Blog

Vännerna Jonsvik & Sperling Bolander

Julskinkan i skivor, rödbetssalladen, clementinerna, pralinerna, musten… Allt fanns på plats. Plus drygt 90-talet av Vännerna förstås. Varmt och gott.

Terminsavslutningarna med Konstepidemins Vänner tillför det där lilla extra. Den här gången också i form av två finfina konstnärskap med hemvist på Konstepidemin.

Berit Jonsviks och David Sperling Bolander guidningar in i respektive skapelseprocesser skall sent glömmas.

foto Monica Englund

I Berit fall började berättelsen för Vännerna i tiden för varvsdöden i Göteborg. Berit tog som konstnär pryojobb på ett av varven för att komman innanför grindarna. Som konstnär var hon stoppad av facket. Men målningar blev det. Fantastiska bilder som ingick en mycket uppmärksammad utställning på Konsthallen. Radikal konst i tiden då debatten i Göteborg, både inom och utom konstvärlden, var ångande het.

Sitt engagemang för den utsatta människan villkor har Berit aldrig övergett under sitt nu 50-åriga konstnärskap. Det skymtar ständigt i hennes projekt., ofta i samarbete med andra. Berit Jonsviks mångsidighet och aldrig sinande nyfikenhet tar form i de mest skiftande tekniker – akvarell, foto, teckningar, betong, textil, musik, ljudkollage… plus skrivandet, inte att förglömma. Det för långt att här beskriva Berits alla verk och produktioner, men låt mig nämna bilderna från Hiroshima. Nödvändiga bilder som skakar om och varnar. I flera uppmärksammade utställningar och projekt har Berits namn fått fäste långt utanför Sverige, i USA och Japan till exempel

foto Monica Englund

Sedan tre decennier är Berit Jonsvik, utöver sitt eget skapande i ateljén, en av Konstepidemins verkliga veteraner och kraftkällor. Och allt hinner hon med. Hur det nu går till.

foto Monica Englund

Jag vet inte om David Sperling Bolander är bekväm med titeln multikonstnär. Men hur skall man annars beskriva en man som tydligen kan kombinera allt – musik, ljudeffekter, språk/ ickespråk, teater, slapstick – i sina enmansföreställningar. Och gör det så att allvar och humor blir till en skimrande mix.

foto Monica Englund

Han är inte lätt att fånga och förklara, David. Det bör han göra själv och det gjorde han bra inför Vännerna. Med prov på sina stundtals hisnande scenskapelser, typ ”Victor Borge goes crazy” (min titel för att ge en vink om vad ”Bengt Olssons sista konsert” innehäller). Fysisk teater av hög klass i kombination med betydande musikalitet.

Kapten Belo., är en annan av Davids scenskapelser. För att inte peka på Opus 5. En fullödig pianokonsert – tre satser på leksakspiano!

David inledde sitt framträdande för vännerna med just Opus 5. Virtuost!

foto Monica Englund

Jag tror att många med mig i Vänkretsen fick mersmak och mer kommer det.

Kolla in programmet för våren 2019. Det blir grejer det. Plus att vi snart släpper boken om Vännernas hittills femåriga liv. Så bra, så bra.

Tomas Rubin

Vännerna Johanna & Andreas

Åter en riktigt lyckad, fantasieggande kontrasternas afton med Konstepidemins Vänner. Det svänger, skulle man kunna säga, utan att en ton spelades – denna gång.

foto Björn Rantil

Målaren, grafikern, skulptören Andreas Korsár och filmaren Johanna St Michaels, båda med ateljéer på Konstepidemin, och med vitt skilda berättelser i grunden för sin konst, kan svårligen jämföras. Jo. förresten. Båda har en stundtals omtumlande och känsloladdad resa in i konstnärskapet, en resa både Johanna och Andreas bjöd generöst på inför Vännerna. Plus det faktum att båda bodde på landet som barn, i trakter där den egna fantasin och kreativiteten har tillåtet utrymme för en nyfiken själ.

I Andreas Kosárs fall är det klart så. Jag kom att tänka på Emil i Lönneberga, när Andreas berättade om hur han i tidig barndom i Norrland blev av med alla sina leksaker och sveptes i väg ut på landet av en grön våg. Leksaker skulle man tillverka själv av befintligt material, ansåg omgivningen. Varpå Andreas tog en kniv och täljde sin egen första figur. Och på den vägen är det, skulle man något slarvigt kunna påstå.

foto Björn Rantil

Konstnärsdrömmen föddes tidigt, berättade Andreas, och den parades med ett intresse för sameslöjden. Via folkhögskola med konstinriktning kom Andreas så småningom till Valand (1995-2000). Tecknandet tog över. Ofta filminspirerat, vilket ledde till den animationsskola som Konstfack driver i Eksjö.

Jag höll på med animerad film i många år. Nackdelen är att det tar väldigt lång tid att få klar en grej, sa Andreas. Flera uppmärksamma utställningar har det blivit genom åren. Både i Sverige och – Mexico. Dit kom Andreas på ett stipendium och där utvecklade han sitt måleri. Mättade färger, bilder som Andreas håller på med länge.

Av barmdomens träleksaker blir numera resultatet i ”snickeboa” skulpturer, byster i skiftande träslag med uttryck långt ifrån de teckningar, målningar och den grafik som också kommer från Andreas ateljé och verkstad. Andreas bildvärld är oftast avskalad, lågmäld men väldigt fantasieggande. Skapar mersmak hos betraktaren, enkelt uttryckt.

foto Björn Rantil

När Johanna St Michaels var ung tjej hemma i Värmland, ett gott stycke ut på landet, var det Äventyrerska hon drömde om att bli. Och så blev det.

Hästtjejen från skogarna hamnade i valet mellan hästarna och en lovande friidrottskarriär. Valde idrotten och hamnade i USA som utbytesstudent.

En skada satte stopp för tränandet. Fick jobb som fotoassistent. Åkte till New York och bosatte sig i kollektiv. Därifrån rakt in i rock´n´roll-världen.  Gifte sig med hårdrockstjärna. Upptäcktes på gatan av en agent och blev modell. Känd som ”Stetsonflickan”. Levde på roller i reklamfilmer. En bra födkrok i en omtumlande värld med ett flitigt turnerande med hårdrockarna. Hade tråkigt mellan varven och började fotografera som tidsfördriv.

foto Björn Rantil

Men var kommer konsten in i denna flimrande story? Jo, parallellt med reklamfilmandet gick Johanna en teaterutbildning och en teaterkarriär tog allt större utrymme.

Jag tröttnade på bimbo-rollen framför kameran och börja fotografera själv. Mest porträtt, berättade Johanna.

En dag mötte hon en kvinna som sa:” Jag har cancer. Ta en bild av mig”.

Det blev många bilder. Johanna följde kvinnan tätt, ända till döden. Det blev så småningom en gripande film av utställningsbilderna.

Trött och less på allt det ytliga i modeindustrin blev det fotografering och filmning som tog över. Via en masterutbildning i Göteborg kom Johannas genombrott, vågar jag påstå, med en film om en döende man i Göteborg. Dokumentären om Bernhard gav Johanna välförtjänt status som dokumentärfilmare.  Berättelsen om skådespelaren Agneta Eckemyr och hennes väg in i Alzheimers sjukdom är en annan av Johannas varsamt berättade men ändå avsminkade dokumentärer. Undrar vad nästa film som lämnar Johannas ateljé på Epidemin ska handla om. Hästen eller Döden?

Tomas Rubin

Göteborg 400 år och Vännerna

 

Mia Samuelsson, Staffan Mossenmark, Sara Arvidsson och Andreas Lindahl foto Björn Rantil

Här ska den ligga, sa Gustaf II Adolf och pekade med hela handen.  Staden Göteborg.  Sätt i gång, sa Kungen och red vidare mot Borås.

Det är nu snart 400 år sedan och 2021 ska Jubileumsåret drabba oss. Hur då, undrade vi i Konstepidemins Vänner och bjöd in den konstnärlige ledaren och ansvarige för kultursatsningen, Mia Samuelsson.

Mia har ett långt förflutet i Göteborg&Co, stadens stora jippobolag, med mångårig erfarenhet från GöteborgsKalaset bland annat.

Men något utökat Göteborgskalas ska det inte bli, betonade Mia och gjorde ett mångordigt försök att förklara för oss fåkunniga vad vi och göteborgarna ska erbjudas Jubileumsåret. Var kommer Kulturen – kulturen med stort K – in?

Mia Samuelsson foto Björn Rantil

Den frågan hängde i luften under hela diskussionen under Vänträffen. Dessvärre hänger den fortfarande kvar – i stort sett obesvarad.

När kommunens tyranner i fullmäktige litet yrvaket kom på att det närmade sig den 400:e födelsedagen för Göteborg tog man ett beslut: Jippobolaget Göteborg&Co får ta hand om det. Ge förslag, utforma och genomföra. Men, betonades det, året ska firas med projekt som för medborgarna närmare varandra i vår allt för segregerade stad.

Med denna vackra tanke bjöds göteborgarna in att komma med förslag. Drygt tusen idéer strömmade in och samlades i en förslagsbank. En handfull referensgrupper bildades som ur önskelådan drog ett tjogtal förslag. Den nu så omtvistade linbanan över älven var ett av dem. Den hade önskats av fyra förslagsställare. Trafikförvaltningen nappade på idén. På den vägen är det.

Mia Samuelsson och Staffan Mossenmark foto Björn Rantil

Men i övrigt då? Jo. en regnlekpark är på gång, Liseberg ska byggas ut, en jubileumspark i Frihamnen (med bad), blått och grönt stråk vid Kvillebäcken, skärgården skall göras tillgänglig, flera stadsvandringar, Göteborgsvarvet blir helmaraton, demokratigrupper med betoning på ungdom, skärmutställningar i varje stadsdel, ett musikens Gothia Cup för musicerande ungdomar…

Men, som sagt, var finns satsningen på konsten och kulturen i vårt offentliga rum, jubileumsåret 2021?

Något som närmar sig ett svar är den satsning som en större målerifirma gör på eget initiativ, att med hjälp av målarlärlingar måla bilder(?) på drygt ett par kilometer genom staden för att binda ihop våra stadsdelar.

Inte ett enda projekt med deltagande från professionella kulturutövare så långt ögat når? Hur har de styrande tänkt? Blir det ändå inte bara lite nya inslag i Göteborg & Co glassiga turistbroschyr, kan man undra och det gjorde många av Konstepidemins Vänner denna något annorlunda träff.

Mia Samuelsson kunde förstås inte svara för annat än politikernas intention, att jubilumsatsningen skulle bygga på medborgarnas förslag. Några pengar har ännu inte anslagits. 150 miljoner hoppas Mia på. 100 miljoner har politikerna signalerat. Det är sent, men inte för sent, tyckte Mia Samuelsson.

Sara Arvidsson foto Björn Rantil

Det hettade stundtals till ordentligt i den efterföljande diskussionen under Vänträffen. De två inbjudna debattörerna (plus en alldeles utomordentlig moderator i Sveriges Radios Andreas Lindahl), konstkritikern Sara Arvidsson och musikprofessorn Staffan Mossenmark, var lindrigt sagt skeptiska till grundtanken med Jubileumsåret 2021.  Sara såg med oro på att den så kallade fria kulturen i Göteborg, till exempel de konstnärsdrivna gallerierna i stan, inte syns här på den kommunala kartan. De fria konstutövarna får ett allt snävare utrymme i Göteborg och många tvingas därför flytta. Det ger Göteborg ett allt sämre rykte som kulturstad och är inget att fira med ytterligare storslagna jippon där konstnärerna och konsten ställs på undantag.

Staffan Mossenmark är djupt skeptisk och kritisk till Jubileumsårets upplägg. Var finns den bärande idén och målsättningen? Att utesluta alla dessa professionella konstutövare, ofta med mångårig högskoleutbildning, som bor och verkar i Göteborg är ju helt befängt, enligt Staffan. Utbildat folk som kan medverka till att Göteborgs 400-års firande ger utrymme för bestående inslag, som skulle kunna intressera folk långt bortom både region- och landsgränser.

För hundra år sedan, vid 300-årsjubileet, fick Göteborg mycket av det som är Göteborg idag. Götaplatsen med sina monumentala byggnader inte minst. Till och med en linbana, som gick till den storslagna utställningen där Liseberg nu huserar. Ett jubileum som betydde väldigt mycket för bilden av Göteborg i världen.

Vad det blir av firandet 2021, återstår alltså att se. Mer än samling kring den gigantiska byggrop i stadens hjärta, en byggrop som om knappa tre år ännu inte hunnit skottas igen.

Tomas Rubin

 

Taket i en saluhall-Belarus. Foto Elina Vidarsson

En idérik helg i Brest, Belarus 

En vanlig stadsbild i Belarus. Foto Elina Vidarsson

En vanlig stadsbild i Belarus. Foto Elina Vidarsson

Sista helgen i september reste konstnärer och kulturvetare många mil för att delta i Art Camp 1 på Kryly Chalopa, en fri kulturscen i Brest, Belarus. Art Camp 1 är första delen i projektet STATUS: The role of artists in changing society. Idén med projektet är att involvera konstnärer och kulturvetare från Sverige och Belarus för att ge olika vinklar på konstens och konstnärens betydelse i samhällets omdaning. Projektet är finansierat av Svenska Institutet och drivs av Konstepidemin i samarbete med kulturorganisationer i Belarus. Arrangörerna består av två projektledare från Göteborg; Mona Wallström från Konstepidemin och Denis Romanovski och två från Minsk.

Målet med detta första möte i Brest var att samla alla deltagare i projektet och få dem att forma forskningsgrupper. Processen dit var en kreativ yra men till sist lyckades alla hitta ett ämne och bilda en grupp. Deltagarna delade upp sig i två större grupper varav det ena temat blev ”(Non) Work” med undertitlar såsom ”Laziness Accelerator”, ”Working and Non-Working Conditions”, ”Hidden Life” och ”Perplexed Species Manifesto”. Den andra gruppens tema blev ”Art and Heritagisation”.

Planen är att fram till nästa möte (Art Camp 2) i maj 2019 ska deltagarna kontinuerligt skicka in material för publikation på projektets hemsida. Materialets format beror på avsändaren och kan vara i både text och bild. I juli nästa år kommer representanter från grupperna att mötas upp i Ställbergs gruva för att färdigställa materialet som kommer att börja presenteras under hösten 2019 och på Konstepidemin i januari 2020.

 

Elina Vidarsson

Masterstudent Kulturvetarprogrammet Göteborgs Universitet, deltagare i STATUS-projektet och praktikant Konstepidemin

Deltagarnas avatarer. Foto: Elina Vidarsson

Deltagarnas avatarer. Foto: Elina Vidarsson

Forskningsledaren höll en så kallad ”forskningspromenad” i Brest. Foto: Elina Vidarsson

Forskningsledaren höll en så kallad ”forskningspromenad” i Brest. Foto: Elina Vidarsson

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vännerna i Malmö

Morgonpigga (nåja) och förväntansfulla Vänner i buss på väg mot det osedda.

Bilden och stämningen känns väl igen av alla oss i Konstepidemins Vänner som haft nöjet att delta i Konstresan, höst som vår. Så och denna gång med Malmö som mål.

Moderna museet i Malmö foto Anna-Stina Lindén Ivarsson

Två spännande namn – Rosemarie Trockel och Maria Lindberg – drog oss den här gången mot söder. Två minst sagt uppmärksammade konstnärer och utställningar; Maria Lindberg på Konsthallen och Trockel på Moderna i Malmö.

I höjd med Falkenberg respektive Ängelholm hade Vännerna i bussen fått en aptitretande presentation av de båda konstnärskapen.

Rosemarie Trockel   foto Roland Arvidsson

Rosemarie Trockel som enligt Der Spiegel är ”En av de viktigaste kvinnorna i konstvärlden” och som i The Guardian lovprisats som ” A Cosmos”.  Ibland tar de i, entusiasterna, så det knakar i livstycket . Jag ska avhålla mig från att recensera denna världsartist, men fan tro´t  som smålänningen sa om konstgödseln.

Betydligt mera träffande var lovorden i pressen över Maria Lindbergs finfina exposé av bilder och underfundiga grejer från 80-talet och framåt. Underfundig, var ordet.

Maria Lindberg foto Anna-Stina Lindén Ivarsson

Malmö konsthall foto Roland Arvidsson

I kombination med en rejäl dos humor. Kan ni föreställa er en samling betraktare som vandrar runt bland bilder, stämda till eftertanke men med breda leenden på läpparna? Den konsten är Maria Lindbergs förtjänst. Att Maria har ateljé på Konstepidemin uti staden Göteborg nämner jag här bara så där litet diskret.

Ömsom vin och ömsom vatten, alltså. Precis som förtäringen i bussen under hemresan. Lyckat igen!

Nu planerar vi för nästa tur. En vårresa till…? Någon föreslog Arvika och Rackstad. Flera förslag?

Tomas Rubin

 

Nina, Jonas och Vännerna

Om tillfällighetens betydelse för kreativiteten och skapandet kan man samtala länge. I förening med kunskap och talang kan det i bästa fall resultera i Konst.

Foto Johannes Lundberg

För Nina Zetterquist, bildkonstnär och skulptör, är detta både insikt och drivkraft. Precis som för Jonas Simonsson, musiker och kompositör.

Det blev en synnerligen givande höstupptakt med Vännerna när Nina och Jonas, båda Konstepidemister, tog med oss in i sina respektive konstnärskap. Flödande, insiktsfullt, generöst.

