsar sträcker sig långt utanför
Karlskoga, Göteborg och Sverige är givet. Nu är Nikke absolut ingen ”namedropper”,
men att han är kompis med Ron Wood i Stones och lirat och turnerat med honom vet
vi. Nikke Ströms entusiasm och ödmjuka inställningen till jobbet och konstnärskapet
är imponerande. Idag kallar han sig litet skämtsamt som Jourhavande basist, men
spelagendan är tättskriven och mycket är på gång. Ett nytt Tältprojekt?
– Helt okey för mig. Jag skulle gärna göra det igen, betonade Nikke Ström. Men sina
memoarer överlåter han att låta någon annan skriva.
– Åke Edvardson har lovat sköta den grejen.
Text: Tomas Rubin
Bilder: Johan Wingborg

Lucia på Konstepidemin

Exif_JPEG_PICTURE

Exif_JPEG_PICTURE

Exif_JPEG_PICTURE

Ewa Brodins snöglob, trängsel i grafikverkstan och full julstämning i Kerstin Åslings ateljé – tre bilder från helgens Lucia på Konstepidemin. Fler på Konstepidemins Facebooksida.

luciaannons

Estetiska perspektiven en röd tråd i läroplanen

1 Bröstkorgen blir resonanslåda när Anna Gustavsson spelar på tumpianot

2Ulla Wiklund visar Lgr 11

I förra veckan arrangerande Göteborg Stad Kultur och center för skolutveckling en heldag med forskning, reflekterande samtal och praktiska erfarenheter kring de estetiskaperspektiven. Viktigt, engagerande och inspirerande! Ulla Wiklund, satte fokus på reflekterande perspektiv i utbildning och skapande. Dessutom smakprov ur tre workshop, Barnfilmskoaln med Martin Sjögren och Erika Olsson, Dansa ABC med Benedicte Esperi och Tumpiano med Konstepidemins Anna Gustavsson.

Läsa mer kan du exempelvis göra på;
www.ullawiklund.se
www.kulturterminen.se
www.kulturivast.se
www.dansverk.se
www.barnfilmskolan.se
www.filmpedagogerna.se
www.riwid.net
www.roera.se
www.dorisfilm.se
www.masthuggsteatern.se
www.lajvverksataden.se

GångART

vingel

Alkemisterna (Cecilia Lagerström & Helena Kågemark) bedrev konstnärsresidens på Världskulturmuséet den 21-26 oktober med projektet GångART.
Muséet intogs med temat gående och vandring med en mängd olika aktiviteter under veckan: performance akter, seminarier, labb och workshops.

