Blog

Eva & Sten en kväll med Konstepidemins vänner

Vilken fantastisk resa vi bjöds på! I ett omtumlande tempo genom yttre och inre världar, guidade av två fantasieggande konstnärskap. Och ändå satt vi alla ur Konstepidemins Vänner bekvämt stilla i rummet medan berättelsen förde oss in och ut ur kroppar och ting, vida ut över världen – fjällen, Haiti, Skaraborg, djupt ner i gruvan i Kiruna, Senegal, Norge, Örebro samt en för den samlade upplevelsen betydelsefull avstickare till Katrineholm. Och så sjöng vi. Jojomensan, en kanon och bön med influenser från Voodoo…

foto Björn Rantil

Eva Dahlin, målare och Sten Källman, musiker – båda verksamma på Konstepidemin sedan länge – samlade Vännerna till en väldigt givande kväll och säsongsavslutning. Trångt i salongen förstås som brukligt numera, men härligt och gött. Inte minst det juliga tilltugget i pauserna.

Resan, ja. I Eva Dahlins fall började den i Örebro. Tidigt sökte hon sin identitet i naturen, tecknade. Men hur får en ung tjej utlopp för lusten av att skapa och kombinera intresset för skogen och bilden?

  • Jag utbildade mig till modedirektris för att få jobba med form och teckning.

Så blev det: damskräddare, tillskärarakademi, textilinstitut… Men där tog det stopp med nål och tråd. Eva drogs allt starkare till ett vidare konstnärskap. Så småningom blev det Hovedskous och Valand i  Göteborg. Valand på 70-talet, med sin tydliga politiska konstinriktning, passade Eva. Hennes målningar från den tiden, från gruvan och kemifabriken, är storslagen konst. Så också hennes senare inriktning med bilder burna av motiv från livets både inre och yttre världar. Bilder av djur vars inälvor och skelett i förening med den yttre formen fångas och åskådliggörs. Ett röntgenperspektiv, om man så vill. Fantastiskt att se. Gränslöst och väldigt fantasieggande.

foto Björn Rantil

I Evas ateljé på Konstepidemin finns ett högt tittskåp, där hyllorna är fyllda av glasburkar. En samling med döda smådjur bevarade i formalin. Samt på golvet intill en vägg ett skelett av en ren i full skala. Och tittar man närmare så tycker man antagligen som Eva:

  • Det är så väldigt vackert. Jag vill att det jag gör skall vara vackert.

Jag tror att Eva lyckades vidga synen hos många av oss som deltog i Vänträffen.

foto Björn Rantil

Så gjorde också Sten Källman i hög grad. Multimusikant är ett så slitet uttryck idag, men jag frestas ändå använda det om Sten. Att han synnerligen aktivt medverkat till att vidga vår lust att lyssna till musik från kulturer och traditioner långt bortom det egna hemmatunet, är både välkänt och väl dokumenterat. Alltifrån J.S Bach till ”Hönsafötter och gulerötter”.

Hemma i Katrineholm under barn- och ungdomsåren var det i huvudsak Bach på tvärflöjt som slukade Stens musikalitet, Ända fram till den där omtumlande liftarresan till London, Sten nyss 16 fyllda. Det var då ynglingen från Katrineholm drabbades – av Jethro Tull, flöjtisten som var en ikon i rockvärlden då det begav sig. Så kunde man alltså spela flöjt, insåg Sten. Och där började en väldigt skiftande musikalisk resa, skulle man kunna gott kunna påstå. Folkmusik, världsmusik, körmusik, trummor, flöjter, saxofoner…

foto Björn Rantil

Som arrangör och kompositör är Sten Källman ett begrepp i den skandinaviska musikvärlden. Plus Haiti, förstås. Till denna spännande värld kom Sten som stipendiat på 70-talet. Fångades av rytmerna, sångerna, kreolspråket. En kultur med rötter i både katolsk kristendom och voodoon. Ursprunget från Senegal och Västafrika är lätt spårat och en del av bagaget från slavhandeln.

Sten återvänder ofta till det så hårt drabbade Haiti. Där har han nära kontakt med musiken och musikerna, hans vänner. Inspirationen har lett till många uttryck i Stens karriär.  Ofta resulterat i kreativa och nyskapande möten mellan folkmusik från den kreolska världen, Balkan, Norge, Sverige, Levanten (Mellanöstern)…

Idag kan vi höra det i verk med sångkören ”Amanda” som exempel. Också i musik i salig åminnelse av grupper som ”Text och Musik”, ”Filarfolket, ”Trio Samara;  och – inte minst – ”Den Fule.” Den som har öron han höre. Om inte annat på nätet.

När Sten avslutade sin berättelse för Vännerna satt polskan ännu kvar i månget öra och rytmen i kroppen. Ljudet av publikens taktfulla tramp i trefjärdedelar hördes till och med när musiken tystnat. Så fint kan det vara när Konst är som bäst.

Tomas Rubin

Vernissagelördag på Konstepidemin

Glowing Enigmas – Sasha Valtå och Miriam Hansen på Galleri Konstepidemin. Samtal om konst den 17/12 kl 15-16, välkomna!

Underjord – Martin Skimutis och Christian Bjärgö i Pannrummet.

Marta Baderska Hammarberg visade upp pågående arbete i Bageriet.

I Glasrummet presenterar Konstepidemins Förlag sina böcker, 2013-2017.

Här kan ni se vad mer som fanns att uppleva denna lördag på Konstepidemin!