Foto Johannes Lundberg

För Nina Zetterquist gäller det att ta tillvara tillfälligheterna när de dyker upp, som hon uttryckte det.  Så där lyckosamt som att när en idé föds så råkar den sammanfalla med något återvunnet material som finns tillhands i Ninas närhet, just där och då. Loppisfynd, prylar från någon lagerrensning, skrot av både metall och textil. Udda ting ur det egna förrådet.  Det må sedan gälla några på aktion inropade gamla brudklänningar, ett större parti snören, en avhornad älgskalle…

Ninas skulturer och bilder har ofta visats i galleri Pannrummet på Konstepidemin. En favoritlokal för utställning, enligt Nina. Rå och ruff med möjlighet till stor kontrastverkan. Ett stämningsskapande rum utan krusiduller.

För Nina är skogen i Värmland, där hon tillbringat mycket tid ända sedan barndomen, en källa till ständig inspiration. Där finns en laddning, enligt Nina.

­ – Skogen är lockande. Den väcker lust, men framkallar samtidigt rädsla. För mig är det där inslaget av det främmande, det okända, en källa för kreativiteten.

Det här kan man se i flera av Ninas verk i de mest skiftande tekniker . Textila skulpturer, broderier, målningar, teckningar, metall. I nytt eller av återskapat material.

Foto Johannes Lundberg

I verk som Nina berättade om och visade för Vännerna återkom hela tiden tecken på ett starkt samhällsengagemang, snudd på helig vrede, inför övergrepp mot medmänniskor, nu och i historien. Konstverk som fäster i minnet.

Kan man överleva utan musik? Fan tro´t. Efter att ha lyssnat till Jonas Simonsson flödande och engagerade presentation av sin konst, har svaret blivit ännu enklare för oss som ännu har något så när oförstörda hörselgångar och en förmåga att lyssna med öppet sinne.

Foto Johannes Lundberg

Jonas Simonsson är multimusiker med flöjten, eller rättare sagt flöjterna, som huvudinstrument. Kompositör och pedagog. Numera med titeln lektor och programansvarig för Världsmusiklinjen på Musikhögskolan i Göteborg.

Via alla möjliga klanger och instrument blev Jonas mer och mer knuten till folkmusiken, där har han sitt stora engagemang, förstår vi.

Folkmusik känner inga gränser, betonade Jonas. Och viss är det så. Typisk så kallad svensk ”knätofs”, som den fåkunnige säger i slarvigt tal, är helt och fullt en blandning av utifrån kommande impulser, som i sin tur införlivas i den lokala spelmanstraditionen. Ta polskan som exempel. Den föddes inte i på någon stubbe i Dalarna, om nu någon så gärna vill inbilla sig det.

Jonas tog också upp ämnet, att vissa nationalistiska mörkerkrafter idag försöker ”kapa” folkmusiken som något genuint svenskt och blågult.  Där leder bristen på kunskap raka vägen mot stolligheten.  Knätofsarna har hamnat i öronen på somliga, syns det som.

Jonas bidrar själv i högsta grad att föra vidare den musikaliska traditionen, som rymmer låtar och klanger från tusentals spelmän och musikanter från  när och fjärran, från nu och förr.  Men också dagens musiker som tar vid, förvaltar och utvecklar. Där spelar Jonas Simonsson en viktig roll i svenskt kulturliv idag med mängder av spel och samspel med andra musiker. Nya konstellationer, nya uttryck.

Och precis som Nina Zetterquist betonade Jonas tillfällighetens betydelse för kreativiteten .

– Den uppstår för att vi väntar på den, sa Jonas Simonsson och spelade en polska på flöjten som avslutning på en mycket givande kväll.

Ett stillsamt taktfullt tramp i tretakt hördes från publiken när flöjten klingade ut.

Tomas Rubin

Het hetare hetast Konstepidemins dag & Spelmansstämma!

Konstepidemins dag och Internationella Spelmansstämman gick av stapeln den 2 juni.
Vi hade det svettigt och härligt!

 

Flamencokonstnären Marco Flores briljerade med enmansförställningen EXTRACTO ABIERTO. Foto Johan Wingborg

Vattenhinkarna lockade mer än asfaltsmålningen detta år. Foto Johan Wingborg

Guidad visning med konstnären Nils Ramhøj

Foto Johan Wingborg

Lena Jonsson Trio i Blå Huset

Guidad visning av parkutställningen KonstZOOm med konstnären Per Agélii. Foto Camilla Engman.

Snygg bränna fick man på köpet

Familjekaraoke. Foto Konstepidemin.

Marco Flores. Foto Konstepidemin

Det där man brukar kalla havet, videoinstallation av Cecilia Lagerström, Johan Rödström & Malin Lindroth. Foto Johan Wingborg.

Tack alla som kom och och förgyllde dagen och stort tack till alla medverkande! Trevlig sommar!

 

 

Förberedelser inför Konstepidemins dag 2 juni

Nu på lördag den 2 juni är det Konstepidemins dag och Spelmansstämman på Konstepidemin! Då är det också nystart för årets Konst Zoo-m (där det mesta finns kvar även efter lördagen).

Det kommer att bli en underbar dag!

Läs mer om programmet här.

Vi ses!

Vännernas resa till Wanås

Det kändes som en lustfärd rakt in i sommaren. Och precis så var det. Vännernas Konstresa till Wanås, slottet med tillhörande konsthallar och den helt ljuvliga skulpturparken, blev en synnerligen angenäm solskenstur denna majsöndag. Drömväder. Den här gången, ska tilläggas. Lika plaskblött som det var vid Vännernas tidigare resa till Skåne och Wanås, lika soligt och angenämt denna gång.  Som gjort för en picknick i det gröna.

Som alltid när det är säsongsöppning och vernissage i Wanås Konst, så är det en händelse i Kultursverige.  Invigningstalaren Yukiko Duke behövde inte ta till överdrifter när hon presenterade huvudnumren i utställningen 2018.

Yukiko Duke                                                                                  Katarina Löfström                                            Chiharu Shiota

Den internationellt hyllade japanska konstnären Chiharu Shiota fanns på plats i Wanås där hennes platsspecifika verk, i form av ett fullskaligt hus i en för henne typisk nätkonstruktion av rött garn, imponerade. Vi fick vinken att tanken bakom verket var ”huset som en tredje hud”, där vår egen hud är den första och kläderna den andra.  Kanske det, ja. Men tankeväckande i många riktningar.

Chiharu Shiota Everywhere                                                              Katarina Löfström Open Source (Cinemaskope)

Wanås och parken ger hela tiden nya upplevelser när man vandrar längs stigarna. Överallt dyker det upp nya eller permanenta skulpturer, ibland helt överraskande bakom ett träd eller en blommande buske. Natur och konst i bästa samklang.

Ett av de nya inslagen är Katarina Löfströms stora konväxa spegelskärmar intill slottsdammen. Här reflekterades allt, väldigt spännande med en lyckad placering i parken.

På motsatta sidan ankdammen, på en kulle, har dansken Poul Gernes träpyramid placerats. En social skulptur som var avsedd för en central plats i Köpenhamns offentliga rum. Nu finns den alltså i Wanås i stället – en sån rasande tur för oss. Pyramiden funkar väldigt bra för alla sorters möten och ungängen, kan intygas. Perfekt för en gemensam picknick, till exempel.

De tre här nämnda konstnärerna är de ”nya” namnen i Wanås Konst denna sommar. Och fortsätter det som det började blir 2018 ett ”nådens år”. Åtminstone för Konstepidemins Vänner som kan förvänta sig ett läckert program i höst, kan jag lova.

En resa blir det förstås. Med fin stämning och goda tilltugg. Precis som vanligt.

Må gott i sommar.

Tomas Rubin

 

 

 

 

Konstepidemin till Dak´Art Offbiennale

Konstepidemin påbörjar samarbete med
Dak´Art Offbiennale i Dakar Senegal.

Konstepidemin har blivit inbjudna att med fyra konstnärer delta i Dak´Art Offbiennalen i Dakar med tillhörande workshops.

Vi har valt att med två konstnärer från Konstepidemin, Jill Lindström och Peter Eccher, en konstnär från staden, Sara Andreasson och en konstnär från regionen, Kristian Berglund representera vår verksamhet tillsammans med vår internationella koordinator Linda Tedsdotter.

Förutom att ställa ut och medverka i workshops kommer vi också att tillsammans med våra värdar leta efter passande konstnärer att 2019 komma till Göteborg och GIBCA Extended. Vi är väldigt förväntansfulla inför det här nya och spännande samarbetet på Afrikas västkust!

www.biennaledakar.org

Vännerna Fihn & Agélii

”Drivkraften är att tänka framåt och alltid tacka ja.”

Det var Carina Fihn, konstnär på Epidemin, som sa det. En insikt som åtskilliga konstutövare känner igen. Plus det faktum att en betydande del av konstnärens energi går åt till pannsvettig byråkrati och välartikulerade ansökningar om projektpengar.

Carina vet det fuller väl. Precis som Per Agélii, skulptören med mångårig verksamhet på Konstepidemin.

Per och Carina bjöd Konstepidemins Vänner på spännande inblickar i arbete och vardag, som i deras höggradigt kreativa verksamhet – trots snålblås och kämpiga regelverk – ofta blir till uppmärksammad konst. Utställningar och projekt, både när och fjärran.

foto Björn Rantil

I dagarna packar Carina till exempel en resväska full med bilder och drar till Berlin för en utställning tillsammans med en tysk kollega. Lågbudget, enligt Carina, men samtidigt ett väldigt intressant projekt.

Carina Fihn har internationell erfarenhet från både Europa och USA. Alltid flera idéer och projekt igång samtidigt.  Ofta gränsöverskridande och samtidigt oprövade tekniker i spännande blandning. Måleri, datorkonst, musik, foto, screentryck, film, bokkonst…

Själv beskriver Carina, att hon vill gestalta det knappt synliga, fragment av minnen som riskerar att glömmas bort. Antydningar av något viktigt som pågår i en parallell tid.

Det är en bra bit från Bruno Liljefors och den klassiska reproduktionen med ett jaktmotiv som hängde hemma i Carinas barndomshem. Den tavlan var den goda, men snart sagt enda, konsten Carina kom i kontakt med hemmavid. Ingenting pekade på ett konstnärskap för Carina uppvuxen bland bönder och hantverkare, men via en romantisk tonårsdröm om konstnärens frihet bar det av till Göteborg, Hovedskous och  Fine Art & New Media vid Valand.

foto Björn Rantil

Ett av de många projekten Carina visade för Vännerna var den utställning som hon och Berit Jonsvik hade i USA 2012. Samtidigt med att de båda epidemisterna undervisade på college, med bland annat workshop, resulterade jobbet där i en uppmärksammad utställning. Ett Linnéinspirerat projekt om naturens ordning. Konst möter vetenskap/historia. För Carinas del blev det en skapelse om arter som håller på att försvinna, eller som redan har försvunnit. Väldigt eftertänksamvärt, med ett bokkonstverk som bestående minne.

foto Björn Rantil

I Per Agéliis fall handlar det mindre, nästan inte alls, om djur som försvinner. Tvärtom, skulle man kunna säga. Om de inte blir stulna eller sabbade, vilket har hänt. I Pers verkstad och ateljé föds ofta djur och ting som förväntas leva länge, länge. Bokstavligen huggna i sten.

Det är något kraftfullt över Per Agélii, både i skapandet och inte minst när han själv berättar. Så roligt så.

Jag gör modeller till allt jag gör. Det är det roligaste och det är det som är själva konsten, sa Per. Modellen, alltså. Resten är bara ”göra”, enligt Per.

foto Björn Rantil

Nåja, mycket ”göra” är det i alla fall. Tunga jobb i sten och betong. Ofta stora pjäser för det offentliga rummet.  Det är alltid platsen där konstverket skall placeras som är helt avgörande för Pers skapande, betonade han.

Per Agélii, kommer från en konstnärsfamilj, men det var inte alls givet att han själv skulle in i den branschen.

– Jag saknar egentlig utbildning utöver en kortare kurs på Hovedskous. Kunskapen och hantverket har jag hämtat hem som lärling och genom att hjälpa andra konstnärer som behöver ett handtag.  Plus några stenhuggarkurser.

Det låter anspråkslöst, men resultaten av Per Agéllis mångåriga verksamhet syns nu på många platser i och kring Göteborg. Lekfulla skulturer, ofta med en stor skopa humor i uttrycket.  Samt ett jättelikt parkeringshus som fick en specialformad betongfasad, signerad P Agélii.  Förmodligen ett av världens största konstverk, kan man tänka.

Stenen passar mig som den spretiga person jag är, anser Per. Stenen håller emot. Graniten är tung, stora block. Men det är bara att knacka – så är det klart, enligt Per.

Tro´t den som vill.

Text: Tomas Rubin

Intensiva dagar på Supermarket i Stockholm!

Maria Hilmersson Landgren med sitt ljudverk Endless Wave i Konstepidemns monter på Supermarket. Foto: Berit Jonsvik.

Supermarket är en internationell konstnärsdriven konstmässa som lockar utställare och besökare från hela världen. I år arrangerades mässan i Slakthusområdet, nära Globen.

Konstepidemin var på plats med en monter och under fem intensiva dagar presenterades Konstepidemin: ett kulturcentrum i Göteborg, arbetsplats för 130 konstnärer, med fokus på vår galleriverksamhet, internationella gästateljéer, 13festival och bokförlag. Det var många besök, många frågor och många inspirerande samtal i vår gröna monter. Vi hade också ett mycket uppskattat performanceprogram i montern med Maria Hilmersson Landgren, Jonathan Pihlgren och Sebastian Rudolph Jensen tillsammans med Emelié Sterner.

Maria Hilmersson Landgren med sitt ljudverk Endless Wave. Foto: Berit Jonsvik.

Intervjuer med Konstepidemins gästkonstnärer presenteras i montern. Foto: Berit Jonsvik.

Maria Hilmersson Landgren i samtal med besökare. Foto: Berit Jonsvik.

Presentation och försäljning av publikationer från Konstepidemin Förlag. Foto: Berit Jonsvik.

Jonathan Pihlgren framför sin performance Table set. Foto: Berit Jonsvik.

Besökare i montern. Foto: Berit Jonsvik.

www.supermarketartfair.com

Bo Söderström visar måleri på Sölvesborgs Konsthall

Bo Söderström 7 april – 6 maj
Grafik och måleri

Att ha en avsikt med en enda färg är en handling som sätter spår.

“Bo Söderströms måleri är mycket påtagligt. Föremål som tar plats. De är också konkreta – inte bara genom en tradition utan rent påtagligt med sin yta, skimrande och antydande ett obestämt djup. De verkar även sköra i sin lyster. Som om de snabbt kunde brista vid minsta beröring. Ett skyggt ljus. Därför så starkt.

Färgen tränger sig på som ett sinnligt föremål. Då jag stannar till och försjunker, dyker ord som mättnad och ljusstyrka upp. Färgerna tränger fram genom små glidningar, skiftningar, vaga kontraster. Varje enskilt verk är en färgkropp. Som ett galleri med personligheter. Förenade i ett påtagligt rum av sinnlig färg. Till syvende och sist. Det är väl detta som rätt och slätt brukar kallas måleri. Ett sätt att använda färgen, så att den förvandlas från material till ljus och rum.”
– Av Thomas Millroth från utställningsboken BO SÖDERSTRÖM -utgiven 2015.

www.solvesborgskonstforening.se

Olivia, Martin och Vännerna

Superlativen ligger nära till hands efter en kväll som denna. Fängslande, färgsprakande berättelser i skilda tonarter och ur vitt skilda temperament. Skratt och applåder, sorg och förtvivlan.  Kort sagt: Succé – igen.

Så var det när Vännerna fick chansen att möta poeten Olivia Bergdahl och bildkonstnären Martin Solymar, båda två med Konstepidemin som bas.

foto Johannes Lundberg

Men kvällen började i dystraste moll. Martin Solymars berättelse om vägen in till sitt konstnärskap präglades av ångestladdat mörker. Tonårsrebellen Martin, som levde i ett självvalt uppror, var 19 år då slaget kom.

– Min pappa fick en svår sjukdom som omöjliggjorde kontakt. Jag fick aldrig chansen till försoning.

Den förtvivlan som Martin levde med och som var ständigt närvarande, präglade till stor del hans ingång i det egna skapandet, berättade han. Bilder som hämtades ur mardrömmar, med motiv som ”en stympad kropp som talar genom ett skåp”.

– Det fanns ett djur i mig. Jag kände mig som en varulv, berättade Martin som jobbade mycket med film. Som privata performance – ”jag var för blyg att nå ut till en publik”.

foto Johannes Lundberg

Det tog tid men stegvis ändrades Martin Solymars motivbilder, via konstutbildning i Umeå och senare Valand i Göteborg. Martin tog sig ut ur svårmodet, satte punkt för det introverta. Så småningom hittade han Färgen med stort F. Ett storslaget måleri med motiv från den ena exotiska platsen efter den andra. Trinidad, Cuba, Puerto Rico, Columbia. Platser där han i sina målningar vill problematisera den gängse bilden av det sorglösa paradiset. Synnerligen färgstarka bilder som andas Karibien med en sällsam blandning av dofter och rytm, utan insmickrande glättighet.

Det är svårare att skildra glädje och harmoni. Lättare att skildra ångesten, sa Martin. Han klarar både och. Och han gör det väldigt, väldigt bra.

foto Johannes Lundberg

Olivia Bergdahl, poeten som redan som 17-åring vann SM i Poetry Slam och näst intill pallplats i VM i scenpoesi. En klart lysande stjärna, om man så vill, med en ordrikedom som lyfter fantasin och lusten hos åhörarna. Jo, precis så var det under Vänträffen. Hon är häftig att lyssna till, Olivia. Med diktsamlingen ”Demo” och romanen ”Efter Ekot” har hon nu också inlett sitt författarskap. Det flödar, om man säger så.

– Herregud, hur mycket tid har jag kvar? undrade Olivia och sneglade på klockan. Fem minuter! Och jag har bara hunnit med första tredjedelen av min story!