Vänträff

Konstepidemin 01

Konstepidemin 04

Konstepidemin 03

Intresset för fotografiet har aldrig varit större. Vid sidan om denna relativt unga – drygt hundraåriga – bildteknik har digitaliseringen medfört att fotograferandet fullständigt exploderat. Inte minst genom mobiltelefonernas kameror.
Visste ni att det finns närmare 2. 000 000 000 000 (tvåtusen miljarder) bilder lagrade från vår samtid?
För många av oss i Konstepidemins vänner blev mötet med Joanna Helander (fotograf och filmare) och Hasse Persson (fotograf och nestor inom fotografiets konsthistoria) en omtumlande Aha-upplevelse.
Joanna Helander växte upp i Polen. Som student var hon aktiv i demokratirörelsen, förföljd och fängslad. Efter de långa månaderna i fängelset lyckades hon ta sig ur Polen och kom till Sverige genom ett skenäktenskap. Ett ovanligt lyckat sådant, som varade i 15 år, berättade Joanna som här utbildade sig till fotograf. Idag är hon mera känd som dokumentärfilmare, internationellt uppmärksammad och prisbelönad – inte minst i sitt forna hemland Polen.
Joanna gav oss två smakprov på sin konst under vänträffen. Dels ett gripande bildspel med ett brev från hennes pappa som grund. Dels en film som hon gjort som en hyllning till Nobelpristagaren i litteratur Wislawa Szymborska, som visades vid författarens begravning.
Joanna Helander är verksam på Konstepidemin och hennes bildkonst och berättelser är en lycka att få ta del av.
Hasse Persson och hans närhet till bildkonst i alla dess former kräver en mycket längre presentation än vad som är möjligt här. En stor del av sitt yrkesliv bodde han i USA, känd som pressfotograf med nära kontakter med Andy Warhol och andra ikoner från tiden då det begav sig.
I fotografiets konsthistoria är han själv en ikon idag med stort internationellt kontaktnät. Det var Hasse Persson som via sin spännande bildsatta vandrig genom fotografiets historia kunde ge oss en inblick i den svindlande utveckling – inte minst den ekonomiska – som konstfotografiet genomgår i vår tid.
Det investeras mångmångmiljonbelopp i enskilda bilder. Bill Gates lär ha äganderätten till 600 miljoner bilder. Andra miljardärer och stenrika stiftelser i främst USA investerar ofattbara summor i fotografier. Varje museum av rang söker idag med ljus och lykta efter ”ikonbilder” – fotokonstnärligt särskilt intressanta bilder. I dag är det allt vanligare att fotografier kopieras och numreras i ett fåtal exemplar, som exempelvis grafiska blad. Något som bidrar till de ibland helt osannolikt höga priserna på det exklusiva konstfotografiet.
Vänträffen på Konstepidemin var väldigt lyckad och välbesökt även denna gång. Vi ses snart igen.
Text: Tomas Rubin
Bilder: Johan Wingborg

 

Late Summer Art Show

9JULI_Late summer art show_2

Internationella Spelmansstämman på Konstepidemin

iskheadiskprog

ISK kommer att bli en suggestiv, magisk och mångkulturell stämma. En modern spelmansstämma som bygger på två musiktraditioner. Den Haitiska och den Samiska. Den moderna Haitiska musiken kommer att bland andra representeras av Dj artisten Val Jeanty bosatt i New York med artistnamnet Val inc. Hennes musik beskrivs som Afro electronica. Dansaren och musikern Ola Stinnerbom tar oss till den samiska världen. Medverkar gör också NID med sin särpräglade folkmusik. World Wide Orchestra, Haitiska musikerna Markus Schwartz och Monvelyno Alexis bosatta i New York. Nytt för i år är två inbjudan konstnärer från Atis Rezistans i Port au Prince och vi kommer att kunna ta del av deras konstnärskap. Gamla traditioner möter det nya både i estetik- och i musikupplevelser.

Följ med på Facebook för senaste nytt.

Konstepidemins vänner på Wanås

wanas

Mitt i steget – oavsett om man går eller springer – befinner vi oss alltid ett kortkort ögonblick i fritt fall – i den millisekund då ingen av fötterna bär vår tyngd.
Ungefär så sa en av invigningstalarna när Wanås Konst 2014 – Dansa Skulptur – öppnades. En väldigt blöt tillställning, skulle det visa sig.
Nu var det inte bara den stora utställningen som öppnades, dessvärre också himlen i ett hiskeligt heldagsregn denna söndag i maj. Men – trots detta – blev resan till Wanås och vernissagen väldigt lustfylld och förmodligen också minnesrik för många av oss ur Konstepidemins Vänner. Jag lovade några av deltagarna att inte skriva att det var en Kul Tur  (” för göteboskt”), så det undviker jag. Men ändå – det var en kul tur med mängder av intryck från den plaskvåta skulpturparken och utställningshallarna.
Årets stora utställning i Konsthallen bär titeln Återblick 2014 – Unvergessen (Graf Spee III) . Ett samarbete mellan tre konstnärer, Jan Håfström, Juan-Pedro Fabra Guemberena och Carl Michael von Hausswolff. Detta är en uppföljning, kan man säga, av installationen Graf Spee på Wanås 2007. En berättelse med utgångspunkt i det tyska slagskeppet som sänktes utanför Uruguay 1939, Nu har trion följt historien till havsbottnen, efter en studieresa till Montevideo. Resultatet blev alltså Unvergessen som betyder oförglömligt.
Dansen har vid sidan om skulpturen fått ett spännande utrymme i årets Wanås Konst. Tyvärr regnade alldeles för mycket av de planerade inslagen bort under vernissagedagen, men av det skälet inte minst, lockar ett återbesök under sommaren under en heldag med gynnsam väderlek. Då blir det synbart med de spännande möten mellan koreografer och skulptörer som årets program rymmer.
Vi var ett 50-tal ur Konstepidemins vänförening som hade förmånen att få göra bussresan till Wanås.  Stämningen i bussen – med goa grejer att både dricka och tugga på – bidrog i hög grad till att turen gav mersmak och flera av resenärerna ville genast boka sig till nästa vänresa, den till Vandalorum senare i år.
Till dess får vi fortsätta sväva i fritt fall mellan fotisättningarna, vilken riktning vi än vandrar denna sommar. Vi ses till hösten!
Text: Tomas Rubin