Vännerna med Pia & Lars

Återigen en kväll fylld intill sista extrastol. Vänträffarna lockar. Undra på det…

Mötet med Pia Mauno och Lars Blomqvist, båda verksamma på Konstepidemin, blev åter en minnesvärd höjdare i programserien. Två konstnärer med vitt skilda uttryck och drivkrafter men med en glöd lika stor som gemensam.

Pia Mauno är allt annat än textilare, men i nästan allt hon gör finns det skönjbara spår till sömnad och skrädderi. Det har sin förklaring i Pias arv, uppvuxen i en textilfamilj i Västerås med finskt påbrå.

foto Björn Rantil

När målaren Pia blev inbjuden att delta i Nordic Light, den uppmärksammade utställningen i Paris, visade det sig att de flesta av de deltagande konstnärerna kom från skräddar- eller textilfamiljer. Där och då föddes samtalen om Arv, samlingsnamnet för den påverkan som Pia tagit fasta på i stora delar av sitt skapande. Från att ha varit ateljébunden målare, som hon själv uttrycker det, har bildverken utvecklats till berättelser, kombinationer av installationer och målningar, med en surrealistisk klangbotten.

foto Björn Rantil

Pias framgångar på konstscenen är betydande och många. Hon är också initiativtagare till tankesmedjan ”Skräddare som rebell” om det textila arvet. Vännerna gav hon en flödande exposé av sitt skapande, med fokus på det spänningsfält mellan det synliga och det dolda som upptar mycket av Pias konstnärliga grund.

foto Björn Rantil

Att beskriva Lars Blomqvists skapande och utveckling är för oss lyssnare/tittare som att vrida ett kalejdoskop med ständigt skiftande, skimrande mönster.  Bilder av ett otåligt med nog så spännande sökande. I ungdomen i Kristianstad handlade det mest om musik och tecknande för Lars, men efter ett år på KV (Kursverksamheten) i Göteborg bytte han spår. Nu till måleri via Hovedskous till Valand. Plus Litteraturvetenskap på universitetet.(Hur hinner somliga? undras av undertecknad).

foto Björn Rantil

När Lars ställde ut en serie med ros-bilder i Valandelevernas galleri väckte det förstås viss uppmärksamhet.

Plötsligt tittade målningarna tillbaka, berättade Lars. Monokromer. Abstrakta.

– Det blev för starkt, för mycket. Det fanns ingen plats för mig.

Men Lars med sin sökande, sitt existentiella livsprojekt, betonar sitt ”intresse av själva processen, villkoret för konstarbetet, hur arbetet sakta tar form och hur det har sin grund i en levande människa”.

foto Björn Rantil

Det var några år av paus från det rena måleriet i Lars ateljé, men nu är han igång igen, avslöjade han för Konstepidemins Vänner.

Vi glädjer oss i väntan på nästa träff. Det blir ”julbord” i 8:an i år igen, tror jag mig veta.

Tomas Rubin

Johanna St Michaels på Doc Lounge!

Johanna St Michaels, regissör med studio på Konstepidemin, medverkar på Doc Lounge, Folkteatern Göteborg 7 november med dokumentären The Inertia Variations 

The Inertia Variations – en personlig dokumentär om musik, politik och kreativ ångest
Frontmannen för det kritikerrosade engelska bandet The The, Matt Johnson, har inte synts på musikscenen i 15 år. När han plötsligt får för sig att återvända blir det genom en tolv timmar lång radiosändning och egentligen inte med någon ny musik i åtanke. En förfrågan från dokumentärens regissör, hans ex-partner Johanna St Michaels, att skriva en ny sång väcker gamla demoner.

The Inertia Variations följer Matt Johnson som hade sin storhetstid i bandet The The i slutet av åttiotalet. Men på höjden av sin karriär drog han sig tillbaka från rampljuset. Johnson upplever att massmedia och politiker undanhåller sanningen, samtidigt som han brottas med privat sorg och en känsla av “inertia”, tillvarons tröghet. Efter många år av tystnad bestämmer han sig för att göra en tolv timmar lång radiosändning för att nå ut med alternativa åsikter om dagens politik och media.

”The poem The Inertia Variations is a meditation upon procrastination, laziness, missed opportunity and the tricks our mind plays upon us to keep us from doing what we should be doing. It arrived into my life during a very hard time. When I felt utterly lost and devoid of inspiration. The subject matter resonated so deeply that it was enough to eventually stir me from a deep and lengthy creative slumber.”
– Matt Johnson

Johanna St Michaels har tidigare regisserat och producerat långfilmsdokumentären Penthouse North som hade premiär på Hot Docs, Toronto, och som sedan dess spelats på flera internationella festivaler med fina recensioner.

LÄS MER

 

Konsten att arbeta med offentlig miljö

Plötsligt finns den där – skulpturen, bilden – mitt i det offentliga rummet. Och ofta har vi som rör oss där inte en aning om när, var och hur och inte heller varför konstverket kommit till och fått sin plats. Vem bestämmer?

Om den processen och arbetet med offentlig konst finns mycket att lära.  Marie Holmgren, konstnär och projektledare, har lång erfarenhet som beställare och inköpare. Ofta ett jobb som orsakar både mycken svett och inte sällan tårar hos både beställare och utförare.

foto Björn Rantil

Under senaste träffen med Konstepidemins Vänner gav Marie inblickar i den här världen, eller världarna borde sägas.  Reglerna, metoderna och de ekonomiska förutsättningarna vid införskaffande av offentlig konst skiljer sig åt över landet.