Hon hade gärna fått fortsätta långt över den angivna talartiden om hon önskat. Nåja, med ett visst överdrag hann hon i mål. Olivia är en fenomenal berättare. Och väldigt rolig. Hennes dagbok från den senaste veckan blev en minst sagt munter inledning till hennes omtumlande berättelse om sitt unga liv och konstnärskap. Skratt och applåder.

foto Johannes Lundberg

– När folk tror sig veta hur jag är måste jag göra tvärtom, sa Olivia som i barndomen hellre sökte sig till vuxna, som var mer spännande än ungar i hennes egen ålder. Och redan som 12-åring stod hon på scenen och läste egna texter. Poetry Slam i Musikens Hus. Olivias andra hem under uppväxten. Då hade hon redan upptäckt att hon kunde vara smartare än en vuxen. Den gången var det en lärare i plugget som kom till korta.

– Jag hade rätt till min egen blick på världen. Det jag såg kunde vara sant.

foto Johannes Lundberg

Lusten till poesi och språkets alla möjligheter föddes som en aha-upplevelse för Olivia Bergdahl genom ”Nu tändas tusen juleljus på jordens mörka rund. Och tusen, tusen stråla ock på himlens djupblå grund… I varje hjärta armt och mörkt sänd du en stråle blid…”

Magiska ord: mörka rund, stråla ock, djupblå grund, armt och mörkt, stråle blid.

Så föddes alltså en ny poet och författare inför julfesten i Oscar Fredriksskolan. Olivia Bergdahl. Inspirerad av en julsång från förr.

Meritlistan är redan lång. Texter som kommer ur både den stora och lilla världen, uppläsningar, tysklandsturné, kotfilmsprojekt, manifest, Olivias poesiorkester, nyhetsbrev…

Och dessutom en ny roman på gång.

Den väntar vi på.

Text Tomas Rubin

Konstepidemin through a portuguese eye

Ana Ventura visited Konstepidemin a few cold days in February.

Några bilder från lördagen

En fin vinterdag, 10 mars. Utställningarna pågår t o m 8 april.
Marcus Jonsson – “Den buckliga konsten” – Galleri Konstepidemin (bild 2,3,4)
Anna Persson och Jörgen Svensson – “Verk på papper” – Glasrummet (bild 5)
Lars Åsling – “Rummet berättar” – Pannrummet (bild 6,7)
Rogerts Bondesson – “Epidemiska utsikter” – Blå Huset (bild 8)

Maja Kristin Nylander ställer ut på Galleri Axel

Maja Kristin Nylander, Såsom hon bar dig.

Maja Kristin Nylander ställer ut bilder från arbetet med En atletkvinnas dotter på Galleri Axel i Stockholm mellan 9 februari – 17 mars. Det är självbiografiska gestaltande bilder om bärande och vårdande där Nylander utforskar saknadens estetik i drömska och målande bilder av bortvända porträtt och melankoliska landskap. Utställningen visas till 17 mars.
www.galleriaxel.se

En kväll med Vännerna Maja & Jakob

En snöig vinterdag på årets andra vänträff fick vi möta Jakob Sjöstedt (f. 1977) och Maja Kristin Nylander (f.1979). Och det var intressant att se hur två konstnärer med likartad bakgrund kan utveckla sina konstnärskap på så diametralt olika sätt. Båda har en fotografisk utbildning i botten; Jakob Sjöstedt tog sin master på Fotohögskolan i Göteborg 2009. Maja Kristin Nylander är utbildad vid fotohögskolan i Edinburgh i Skottland. Därefter är deras berättelser väsensskilda.

foto: Johannes Lundberg

”Den fotografiska bilden räcker inte för mig, jag insåg snabbt att jag ville jobba direkt i rummet” sade Jakob Sjöstedt. Redan hans examensarbete, Arkipelag, var ett skulpturalt verk. Ett bygge i en trapphall och en rumsinstallation; en samling mindre objekt i olika material som tillsammans skapade ett skulpturalt landskap. Så har han fortsatt bygga sina utställningar. Intuitivt och sökande.

foto: Johannes Lundberg

”Jag kommer till rummet med ett antal idéer och fragment som jag testar mig fram med. Jag flyttar och flyttar om. Först i slutskedet sätter jag den slutliga utställningen.” Titlarna är viktiga poetiska utgångspunkter betonade han. Som ”Manöver i dagsljus” en utställning han visade på Konstepidemins galleri härom året (Se: https://vimeo.com/177108127). Utställningarna ser han som tillfälliga platsspecifika verk. När utställningen är över, river han uppställningen för att aldrig mer återuppstå (men med kameran dokumenterar han allt!) Nyligen avslutade Jakob Sjöstedt sin första offentliga utsmyckning ”Minnet tar form” på en innergård på Ellen Key skolan i Hisings Backa. Det var en stor utmaning att göra något så bestående berättade han.

foto: Johannes Lundberg

Fotografen Maja Kristin Nylanders konstnärskap har ett mer personligt tilltal, kopplat till uppväxten på en gård i en liten by i Västmanland. Hon började fotografera tidigt i barndomen, lånade mammans kamera och tog bilder av människor och miljöer som fanns i hennes närhet (”Jag var mycket inspirerad av Sune Jonsson.”)

Brodern, som nu är död, var funktionshindrad, och om det speciella i denna uppväxt berättade Maja Kristin Nylander mycket gripande. Känslor och upplevelser som hon fortfarande undersöker och uttrycker i ett sedan länge pågående självbiografiskt projekt. I omsorgsfullt iscensatta och arrangerade bilder utforskar hon saknadens estetik.  Minnen, symboler och kroppar samspelar i associativa scenerier där inre och yttre världar möts.

foto: Johannes Lundberg

Att Maja Kristin Nylander har en alldeles speciell talang för inkännande dokumentär porträttfotografi fick vi också många fina exempel på. Att ha ett syskon med funktionsnedsättning är ett tema hon arbetat med i ett större beställningsuppdrag ”Syskon” som också blivit en bok.  Och det var hon som tog porträtten till projektet och vandringsutställningen ”Vi är romer”.  Den utställning som dragit den största publiken till Göteborgs stadsmuseum någonsin. Maja Kristin Nylanders presentation blev en fin avslutning på ännu en givande kväll i trogna Konstepidemins vänners sällskap!

Text: Anna-Stina Lindén Ivarsson

Här är några bilder från Vernissagelördagen 10/2

Galleri Konstepidemin – “Snö” – Johan Olsson
Glasrummet (i Galleriet) – “Verk på papper” – Julia Olofsson
Pannrummet – “Färg och Form handlar det om” – Christina Ärlestig
Dessa tre utställningar pågår 10 februari – 4 mars.

Dan Perrin höll sin ateljé öppen (för sista gången, han är på väg att flytta tillbaks till Stockholm efter 27 år i Göteborg).

Petra Borén Supparo ställer ut på Göteborgs Konstförening

Petra Borén Supparo

Utställningen pågår till och med 11 mars.
Göteborgs Konstförening Galleri,
Södra Vägen 2, Göteborg
www.goteborgskonstforening.org

Se mer av Petras arbeten www.petraboren.com

 

Ulla Lindberg ställer ut på Galleri Aveny

Ulla Lindberg, “Stol”, olja på duk, 93×83 cm.

Utställningen pågår till och med den 18 januari.
Galleri Aveny, Kastellgatan 19, Göteborg
www.galleriaveny.se

Sjung med Sanna och Sten!


Körsång med Sanna och Sten Källman på Amandas Teater, Nordostpassagen 61 B (nära Linnéplatsen).
Start onsdag den 21 feb. kl. 18.30 och därefter 7 mars, 21 mars, 2 maj och 16 maj. Ingen avgift.
Anmäl ditt intresse genom att mejla: sten@kallman.se
Mer info: Ring Sanna på telefon 0705-989203

“Vi vill skapa en mötesplats för människor som har lust att sjunga tillsammans och därmed lära känna varandra genom sången. Vi vill sjunga på svenska och andra språk. Du som kommer till kören får gärna komma med förslag på dina favoritsånger. Ta gärna med en kompis som du tror är intresserad av att sjunga. Ju fler vi är med olika bakgrund, språk och kulturer, desto bättre! Alla är välkomna, inga förkunskaper krävs!”

Sanna och Sten Källman är ledarna för körkraftprojektet. Båda är frilansande musiker i Göteborg med stor erfarenhet och kunskap om körsång och musik med rötter i många olika musiktraditioner. Sanna och Sten jobbar i grupper som: Sångensemblen Amanda, Tetra, Markatta, Simbi, Den Fule, Trio Samara, Zigzag, Stråf med flera.

Monika Englund ställer ut på Sundsvalls museum

Foto: © Monica Englund 2018

Monica Englund – Livstycken
Ett konstnärskap om att förstå sig själv och världen bättre. Vad det här livet egentligen handlar om.

Vernissage på Sundsvalls museum lördag 3 februari klockan 13.00. Läs mer om utställningen här

Ett hundliv på SVT

Konstepidemins Anders Berggren (Dokumentärfilm AB) har tillsammans med Jeanette Bergenstav gjort kortdokumentären Cerberus för SVT. Finns att se på SVTPLAY

 

Vännerna Stefan Sporsén & Henrik Wallgren

Att ens försöka fånga och fylla i hela bilden av den här duons virvlande liv och konstnärskap låter sig näppeligen göras. Det klarar de knappast själva, men jisses vilken rolig berättelse det blir när de försöker…

foto Björn Rantil

Musikerna med mycket mera, Stefan Sporsén och Henrik Wallgren, bjöd Konstepidemins Vänner på en riktig höjdarkväll när de nästan i munnen på varandra berättade om sina minst sagt hisnande karriärer.

Välkända profiler i Göteborgs musikliv, stod det redan i inbjudan. Och visst handlar det mycket om allsköns toner i de här herrarnas liv. Den ene (Stefan) musikaliskt född nedanför morfar kantorns orgel i Marstrand kyrka, den andre (Herrik) tonbildad av pappa sjökaptenens ideliga Taube-visor till fyra ackord på en någotsånär stämd gitarr.

– Jag har tack och lov klarat mig från tinnitus, hörselskadan som de flesta musiker drabbas av. Förmodligen för att jag tränade öronen redan som liten när jag låg under morfars orgel, sa Stefan.

foto Björn Rantil

Henrik har klarat hörseln rätt bra, han också förstår vi. Kanske beroende på ett tunnsått musikutbud i hemmet, ja bortsett då från pappans muntra taubestunder .

– Vi hade bara två grammofonskivor ­– Jhonny Cash och Lill Lindfors.

Så gick det som det gick. Brist föder lust. Dragningen till musik och konst och kultur i största allmänhet slukade Henrik Wallgren, som snart stod på de göteborgska scenerna och sjöng. Först reggae med stark dragning åt den vildare punken. Det blev så småningom ”Cyberpunk”, som en recensent kallade Henriks och hans bands ljudliga klös.

foto Björn Rantil

Samtidigt, i en annan del av Göteborg, gick en till synes välkammad Stefan Sporsén, och spelade trumpet på Musikhögskolan. Nåja, jazzscenen lockade mer än skolan. Ett och annat avbrott blev det.  Samt en hel del komponerande och inhopp i olika konstellationer.  Vad sägs om ett halvårs showande på ett turisthotell på Kanarieöarna?

– Filmen ”Sällskapsresan” är blott en lågmäld dokumentär jämfört med det vi upplevde när vi spelade där, sa Stefan och lät oss sniffa på anekdoterna från turisthotellet, upptåg som jag efter detta har svårt att släppa i fantasin, när jag numera ser Stefan Sporsén som orkesterledare för Augustifamiljen i TV:s ”På Spåret”.

Själv är Stefan alltid på väg in i nya jobbsammanhang. Förmodligen också i någon ny turné med Håkan Hellström. I sjömanskostym?

– Jag hoppas det där turnerandet och TV-spelandet tar slut för Stefan nån gång så vi hinner jobba ihop igen, sa Henrik med ett smil.

För det är mycket som kompisarna Henrik och Stefan samarbetat med genom åren. Teater, film, scenshower, låtar…

foto Björn Rantil

Att berätta om Henriks egen karriär är som att väva en sjuhelsikes lång färgglad matta med breda inslag. Där trängs äventyren. Det ena mer uppseendeväckande än det andra. Kringresande reggaetrubadur i Afrika, vikingaseglats över Atlanten (höll på att sluta riktigt illa), ökenseglats i fantasivagn i USA. Krögare på Röda Sten kanske inte hör direkt till de gastkramande äventyren, men ändå. Det skiftar i Henriks liv om man så säger. Tre album med egen signatur har han i hyllan plus ett par böcker. Barnföreställningar, scenshower, regisserande, musicerande…

Om mångsysslaren och äventyraren Henriks CV är lång som en hallmatta i en paradvåning så är inte Stefans kortare. Som åhöra vittne undrar man hur sjutton det hinns med!  Stefans komponerande till opera, teater och filmer har hittills gett honom priser som Guldklaven och Prix Italia.

foto Björn Rantil

Den här aftonen med Vännerna ska vi minnas länge. När två riktiga vänner berättar om varandra på ett så fantastiskt roligt sätt och gör det med värme och generositet vill det gärna bli bra, som smålänningen sa.

Tomas Rubin

 

 

 

Tack till 13Festivalen!

Anna Svensdotter/Berit Jonsvik, Dialogue with the planets.

Matilda Alexandra Kråkesson Andersson

Carina Fihn. Lake of Dreams, stories from the unconscious.
Jan Matsson, A body of work.

Ulla Mogren/Cop Shiva/Swati Parashar, Prolog

Daniel Slåttnes/Sara Rönnbäck, Voice meditation between yeast dough, a houseplant.
Johan Zetterquist, Study for a monument (the music).

BABYBABY, Träskpunk

I två härliga dagar/kvällar pågick 13Festivalen på Konstepidemin. Vilken kreativ boost, året kunde inte ha startat bättre! Här är ett axplock bilder. Aldrig har väl januarimörkret känts så bra. Nu ser vi fram emot nästa år och nästa 13Festival.

Foto: Carina Fihn och Berit Jonsvik

Eva & Sten en kväll med Konstepidemins vänner

Vilken fantastisk resa vi bjöds på! I ett omtumlande tempo genom yttre och inre världar, guidade av två fantasieggande konstnärskap. Och ändå satt vi alla ur Konstepidemins Vänner bekvämt stilla i rummet medan berättelsen förde oss in och ut ur kroppar och ting, vida ut över världen – fjällen, Haiti, Skaraborg, djupt ner i gruvan i Kiruna, Senegal, Norge, Örebro samt en för den samlade upplevelsen betydelsefull avstickare till Katrineholm. Och så sjöng vi. Jojomensan, en kanon och bön med influenser från Voodoo…

foto Björn Rantil

Eva Dahlin, målare och Sten Källman, musiker – båda verksamma på Konstepidemin sedan länge – samlade Vännerna till en väldigt givande kväll och säsongsavslutning. Trångt i salongen förstås som brukligt numera, men härligt och gött. Inte minst det juliga tilltugget i pauserna.

Resan, ja. I Eva Dahlins fall började den i Örebro. Tidigt sökte hon sin identitet i naturen, tecknade. Men hur får en ung tjej utlopp för lusten av att skapa och kombinera intresset för skogen och bilden?

  • Jag utbildade mig till modedirektris för att få jobba med form och teckning.

Så blev det: damskräddare, tillskärarakademi, textilinstitut… Men där tog det stopp med nål och tråd. Eva drogs allt starkare till ett vidare konstnärskap. Så småningom blev det Hovedskous och Valand i  Göteborg. Valand på 70-talet, med sin tydliga politiska konstinriktning, passade Eva. Hennes målningar från den tiden, från gruvan och kemifabriken, är storslagen konst. Så också hennes senare inriktning med bilder burna av motiv från livets både inre och yttre världar. Bilder av djur vars inälvor och skelett i förening med den yttre formen fångas och åskådliggörs. Ett röntgenperspektiv, om man så vill. Fantastiskt att se. Gränslöst och väldigt fantasieggande.

foto Björn Rantil

I Evas ateljé på Konstepidemin finns ett högt tittskåp, där hyllorna är fyllda av glasburkar. En samling med döda smådjur bevarade i formalin. Samt på golvet intill en vägg ett skelett av en ren i full skala. Och tittar man närmare så tycker man antagligen som Eva:

  • Det är så väldigt vackert. Jag vill att det jag gör skall vara vackert.

Jag tror att Eva lyckades vidga synen hos många av oss som deltog i Vänträffen.

foto Björn Rantil

Så gjorde också Sten Källman i hög grad. Multimusikant är ett så slitet uttryck idag, men jag frestas ändå använda det om Sten. Att han synnerligen aktivt medverkat till att vidga vår lust att lyssna till musik från kulturer och traditioner långt bortom det egna hemmatunet, är både välkänt och väl dokumenterat. Alltifrån J.S Bach till ”Hönsafötter och gulerötter”.

Hemma i Katrineholm under barn- och ungdomsåren var det i huvudsak Bach på tvärflöjt som slukade Stens musikalitet, Ända fram till den där omtumlande liftarresan till London, Sten nyss 16 fyllda. Det var då ynglingen från Katrineholm drabbades – av Jethro Tull, flöjtisten som var en ikon i rockvärlden då det begav sig. Så kunde man alltså spela flöjt, insåg Sten. Och där började en väldigt skiftande musikalisk resa, skulle man kunna gott kunna påstå. Folkmusik, världsmusik, körmusik, trummor, flöjter, saxofoner…

foto Björn Rantil

Som arrangör och kompositör är Sten Källman ett begrepp i den skandinaviska musikvärlden. Plus Haiti, förstås. Till denna spännande värld kom Sten som stipendiat på 70-talet. Fångades av rytmerna, sångerna, kreolspråket. En kultur med rötter i både katolsk kristendom och voodoon. Ursprunget från Senegal och Västafrika är lätt spårat och en del av bagaget från slavhandeln.