En Markatta och en Söt, tyst och duktig.

Fia & Sanna 01 Fia & Sanna 02 Fia & Sanna 03

En Markatta och en Söt, tyst och duktig. Det låter som två hart när oförenliga temperament, men här handlar det om två konstnärskap i en synnerligen lyckad förening.

När Sanna Källman och Fia Adler Sandblad gav prov på sitt uppmärksammade samarbete vid träffen med Konstepidemins Vänner, grep det tag i oss som hade förmånen att lyssna på ett omtumlande sätt, med känslor som dröjer sig kvar. ”Att skriva liv” hade de valt att kalla kvällens tema och jag måste tillstå att inför Sannas och Fias framträdande så kände åtminstone jag viss pretto-varning. Men gu´hjälpe så fel och obefogad den oron var.

Sanna Källman är en mångsidigt begåvad musiker med gedigen utbildning allt sedan barnaåren. Cellon är hennes huvudinstrument. Mest känd är hon för många som folkmusikant och för ännu fler som medlem i Markatta, en grupp som turnerar land och rike runt med tonkonst och teater, både för barn och vuxna. Ateljéist på Konstepidemin sedan många år.

Fia Adler Sandblad, verksam i sin arbetslokal på Epidemin sedan drygt tjugo år, har en turbulent och skiftande bakgrund med tydliga avtryck i hennes konstnärskap. Barnhemsbarn, lokalredaktör, radiojournalist, musikant, dramaturg… Samt ett förflutet som ”Söt, tyst och duktig”, vilket är titeln på Fias senaste och kritikerrosade samproduktion med Göteborgs symfoniker. En nyligen avslutad serie föreställningar på Konserthuset för mellanstadieelever, där Fia på ett gripande sätt berättar om sin egen barndom och uppväxt som barnhems- och fosterbarn – med drömmen och hoppet som kompass.

Tillsammans har Fia och Sanna fördjupat sig i poeten Sonja Åkessons diktning och liv. ”Ja, tack” är rubriken på denna av skådespeleri, musik och poesi vackert flätade föreställning. Det gäller att hitta juicen i varje ord, berättade Sanna om hur hon och Fia hade närmat sig Sonja Åkessons flödiga men samtidigt väldigt noga utmejslade språk. Smakproven vi fick oss till livs denna kväll med Vännerna gav oss en tydlig bild av ännu ett väldigt lyckat samarbete mellan två konstnärskap på Konstepidemin.

Om det gav mersmak? Ja tack!

Text: Tomas Rubin

 

Bilder från lördagens vernissage

20140405_0123 20140405_0125 20140405_0130 20140405_0131 20140405_0132 20140405_0133 20140405_0138 20140405_0139 20140405_0140 20140405_0141 20140405_0143 20140405_0144 20140405_0145 20140405_0148 20140405_0151 20140405_0154

Utställningarna pågår till 4 Maj.