 

I Göteborg håller man fast vid tävlandet mellan konstnärer, som bjuds in för att komma med förslag till ett bestämt projekt. ”The winner takes it all.” En starkt ifrågasatt metod kantad av prövningar och besvikelser, förstås. Men också goda resultat. Yvonne Thörnqvist (T Larsson) berättade för Vännerna om sitt vinnande koncept, pelarna utanför Stadsbibliotekets entré på Götaplatsen i Göteborg. Ett projekt som tog två år att genomföra.

foto Björn Rantil

Marie Holmgren har parallellt med sitt eget mångåriga och uppmärksammade konstnärskap arbetat som projektledare med skiftande uppdragsgivare. Tunga uppdrag för Statens konstråd, Västra Götalandregionen, landsting, kommuner och bostadsbolag. Alltid i nära samarbete med utförarna – konstnärerna.

När Marie tar sig an en uppgift utgår hon från platsen och skapar sig en idé om hur konsten bäst kan fungera just där. Och vilken konstnär eller grupp i landet som bäst kan tänkas svara mot de aktuella kraven. Här gäller det att vara väldigt uppdaterad på vad som sker i landet, var det händer spännande ting och vilka namn som kan komma ifråga. Marie Holmgren har den överblicken och en genuin känsla för konsten i nutid.

– Skapelseprocessen är givetvis den utvalda konstnärens, men jag deltar som projektledare från ax till limpa.

Inte sällan har Marie haft att kämpa ner motstånd hos somliga uppdragsgivare med förutfattade meningar. Tillfällen då hennes långa erfarenhet och konstnärliga blick i förening med stort tålamod och pedagogisk förmåga blir avgörande.

Goda exempel på betydelsefull konst i det offentliga rummet finner man över hela landet. Inte minst i Göteborg. Marie gav Vännerna prov på flera. Bland annat den gråtande flickan som står lutad mot väggen på Centralen i Göteborg.

– Ett projekt som jag inte varit inblandad i, men som är ett bra exempel på hur väl konst kan fungera. Överallt i landet berättar folk som passerat genom Göteborgs C att de sett skulpturen med flickan och att den skapat en känsla som varar.

foto Björn Rantil

Yvonne Thörnqvist tre olikfärgade pelare i entrén till Stadsbiblioteket är ytterligare ett av dessa goda exempel. Med en relativt liten budget skulle de här bärande byggpelarna omformas till konst.

Yvonnes förslag vann, som sagt.  Sedan följde en mödosam – men samtidigt rolig – kreativ tid med åtskilliga försök med skiftande material. Efter två år hade Yvonne slutfört jobbet. De tre pelarna i olika färger skulle enligt skissen se ut som de svepts i tyg. Yvonne klarade detta i den stora skala som krävdes med hjälp av stora flera meter höga papprör, svepningar i lager på lager behandlade med bindande material . Slutligen göts allt i brons med hjälp av skickliga konstgjutare, lackades och placerades vid Stadsbiblioteket.

foto Björn Rantil

Nu finns pelarna på plats och fungerar som tänkt var som god konst i värt offentliga rum.

Ännu en av dessa fullsatta och givande Vänträffar. Snart ses vi igen. Då med Pia Mauno och Lars Blomqvist som berättar om sitt skapande.

Tomas Rubin

 

Kropparnas Arkiv med Eva Dahlin

Nu på torsdag den 26: oktober 18:00  visas “Kropparnas Arkiv”  av Christina Olofsson på Bio Roy.

Filmen har sin utgångspunkt i Eva Dahlins konstnärliga arbete runt Naturhistoriska museets samlingar hennes möte med forskare därifrån samt från Zoologiska institutionen i Göteborg. Hur förhåller sig konstnärens kunskapssökande inför naturen  till den naturvetenskapliga forskningens synsätt och metoder?

Du kan läsa mer om filmen på följande länk:http://bioroy.se/kalendarium/filmer/kropparnas-arkiv/

Vännernas höstresa till Louisiana

Performancekonstnären  Marina Abramovic och den holländska fotografen Rineke Dijkstra – Vännernas höstresa till Louisiana

Vi startade klockan åtta på lördag morgon den 30 september. Jag nämner datumet för det var en speciell dag och det var med viss oro och obehagskänslor vi gav oss iväg till Danmark för att återkomma tolv timmar senare. Det var demonstrationsdagen, då nazister skulle tåga på Göteborgs gator; vad skulle hända?

Men när vi kom fram till Louisiana och de två mäktiga utställningar som visades, skingrades nog de dystra tankarna hos de flesta. Samtidigt var det vi möttes av också av ett slag som kunde skapa oro och många frågor och tankar. Marina Abramovic som anses som en av världens främsta performancekonstnärer gräver med sina verk djupt ner i det mänskligas avigsidor och svårigheterna i relationer. Hon använder sin kropp som ett verktyg i sin konst och i sin kommunikation med omvärlden.

Foto Agneta Stening (bilden är beskuren)

Utställningen bestod av foton, videos, installationer, levande konstverk som i högsta grad involverade oss åskådare

Foto Marie Holmgren

foto Marie Holmgren

– det var inte så många som vågade sig på att pröva den ovanliga porten.

 

 

 

På Louisiana visar Rineke Dijkstra en stor samling porträtt, huvudsakligen av barn och ungdomar. Vissa av dessa har hon följt och fotograferat i flera år, bland annat en flyktingflicka från barn till vuxen kvinna.

Hennes stora foton har en oerhörd skärpa och färgintensitet. De har liknats vid måleriet under den holländska guldåldern. En stor kontrast på flera sätt till Abramovics bilder som ofta är i svartvitt. Men där finns ändå en gemenskap i de bägge konstnärernas uttryck och motivval. Bägge fokuserar på och människans villkor, motgångar och kärleksupplevelser.