Sten återvänder ofta till det så hårt drabbade Haiti. Där har han nära kontakt med musiken och musikerna, hans vänner. Inspirationen har lett till många uttryck i Stens karriär.  Ofta resulterat i kreativa och nyskapande möten mellan folkmusik från den kreolska världen, Balkan, Norge, Sverige, Levanten (Mellanöstern)…

Idag kan vi höra det i verk med sångkören ”Amanda” som exempel. Också i musik i salig åminnelse av grupper som ”Text och Musik”, ”Filarfolket, ”Trio Samara;  och – inte minst – ”Den Fule.” Den som har öron han höre. Om inte annat på nätet.

När Sten avslutade sin berättelse för Vännerna satt polskan ännu kvar i månget öra och rytmen i kroppen. Ljudet av publikens taktfulla tramp i trefjärdedelar hördes till och med när musiken tystnat. Så fint kan det vara när Konst är som bäst.

Tomas Rubin

Vernissagelördag på Konstepidemin

Glowing Enigmas – Sasha Valtå och Miriam Hansen på Galleri Konstepidemin. Samtal om konst den 17/12 kl 15-16, välkomna!

Underjord – Martin Skimutis och Christian Bjärgö i Pannrummet.

Marta Baderska Hammarberg visade upp pågående arbete i Bageriet.

I Glasrummet presenterar Konstepidemins Förlag sina böcker, 2013-2017.

Här kan ni se vad mer som fanns att uppleva denna lördag på Konstepidemin!

Vännerna med Pia & Lars

Återigen en kväll fylld intill sista extrastol. Vänträffarna lockar. Undra på det…

Mötet med Pia Mauno och Lars Blomqvist, båda verksamma på Konstepidemin, blev åter en minnesvärd höjdare i programserien. Två konstnärer med vitt skilda uttryck och drivkrafter men med en glöd lika stor som gemensam.

Pia Mauno är allt annat än textilare, men i nästan allt hon gör finns det skönjbara spår till sömnad och skrädderi. Det har sin förklaring i Pias arv, uppvuxen i en textilfamilj i Västerås med finskt påbrå.

foto Björn Rantil

När målaren Pia blev inbjuden att delta i Nordic Light, den uppmärksammade utställningen i Paris, visade det sig att de flesta av de deltagande konstnärerna kom från skräddar- eller textilfamiljer. Där och då föddes samtalen om Arv, samlingsnamnet för den påverkan som Pia tagit fasta på i stora delar av sitt skapande. Från att ha varit ateljébunden målare, som hon själv uttrycker det, har bildverken utvecklats till berättelser, kombinationer av installationer och målningar, med en surrealistisk klangbotten.

foto Björn Rantil

Pias framgångar på konstscenen är betydande och många. Hon är också initiativtagare till tankesmedjan ”Skräddare som rebell” om det textila arvet. Vännerna gav hon en flödande exposé av sitt skapande, med fokus på det spänningsfält mellan det synliga och det dolda som upptar mycket av Pias konstnärliga grund.

foto Björn Rantil

Att beskriva Lars Blomqvists skapande och utveckling är för oss lyssnare/tittare som att vrida ett kalejdoskop med ständigt skiftande, skimrande mönster.  Bilder av ett otåligt med nog så spännande sökande. I ungdomen i Kristianstad handlade det mest om musik och tecknande för Lars, men efter ett år på KV (Kursverksamheten) i Göteborg bytte han spår. Nu till måleri via Hovedskous till Valand. Plus Litteraturvetenskap på universitetet.(Hur hinner somliga? undras av undertecknad).

foto Björn Rantil

När Lars ställde ut en serie med ros-bilder i Valandelevernas galleri väckte det förstås viss uppmärksamhet.

Plötsligt tittade målningarna tillbaka, berättade Lars. Monokromer. Abstrakta.

– Det blev för starkt, för mycket. Det fanns ingen plats för mig.

Men Lars med sin sökande, sitt existentiella livsprojekt, betonar sitt ”intresse av själva processen, villkoret för konstarbetet, hur arbetet sakta tar form och hur det har sin grund i en levande människa”.

foto Björn Rantil

Det var några år av paus från det rena måleriet i Lars ateljé, men nu är han igång igen, avslöjade han för Konstepidemins Vänner.

Vi glädjer oss i väntan på nästa träff. Det blir ”julbord” i 8:an i år igen, tror jag mig veta.

Tomas Rubin

Johanna St Michaels på Doc Lounge!

Johanna St Michaels, regissör med studio på Konstepidemin, medverkar på Doc Lounge, Folkteatern Göteborg 7 november med dokumentären The Inertia Variations 

The Inertia Variations – en personlig dokumentär om musik, politik och kreativ ångest
Frontmannen för det kritikerrosade engelska bandet The The, Matt Johnson, har inte synts på musikscenen i 15 år. När han plötsligt får för sig att återvända blir det genom en tolv timmar lång radiosändning och egentligen inte med någon ny musik i åtanke. En förfrågan från dokumentärens regissör, hans ex-partner Johanna St Michaels, att skriva en ny sång väcker gamla demoner.

The Inertia Variations följer Matt Johnson som hade sin storhetstid i bandet The The i slutet av åttiotalet. Men på höjden av sin karriär drog han sig tillbaka från rampljuset. Johnson upplever att massmedia och politiker undanhåller sanningen, samtidigt som han brottas med privat sorg och en känsla av “inertia”, tillvarons tröghet. Efter många år av tystnad bestämmer han sig för att göra en tolv timmar lång radiosändning för att nå ut med alternativa åsikter om dagens politik och media.

”The poem The Inertia Variations is a meditation upon procrastination, laziness, missed opportunity and the tricks our mind plays upon us to keep us from doing what we should be doing. It arrived into my life during a very hard time. When I felt utterly lost and devoid of inspiration. The subject matter resonated so deeply that it was enough to eventually stir me from a deep and lengthy creative slumber.”
– Matt Johnson

Johanna St Michaels har tidigare regisserat och producerat långfilmsdokumentären Penthouse North som hade premiär på Hot Docs, Toronto, och som sedan dess spelats på flera internationella festivaler med fina recensioner.

LÄS MER

 

Konsten att arbeta med offentlig miljö

Plötsligt finns den där – skulpturen, bilden – mitt i det offentliga rummet. Och ofta har vi som rör oss där inte en aning om när, var och hur och inte heller varför konstverket kommit till och fått sin plats. Vem bestämmer?

Om den processen och arbetet med offentlig konst finns mycket att lära.  Marie Holmgren, konstnär och projektledare, har lång erfarenhet som beställare och inköpare. Ofta ett jobb som orsakar både mycken svett och inte sällan tårar hos både beställare och utförare.

foto Björn Rantil

Under senaste träffen med Konstepidemins Vänner gav Marie inblickar i den här världen, eller världarna borde sägas.  Reglerna, metoderna och de ekonomiska förutsättningarna vid införskaffande av offentlig konst skiljer sig åt över landet.

 

I Göteborg håller man fast vid tävlandet mellan konstnärer, som bjuds in för att komma med förslag till ett bestämt projekt. ”The winner takes it all.” En starkt ifrågasatt metod kantad av prövningar och besvikelser, förstås. Men också goda resultat. Yvonne Thörnqvist (T Larsson) berättade för Vännerna om sitt vinnande koncept, pelarna utanför Stadsbibliotekets entré på Götaplatsen i Göteborg. Ett projekt som tog två år att genomföra.

foto Björn Rantil

Marie Holmgren har parallellt med sitt eget mångåriga och uppmärksammade konstnärskap arbetat som projektledare med skiftande uppdragsgivare. Tunga uppdrag för Statens konstråd, Västra Götalandregionen, landsting, kommuner och bostadsbolag. Alltid i nära samarbete med utförarna – konstnärerna.

När Marie tar sig an en uppgift utgår hon från platsen och skapar sig en idé om hur konsten bäst kan fungera just där. Och vilken konstnär eller grupp i landet som bäst kan tänkas svara mot de aktuella kraven. Här gäller det att vara väldigt uppdaterad på vad som sker i landet, var det händer spännande ting och vilka namn som kan komma ifråga. Marie Holmgren har den överblicken och en genuin känsla för konsten i nutid.

– Skapelseprocessen är givetvis den utvalda konstnärens, men jag deltar som projektledare från ax till limpa.

Inte sällan har Marie haft att kämpa ner motstånd hos somliga uppdragsgivare med förutfattade meningar. Tillfällen då hennes långa erfarenhet och konstnärliga blick i förening med stort tålamod och pedagogisk förmåga blir avgörande.

Goda exempel på betydelsefull konst i det offentliga rummet finner man över hela landet. Inte minst i Göteborg. Marie gav Vännerna prov på flera. Bland annat den gråtande flickan som står lutad mot väggen på Centralen i Göteborg.

– Ett projekt som jag inte varit inblandad i, men som är ett bra exempel på hur väl konst kan fungera. Överallt i landet berättar folk som passerat genom Göteborgs C att de sett skulpturen med flickan och att den skapat en känsla som varar.

foto Björn Rantil

Yvonne Thörnqvist tre olikfärgade pelare i entrén till Stadsbiblioteket är ytterligare ett av dessa goda exempel. Med en relativt liten budget skulle de här bärande byggpelarna omformas till konst.

Yvonnes förslag vann, som sagt.  Sedan följde en mödosam – men samtidigt rolig – kreativ tid med åtskilliga försök med skiftande material. Efter två år hade Yvonne slutfört jobbet. De tre pelarna i olika färger skulle enligt skissen se ut som de svepts i tyg. Yvonne klarade detta i den stora skala som krävdes med hjälp av stora flera meter höga papprör, svepningar i lager på lager behandlade med bindande material . Slutligen göts allt i brons med hjälp av skickliga konstgjutare, lackades och placerades vid Stadsbiblioteket.

foto Björn Rantil

Nu finns pelarna på plats och fungerar som tänkt var som god konst i värt offentliga rum.

Ännu en av dessa fullsatta och givande Vänträffar. Snart ses vi igen. Då med Pia Mauno och Lars Blomqvist som berättar om sitt skapande.

Tomas Rubin

 

Kropparnas Arkiv med Eva Dahlin

Nu på torsdag den 26: oktober 18:00  visas “Kropparnas Arkiv”  av Christina Olofsson på Bio Roy.

Filmen har sin utgångspunkt i Eva Dahlins konstnärliga arbete runt Naturhistoriska museets samlingar hennes möte med forskare därifrån samt från Zoologiska institutionen i Göteborg. Hur förhåller sig konstnärens kunskapssökande inför naturen  till den naturvetenskapliga forskningens synsätt och metoder?

Du kan läsa mer om filmen på följande länk:http://bioroy.se/kalendarium/filmer/kropparnas-arkiv/

Vännernas höstresa till Louisiana

Performancekonstnären  Marina Abramovic och den holländska fotografen Rineke Dijkstra – Vännernas höstresa till Louisiana

Vi startade klockan åtta på lördag morgon den 30 september. Jag nämner datumet för det var en speciell dag och det var med viss oro och obehagskänslor vi gav oss iväg till Danmark för att återkomma tolv timmar senare. Det var demonstrationsdagen, då nazister skulle tåga på Göteborgs gator; vad skulle hända?

Men när vi kom fram till Louisiana och de två mäktiga utställningar som visades, skingrades nog de dystra tankarna hos de flesta. Samtidigt var det vi möttes av också av ett slag som kunde skapa oro och många frågor och tankar. Marina Abramovic som anses som en av världens främsta performancekonstnärer gräver med sina verk djupt ner i det mänskligas avigsidor och svårigheterna i relationer. Hon använder sin kropp som ett verktyg i sin konst och i sin kommunikation med omvärlden.

Foto Agneta Stening (bilden är beskuren)

Utställningen bestod av foton, videos, installationer, levande konstverk som i högsta grad involverade oss åskådare

Foto Marie Holmgren

foto Marie Holmgren

– det var inte så många som vågade sig på att pröva den ovanliga porten.

 

 

 

På Louisiana visar Rineke Dijkstra en stor samling porträtt, huvudsakligen av barn och ungdomar. Vissa av dessa har hon följt och fotograferat i flera år, bland annat en flyktingflicka från barn till vuxen kvinna.

Hennes stora foton har en oerhörd skärpa och färgintensitet. De har liknats vid måleriet under den holländska guldåldern. En stor kontrast på flera sätt till Abramovics bilder som ofta är i svartvitt. Men där finns ändå en gemenskap i de bägge konstnärernas uttryck och motivval. Bägge fokuserar på och människans villkor, motgångar och kärleksupplevelser.

 

Så, det var en givande dag med stora konstupplevelser! Dessutom hade vi bra väder, solen verkar alltid lysa över Louisiana, trädgården och utsikten över Öresund var som vanligt vidunderligt vacker. Vännerna var nöjda!

Text Ulla-Britt Larsson

 

 

Johan Lagergård ställer ut på RYDALS MUSEUM

Johan Lagergård, Nattljus 82 x 120 cm. Tempera, olja på linne, 2016

Vernissage 30 september kl. 13.00 på Rydals Museum.
Bengt-Göran Johansson samtalar med konstnären.

Utställningen visas till 19 november. Fri entré.
www.mark.se/rydalsmuseum

Vännerna Åsling och Hultén

foto Björn Rantil

Om man mixar begreppen konst och kontrast nybildas ordet konstrast.

Det skulle kunna bli en passande rubrik på mötet mellan textilkonstnären Kerstin Åsling- Sundberg och Love Hultén, formgivare inför Konstepidemins Vänner höstupptakt.  Men det gäller att läsa ordet rätt, för någon ”rast” handlar det absolut inte om i de två konstnärskap Vännerna fick ta del av. Tvärtom.

Mycket skiljer dem åt i formspråk och hantverk, men ett har Kerstin och Love gemensamt – en lite obekväm inställning till titulaturen konstnär. Konsthantverkare tycker de båda stämmer bättre in på självbilden. Men visst är det Konst med stort K som både Love och Kerstin skapar i sina ateljéer på Konstepidemin.

Kerstin Åsling-Sundberg är ju närmast en institution inom textilkonsten med en flödande verksamhet från 50-talet och framåt. Rötterna har hon i Dalarna där hon också tidigt fortsatte i familjetraditionen och började väva.  Tidigt inspirerad av Viola Gråsten och andra storheter och via utbildningar, bl.a på Konstfack, började Kerstin göra mönster till textilindustrin. Hennes mönsterspråk och fantasifullhet är både häpnadsveckande i sin mångfald och så storslaget skiftande. Detta i förening med en hantverksskicklighet och en ständigt utvecklad egen vävteknik som resulterat, och fortsatt resulterar, i stor textilkonst.

foto Björn Rantil

Vännerna bjöds av Kerstin på en minst sagt färgstark resa genom en skiftande karriär med prov på många av Kerstins både kända och mindre uppmärksammade verk. Alltifrån vävar på drygt 80 kvadratmeter och tjogtalet meter långa för banker till vävda bilder i betydligt mindre format.

Nu, säger Kerstin, att hon är mogen att ta hand om material som blivit liggande genom åren. Ryaprojektet, som hon kallar det. Spännande som alltid när det händer ting i hennes ateljé.

Ung, uppmärksammad och prisad. Love Hulténs namn hörs allt oftare i den vida konstvärlden. Stipendium från svensk Form, IKEA och nu senast Västra Götalandsregionens arbetsstipendium..

foto Björn Rantil

Formgivare och konsthantverkare, säger Love om sig själv. Men samtidigt en tydlig dragning till Konst i form av ting som Love skapat utan att en beställare finns med i bilden – eller verket vad de nu vara månde. Och nog är han märkvärdig, Love, i ordets allra mest positiva mening. Rolig, kan vi som hörde honom under Vänträffen också tillägga.

Göteborgs Konstskola, HDK och Stenebyskolan har alla haft förmånen att ha Love som elev. Otålig, ständigt kreativ med en obändig fantasi. Plus den där lyckade förmågan att omvandla idé till handling.

– Jag började hitta vägen till ett eget konstnärskap. 2006 hände något, berättade Love.

Tvåårig utbildning i grafik. Spännande tekniska kunskaper och livligt experimenterande. Bland annat ett eget nytt typsnitt och en väldigt speciell kortlek och ABC-bok på temat Misär.

– Det kanske finaste jag gjort, enligt Love som också hunnit intressera sig för bokbinderi.

Spårbyte igen. Nu kom spelkonsolerna in. Ny elektronik inbäddad i ett nytt Love-typiskt formspråk, ofta utformat i konstfulla träföremål. Möbler och ting.

Man hör på Love att det förmodligen är ett nytt spårbyte på gång. Som alltid. Ett spännande konstnärskap som sannerligen inte ägnar sig åt repriser.

Text: Tomas Rubin

ANDREAS KORSÁR på galleri 1

Andreas Korsár

När jag var barn bodde vi ett tag på ett nedlagt tegelbruk, vi bodde i manskapsbaracken som tillhörde tegelbruket. På hyllorna stod de obrända tegelstenarna, alla stenarna skulle vara brända, nu stod de där vita och eländiga.

Av tegel byggde man staden.

Vid ett annat tillfälle under min barndom bodde vi på Ålidhem i Umeå i Västerbotten. Där var alla hus likadana, byggda av rött tegel. Det var så många hus, de bredde ut sig och verkade aldrig vilja ta slut.

Andreas Korsár ställer ut på Galleri 1.
Välkommen till vernissage lördagen den 16 september kl. 13-16.
Utställningen pågår 16 september-7 oktober
Öppet: Tisd-torsd 12-17,
fred 12-16, lörd-sönd 13-16

Galleri 1, Erik Dahlbergsgatan 14, 411 26 Göteborg

 

 

Nytryck – bilder från vernissaget

Grafik av 12 konstnärer från Konstepidemin visas nu på Lokstallet i Strömstad.

 

30 årskalas!

Tack alla som kom och firade Konstepidemin 30 år & stort tack till alla festfixare!