Foto Lars Åsling

Marie Holmgren ställer ut på Eskilstuna Konstmuseum 5 april

300- 2

”Arboretum”
Marie Holmgrens teckningar av träd handlar om tid, om sorg och utsatthet,
att stanna upp och ge oss tid, men även om vår relation till naturen.

”Söt, tyst och duktig” på Konserthuset i Göteborg.

Thybalts död *99 Ork + Fia at the grave *28 Fia och Vinters och ork *38

”Söt, tyst och duktig” på Konserthuset i Göteborg visades på 19-23 mars
Foto: Jonas Franke-Blom

Fia Adler Sandblad, larssons & ADAS teater, har skapat en skolföreställning på Konserthuset under ledning av Gunilla Johansson från Backa Teater tillsammans med Göteborgs Symfoniker och dirigenten Christian Karlsen. Föreställningen är den första delen av flera i ”Styvbarns-projektet” som gestaltar erfarenheter av övergivenhet och tystnad.
”Söt, tyst och duktig” bygger på Fias egen historia som barnhemsbarn, fosterbarn och adopterad. Det är berättelsen om Ann-Sofi, ett barn som söker strategier för att klara av sin ensamma vardag. Ju mer hon försöker desto närmre är hon att gå under. Tills den dagen hon möter ett piano och en lärare som kan ge henne nycklar med vilka hon sakta tar sig in i en annan, bättre värld.
Musiken var ur Prokofiev’s ”Romeo och Julia” och av Anton Webern. ”Söt, tyst och duktig” spelades sex gånger som skolföreställning för mellanstadiet och en gång som familjeföreställning.

Påskäggsutställning i Tjolöholms slottsträdgård

Det våras för påskharen, Vykort av Per Agélii. Tjolöholms S

Det våras för påskharen. Påskägg av Pia König. Tjolöholms

Foto: Nils Ramhøj

I samarbete med Konstepidemin 22 mars – 4 maj 2014

Varje år målar och gömmer tio konstnärer från Konstepidemin ett stort betongpåskägg  som sedan placeras i Tjolöholms slottspark. Tjolöholm så påfallande mycket av det underland Alice en gång trillade ner i, (och faktiskt träffade påskharen). Man skulle faktiskt inte skulle bli ett dugg förvånad om man faktiskt träffade påskharen där. Hursomhelst, en alldeles särskilt speciell typ av påsksalong blir det, i en särskild typ av miljö. I år är det fjärde gången och nu kan vi börja kalla det för tradition.

Äggmålare 2014:
Catrin Serck-Hanssen, Per Petersson, Anne Pira
Pia König, Eric Langert, Camilla Engman,
Karin Agélii, Nils Ramhøj, Mona Wallström,
samt gästkonstnären Thomas Wiczak

I år kommer Påskharen dessutom att rigga upp ett alldeles särskilt 2D3D-påskkort på gräsmattan framför slottet.

Jonathan Ollio Josefsson och Johannes Lundberg

Bild 01 (1) Bild 02 (1)

Stoppa plågsamma ljudförsök, läste jag en gång sprayat fult och fort på en klottervägg. Så långt från konst man kan tänka sig.

Kom ihåg det med ett leende när jag och övriga i Konstepidemins Vänner tog del av två spännande konstnärskap under vänträffen 10 mars. Två relativt unga nyskapare som i jobbet använder syntar och sprayburkar så det står härliga till.

Jonathan Ollio Josefsson och Johannes Lundberg är två av ateljeisterna på Konstepidemin som framgångsrikt utvecklat både ljud (läs: musik) och graffiti i sina respektive formspråk till spännande upplevelser och Konst med stort K.