 

Så, det var en givande dag med stora konstupplevelser! Dessutom hade vi bra väder, solen verkar alltid lysa över Louisiana, trädgården och utsikten över Öresund var som vanligt vidunderligt vacker. Vännerna var nöjda!

Text Ulla-Britt Larsson

 

 

Johan Lagergård ställer ut på RYDALS MUSEUM

Johan Lagergård, Nattljus 82 x 120 cm. Tempera, olja på linne, 2016

Vernissage 30 september kl. 13.00 på Rydals Museum.
Bengt-Göran Johansson samtalar med konstnären.

Utställningen visas till 19 november. Fri entré.
www.mark.se/rydalsmuseum

Vännerna Åsling och Hultén

foto Björn Rantil

Om man mixar begreppen konst och kontrast nybildas ordet konstrast.

Det skulle kunna bli en passande rubrik på mötet mellan textilkonstnären Kerstin Åsling- Sundberg och Love Hultén, formgivare inför Konstepidemins Vänner höstupptakt.  Men det gäller att läsa ordet rätt, för någon ”rast” handlar det absolut inte om i de två konstnärskap Vännerna fick ta del av. Tvärtom.

Mycket skiljer dem åt i formspråk och hantverk, men ett har Kerstin och Love gemensamt – en lite obekväm inställning till titulaturen konstnär. Konsthantverkare tycker de båda stämmer bättre in på självbilden. Men visst är det Konst med stort K som både Love och Kerstin skapar i sina ateljéer på Konstepidemin.

Kerstin Åsling-Sundberg är ju närmast en institution inom textilkonsten med en flödande verksamhet från 50-talet och framåt. Rötterna har hon i Dalarna där hon också tidigt fortsatte i familjetraditionen och började väva.  Tidigt inspirerad av Viola Gråsten och andra storheter och via utbildningar, bl.a på Konstfack, började Kerstin göra mönster till textilindustrin. Hennes mönsterspråk och fantasifullhet är både häpnadsveckande i sin mångfald och så storslaget skiftande. Detta i förening med en hantverksskicklighet och en ständigt utvecklad egen vävteknik som resulterat, och fortsatt resulterar, i stor textilkonst.

foto Björn Rantil

Vännerna bjöds av Kerstin på en minst sagt färgstark resa genom en skiftande karriär med prov på många av Kerstins både kända och mindre uppmärksammade verk. Alltifrån vävar på drygt 80 kvadratmeter och tjogtalet meter långa för banker till vävda bilder i betydligt mindre format.

Nu, säger Kerstin, att hon är mogen att ta hand om material som blivit liggande genom åren. Ryaprojektet, som hon kallar det. Spännande som alltid när det händer ting i hennes ateljé.

Ung, uppmärksammad och prisad. Love Hulténs namn hörs allt oftare i den vida konstvärlden. Stipendium från svensk Form, IKEA och nu senast Västra Götalandsregionens arbetsstipendium..

foto Björn Rantil

Formgivare och konsthantverkare, säger Love om sig själv. Men samtidigt en tydlig dragning till Konst i form av ting som Love skapat utan att en beställare finns med i bilden – eller verket vad de nu vara månde. Och nog är han märkvärdig, Love, i ordets allra mest positiva mening. Rolig, kan vi som hörde honom under Vänträffen också tillägga.

Göteborgs Konstskola, HDK och Stenebyskolan har alla haft förmånen att ha Love som elev. Otålig, ständigt kreativ med en obändig fantasi. Plus den där lyckade förmågan att omvandla idé till handling.

– Jag började hitta vägen till ett eget konstnärskap. 2006 hände något, berättade Love.

Tvåårig utbildning i grafik. Spännande tekniska kunskaper och livligt experimenterande. Bland annat ett eget nytt typsnitt och en väldigt speciell kortlek och ABC-bok på temat Misär.

– Det kanske finaste jag gjort, enligt Love som också hunnit intressera sig för bokbinderi.

Spårbyte igen. Nu kom spelkonsolerna in. Ny elektronik inbäddad i ett nytt Love-typiskt formspråk, ofta utformat i konstfulla träföremål. Möbler och ting.

Man hör på Love att det förmodligen är ett nytt spårbyte på gång. Som alltid. Ett spännande konstnärskap som sannerligen inte ägnar sig åt repriser.

Text: Tomas Rubin

ANDREAS KORSÁR på galleri 1

Andreas Korsár

När jag var barn bodde vi ett tag på ett nedlagt tegelbruk, vi bodde i manskapsbaracken som tillhörde tegelbruket. På hyllorna stod de obrända tegelstenarna, alla stenarna skulle vara brända, nu stod de där vita och eländiga.

Av tegel byggde man staden.

Vid ett annat tillfälle under min barndom bodde vi på Ålidhem i Umeå i Västerbotten. Där var alla hus likadana, byggda av rött tegel. Det var så många hus, de bredde ut sig och verkade aldrig vilja ta slut.

Andreas Korsár ställer ut på Galleri 1.
Välkommen till vernissage lördagen den 16 september kl. 13-16.
Utställningen pågår 16 september-7 oktober
Öppet: Tisd-torsd 12-17,
fred 12-16, lörd-sönd 13-16

Galleri 1, Erik Dahlbergsgatan 14, 411 26 Göteborg

 

 

Nytryck – bilder från vernissaget

Grafik av 12 konstnärer från Konstepidemin visas nu på Lokstallet i Strömstad.

 

30 årskalas!

Tack alla som kom och firade Konstepidemin 30 år & stort tack till alla festfixare!