 

 

Foto: Camilla Engman och Mikael Frickfors

Epidemiker visar grafik på Konsthallen Lokstallet i Strömstad

Det har funnits en grafikverkstad på Konstepidemin i 15 år och aktiviteten där har upprätthållits av ett mindre antal eldsjälar. Något har dock hänt. Plötsligt är intresset för grafik på topp! Kanske har det med hantverket att göra? Förtjusningen över datorernas obegränsade möjligheter har falnat. I stället känns arbetet med ett material, dess särskilda uttryck men också begränsning, som en utmaning, en källa till nya idéer. Något nytt kan sägas, på ett nytt sätt, i ett nytt sammanhang, men med gammal teknik.

Grafikverkstan har blivit en viktig samlingspunkt. Nya möten har uppstått, äldre har börjat prata med yngre och vice versa, kunniga har delat med sig till mindre kunniga som i stället bidragit med energi och orädda sätt att förhålla sig till teknik och koncept. After Work-fredagar i slutet av månaden har blommat ut i livgivande diskussioner om liv, konst, filosofi och en hel del strunt.

I grafikverkstan, i det praktiska arbetet, har också tanken på en gemensam utställning uppstått. Trots många olikheter, konstnärliga ingångar, generationstillhörigheter m.m. finns det samband: Konstepidemin naturligtvis, grafiken (trots att alla också har andra konstnärliga uttrycksätt), konstnärlig högskoleutbildning och mångårig yrkesverksamhet. Samtidigt finns också något annat, det spirande nya som vi inte riktigt har satt ord på ännu men som har med mötet att göra och gemenskapen. Vi inspirerar varandra, för att uttrycka det enkelt.

Så här är den nu: Vår utställning!

Vi hoppas den kan förmedla något av detta: Nya sätt, nya sammanhang, nya möten, allt med grafiken som upphov och gemensam nämnare.

Utställningen visas på Konsthallen Lokstallet i Strömstad 26 augusti – 16 september
Vernissage: Lördag 26 augusti kl 13
Medverkande konstnärer: 
Ewa Brodin, Camilla Engman, Carina Fihn, Kjellåke Gerinder Berit Jonsvik, Andreas Korsár, Pia König, Pia Mauno, Åke Nordström, Michela Peterson, Ragnar Schmid, Lars Åsling
www.konsthallenlokstallet.se

team slöjd – go creative!

Under våren har Konstepidemin Barn och Unga genomfört projektet Team Slöjd, tillsammans med Azalea BK. Kort sagt har vi utforkat samverkan mellan slöjd/konst och idrott. Tillsammans gjordes olika typer av “supporterslöjd”, bland annat vimpelspel och hopprep. Målet är att sänka trösklar och hitta nya former för skapande och social samvaro under gemensam flagg för både slöjdandet och sporten. Teamslöjd syftar till att  ge mellanstora barn möjlighet att upptäcka, dela med sig och utveckla sitt uttryck på ett nyskapande sätt genom slöjd och på så sätt teambildande.


Snart är det dags igen! Under Gothia Cup samverkar vi med Västarvet och kör öppen verkstad i Kviberg. Här får du till exempel testa att göra ett hopprep och väva och måla i storformat. Alla är välkomna – barn, unga och vuxna tillsammans, det är gratis och ingen föränmälan krävs!

PLATS: Kviberg, Lilla Regementsvägen 2 (se karta)
DATUM:
måndag 17/7 kl. 12-17
tisdag 18/7 kl. 12-17
onsdag 19/7 kl. 12-17
torsdag 20/ 7 kl. 12-17

Teamslöjd arrangeras av Konstepidemin Barn och Unga och genomförs med stöd av Nämnden för Hemslöjdsfrågor och Västarvet.
Här kan du läsa mer om Team slöjdprojektet

Konstepidemins dag & internationella spelmansstämman 3 juni 2017


Big Winds föreställning Urdjur

3 juni firade vi Konstepidemins dag 2017 OCH passade på att arrangera Internationella spelmansstämman samtidigt! Det blev en fullspäckad, härlig dag med många besökare, skön stämning och evenemang från 12.00 till midnatt! Här är lite bilder från dagen!

 

Dansperformance av och med Johanna Ehn & Lina Persson från Big Wind.

Kraken Shanty Band

Kerstin Bratt och Sofia Åhrman i Färgbaren

Öppen atelje hos Eva Zethraeus

Invigningstal av Konstepidemins nya ordförande Inger Skogsberg

Rond med Syster Stina och syster Ulla. Av och med Stina Hedberg och Ulla Eckersjö med dräkter av Kostymateljé Örnen.

Sten Källman

Performance med Konstepidemins gästkonstnär Hilda Kahra

Hilda Kahra

Öppet hos Konstepidemins gästkonstnär Cop Shiva (Indien) som visade projektet “The Spring is Warmer than the Sea”Tack för denna gång!

BOKRELEASE! Till synes – Inger Bergström Marie Holmgren


Till synes – 
Inger Bergström och Marie Holmgren

Göteborgsrelease: onsdag 7 juni, kl. 18-20, Göteborgs konstmuseum. Samtal mellan skribent/journalist Magnus Haglund och konstnärerna, kl. 18.30.
Stockholmsrelease: torsdag 8 juni, kl. 17.30-19, bokhandeln Konst-ig, Åsögatan 124.
Samtal mellan författare/journalist Susanne Helgesson och konstnärerna, kl. 18.00.

I denna bok ingår, tillsammans med ett bildmaterial, utdrag ur samtal som förts kring konstnärliga processer. Tankarna kring begreppet till synes väcktes när konstnärerna läste filosofen Marcia Sá Cavalcante Shubacks essäsamling Lovtal till intet. Hon betonar där betydelsen av att göra sig osäker inför det till synes självklara, att våga stanna i en slags intighet och göra det bekanta främmande, för att nå förståelse. Insprängt i konstnärernas samtal finns därför citat ur Sá Cavalcante Shubacks essäer. I bokens förord skriver konstnärerna:

Det konstnärliga görandet kan även det beskrivas som ur vissa aspekter öppet och osäkert. Samtidigt som vi har en riktning, vet vi inte exakt vad handlandet kommer att leda till. Vi gör något, ett material formas framför oss och blir till ett slags förslag. Så fortsätter vi, förstör eller bygger vidare, oavsett om det sker i en tankeprocess eller i en faktisk materiell process. Hur gör vi för att det till synes givna ska träda tillbaka?

Formgivning: Anna Larsson Design
Boken är publicerad av konstnärerna, med stöd från Stiftelsen Längmanska kulturfonden och Helge Ax:son Johnsons stiftelse.


Marie Holmgren är utbildad på Konsthögskolan Valand i Göteborg och har sin ateljé på Konstepidemin. Hon har lång yrkeserfarenhet som projektledare och konstkonsult för olika uppdragsgivare såsom Statens konstråd och Stockholm konst.
Inger Bergström
är utbildad på Konstfack i Stockholm och har även en masterexamen i praktisk kunskap, Södertörns högskola. Hon har verkat som professor på Konstfack i Stockholm och på HDK i Göteborg.

Kontakt: Marie Holmgren
 holmgren@berlin.com 073 – 3319080

 

Res med ljud, skapa med händerna och känn med kroppen!

Vals på blomsteräng  är igång och just nu pågår arbetet med att hitta formen på workshopen. I går fick vi äran att pröva några av våra ideéer med en referensgrupp på Träffpunkten, Vegahuset i Göteborg. Som testpiloter fick Berit, Eliabeth, Fredrika,  Håkan, Ingemar, Inger, Ingvar, Karin, Margareta, Margit och Märta gunga i vals,  lyssna på inspelade ljud, använda lera och färg och förstås berätta för oss vad de tyckte funkade och inte.

Grundidén handlar om allas rätt att utrycka sig, oavsett ålder. Om att ge möjlighet till att pröva på och den som vill dela med sig eller låna ut ett minne, ljud, bild eller en form.  Det kan vara djupaste allvar, mörkt, ljust, lekfullt, fint eller luddigt och diffust. Kort kan upplägget beskrivas som inspirationsmöte och verkstad – där minnen kittlas fram och fångas upp i en rörelse, ett ljud eller form och bild. I denna workshop får deltagarna möta och inspireras av tre konstnärer som uttrycker sig på olika sätt och som tagit sig an temat “Vals på blomsteräng”. Bronja Novak Lindblad  genom dans och rörelse,  Richard Widerberg genom olika inspelade ljud och Pecka Söderberg genom skulptur, form och bild.

 

I augusti-september kommer vi till Ale, Landvetter och Lerum. Info: kontakta sofia Åhrman, sofia@konstepidemin.sse

Projektet genomförs med stöd av Postkodlotteriets Kulturstiftelse
LÄS MER OM PROJEKTET

Vals på blomsteräng

Vännerna och Skissernasmuseum

På krönet av Hallandsåsen anade vi ljuset. Sol och värme hela vägen mot Lund och Skissernas Museum. Ett leende landskap och en storslagen konstupplevelse låg framför Konstepidemins Vänner denna lördag i maj.

foto Johannes Lundberg

Vilket fantastiskt museum som ligger här, inbäddat mitt i lärosätet. En utbyggd, nyinvigd konsthall som här i sin yttre form blivit ett besöksmål och en upplevelse av rang. En arkitektonisk pärla med den senaste inbjudande tillbyggnaden ritad av Elding Oscarsson.
Men det är förstås innehållet som räknas och här är det lätt att gödsla med superlativen. En helt överväldigande konstupplevelse!

foto Johannes Lundberg

Skissernas Museum rymmer nu 30 000 verk av internationella och svenska konstnärer, från tidigt 1900-tal till vår tid. Världens största samling av skisser, modeller och förlagor till svensk och internationell offentlig konst.
Matisse, Moore Hjertén, Grünewald, Diego Rivera, Léger , Nordström, van Arkel… Från golv till tak. Bokstavligen.

foto Johannes Lundberg

Redan vid inträdet i den första stora hallen drabbas besökarna av en näst intill förlamande känsla av övermäktighet. Utbudet är så ogripbart stort. Åtminstone reagerade jag så som förstagångsbesökare och jag tror många av Vännerna med mig kände en släng av detta.

foto Johannes Lundberg

Sammanfattningsvis skulle man kunna säga att vårens Konstresa blev ett väldigt lyckat och givande ”smakprov”. Det finns ingen chans att ta del av konstskatten i Skissernas Museum under ett och samma besök. Hit krävs det att man återvänder. Och återvänder igen. Jag gör det gärna.
Ännu en gång en finfin lust- och konstresa med Vännerna alltså.

foto Johannes Lundberg

Glad och god stämning i en knökfull buss, fika vin och tilltugg. Precis som det ska vara under en terminsavslutning med Konstepidemins Vänner.
Nu väntar en givande höst med ett fullspäckat program, plus en ny resa förstås. Det skulle inte förvåna mig om den går till Danmark…
Tomas Rubin

Jonas Sjöstedt besöker Konstepidemin

Jonas Sjöstedt och Per Agélii. Foto Johan Wingborg.

Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiets partiledare, besökte Konstepidemin den 16 maj. Johan Wingborg, fotograf och ordförande för Konstepidemins konstnärliga råd och konstnären Berit Jonsvik tog emot och berättade om vad Konstepidemin är och allt vad vi gör.

Besök i Per Agéliis ateljé. Foto Johan Wingborg.

Jonas Sjöstedt och Berit Jonsvik i samtal i Berit Jonsviks ateljé. Foto Johan Wingborg.

Jonas Sjöstedt visas runt i Galleri Konstepidemin av Ulla Mogren. Foto Johan Wingborg.

En rundvandring från Blå Huset via Galleriet avslutades med besök i två ateljéer. Det blev också ett givande samtal om kulturens villkor och dess svårigheter och möjligheter. Medarbetare från tidningen Faktum kom sedan till Berit Jonsviks ateljé för att göra en intervju med Jonas Sjöstedt.

 

Hälsning från Andratx Mallorca

 

En hälsning från Konstepidemins Nils Ramhøj, i maj gästkonstnär  i Asociación Cultural Sa Taronja, Mallorca.

Hej vänner!

Här är några bilder från Sa Taronja på i Andratx på Mallorca. Detta kulturcentrum med omnejd som drivits ideellt av en eldsjäl till kvinna men som kulturcenter nog har sett sina bästa dagar. Här har musiker av världsklass spelat, teater, performance … mängder med utställningar visats och massor av workshops genomförs… Restaurang, bar inne, eller ute i trädgården. Inget kommunalt intresse för kultur här, jag är nog sist ut som gästkonstnär. Nu ser det lite ledset tomt ut som syns på bilden från trädgården. Innan dess var detta en hönsfarm, kackel kackel – nog kacklar vi högre och värper bra mycket mer kultur på Konstepidemin!
hälsningar Nils

Vänner med Lina Ekdahl & Henrik Cederblom

Kallt ute men väldigt varmt inne. Terminsavslutningen blev åter en lustfylld afton med Konstepidemins Vänner. Med ett hundratal förväntansfulla i salongen blir det både varmt och trångt i 8:an, men det har vi numera hunnit vänja oss vid under vänträffarna under vårvintern.
Obehag? Nej, nej. Inte när två så spännande konstnärer som Lina Ekdahl och Henrik Cederblom står för berättandet. En höjdarkväll på nytt.
Både Lina och Henrik är verksamma på Konstepidemin sedan många år. Lina Ekdahl poet och dramatiker. Henrik Cederblom musiker och producent.

foto: Johan Wingborg

Vänträffen föregicks av den glada nyheten att Lina nominerats till Sveriges Radios novellpris 2017. Hon är sedan länge firad och van vid uppmärksamhet. Ändå uttryckte Lina att hon var nervös inför mötet med just Vännerna. Att läsa för publik på min arbetsplats, som hon sa. Det hade hon absolut inte behövt känna och det märktes inte att spår av detta när hon börjat sin berättelse. Ändå är just osäkerheten väldigt viktig för Lina i hennes skapande, betonade hon. En grundläggande osäkerhet som föder nyfikenhet och fungerar som bränsle för kreativiteten. Och den skaparlusten har i Linas fall resulterat i en ansenlig mängd diktsamlingar, sagor, dramatik, sångtexter till körverk och nu alltså en novell för oss radiolyssnare.
Före första framträdandet, Musikens hus 1984, hade Lina tagit sig igenom en knagglig skoltid.

– Jag var ganska arg och kände mig ensam, dålig i skolan, stavade illa och läste inte bra. Men stavar man fel blir det ofta nya ord och för mig började det som en lek med språket. En upptäckt av rytm och melodier i det skrivna språket, men att jag skulle ägna mig åt författande hade jag inte en tanke på.
Men så blev det. En rasande tur för oss som älskar hennes flödande poesi. Helst ska man förstås höra Lina själv läsa sina texter. Fyllda av, ja av allt. Tankelöpor genom stort och mindre stort, sorgsamheter, vardag, lust, överraskningar och, inte minst, humor.

foto: Johan Wingborg

Den här månsidigheten bjöd hon generöst på under vänträffen.
– Det roligaste i mitt jobb är ändå att vara ute och läsa för publik, att träffa människor och se hur mina texter fungerar.

Jodå, de fungerar i högsta grad. Själv går jag fortfarande efter att ha hört Lina läsa dikten ”Natt” och är fullständigt övertygad om att en igelkott kan vinka.

foto: Johan Wingborg

För den breda publiken är musikern Henrik Cederblom kanske inte så där megakänd, men fråga vem som helst i musiksvängen vem Henrik är. Alla vet. Då talar jag inte bara om den göteborgska tonvärlden, där Henrik Cederblom gjort en gedigen karriär som musikant, producent, ljudtekniker och kompositör.
– Som musiker har jag mest stått bakom någon stjärna och spelat gitarr, som Henrik uttryckte det. Nåja, så blygsam behöver han absolut inte vara. Han har spelat med många kända artister, både på scen och på skiva. Daniel Lemma, Sofia Karlsson, Freddie Wadling, Timo Räisänen och Dan Berglund för att nämna några.
En god del av samarbetet med artisterna har dessutom skett i Studio Epidemin på Konstepidemin, inspelningsstudion som Henrik delar med Johannes Lundberg sedan tiotalet år. Och där har det hänt finfina ljudliga saker, även om det till vardags inte torgförs vilken stjärna som är på plats för tillfället. Det handlar om arbetsro. Och vad stort sker, sker tyst – även om det handlar om musik som så småningom når oss i den breda allmänheten.

foto: Johan Wingborg

Då kan det handla om tonsättningar av Karin Boijes dikter, rock, folkmusik, visor, musik för Operan eller teatrarna, hemförda sånger från Haiti…
Henrik Cederblom är dessutom motorn i och för den Internationella Spelmansstämman på Konstepidemin. I år i samband med Konstepidemins dag den 3 juni. Då hoppas åtminstone jag att Henrik & Co samlar ihop gänget bakom kultbandet ”Den fule” med den bångstyriga folkmusiken som gjorde dundersuccé på sin tid.
Som sagt. Vännernas vårprogram avslutades med fröjd. Återstår förstås konstresan till Skissernas museum i Lund 13 maj.
Vi möts till hösten!

Tomas Rubin

ANNA BAUER Textila bilder hos Göteborgs Konstförening

Samtal om surrealism 28 mars Café Hammarkullen

Bild: Carina Fihn

Skräddare som rebell i samarbete med Hammarkullens Folketshus och Hammarkullens konsthall presenterar Ett samtal om Surrealism med Annelie Tuveros från Mjellby konstmuseum och konstnärerna Pia König och Pia Mauno från Konstepidemin.

