Reportage

Ordrupgaard resa med Konstepidemins Vänner

Av Ulla-Britt Larsson

Det var inte planerat men det kom sig så att Konstepidemins Vänner morgonen den 21 maj lämnade ett Göteborg som några timmar senare skulle explodera i högljudd musik och många tusentals glada människor som skulle springa eller bara titta på Varvet. Istället för att delta eller beskåda tog vi en bekväm långfärdsbuss söderut mot betydligt stillsammare platser. Från Helsingborg till danska sidan, första anhalten var en god lunch med traditionell dansk husmanskost i den mysiga gamla Humlebaek Kro.

Därefter började konstupplevelserna i det lilla museet Nivaagaards fantastiska Rhododendronpark. Tusentals buskar med Rhodendendron i alla upptänkliga färger i full blom belysta av solljus som silade ner genom höga gamla bokträd. De enda ljud som hördes var fågelsång – en total kontrast till stan vi hade lämnat bakom oss.

Nivaagaard.FotoAnnikaSvensson

Nivaagaard rast

unnamed

Ordrupgaard.FotoNilsRamhoj spegel

Ordrupgaard.FotoAnnikaSvensson

Resans andra höjdpunkt var ett annat litet konstmuseum – Ordrupgaard – som ligger strax norr om Köpenhamn. Även detta museum har en stor och oerhört vacker park med mängder av gamla, ovanliga träd, blommor och vackra grässlänter. Ett stort näsduksträd stod i blom intill en spännande skulptur med mängder av speglar. Danskarna är suveräna på att skapa rum för konst!

På Ordrupgaard visades en utställning med en av Danmarks verkligt stora målare, Wilhelm Hammershøi, för att uppmärksamma 100-årsminnet av hans död. Det var huvudsakligen målningar med interiörer från hans hem i Köpenhamn, ofta med hans hustru Ida som modell. Oerhört vackra, kontemplativa bilder i mild gråskala med inslag av beige, svagt grönt, gråblått, vitt.

I utkanten av museiparken ligger ett mycket intressant hus – den berömde danske arkitekten och möbeldesignern Finn Juels bostad. Byggt av honom själv 1942 och alltså nästan 75 år gammalt – men så smart och stilrent utformat att det skulle kunna ha skapats av en dagens mest moderna arkitekter. Huset är möblerat med hans egenritade möbler och fyllt med konst och konsthantverk från mitten av 1900-talet. En upplevelse i sig värd en resa!

En annan sådan upplevelse är den nya tillbyggnad till själva museet som ritats av den nyligen avlidna iranska arkitekten Zaha Hadid. En total kontrast till den traditionella museibyggnaden i organiskt böljande former både ut- och invändigt. Så härligt djärvt och självständigt, en byggnad som kommer att betraktas som supermodern i århundraden.

Efter att ha avnjutit kaffe med ”dagens goda kaka” i solen under de vackra träden återvände vi till Göteborg nöjda och fyllda av den där särskilda känsla man får efter att ha upplevt riktig god konst och kultur. Nu rådde också där tystnad och ro efter dagens spektakel, men det regnade förstås…