 

 

Foto: Camilla Engman och Mikael Frickfors

Epidemiker visar grafik på Konsthallen Lokstallet i Strömstad

Det har funnits en grafikverkstad på Konstepidemin i 15 år och aktiviteten där har upprätthållits av ett mindre antal eldsjälar. Något har dock hänt. Plötsligt är intresset för grafik på topp! Kanske har det med hantverket att göra? Förtjusningen över datorernas obegränsade möjligheter har falnat. I stället känns arbetet med ett material, dess särskilda uttryck men också begränsning, som en utmaning, en källa till nya idéer. Något nytt kan sägas, på ett nytt sätt, i ett nytt sammanhang, men med gammal teknik.

Grafikverkstan har blivit en viktig samlingspunkt. Nya möten har uppstått, äldre har börjat prata med yngre och vice versa, kunniga har delat med sig till mindre kunniga som i stället bidragit med energi och orädda sätt att förhålla sig till teknik och koncept. After Work-fredagar i slutet av månaden har blommat ut i livgivande diskussioner om liv, konst, filosofi och en hel del strunt.

I grafikverkstan, i det praktiska arbetet, har också tanken på en gemensam utställning uppstått. Trots många olikheter, konstnärliga ingångar, generationstillhörigheter m.m. finns det samband: Konstepidemin naturligtvis, grafiken (trots att alla också har andra konstnärliga uttrycksätt), konstnärlig högskoleutbildning och mångårig yrkesverksamhet. Samtidigt finns också något annat, det spirande nya som vi inte riktigt har satt ord på ännu men som har med mötet att göra och gemenskapen. Vi inspirerar varandra, för att uttrycka det enkelt.

Så här är den nu: Vår utställning!

Vi hoppas den kan förmedla något av detta: Nya sätt, nya sammanhang, nya möten, allt med grafiken som upphov och gemensam nämnare.

Utställningen visas på Konsthallen Lokstallet i Strömstad 26 augusti – 16 september
Vernissage: Lördag 26 augusti kl 13
Medverkande konstnärer: 
Ewa Brodin, Camilla Engman, Carina Fihn, Kjellåke Gerinder Berit Jonsvik, Andreas Korsár, Pia König, Pia Mauno, Åke Nordström, Michela Peterson, Ragnar Schmid, Lars Åsling
www.konsthallenlokstallet.se

team slöjd – go creative!

Under våren har Konstepidemin Barn och Unga genomfört projektet Team Slöjd, tillsammans med Azalea BK. Kort sagt har vi utforkat samverkan mellan slöjd/konst och idrott. Tillsammans gjordes olika typer av “supporterslöjd”, bland annat vimpelspel och hopprep. Målet är att sänka trösklar och hitta nya former för skapande och social samvaro under gemensam flagg för både slöjdandet och sporten. Teamslöjd syftar till att  ge mellanstora barn möjlighet att upptäcka, dela med sig och utveckla sitt uttryck på ett nyskapande sätt genom slöjd och på så sätt teambildande.


Snart är det dags igen! Under Gothia Cup samverkar vi med Västarvet och kör öppen verkstad i Kviberg. Här får du till exempel testa att göra ett hopprep och väva och måla i storformat. Alla är välkomna – barn, unga och vuxna tillsammans, det är gratis och ingen föränmälan krävs!

PLATS: Kviberg, Lilla Regementsvägen 2 (se karta)
DATUM:
måndag 17/7 kl. 12-17
tisdag 18/7 kl. 12-17
onsdag 19/7 kl. 12-17
torsdag 20/ 7 kl. 12-17

Teamslöjd arrangeras av Konstepidemin Barn och Unga och genomförs med stöd av Nämnden för Hemslöjdsfrågor och Västarvet.
Här kan du läsa mer om Team slöjdprojektet

Konstepidemins dag & internationella spelmansstämman 3 juni 2017


Big Winds föreställning Urdjur

3 juni firade vi Konstepidemins dag 2017 OCH passade på att arrangera Internationella spelmansstämman samtidigt! Det blev en fullspäckad, härlig dag med många besökare, skön stämning och evenemang från 12.00 till midnatt! Här är lite bilder från dagen!

 

Dansperformance av och med Johanna Ehn & Lina Persson från Big Wind.

Kraken Shanty Band

Kerstin Bratt och Sofia Åhrman i Färgbaren

Öppen atelje hos Eva Zethraeus

Invigningstal av Konstepidemins nya ordförande Inger Skogsberg

Rond med Syster Stina och syster Ulla. Av och med Stina Hedberg och Ulla Eckersjö med dräkter av Kostymateljé Örnen.

Sten Källman

Performance med Konstepidemins gästkonstnär Hilda Kahra

Hilda Kahra

Öppet hos Konstepidemins gästkonstnär Cop Shiva (Indien) som visade projektet “The Spring is Warmer than the Sea”Tack för denna gång!

BOKRELEASE! Till synes – Inger Bergström Marie Holmgren


Till synes – 
Inger Bergström och Marie Holmgren

Göteborgsrelease: onsdag 7 juni, kl. 18-20, Göteborgs konstmuseum. Samtal mellan skribent/journalist Magnus Haglund och konstnärerna, kl. 18.30.
Stockholmsrelease: torsdag 8 juni, kl. 17.30-19, bokhandeln Konst-ig, Åsögatan 124.
Samtal mellan författare/journalist Susanne Helgesson och konstnärerna, kl. 18.00.