Plats: Café Hammarkullen, Hammarkulletorget 62B
Tid: Tisdag 28 mars kl.17-19
Insläpp kl 16.30 först till kvarn – begränsat antal platser,
Fri entré. På plats serveras Somalisk linssoppa 50:- kr

Vännerna Anna Bauer & Johan Kylén

foto Björn Rantil

”I mina bilder kastar jag mig huvudstupa mellan sorg och ofrivillig komik, mellan sockersött och makabert. Jag befolkar mina bilder ungefär som trubadurer brukar göra i sina visor, vissa gestalter återkommer i flera berättelser, andra gästspelar.”
Detta läste jag på textilkonstnären Anna Bauers hemsida inför hennes möte med Konstepidemins Vänner. Så var det dags. Vi såg, hörde och häpnade.
Vi – 80-talet Vänner – bjöds in till ett spännande och inte minst flödande konstnärskap. Textil är Annas hemvist och hennes sprakande, värmande stickkonst – ofta i form av mönsterrika tröjor – är sant artisteri. Hur i hela friden hinner hon, är första tanken då kavalkaden av alster visas. Och då ska man också veta att trebarnsmamman Anna jobbar med mycket annat än stickorna som verktyg – scenkläder, brodyr, linoleumtryck…

foto Björn Rantil

Det är lätt att bli besatt och jag är nog smittad sedan barndomen hemma på gården i västgötska Holsljunga, sa bonddottern Anna och lät som lugnet självt. Lusten till textilhantverket fick hon av sin mamma och ”hitta på” var nödvändigt för en tös i en ort långt från det mesta.
Bra för kreativiteten, enligt Anna Bauer.
I Annas CV, långt som ett badlakan, ser vi att hon har sin Master i textilkonst från HDK, Mode & Designskolan i Kolding, Tillskärarakademin i Göteborg som grund. Till detta kommer många utställningar, undervisning med mera.

foto Björn Rantil

Nyligen drog hon igång ett projekt, ”Team Slöjd”, som säkert kommer att låta höra talas om sig. Idrottande ungdomar som jobbar med textil. Fotbollslag som efter, eller före träningen stickar, virkar, syr egna vimlar. Ja till och med egna hopprep i textil. Ja, har ni hört. Hur kommer man på en sån apart grej? En aktiv protest mot allt vad sport och svett och omklädningsrum heter?
Nja, sa Anna, Kan man se skidor på TV i realtid, kan man väl titta på någon som stickar i realtid. Den idén är hon nu i full gång med att förverkliga tillsammans med ett fotbollslag i Göteborg.
Om Anna Bauer kan beskrivas som gränsöverskridande skapare, hur ska man då hitta tillräckligt med täckande bilder för att ge kvällens andra gäst hos Vännerna rättvisa.

foto Björn Rantil

Johan Kylén, skådespelare, läste jag som rubrik på inbjudan till Vänträffen. Titeln stämmer förstås, men ger bara en mycket begränsad vägvisare till allt som Johan jobbat och jobbar med.
Gatumusikant över hela Europa, Hamlet, jazzmusiker, polis, Macbeth, Jätten. Tajphoon Tivoli, Guldbaggenominerad, Clown…
Det är som ett snabbt växlande kalejdoskop när Johan berättar om allt han gjort och varit med om. Och bilderna fortsätter skifta. Senast uppmärksammad för sin profilskarpa roll i Johannes Nyholms film ”Jätten”, som nu är ute på segertåg.

foto Björn Rantil

Annars är det mest som polis Johan Kylén setts på duken och i TV – bland annat i ”Millennium”.
Att Johan hamnat i polisfacket betyder i första hand brödföda, förstår vi.
Från uppväxten och punktiden i Finspång, via sjömansliv och en mindre framgångsrikt termin på en folkhögskola – ” omdöme: olämplig för vidare studier ” – drog Johan ut i världen. Först ett år av teaterstudier i Stockholm, sedan USA, Holland, Tyskland, Schweiz, Frankrike, Spanien i omtumlad ordning.
Nya scener, nya projekt. Ett av de mest hållbara, och som fortfarande återuppstår då och då, är Tajphoon Tivoli, som Johan är medgrundare till.
Som gatumusikant har Johan spelat i snart sagt vartenda hörn av Europa. En födkrok som vid pauser i teaterlivet under stundom räckte för att hålla familjen vid liv. Musikprojekten i jazzvärlden, bland annat ett i kretsarna uppmärksammat John Coltrane-projekt, har också gett Johan Kylén ett namn, Dock mindre ekonomisk framgång, förstår vi.

foto Björn Rantil

– Jag har några skivor med mig ikväll. Ni kan köpa dom billigt, lovade Johan Vännerna.
Efter fyra år på Valands konstskola kring millennieskiftet kom Johan Kylén ut som Master. En examen i gränsöverskridande konst, kan man förstå. För en gränsöverskridare är han i högsta grad.
På senare tid har Johans skådespelande allt mer handlat om TV och film.
Det lär snart komma en egen föreställning, signerad Johan Kylén, kan vi ana som svar på frågan om framtida projekt.
– Herregud, jag är ju morfar också. Det kräver sin tid.
En bra kväll med Vännerna – igen!
Tomas Rubin

Tomas Lundgren ställer ut på Röda sten & Göteborg Landvetter Airport

Tomas Lundgren, konstnär verksam på Konstepidemin, visar målningar från serien Schaefer Expedition på Röda Sten Konsthall och Göteborg Landvetter Airport. Titeln är hämtad från en tysk expedition till Tibet under åren 1938 -1939. Under denna resa dokumenterades och fotograferades människor och samhällen.

Lundgren är intresserad av hur uppfattningen av den moderna västerländska människan skapades under 1800- och 1900-talet bland annat genom denna typ av expeditioner. I hans konst visas mörkare sidor av historien, så som de snedsteg eller etiska övertramp som ibland gjorts i vetenskapens namn.

Enskilda individer, eller snarare spåren av dem, står här i fokus. Målningarna baseras på de fotografier som togs under expeditionen och som sedan blev underlag för vetenskapliga undersökningar och katalogisering.

TOMAS LUNDGREN: SHAEFER EXHIBITION
Göteborg Landvetter Airport
Invigning: 16 februari 2017

TOMAS LUNDGREN: SHAEFER EXHIBITION
Röda Sten Konsthall
Invigning: 1 mars 2017
www.rodasten.com

TOMAS LUNDGREN (F. 1985)
Tomas Lundgren bor och verkar i Göteborg på Konstepidemin och är utbildad vid Konsthögskolan i Malmö och Akademin Valand i Göteborg. Han har haft utställningar på bland annat Moderna Museet i Malmö, Färgfabriken och Galleri Thomas Wallner. 2014 mottog han Fredrik Roos Stipendium och 2016 fick han Beckers Konstnärsstipendium.
www.tomaslundgren.com

Konstepidemin på supermarket, Stockholm

© Heidi Edström [ingentinget]. Photo: Joakim Erixon Flodman.

SUPERMARKET
Stockholm 23-26 mars

Konstepidemin i samarbete med Tidskriften Ord&Bild arrangerar ett samtal under SUPERMARKET TALKS på temat Konsten, museerna och kulturarvet.
Framtidens kulturpolitik kommer inte att vara en ljummen historia. De senaste åren har debatter kring museipolitik och kulturarv bränt till och väckt frågor om konst, historia och vår användning av dessa. I detta samtal ställer vi frågan om konsten kan uttrycka kulturarv, tillhörighet och konflikter på sätt som museivärlden inte kan? Medverkande: Lisa Rosendahl, Johan Hegardt m fl. Samtalsledare: Ann Ighe, universitetslektor i ekonomisk historia, skribent och redaktör på Ord&Bild. Läs mer

 

Gudrun Åsling ställer ut på Galleri Anna H

Vännerna Ewa Brodin & Roland Borén

Désolé, cet article est seulement disponible en Suédois. Pour le confort de l’utilisateur, le contenu est affiché ci-dessous dans une autre langue. Vous pouvez cliquer le lien pour changer de langue active.

Marschallerna brann längs uppfarten. Skyltarna på plats. Kvällens affischnamn och inbjudna gäster spikade: Brodin och Borén.

foto: Johan Wingborg

Det började bra denna måndagskväll på Konstepidemin. 80-talet Vänner strävade uppför backen på Konstepidemin mot hus nummer 8. Fullsatt – igen. Intill sista extrastol.
Nog anade vi att det skulle komma många förväntansfulla konstintresserade medlemmar den här programkvällen med konstnärerna Ewa Brodin och Roland Borén i huvudrollerna. Och en riktig intressant kväll blev det för oss i publiken.
Böckerna – läsningen – blev en väg in i konsten för Ewa Brodin, och starten på resan från barndomshemmet i västgötska Skultorp till konstskolor i både Stockholm, Göteborg och Köpenhamn.

foto: Johan Wingborg

Konsten och så småningom konstnärskapet har gett Ewa en annan röst än det skrivna eller talade ordet – upptäckten av en egen språklighet, berättade hon. Uttryck i skiftande former som skänkt Ewa Brodin välförtjänt uppmärksamhet och en stor publik. Plus elever både i Göteborgs Konstskola och på Valand, där hon varit både elev och senare i karriären också lektor i Fri konst.

Den röda tråden i Ewas måleri är kroppen och rummet, som hon uttrycker det. Kroppens förhållande till rummet. Som betraktare anar man en förtjusning för det utsatta och dolda. Vad göms bakom det där draperiet? Någon har med rätta kallat Ewa för mystiker. Jag tror inte hon värjer sig mot omdömet.

foto: Johan Wingborg

Anne Franks dagbok gjorde tidigt starkt intryck på Ewa, fick vi veta. Det slutna rummet, det instängda. Motiv som återkommer i många av Ewas bilder och skulpturer.
Det är både lustfyllt och fantasieggande att lyssna till Ewa och ta del av hennes berättelse och ett stort konstnärskap.

 

foto: Johan Wingborg

Roland Borén, skulptör med kuben som idé. Nåja, det där var en synnerligen torftig beskrivning av ett konstnärligt arbete som pågått i snart 40 år. Med lysande resultat, vågar jag påstå.

Han är rolig att lyssna till, Roland, när han med en stor portion självironi berättar om sitt skapande.
För den göteborgska allmänheten är han sannolikt mest känd för sin stora skulptur utanför entrén till Artisten. Kuber, förstås. Snedställda. Matematiskt exakta. Sammansvetsade och i det här fallet fyllda med ljuddämpande skum. Det senare förstås dolt för ögat.
Den skulpturen ”Inkantatio” är i sig ett väl valt delmål under en solig lördagspromenad, på tur mellan stans gallerier.

foto: Johan Wingborg

Processen bakom denna och andra skulpturer i Roland Boréns skapelseberättelse blev en höjdare för oss i Vännerna denna givande måndagskväll. Hans måleri inte att förglömma.
Roland kom till Göteborg och Valand 1983. Stockholmare från början. Inbiten göteborgare idag, med ateljén på Konstepidemin som bas.
En avsevärd del av Rolands spännande skulpturer är dessvärre utom synhåll för den breda allmänheten. Flera har köpts av läkemedelsindustrin som utsmyckning i kontor och entréer. Och dit släpps ingen jävel över bron. Av säkerhetsskäl. Inte ens skulptören själv får komma in och klappa sina alster.
Vi får nöja oss med foton av denna konst. Det räcker långt. Så ock denna gång med Konstepidemins Vänner. Vi ses igen!
Tomas Rubin

Epidemilördag 11 februari

Désolé, cet article est seulement disponible en Suédois. Pour le confort de l’utilisateur, le contenu est affiché ci-dessous dans une autre langue. Vous pouvez cliquer le lien pour changer de langue active.

Ett bildregn från senaste Epidemilördagen på Konstepidemin, håll till godo!

Vernissage i Galleriet för Marie Græsén Gardners soloutställning BIPOLAR BLUE II

På bilden; Marie Græsén Gardner, Psychosis, akryl på kanvas, 178×200 cm

I Pannrummet visas Simon Skutelis ljudverk En pinne är längre än ett streck. En upplevelse som inte går att fånga på bild. Johan Stenström skriver recension för Djungeltrumman:
“För mig är detta ett briljant porträtt av en älskvärd pedant, som sorterar objekt efter deras inbördes längdförhållanden och bygger ett konstverk utifrån det. Jag känner ingen annan som hade valt att gestalta en idé om skärningspunkten mellan bild och verbalt språk på det sättet.”
Läs hela Johan Stenströms text här

Mer ljudfokus på Konstepidemin – konstnären Ewa Brodin bjudit in Kill Time Easy Space för att visa projektet Audio for Video i Bageriet.

Kill Time Easy Space startades 1993 av konstnärerna David Krantz (Malmö) och Virgil Dejarv (Gbg) som ett sätt att förhålla sig till konst på ett enkelt och ledigt vis.

Kill Time Easy Space presenterade Audio for video, en utställning om en klassik ljudeffekts CD från 1997 – en skiva som är sällan spelad, men ej bortglömd med näst intill poetiska titlar som t.ex. 3 kr pant, I väntan på Kojak, Konsistensen du aldrig glömmer och 96 andra ljudupplevelser.

I Hus 10 pågick Allas Ateljé som vanligt, denna gång öppen verkstad med konstnärerna Anna Bauer och Kerstin Bratt. Poppis som alltid!

Konstepidemins gästkonstnär Elizabeth Sercombe hade ett artist talk i Grindstugan. Dr. Elizabeth Sercombe är författare och forskare bosatt i England och detta är hennes andra vistelse på Konstepidemin. Elizabeths kopplade samman författaren Pierrette Fleutiauxs text L’Expédition med hennes egen upplevelse av att ge sig ut på oväntade äventyr och öppnade för intressant samtal om upptäcksresor, ledarskap, pionjärsskap och hur man skriver en bok om en växt när man egentligen inte är intresserade av plantor. Du kan följa Elizabeths arbete med hennes nya bok Strange Adventures i hennes blogg www.twomonthsingothenburg.wordpress.com.

Nils Ramhøj, konstnär och engagerad i Konstepidemins Artist in Residenceprogram introducerar Elizabeth Sercombe

Elizabeth Sercombe

På bilden: Målning av Johan Lagergård

I Blå Huset visar just nu Johan Lagergård en serie målningar, och i galleriets glasrum finns ett urval av grafik av Lars Fernell.

Välkommen till Konstepidemin! Utställningarna i Galleriet och Pannrummet pågår till 5 mars, se även vårt kalendarie.

Revision på 3:e Våningen

Désolé, cet article est seulement disponible en Suédois. Pour le confort de l’utilisateur, le contenu est affiché ci-dessous dans une autre langue. Vous pouvez cliquer le lien pour changer de langue active.

Lördagen den 11 februari är alla välkomna till 3:e Våningen på vernissage för utställningen Revision.

IN THE MIDST OF THE GREAT CONFLICT BETWEEN CAPITAL AND LABOR, IN A GAP BETWEEN THE SWEDISH TAX LAW AND REALITY.

I grupputställningen Revision undersöks problematiken om hur konstnärligt arbete hanteras, värderas, används och utnyttjas utifrån 21 konstnärers perspektiv. Mitt i den stora konflikten mellan arbete och kapital, i en glipa mellan svensk skattelagstiftning och verkligheten, tittar en grupp konstnärer ut och frågar, Vad är arbete, vad är fritid?

Curator: Linda Tedsdotter

Medverkande konstnärer: Lotta Antonsson, Patrik Bengtsson, Oscar Guermouche, Trinidad Carrillo, Loulou Cherinet, Carolina Falkholt , Klas Eriksson, Juan-Pedro Fabra Guamberena, Bo Melin, Henrik Håkansson, Annika Von Hausswolff, Anna Lamberg, Goran Hassanpour, Dorota Lukianska, Ylva Ogland, Maria Magnusson, Pia Mauno, Mattias Norström, Jesper Norda, Linda Tedsdotter, Johan Zetterquist

Karin Östberg – Årets utställare i Exklusiv Expo

Désolé, cet article est seulement disponible en Suédois. Pour le confort de l’utilisateur, le contenu est affiché ci-dessous dans une autre langue. Vous pouvez cliquer le lien pour changer de langue active.

 

I februari är det premiär hos Daniel Berlin Krog i Skåne Tranås med en ny exklusiv utställning med samtida konsthantverk i krogens matsalar. Årets utställare i Exklusiv Expo är keramiker Karin Östberg, verksam på Konstepidemin i Göteborg.

Läs mer om det hela HÄR.

 

 

Konstepidemins Jul

Désolé, cet article est seulement disponible en Suédois. Pour le confort de l’utilisateur, le contenu est affiché ci-dessous dans une autre langue. Vous pouvez cliquer le lien pour changer de langue active.

Konstepidemin drabbades av julstämning och bjöd in till värmande aktiviteter i konstens tecken lördagen den 10 december.

15-julBland annat korvgrillning över öppen eld…

2julÖppen verkstad – allas ateljé i Hus 10 tillsammans med konstnärerna Nina Zetterquist och Kerstin Bratt.

3julTorbjörn Steijner i sin öppna ateljé

8julJulstämning på hög nivå hos Lena Rydén och Kerstin Åsling

9julDan Perrin hade sin ateljé öppen för besök

10jul

11julKonstepidemins Förlag arrangerade bokbord med det senaste från bland annat Åke Edwardson, Lina Ekdahl, Trinidad Carillo, Eva Dahlin, Mona Wallström, Linda Wallgren, Jonathan Josefsson, Maja Kristin Nylander, Camilla Engman & Tetra.

13julGranna granar, klädda eller ej, såldes i Bageriet.

7julGlada besökare hos Sverker Eklund

16julPå besök i Jonathan Josefssons ateljé

17-jul-anna-larssonFullt ös hos formgivare Anna Larsson

1jul-2016

I restaurang Blå Huset kunde man vara med på allsång tillsammans med Sara Sjödahl och Bronja Novak Lindblad eller uppleva jultraditioner vi inte visste att vi hade framförda av Ambassadörs. Musikgruppen Tetra bjöd på ett smakprov av sin prisade julföreställning Midvintervaka.

Stort tack till alla medverkande och till alla er som kom och värmde er med Konstepidemins Julstämning!
GOD JUL!

Taberaset i 8:an med Vännerna.