För att inte hamna i den ständigt omtuggade diskussionen om ”klotter” respektive ”graffiti” – ett ordkrig som Jonathan är innerligt trött på – så är det här utomhuskonst, bilder som Jonathan Josefsson med signaturen Ollio skapar med sprayfärger, storslagna och lustfyllda. Så långt ifrån förfulande taggar man kan tänka sig. När Jonathan Josefsson berättade om sin utveckling från graffitimålare med nattliga raider i Majorna till etablerad HDK-utbildad textilkonstnär(!) blev det en spännande resa. Vid sidan av graffitikonsten, som för övrigt ofta har en väldigt kort överlevnad, jobbar Jonathan med textilkonst med en tuftteknik han förfinat. Bildspråket i hans textila skapelser är ofta i samklang med Jonathans spraymålade bilder. Hans konstverk syns nu allt oftare som offentlig utsmyckning.

Johannes Lundberg är en av våra mesta multimusiker, tror jag. Utbildad basist, jazzmusiker, kompositör, radioproducent, skivbolagsdirektör, inspelningstekniker, grafisk designer… Med mera, är det bäst att tillägga. Det låter splittrat, men när man tar del av Johannes berättelse handlar det till stor del om en musiker som vill jobba med allt i yrket, från ax till limpa. Han nämnde själv ordet kontrollbehov. Via sitt fina basspel, som gett honom ett stort kontaktnät i musikvärlden både i Sverige och utomlands, har han fått möjlighet att jobba i vitt skilda genrer – jazz i olika former, klassisk musik, visa, folkmusik, elektronisk musik. I hans studio på Konstepidemin händer det alltid saker. Två närliggande projekt är en konsertserie med storband i Norrland och en nordenturné med norska musiker med Bach på notställen.

Härlig kväll med Konstepidemins Vänner – igen.

Tomas Rubin

Påskäggsmålning i Per Ageliis ateljé.

Påskäggsmålning 2014 i Per's ateljé. Camilla Engman, Anne Pi Påskäggsmålning 2014 i Per's ateljé. Camilla Engman, Anne Pi Påskäggsmålning 2014 i Per's ateljé. Ägg av fr vä  Catrin

Vernissagelördag 11 januari

Välkomna till årets första vernissagelördag 11 januari kl. 12-16. Galleri Konstepidemin visar en utställning av Tonje Ramstad och restaurang Blå Huset har öppet under hela vernissagelördagen.

Du har också möjlighet att köpa boken om Konstepidemin. Under vernissagelördagen finns den att köpa i galleriet och kostar 300 kronor.

.

Karin Östberg ställer ut på Kaolin i Stockholm

Karin Östberg, separatutställning. Små Pluppar och Bollar i krackelerade glasyrer.
11 januari – 29 januari 2014
Kaolin, Hornsgatan 50 Stockholm

.

Årets första utställning på Galleri Konstepidemin

Galleri Konstepidemin
OBS! 4–6 jan 2014
öppet kl 12–17

Eva Dahlin,
Christina Olofson

Eva Dahlin ställer ut ett konstnärligt utvecklingsarbete vid HDK, Högskolan för Design och Konsthantverk vid Göteborgs universitet. Arbetet är ett teckningsprojekt på Naturhistoriska Museet i Göteborg. Teckningarna är samlade i en publikation med namnet, QUID OCULIS INHAIS (gapa med ögonen). Till arbetet visas även en vidhängande film, QUID SPECTATIS – VAD GLOR DU PÅ? (10 min), av filmregissören Christina Olofson.

Teckningarna är platsspecifika för galleri konstepidemin.

Gott nytt år!

foto: Anne Pira

Epidemiska Episoder – Boken om Konstepidemin

Här är några bilder från boksläppet och firandet runt det hela. Läs mer om boken här.

Boken finns att köpa på Konstepidemins kontor under kontorstid mån–fredag 8.00–17.00. Du kan också beställa den om du mailar in din adress och kontaktuppgifter. Boken kostar 300 kronor. Om du beställer den via Konstepidemins hemsida tillkommer frakt.

.