I denna bok ingår, tillsammans med ett bildmaterial, utdrag ur samtal som förts kring konstnärliga processer. Tankarna kring begreppet till synes väcktes när konstnärerna läste filosofen Marcia Sá Cavalcante Shubacks essäsamling Lovtal till intet. Hon betonar där betydelsen av att göra sig osäker inför det till synes självklara, att våga stanna i en slags intighet och göra det bekanta främmande, för att nå förståelse. Insprängt i konstnärernas samtal finns därför citat ur Sá Cavalcante Shubacks essäer. I bokens förord skriver konstnärerna:

Det konstnärliga görandet kan även det beskrivas som ur vissa aspekter öppet och osäkert. Samtidigt som vi har en riktning, vet vi inte exakt vad handlandet kommer att leda till. Vi gör något, ett material formas framför oss och blir till ett slags förslag. Så fortsätter vi, förstör eller bygger vidare, oavsett om det sker i en tankeprocess eller i en faktisk materiell process. Hur gör vi för att det till synes givna ska träda tillbaka?

Formgivning: Anna Larsson Design
Boken är publicerad av konstnärerna, med stöd från Stiftelsen Längmanska kulturfonden och Helge Ax:son Johnsons stiftelse.


Marie Holmgren är utbildad på Konsthögskolan Valand i Göteborg och har sin ateljé på Konstepidemin. Hon har lång yrkeserfarenhet som projektledare och konstkonsult för olika uppdragsgivare såsom Statens konstråd och Stockholm konst.
Inger Bergström
är utbildad på Konstfack i Stockholm och har även en masterexamen i praktisk kunskap, Södertörns högskola. Hon har verkat som professor på Konstfack i Stockholm och på HDK i Göteborg.

Kontakt: Marie Holmgren
 holmgren@berlin.com 073 – 3319080

 

Res med ljud, skapa med händerna och känn med kroppen!

Vals på blomsteräng  är igång och just nu pågår arbetet med att hitta formen på workshopen. I går fick vi äran att pröva några av våra ideéer med en referensgrupp på Träffpunkten, Vegahuset i Göteborg. Som testpiloter fick Berit, Eliabeth, Fredrika,  Håkan, Ingemar, Inger, Ingvar, Karin, Margareta, Margit och Märta gunga i vals,  lyssna på inspelade ljud, använda lera och färg och förstås berätta för oss vad de tyckte funkade och inte.

Grundidén handlar om allas rätt att utrycka sig, oavsett ålder. Om att ge möjlighet till att pröva på och den som vill dela med sig eller låna ut ett minne, ljud, bild eller en form.  Det kan vara djupaste allvar, mörkt, ljust, lekfullt, fint eller luddigt och diffust. Kort kan upplägget beskrivas som inspirationsmöte och verkstad – där minnen kittlas fram och fångas upp i en rörelse, ett ljud eller form och bild. I denna workshop får deltagarna möta och inspireras av tre konstnärer som uttrycker sig på olika sätt och som tagit sig an temat “Vals på blomsteräng”. Bronja Novak Lindblad  genom dans och rörelse,  Richard Widerberg genom olika inspelade ljud och Pecka Söderberg genom skulptur, form och bild.

 

I augusti-september kommer vi till Ale, Landvetter och Lerum. Info: kontakta sofia Åhrman, sofia@konstepidemin.sse

Projektet genomförs med stöd av Postkodlotteriets Kulturstiftelse
LÄS MER OM PROJEKTET

Vals på blomsteräng

Vännerna och Skissernasmuseum

På krönet av Hallandsåsen anade vi ljuset. Sol och värme hela vägen mot Lund och Skissernas Museum. Ett leende landskap och en storslagen konstupplevelse låg framför Konstepidemins Vänner denna lördag i maj.

foto Johannes Lundberg

Vilket fantastiskt museum som ligger här, inbäddat mitt i lärosätet. En utbyggd, nyinvigd konsthall som här i sin yttre form blivit ett besöksmål och en upplevelse av rang. En arkitektonisk pärla med den senaste inbjudande tillbyggnaden ritad av Elding Oscarsson.
Men det är förstås innehållet som räknas och här är det lätt att gödsla med superlativen. En helt överväldigande konstupplevelse!

foto Johannes Lundberg

Skissernas Museum rymmer nu 30 000 verk av internationella och svenska konstnärer, från tidigt 1900-tal till vår tid. Världens största samling av skisser, modeller och förlagor till svensk och internationell offentlig konst.
Matisse, Moore Hjertén, Grünewald, Diego Rivera, Léger , Nordström, van Arkel… Från golv till tak. Bokstavligen.

foto Johannes Lundberg

Redan vid inträdet i den första stora hallen drabbas besökarna av en näst intill förlamande känsla av övermäktighet. Utbudet är så ogripbart stort. Åtminstone reagerade jag så som förstagångsbesökare och jag tror många av Vännerna med mig kände en släng av detta.

foto Johannes Lundberg

Sammanfattningsvis skulle man kunna säga att vårens Konstresa blev ett väldigt lyckat och givande ”smakprov”. Det finns ingen chans att ta del av konstskatten i Skissernas Museum under ett och samma besök. Hit krävs det att man återvänder. Och återvänder igen. Jag gör det gärna.
Ännu en gång en finfin lust- och konstresa med Vännerna alltså.

foto Johannes Lundberg

Glad och god stämning i en knökfull buss, fika vin och tilltugg. Precis som det ska vara under en terminsavslutning med Konstepidemins Vänner.
Nu väntar en givande höst med ett fullspäckat program, plus en ny resa förstås. Det skulle inte förvåna mig om den går till Danmark…
Tomas Rubin

Jonas Sjöstedt besöker Konstepidemin

Jonas Sjöstedt och Per Agélii. Foto Johan Wingborg.

Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiets partiledare, besökte Konstepidemin den 16 maj. Johan Wingborg, fotograf och ordförande för Konstepidemins konstnärliga råd och konstnären Berit Jonsvik tog emot och berättade om vad Konstepidemin är och allt vad vi gör.

Besök i Per Agéliis ateljé. Foto Johan Wingborg.

Jonas Sjöstedt och Berit Jonsvik i samtal i Berit Jonsviks ateljé. Foto Johan Wingborg.

Jonas Sjöstedt visas runt i Galleri Konstepidemin av Ulla Mogren. Foto Johan Wingborg.

En rundvandring från Blå Huset via Galleriet avslutades med besök i två ateljéer. Det blev också ett givande samtal om kulturens villkor och dess svårigheter och möjligheter. Medarbetare från tidningen Faktum kom sedan till Berit Jonsviks ateljé för att göra en intervju med Jonas Sjöstedt.

 

Hälsning från Andratx Mallorca

 

En hälsning från Konstepidemins Nils Ramhøj, i maj gästkonstnär  i Asociación Cultural Sa Taronja, Mallorca.

Hej vänner!

Här är några bilder från Sa Taronja på i Andratx på Mallorca. Detta kulturcentrum med omnejd som drivits ideellt av en eldsjäl till kvinna men som kulturcenter nog har sett sina bästa dagar. Här har musiker av världsklass spelat, teater, performance … mängder med utställningar visats och massor av workshops genomförs… Restaurang, bar inne, eller ute i trädgården. Inget kommunalt intresse för kultur här, jag är nog sist ut som gästkonstnär. Nu ser det lite ledset tomt ut som syns på bilden från trädgården. Innan dess var detta en hönsfarm, kackel kackel – nog kacklar vi högre och värper bra mycket mer kultur på Konstepidemin!
hälsningar Nils

Vänner med Lina Ekdahl & Henrik Cederblom

Kallt ute men väldigt varmt inne. Terminsavslutningen blev åter en lustfylld afton med Konstepidemins Vänner. Med ett hundratal förväntansfulla i salongen blir det både varmt och trångt i 8:an, men det har vi numera hunnit vänja oss vid under vänträffarna under vårvintern.
Obehag? Nej, nej. Inte när två så spännande konstnärer som Lina Ekdahl och Henrik Cederblom står för berättandet. En höjdarkväll på nytt.
Både Lina och Henrik är verksamma på Konstepidemin sedan många år. Lina Ekdahl poet och dramatiker. Henrik Cederblom musiker och producent.

foto: Johan Wingborg

Vänträffen föregicks av den glada nyheten att Lina nominerats till Sveriges Radios novellpris 2017. Hon är sedan länge firad och van vid uppmärksamhet. Ändå uttryckte Lina att hon var nervös inför mötet med just Vännerna. Att läsa för publik på min arbetsplats, som hon sa. Det hade hon absolut inte behövt känna och det märktes inte att spår av detta när hon börjat sin berättelse. Ändå är just osäkerheten väldigt viktig för Lina i hennes skapande, betonade hon. En grundläggande osäkerhet som föder nyfikenhet och fungerar som bränsle för kreativiteten. Och den skaparlusten har i Linas fall resulterat i en ansenlig mängd diktsamlingar, sagor, dramatik, sångtexter till körverk och nu alltså en novell för oss radiolyssnare.
Före första framträdandet, Musikens hus 1984, hade Lina tagit sig igenom en knagglig skoltid.

– Jag var ganska arg och kände mig ensam, dålig i skolan, stavade illa och läste inte bra. Men stavar man fel blir det ofta nya ord och för mig började det som en lek med språket. En upptäckt av rytm och melodier i det skrivna språket, men att jag skulle ägna mig åt författande hade jag inte en tanke på.
Men så blev det. En rasande tur för oss som älskar hennes flödande poesi. Helst ska man förstås höra Lina själv läsa sina texter. Fyllda av, ja av allt. Tankelöpor genom stort och mindre stort, sorgsamheter, vardag, lust, överraskningar och, inte minst, humor.

foto: Johan Wingborg

Den här månsidigheten bjöd hon generöst på under vänträffen.
– Det roligaste i mitt jobb är ändå att vara ute och läsa för publik, att träffa människor och se hur mina texter fungerar.

Jodå, de fungerar i högsta grad. Själv går jag fortfarande efter att ha hört Lina läsa dikten ”Natt” och är fullständigt övertygad om att en igelkott kan vinka.

foto: Johan Wingborg

För den breda publiken är musikern Henrik Cederblom kanske inte så där megakänd, men fråga vem som helst i musiksvängen vem Henrik är. Alla vet. Då talar jag inte bara om den göteborgska tonvärlden, där Henrik Cederblom gjort en gedigen karriär som musikant, producent, ljudtekniker och kompositör.
– Som musiker har jag mest stått bakom någon stjärna och spelat gitarr, som Henrik uttryckte det. Nåja, så blygsam behöver han absolut inte vara. Han har spelat med många kända artister, både på scen och på skiva. Daniel Lemma, Sofia Karlsson, Freddie Wadling, Timo Räisänen och Dan Berglund för att nämna några.
En god del av samarbetet med artisterna har dessutom skett i Studio Epidemin på Konstepidemin, inspelningsstudion som Henrik delar med Johannes Lundberg sedan tiotalet år. Och där har det hänt finfina ljudliga saker, även om det till vardags inte torgförs vilken stjärna som är på plats för tillfället. Det handlar om arbetsro. Och vad stort sker, sker tyst – även om det handlar om musik som så småningom når oss i den breda allmänheten.

foto: Johan Wingborg

Då kan det handla om tonsättningar av Karin Boijes dikter, rock, folkmusik, visor, musik för Operan eller teatrarna, hemförda sånger från Haiti…
Henrik Cederblom är dessutom motorn i och för den Internationella Spelmansstämman på Konstepidemin. I år i samband med Konstepidemins dag den 3 juni. Då hoppas åtminstone jag att Henrik & Co samlar ihop gänget bakom kultbandet ”Den fule” med den bångstyriga folkmusiken som gjorde dundersuccé på sin tid.
Som sagt. Vännernas vårprogram avslutades med fröjd. Återstår förstås konstresan till Skissernas museum i Lund 13 maj.
Vi möts till hösten!