Désolé, cet article est seulement disponible en Suédois. Pour le confort de l’utilisateur, le contenu est affiché ci-dessous dans une autre langue. Vous pouvez cliquer le lien pour changer de langue active.

Si, dä va ett redit taberas, sa smålänningen.

Trångt, trångt och varmt – men en väldigt, väldigt fin afton. Säsongen med Konstepidemins vänner kunde knappast sluta bättre. Två spännande konstnärer som generöst berättade om sin verksamhet. En buffé som gav en försmak av julen. Ett lotteri med två eftertraktade grafiska blad som vinster…

Foto Johan Wingborg

Mat och mingel i all ära, men det var kvällens inbjudna artister, textilkonstnären Sandra Ikse och filmaren Johannes Nyholm, som lockade rekordmånga av Vännerna. Vi var ett hundratal som bänkade oss för att ta del av Sandras och Johannes konstnärskap.

Sandra Ikses historia är späckad med sorg och saknad, men också kamplust och segrande liv. Det var inget litet glatt barn som kom som flykting från Lettland under kriget. Minnen av anhöriga som Stalin tvingade till Sibirien. Många försvann.

Foto Johan Wingborg

Min morfar svalt ihjäl i ett läger, berättade Sandra. Ett av de mörka minnena från barndomen.

I Göteborg blev det så småningom flickskola för Sandra och – trots ett visst motstånd i hemmet – konstutbildning på Slöjdis och senare Valand.

Valand på tidigt 70-tal. Starkt vänsterpolitiskt dominerat. Sandra vävde gripande bilder med motiv från det pågående Vietnamkriget. Engagemanget var starkt. Men den marxistiskt propagandastyrda kulturen som utvecklats på Valand blev så småningom problematisk för Sandra.

Att jag gick på den lätte, som hon säger idag. Men hennes bilder från den tiden, som Vännerna fick se, är storslagen textilkonst.

Lärare på Kursverksamheten, barn och politik dominerade livet under flera år. 1976 inträffade den skakande tragedin då en son drunknade. Förlusten fick Sandra att tappa fotfästet.

Jag försökte bearbeta sorgen med en stor väv. ”Mor och barn” – en gripande bild. Ytterligare svåra slag drabbade Sandra, vilket innebar fördjupad sorg men också rika insikter. Tunga tider.

Men jag valde livet, betonade Sandra. Nu är hon i full färd med att skriva. Ett bokprojekt hon jobbat med i nio år. Den berättelsen gav hon generöst prov på under vänträffen.

Orden bara glor på mig, sa Sandra. Väven har en början och ett bestämt slut, till skillnad från orden och måleriet.

I Johannes Nyholms bildspäckade konstnärskap är det också svårt att skönja något slut. Det flödar.

foto Johan Wingborg

Som filmare har Johannes – i likhet med Sandra ateljeist på Konstepidemin – nått internationella framgångar. Senast med sin prisbelönta långfilm ”Jätten”, som nu visas på biograferna. En fascinerande berättelse om en liten, grymt utsatt människa. Men också en skildring där fantasin och drömmen om kärlek är vida större än människan själv. Svindlande vackert. Även om just denna berättelse till stora delar utspelar sig i Göteborgs märkliga boulvärld.

Johannes gav flera prov på kortfilmer och den teknik han arbetar med.

foto Johan Wingborg

foto Johan Wingborg

Filmen ”Las Palmas” med den tvååriga dottern i huvudrollen är en riktig pärla, som också drog ner många varma skratt under Vänträffen.

Musikvideo med dockspel i skuggspelsteknik och animationer finns i Johannes tidigare repertoar. Nu är han i ful färd med ett nytt långfilmsprojekt, avslöjade han.

Men allt i den här speciella världen tar så oerhört lång tid – från manus till färdig film. Oändliga förhandlingar, inte minst om pengar.

foto Johan Wingborg

foto Johan Wingborg

Jätten” tog närmare 10 år att förverkliga – från ax till limpa. Den nya filmidén är redan flera år gammal och ännu är det en bra bit fram till att projektet är i hamn. Men vi väntar så gärna.

Kvällen avrundades med årets lotteri och två glada vinnare kunde gå hem med varsitt grafiskt blad, lyckostarna.

I januari fortsätter Vänträffarna och vårens program är lockande. Vi ses!

Text: Tomas Rubin

Fredrik Åkum – Sten A Olssons Kulturstipendiat 2016

Désolé, cet article est seulement disponible en Suédois. Pour le confort de l’utilisateur, le contenu est affiché ci-dessous dans une autre langue. Vous pouvez cliquer le lien pour changer de langue active.

Konstnären Fredrik Åkum, verksam på Konstepidemin, tilldelas stipendium för 2016 från Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur.

Fredrik Åkum, fotograf Peter Claesson

Fredrik Åkum, fotograf Peter Claesson

Juryns motivering: Fredrik Åkums konst spänner över ett vidsträckt fält: från måleri och skulptur till fanzines, installationer och textiltryck. Med upprepningar och omtagningar skapar han en genomlyst och fragmentarisk bildvärld som är lätt att förlora sig i. Betraktarens blick sugs snabbt in bland växter och gestalter som svävar mellan abstrakt och föreställande, mellan upplevt och otänkbart. Ett av konstnärskapets genomgående teman är flyktighet och genom att kombinera ögonblicklig exakthet med långsamma och slumpmässiga aspekter visar Fredrik Åkum på konstens möjlighet att fördjupa verkligheten.

För ett variationsrikt konstnärskap som med gåtfull lyster frilägger tillvarons konturer tilldelas Fredrik Åkum stipendium för 2016 från Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur.

2016 års stipendieutdelning äger rum med början kl. 18.00 fredagen 2 december i Stenhammarsalen, Konserthuset i Göteborg. Årets stipendiater och verksamhet presenteras och några musikstipendiater underhåller. Honorärstipendiat 2015 Tomas von Brömssen, deltar också under stipendieutdelningen.

Övriga stipendiater:
Konstnären Lotta Antonsson
Sångerskan Katarina Karnéus
Musikern Laleh Pourkarim
Konstnären Ida-Lovisa Rudolfsson
Musikerna Naoko Sakata Trio

GRATTIS!

 

PIA MAUNO: GREETINGS FROM OTHER REALITIES

Désolé, cet article est seulement disponible en Suédois. Pour le confort de l’utilisateur, le contenu est affiché ci-dessous dans une autre langue. Vous pouvez cliquer le lien pour changer de langue active.

KEPblogg_Pia_Mauno2016

Ny utställning med Pia Mauno – Hammarkullen Konsthall 11/11 – 6/1 2017
Vernissage fredag 11/11 kl 16.30 – 18

“Ett återkommande motiv i mina arbeten är en växelverkan mellan skyltfönster och omklädningsrum. Ett spel mellan att visa upp och dölja. Glasmontern som ett rum där man vanligtvis kan se in utan att bli sedd. På Hammarkullens konsthall visar jag tredimensionella collage, en idé om mentala provrum där olika delar krockas med surrealistiska och textila metoder som tex mönsterkonstruktion. En del av verken är en kommentar och en slags parafras på surrealisten Max Ernst collage “The hat makes the man. I stället för den klassiska svarta hatten har jag använt kepsar , ett sätt att få in färg och strukturer från vår samtid. Med titeln Greetings from other realities vill jag referera till en hälsning från en surrealistisk plats, en psykologisk zon som kan vara främmande eller bekant oavsett från vilket perspektiv man betraktar.

Pia Mauno bor och verkar i Göteborg, med ateljé på Konstepidemin. Utbildad på Konsthögskolan Valand. Pia är initiativtagare till tankesmedjan Skräddare som rebell samt lärare i måleri på Göteborgs konstskola

Mer info: Blå Stället www.blastallet.goteborg.se
Hitta: vid rulltrapporna hållplats Hammarkullen

Nils Ramhøj ställer ut på galleri Konstepidemin

Désolé, cet article est seulement disponible en Suédois. Pour le confort de l’utilisateur, le contenu est affiché ci-dessous dans une autre langue. Vous pouvez cliquer le lien pour changer de langue active.

KEP2016_NilsR_blogg2

Innanför galleridörren ligger affischerna och väntar på att du ska komma och ta med dig ett gratis exemplar av vernissageaffischen!

I Galleri Konstepidemin visas i oktober närmare 300 målningar, teckningar och fotografier med utgångspunkt från olika sociala, politiska och religiösa verkligheter som Nils Ramhøj ställts inför under längre vistelser i Mexico.

“På väggarna blandas högt och lågt. Jag vill se, syna och visa allt. Över ögonhöjd samsas madonnor av alla dimensioner med maktens män. Längre ner, på gatan, uppträder levande kroppar i förening med all slags trivialiteter, ett golv, en martyr, ett avlopp, ett sår, ett rep, en hand, en son…”

KEP2016_NilsR_blogg

Foto: Danelle Bergstrom

Nils Ramhøj med fotografiet “En blind”, 100 x 75 cm, på väg upp på galleriväggen före vernissagen. Utställningen visas till 23 oktober. Den 12 oktober samt den 19 oktober arrangeras publika samtal om utställningen, läs mer här

 

Mona Wallström på Gustavsbergs Konsthall: Angående HUS nr. 10

Désolé, cet article est seulement disponible en Suédois. Pour le confort de l’utilisateur, le contenu est affiché ci-dessous dans une autre langue. Vous pouvez cliquer le lien pour changer de langue active.

Linn Greaker, grafisk formgivare / MFA

 

Mona Wallström är en av Sveriges mest erkända smyckekonstnärer. Sedan drygt tjugo år har hon sin ateljé i Konstepidemin i Göteborg, i en av de byggnader som tillhört det tidigare epidemisjukhuset. Utställningen “Angående Hus nr. 10” sammanfattar ett mångårigt projekt, där just platsen, arkitekturen och byggnadernas historia står i centrum.

Om utställningen “Angående HUS nr. 10″, skriver Mona Wallström:
Huset har en egen historia, en verksamhet som inte finns där längre. Det var en av de byggnader som uppfördes som delar i ett epidemisjukhus. Det går inte att förbise de öden och händelser som utspelats här. Tragiken med sjukdom och död naturligtvis, men sjukhuset var också känt som en omtyckt arbetsplats. Aspekter som var för sig har flera ingångar till idéutveckling. Medicinhistoriska museet har också varit en källa, mer för inspiration än information. Fascinerande var den utrustning med sina förpackningar som läkare använde vid patientbesök. Lådor och etuier hade getts lika mycket omsorg som utrustningen själv. Ett tecken på vilket värde den hade men också ett sätt för läkaren att visa trovärdighet inför inför patienten.

Citatet är ett utdrag ur Mona Wallströms bok som kommer ut samma dag som utställningen öppnar. Boken presenterar projektet “Angående HUS nr. 10” genom ett omfattande bildmaterial, Wallströms anteckningar och en essä av Love Jönsson, intendent på Röhsska museet.

Utställning pågår till 8 januari 2017.

Equipment Box. Mona Wallström

Equipment Box. Mona Wallström

 

Affisch: Linn Greaker, grafisk formgivare / MFA

Konstepidemins dag 2016

Désolé, cet article est seulement disponible en Suédois. Pour le confort de l’utilisateur, le contenu est affiché ci-dessous dans une autre langue. Vous pouvez cliquer le lien pour changer de langue active.

Konstepidemins dag är en klassiker för många – då öppnar vi dörrarna på Konstepidemin och man kan ta del av föreställningar, utställningar och besöka konstnärerna i deras ateljéer. I år testade vi en ny grej och öppnade portarna en fredag för de som ville fira med oss!

Konstepideminsdag2016_BirollenMusikanten_2

Birollen och Musikanten från BIG WIND hjälpte oss att inviga dagen på ett musikalist vis – med en unik Aria och allsång.

Konstepideminsdag2016_BirollenMusikanten_1

Därefter tog My Quiet Companion med Sofia Ekberg, Patrick Rydman och Henrik Cederblom plats på scenen och spelade låtar från konserten Hungriga Hjärtan, som snart har premiär på Aftonstjärnan i Göteborg.

Konstepideminsdag2016_MyQuietCompanion

Konstepideminsdag2016_BirollenMusikanten_3

Alla lyssnade med stora öron…

dav

Asfaltsmålningen var en given succé som vanligt!

Konstepideminsdag2016_bigwind_1

…och så dök ett gäng anarkistiska blommor från BIG WIND upp ur rabatterna och körde Blommornas Vals.

hdr

Konstepideminsdag2016_ROND_1

Svunna tider gav sig till känna och syster Stina och syster Ulla kom och tog tempen på Konstepidemins ursprung som epidemisjukhus med ROND, en vandrande dansinstallation.

Konstepideminsdag2016_ROND_2

Konstepideminsdag2016_ROND_3

Medverkande i ROND: Stina Hedberg och Ulla Eckersjö med dräkter av Kostymateljén Örnen.

dav

Öppna ateljéer hos konstnärerna Karin Östberg, Kerstin Sarvimäki, Anna Svensdotter, Berit Jonsvik, Eva Zethraeus, Torbjörn Steiner, Kerstin Bratt, Sverker Eklund, Folke Olsson, Hiromu Kakoi, Carina Fihn, Lena Rydén, Jill Lindström & Tomas Ferm.

Hos Karin ÖstbergKerstin Sarvimäki

dav

Anna Svensdotter och Berit Jonsvik presenterade sitt samarbetsprojekt Telluriska perspektiv och Saturnus vingar.

dav

Berit Jonsvik

dav

Pecka Söderberg

Konstepideminsdag2016_kiosken_bageriet

Till höger: Catrin Serck-Hanssen

Bageriet på Konstepidemin förvandlades av bagerigruppen till en diversehandel där handsydda grejer samsades med konst, loppisfynd o diverse artefakter.

Under kvällen var det filmfestival i Gröna Rummet  – först kortfilmsmarathon med Matlagningsprogrammet ingen talar om längre – The Inertia Variations – Våra hem, deras hus & Spår sedan visning av långfilmerna Penthouse North och Freak Out.

dav

Invigning av KonstZOO(n) – en parkutställning som kan besökas när som helst, dygnet runt – leta bara rätt på en röd postlåda på området så hittar du kartan som guidar dig till alla verken utomhus.

Detta var också sista helgen som grupputställningen Late Summer Art show visades i galleriet. Konstnärerna Denis Romanovski och Peter Eccher genomförde ”I Augment”, en auktionsperformance om värde.

dav

Denis Romanovski med verket som auktionerades.

hdr

Denis Romanovski och Peter Eccher tillsammans med den lyckliga auktionsvinnaren.

Tack alla ni som kom och firade Konstepidemins dag!

Seminarium: Gränser, möten & samarbeten

Désolé, cet article est seulement disponible en Suédois. Pour le confort de l’utilisateur, le contenu est affiché ci-dessous dans une autre langue. Vous pouvez cliquer le lien pour changer de langue active.

 

dav

Den 26 augusti bjöd Konstepidemin in till ett seminarium med fokus på utmanande samarbeten, kunskapsutbyten och konst som korsar gränser, både fysiska och mentala. Seminariet vänder sig till de som ville inspireras att tänka i nya banor kring samarbete, ta del av processen bakom aktuella konstprojekt eller öka sin kunskap om konstnärers arbetssätt.

Som uppvärmning inför dagen gjorde dansaren Bronja Novak Lindblad och författaren Lina Ekdahl ett unikt, improviserat samarbete.

Bronja Novak Lindblad

Bronja Novak Lindblad

Lina Ekdahl

Lina Ekdahl

Johannes Samuelsson

Johannes Samuelsson

Dagen började med tre föreläsningar på olika sätt berör frågor om konst, migration och arbete. Först ut av föreläsarna var konstnären Johannes Samuelsson från Umeå. Johannes  berättade om projektet Antons skrotkaminer för utomhusbruk och sitt samarbete med plåtslagaren och f.d. tiggaren Anton Ciurar, en historia om ett hantverk och om en kamp för att få en plats i samhället.

KEP2016_seminarium26aug_AnnIghe

Ann Ighe

Ann Ighe är lektor i ekonomisk historia och redaktör för tidskriften Ord&Bild. Ann reflekterade över arbete som begrepp, och över konst som arbete, nytta och värde.

 Samira Motazedi

Samira Motazedi

Samira Motazedi är projektledare och curator för Art as a Space for Action, producerat av ICIA – Institute for Contemporary Ideas and Art. Art as a Space for Action fokuserar på konstnärlig praktik i tillstånd av migration och har under våren 2016 arrangerat öppna diskussionsmöten för frågor kring migration och konst. Samira berättade om sin personliga upplevelse av att komma som flykting till Sverige och de svårigheterna hon har mött som konstnär.

Efter presentationerna delade gruppen på sig och tog del av möten med konstnärliga arbetsprocesser, gränsöverskridande verksamhet och möjliga och omöjliga samarbeten genom presentationer av konstnärer på Konstepidemin. Vid varje möte fick man välja en av två presentationer. Här kommer en kort presentation:

Första mötet

Late summer art show (t.v) "Vecket" från föreläsning och workshop med Skräddaren som rebell t.h

Late summer art show (t.v) “Vecket” från föreläsning och workshop med Skräddaren som rebell t.h

Ulla Mogren: Det oförutsedda som styrka 
Hur arbetar man med det oförutsedda i omfattande samarbeten så att det blir till en styrka?
Konstnären Ulla Mogren presenterade Galleri Konstepidemin och dess verksamhet utifrån den pågående utställningen Late Summer Art Show med verk av 70 konstnärer.

Pia Mauno: Skräddaren som rebell 
Påverkas tänkande och skapande av ett materials motstånd? Har samtidskonsten och textilindustrin något gemensamt?  Kan bärandet av ett textilt arv påverka ett konstnärskap? Det är frågor som Tankesmedjan “Skräddaren som rebell” ställer. “Skräddaren som rebell” är ett samarbetsprojekt där konstnärer och skribenter som bär med sig en textilkultur har bjudits in. Kollektivt har de utforskat  två mytologiskt starka symboler; “skräddaren” (handen, ögat & formen) och “rebellen” – (tanken/agerandet).

Medverkande i projektet berättade om Skräddare som rebell och reflekterade kring form och tanke med utgångspunkt från det textila.

MÖTE 2

anna_fia

Anna Svensdotter t.v (foto: Berit Jonsvik). Fia Adler Sandblad t.h. (foto: Gorki Glaser – Müller)

Berit Jonsvik & Anna Svensdotter: Telluriska Perspektiv och Saturnus Ringar
När startar någonting? Varför påbörjas ett konstnärligt samarbete? Hur provar vi oss fram och när är det färdigt för publiken? Vad är skillnaden mot att arbeta ensam med ett projekt? Det visuella är starkt på sitt sätt och det ljudande på sitt – hur kan uttrycken förstärka varandra utan att det ena tar över? Bildkonstnär Berit Jonsvik och flöjtist Anna Svensdotter talarde om en konstnärlig arbetsprocess, om ”work in progress” som metod och om att låta två konstnärliga uttryck brytas mot varandra och förtydligas i processen.

Fia Adler Sandblad: Konstskapande med kroppar som arkiv 
Genom djupintervjuer och observationer av människors livssituationer fångar Fia Adler Sandblad tystade historier, ett arbete som bland annat sker i samarbete med en socionom på Räddningsmissionen. Skådespelaren Fia Adler Sandblad berättade om scenkonstnärligt undersökande arbete med fysiska och vokala praktiker, improvisationer och handlingsbaserade aktioner.

Sista mötet

Lerworkshop t.v (foto: Lina Ikse) Stillbild från ”Våra hem, deras hus” t.h.

Lerworkshop t.v (foto: Lina Ikse) Stillbild från ”Våra hem, deras hus” t.h.

Sofia Åhrman: Gränsöverskridande konstpedagogik
Hur kan man ge barn och unga nycklar till att med frihet närma sig världen och få pröva på och ta del av konst i ett samhälle fyllt av krav på prestationer? Sofia Åhrman, projektledare för Konstepidemins barn och unga-verksamhet, berättade tillsammans med konstnären Pecka Söderberg om att arbeta ålders-, genrer- och socio- överskridande i det konstpedagogiska arbetet genom att sätta den konstnärliga processen i centrum.

Anders Berggren: Våra hem, deras hus
Producent Anders Berggren berättade om arbetet bakom dokumentärfilmen ”Våra hem, deras hus” (regi: Malcolm Noble). ”Våra hem, deras hus” handlar om de boende på Pennygången i Göteborg och deras strid mot Stena Fastigheter som vill lyxrenovera lägenheterna och dubbla hyrorna.

 

Kiosken på Bageriet

Désolé, cet article est seulement disponible en Suédois. Pour le confort de l’utilisateur, le contenu est affiché ci-dessous dans une autre langue. Vous pouvez cliquer le lien pour changer de langue active.

KM_C308-20160818120124
Under Konstepidemins dag nu på fredag (26/8) så kommer Kiosken, en diversehandel, att husera i Bageriet. Öppet mellan kl 12-20.

Lena Rydén ställer ut i Karlstad

Désolé, cet article est seulement disponible en Suédois. Pour le confort de l’utilisateur, le contenu est affiché ci-dessous dans une autre langue. Vous pouvez cliquer le lien pour changer de langue active.

lenaryden

Meira Ahmemulic ställer ut på Kalmar konstmuseum

Désolé, cet article est seulement disponible en Suédois. Pour le confort de l’utilisateur, le contenu est affiché ci-dessous dans une autre langue. Vous pouvez cliquer le lien pour changer de langue active.

Kalmar-Konstmuseum

SONGLINES FOR A NEW ATLAS – Kalmar Konstmuseum 18/6 – 18/9

– Vi bor i en värld av synliga och osynliga gränser som är i ständig rörelse. Migration är ett globalt tillstånd, medan mänskliga rättigheter sätts ur spel på många platser. I konstens världar kan man förflytta sig som man vill utan vare sig pass eller visum.

Medverkande konstnärer: Bita Razavi (IR/FIN/EST) Nadia Kaabi-Linke (TN/D) Bani Abidi (PAK/D)
Meira Ahmemulic (S) Karel Koplimets (EST) Malene Mathiasson (DK)
Dzamil Kamanger/Kalle Hamm (IR/FIN) Linda Persson (S/GB)

Vernissage LÖRDAG 18 JUNI KLOCKAN 14.00
Tf Museichef Anneli Berglund hälsar välkommen och curator Torun Ekstrand inviger utställningen.
Samtal med närvarande konstnärer.

Entréutsmyckning av Nils Ramhøj

Désolé, cet article est seulement disponible en Suédois. Pour le confort de l’utilisateur, le contenu est affiché ci-dessous dans une autre langue. Vous pouvez cliquer le lien pour changer de langue active.

IMG_4904 610x813pix

I entrén på Viktoriagatan 38, där det tidigare fanns en dörr, växer nu ett stiliserat träd, som levande och obändigt bryter genom golvet och sedan ger sig upp genom taket och försvinner någonstans, mer nature vivante än nature morte! Passande just nu när trädgården speglar sig i plexiglaset och blandar ute och inne och kultur och natur!
Konstnär är Nils Ramhøj. Se mer av hans fantastiska konst på www.ramhoj.se
Han har ateljé på Konstepidemin ovanför Linnéplatsen, Nordens största arbetsplats för konstnärer i det fria kulturlivet. Besök gärna Konstepidemin och gallerierna.
/Per Brodén, 4tr

Städpoolen på Konstepidemin ställer ut i Påsk

Désolé, cet article est seulement disponible en Suédois. Pour le confort de l’utilisateur, le contenu est affiché ci-dessous dans une autre langue. Vous pouvez cliquer le lien pour changer de langue active.

Bild: Konstepidemin / Städpoolen

Bild: Konstepidemin / Städpoolen

7 från Konstepidemin – Städpoolen ställer ut!

Städpoolen är grupp Konstepidemiker som ibland städar och ibland gör konstprojekt tillsammans.
Denna gång visar Städpoolen foto, smyckekonst, textil och måleri på Unsquare Gallery i samband med konstrundan i Skärhamn, långfredag till påskdagen, 25- 27 mars.

Medverkande konstnärer: Lina Ikse, Anna Unsgaard, Anna Bauer, Catrin Serck Hanssen, Mona Wallström, Anne Pira och Ewa Brodin

Plats: Unsquare Gallery, Storgatan 9 SKÄRHAMN
Öppet: långfredag 14 -18, påskafton 11 – 16, påskdagen 11-16

 

För mer information kontakta:
Catrin Serck Hanssen 073-350 87 07 c.serck@telia.com
Anna Bauer 0737-683472 anna@annabauer.se

Galleriet drivs av Ida Höglund ida@unsquaregallery.com

Meira Ahmemulic ställer ut på Västerbottens museum

Désolé, cet article est seulement disponible en Suédois. Pour le confort de l’utilisateur, le contenu est affiché ci-dessous dans une autre langue. Vous pouvez cliquer le lien pour changer de langue active.

THE WHITE HOUSE

Konsepidemins Meira Ahmemulic deltar i utställningen The White House tillsammans med Cecilia Germain, Caroline Seung-Hwa Ljuus, Sofia Hultin & Conny Karlsson Lundgren, 6 mars–29 maj 2016, Västerbottens museum.

Konstfrämjandet i Västerbotten och Västerbottens museum bjuder tillsammans in fem yrkesverksamma konstnärer till ett projekt där nyproducerad konst tar avstamp i kulturarvet med särskild fokus på vithetsnormer och levnadsberättelser. Konstnärerna undersöker, speglar och införlivar det lokala och mångkulturella kulturarvet, och har i arbetet tillgång till museets samlingar och arkiv.

Syftet är att få syn på hur svenskhet konstrueras och representeras i kulturarvet samt att fånga dess estetiska värden för att bryta med strukturer som åtskiljer människor. Ett annat syfte är att ge plats åt nya och ohörda levnadsberättelser från Västerbotten som finns utanför den bärande normen, med utgångspunkt i bland annat kön, sexualitet och etnicitet.

Cecilia Germain, "The New World", 2008. En omvänd kolonialisering där den afrikanska kontinenten koloniserar Europa.

Cecilia Germain, “The New World”, 2008. En omvänd kolonialisering där den afrikanska kontinenten koloniserar Europa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mer information finns här: www.vasterbotten.konstframjandet.se

Patrik Andiné ställer ut på Galleri 1 i Göteborg

Désolé, cet article est seulement disponible en Suédois. Pour le confort de l’utilisateur, le contenu est affiché ci-dessous dans une autre langue. Vous pouvez cliquer le lien pour changer de langue active.

patrik

Patrik Andiné ställer ut på Galleri 1, Erik Dahlbergsgatan 14 i Göteborg
Utställningen pågår 12/3 – 9/4
Vernissagelördagen den 12 mars

Välkomna!

Konstäggen är på plats

Désolé, cet article est seulement disponible en Suédois. Pour le confort de l’utilisateur, le contenu est affiché ci-dessous dans une autre langue. Vous pouvez cliquer le lien pour changer de langue active.

IMG_41921

IMG_41911

Konstägg i Tjolöholms trädgård

Désolé, cet article est seulement disponible en Anglais Américain. Pour le confort de l’utilisateur, le contenu est affiché ci-dessous dans une autre langue. Vous pouvez cliquer le lien pour changer de langue active.

IMG_41911 IMG_41921

12 mars – 1 maj 2016

Förra året åkte Påskharen med sina äggmålare på inspirationsresa till Tudorland och den gryende renässansen.
I Tudorland visade sig folk vara helt galna och offentliga halshuggningar var högsta mode. Vägen hem blev lite krokig och allesammans lyckades tillslut fastna i en helt annan del av forntiden. Visserligen befann de sig i en vacker trakt vid den engelska sydkusten, men klockan hade bara hunnit till 1800 ungefär.
”Här sägs det ska bo stolta människor med känsliga hjärtan fyllda av förnuftiga fördomar… Eller om det var det tvärt om? Oavsett, är alla nog som vanligt fullständigt galna. Precis som vi”, förmodar Haren.

Årets målare:
Ragnar Schmid, Kerstin Åsling, Andreas Korsár, Berit Jonsvik, Jonathan Josefsson,
Anna Unsgaard, Camilla Engman, Lars Åsling, Pia König och Per Agélii
Reseledare: Per Agélii.

Konstägg på Tjolöholms Slott

Désolé, cet article est seulement disponible en Suédois. Pour le confort de l’utilisateur, le contenu est affiché ci-dessous dans une autre langue. Vous pouvez cliquer le lien pour changer de langue active.


I samarbete med Tjolöholms Slott presenterar Konstepidemin ”Sense and Sensibility”, en utställning av unikt utformade betongägg,
inspirerade av den brittiska trädgården och den engelska författaren Jane Austens klassiska böcker. Utrustade med karta och envishet får besökarna ge sig ut och leta upp äggen som är finurligt utplacerade i Tjolöholms vackert belägna slottsträdgård.

Årets målare:
Ragnar Schmid, Kerstin Åsling, Andreas Korsár, Berit Jonsvik, Jonathan Josefsson,
Anna Unsgaard, Camilla Engman, Lars Åsling, Pia König och Per Agélii

 

Tjoloolm2016_AndreasKorsars_foto_camillaEngmanÄgg av Andreas Korsár, foto Camilla Engman

SENSE AND SENSIBILITY – KONSTÄGG MED EN KÄNSLA AV FÖRNUFT…

Förra året åkte påskharen med sina äggmålare på inspirationsresa till Tudorland och den gryende renässansen. I Tudorland visade sig folk vara helt galna, till exempel var offentliga halshuggningar högsta mode. Vägen hem blev lite krokig, och alla äggmålarna fastnade till slut i en helt annan del av historien. Visserligen befann de sig i en vacker trakt vid den engelska sydkusten, men klockan hade bara hunnit till år 1800 ungefär. ”Det sägs att här bor stolta människor med känsliga hjärtan fyllda av förnuftiga fördomar … Eller om det var det tvärtom? Oavsett vilket så är nog alla här också fullständigt galna. Precis som vi”, förmodar haren.

Välkommen på invigning lördag 12 mars, Tjolöholms Slott, Fjärås.
Utställningen pågår 12 mars – 1 maj
Fri entré. Konstäggen finns utplacerade i slottsträdgården. Karta över äggen finns i slottsbutiken samt kan hämtas i lådan vid slottsentrén.

www.tjoloholm.se

VÄGBESKRIVNING
Med bil: Tjolöholms Slott ligger ca 4 mil söder om Göteborg. Från E6/E20 väljer du avfart 58, Fjärås/Tjolöholm. Följ därefter skyltning.

Med buss: Om du åker kollektivt väljer du pendeltåg från Göteborg till Kungsbacka, därefter buss 732 mot Frillesås. Från hållplatsen Torpa Smedja är det ca 3,5 kilometers promenad.

 

Tjolohol2016_Ragnar_Schmid_foto-Jonathan-Josefsson

Förberedelser inför äggletningen – Ragnar Schmid målar sitt betongägg i Bageriet på Konstepidemin. foto Jonathan Josefsson

Vänträffen Schmid&Englund

Désolé, cet article est seulement disponible en Suédois. Pour le confort de l’utilisateur, le contenu est affiché ci-dessous dans une autre langue. Vous pouvez cliquer le lien pour changer de langue active.

noname-2

noname

noname-4

noname-3

Som bäddat för en säsongsstart med Vännerna, sa Sören och stampade av sig snöslasket i entrén.
Han var inte ensam i salongen, tvärtom. Över 80 av Konstepidemins Vänner trotsade gråvädret och sökte sig upp till 8:an på krönet av backen, lockade av ett möte med två av epidemisterna: Monica Englund och Ragnar Schmid.
Att det blev en väldigt lyckad och givande kväll med Vännerna, vet alla vi som var där.
Både Ragnar, målare, och Monica, fotograf, har sina ateljéer på Konstepidemin sedan länge. Två namn med gedigen klang i en vid värld av bildälskare.
När Monica Englund berättade att hon fick sin första kamera som 11-åring hemma i Skellefteå och fortsatt jobba med bild alltsedan dess, inser man raskt att hon nu har en drygt sjuttioårig karriär att berätta om. Och vilken imponerande produktion, se´n! En lågmäld berättare är hon men med bilder som är gripande. Under samlingsrubriker som Livstycken, Uppdragsbilder, Födslar, Persefos tid, bjöd Monica oss på en riktigt omtumlande upplevelse, med en generös presentation och ett fint urval.
Numera arbetar hon mest med collage, ofta med sina fotografier som grund, bilder hon bearbetare med pensel, pigment och lim till djupt personliga berättelser. Bildkonst med Monicas signatur som finns på våra stora museer och visats i omtalade utställningar.
Ragnar Schmid, målare. Titeln stämmer men bör kompletteras med både grafiker och skulptör. Plus lärare, förstås. Det har hunnit bli en ansenlig mängd elever på Hovedskous målarskola genom åren, som Ragnar hjälpt på traven.
Sin egen utbildning fick han bland annat på Valand. Då var det 70-tal och den politiska konsten, eller snarare färgstarka budskapen, var viktigare än målarkonsten, för att uttrycka det enkelt.. En kluven tid för Ragnar Schmid, förstår vi, han som med sitt brinnande samhällsengagemang till trots ändå ville jobba med form och färg – måla. Det var inte riktigt ”inne” då. Det är andra tider nu.
Samhällsfrågorna och engagemanget finns nästan alltid med i Ragnars bilder, men spelet mellan färger, ytor, kontraster är nu allt mer betydelsefulla i Ragnar Schmids måleri. En abstrakt organisering av ytan och färgen, som han själv uttrycker det.
Bra program, god förtäring och goda Vänner. Bättre är det svårt att ha en
Januarimåndag som denna. Om en månad är det dags igen. Då ses vi.

Tomas Rubin, text
Johan Wingborg, bild

Ewa Brodin

Désolé, cet article est seulement disponible en Suédois. Pour le confort de l’utilisateur, le contenu est affiché ci-dessous dans une autre langue. Vous pouvez cliquer le lien pour changer de langue active.

regeneration
Vernissage på Galleri Thomassen torsdag den 28 januari kl. 17 – 20 Välkomna!

Utställningen pågår mellan 28 januari tom 21 februari på
Galleri Thomassen Götabergsgatan 31 Göteborg. http://www.gallerithomassen.se

Kammarspel – målningar där utseende, format och förändring är satt i spel

Roland Borén ställer ut på Galleri 1 i Göteborg

Désolé, cet article est seulement disponible en Suédois. Pour le confort de l’utilisateur, le contenu est affiché ci-dessous dans une autre langue. Vous pouvez cliquer le lien pour changer de langue active.

roland

ROLAND BORÉN
Målningar och skulpturer

16/1 – 6/2
VERNISSAGE
lördagen den 16 januari 2016
kl. 13 – 16

Galleri 1, Erik Dahlbergsgatan 14, Göteborg

Loppis 19 & 20 december

Désolé, cet article est seulement disponible en Suédois. Pour le confort de l’utilisateur, le contenu est affiché ci-dessous dans une autre langue. Vous pouvez cliquer le lien pour changer de langue active.

Helen Dahlmans ateljé ska tömmas.

Utförsäljning av konst, verktyg och material. Alla intäkter går oavkortat till Helens dotter Karin.
OBS – endast kontant betalning.

Öppettider:
Lördag 19 december 12-19
Söndag 20 december 12-19

Adress:
Konstepidemins väg 6, hus 6.
Ta gärna med vänner och sprid!

Helen-Dalhman_partybruden_500

Helen Dahlman, ”partybruden”. broderi på siden. 14 x 14 cm

trans-europe res-artis td
KUN gbg_kultur gbg_kultur