Tomas Rubin

ANNA BAUER Textila bilder hos Göteborgs Konstförening

Samtal om surrealism 28 mars Café Hammarkullen

Bild: Carina Fihn

Skräddare som rebell i samarbete med Hammarkullens Folketshus och Hammarkullens konsthall presenterar Ett samtal om Surrealism med Annelie Tuveros från Mjellby konstmuseum och konstnärerna Pia König och Pia Mauno från Konstepidemin.

Plats: Café Hammarkullen, Hammarkulletorget 62B
Tid: Tisdag 28 mars kl.17-19
Insläpp kl 16.30 först till kvarn – begränsat antal platser,
Fri entré. På plats serveras Somalisk linssoppa 50:- kr

Vännerna Anna Bauer & Johan Kylén

foto Björn Rantil

”I mina bilder kastar jag mig huvudstupa mellan sorg och ofrivillig komik, mellan sockersött och makabert. Jag befolkar mina bilder ungefär som trubadurer brukar göra i sina visor, vissa gestalter återkommer i flera berättelser, andra gästspelar.”
Detta läste jag på textilkonstnären Anna Bauers hemsida inför hennes möte med Konstepidemins Vänner. Så var det dags. Vi såg, hörde och häpnade.
Vi – 80-talet Vänner – bjöds in till ett spännande och inte minst flödande konstnärskap. Textil är Annas hemvist och hennes sprakande, värmande stickkonst – ofta i form av mönsterrika tröjor – är sant artisteri. Hur i hela friden hinner hon, är första tanken då kavalkaden av alster visas. Och då ska man också veta att trebarnsmamman Anna jobbar med mycket annat än stickorna som verktyg – scenkläder, brodyr, linoleumtryck…

foto Björn Rantil

Det är lätt att bli besatt och jag är nog smittad sedan barndomen hemma på gården i västgötska Holsljunga, sa bonddottern Anna och lät som lugnet självt. Lusten till textilhantverket fick hon av sin mamma och ”hitta på” var nödvändigt för en tös i en ort långt från det mesta.
Bra för kreativiteten, enligt Anna Bauer.
I Annas CV, långt som ett badlakan, ser vi att hon har sin Master i textilkonst från HDK, Mode & Designskolan i Kolding, Tillskärarakademin i Göteborg som grund. Till detta kommer många utställningar, undervisning med mera.

foto Björn Rantil

Nyligen drog hon igång ett projekt, ”Team Slöjd”, som säkert kommer att låta höra talas om sig. Idrottande ungdomar som jobbar med textil. Fotbollslag som efter, eller före träningen stickar, virkar, syr egna vimlar. Ja till och med egna hopprep i textil. Ja, har ni hört. Hur kommer man på en sån apart grej? En aktiv protest mot allt vad sport och svett och omklädningsrum heter?
Nja, sa Anna, Kan man se skidor på TV i realtid, kan man väl titta på någon som stickar i realtid. Den idén är hon nu i full gång med att förverkliga tillsammans med ett fotbollslag i Göteborg.
Om Anna Bauer kan beskrivas som gränsöverskridande skapare, hur ska man då hitta tillräckligt med täckande bilder för att ge kvällens andra gäst hos Vännerna rättvisa.

foto Björn Rantil

Johan Kylén, skådespelare, läste jag som rubrik på inbjudan till Vänträffen. Titeln stämmer förstås, men ger bara en mycket begränsad vägvisare till allt som Johan jobbat och jobbar med.
Gatumusikant över hela Europa, Hamlet, jazzmusiker, polis, Macbeth, Jätten. Tajphoon Tivoli, Guldbaggenominerad, Clown…
Det är som ett snabbt växlande kalejdoskop när Johan berättar om allt han gjort och varit med om. Och bilderna fortsätter skifta. Senast uppmärksammad för sin profilskarpa roll i Johannes Nyholms film ”Jätten”, som nu är ute på segertåg.

foto Björn Rantil

Annars är det mest som polis Johan Kylén setts på duken och i TV – bland annat i ”Millennium”.
Att Johan hamnat i polisfacket betyder i första hand brödföda, förstår vi.
Från uppväxten och punktiden i Finspång, via sjömansliv och en mindre framgångsrikt termin på en folkhögskola – ” omdöme: olämplig för vidare studier ” – drog Johan ut i världen. Först ett år av teaterstudier i Stockholm, sedan USA, Holland, Tyskland, Schweiz, Frankrike, Spanien i omtumlad ordning.
Nya scener, nya projekt. Ett av de mest hållbara, och som fortfarande återuppstår då och då, är Tajphoon Tivoli, som Johan är medgrundare till.
Som gatumusikant har Johan spelat i snart sagt vartenda hörn av Europa. En födkrok som vid pauser i teaterlivet under stundom räckte för att hålla familjen vid liv. Musikprojekten i jazzvärlden, bland annat ett i kretsarna uppmärksammat John Coltrane-projekt, har också gett Johan Kylén ett namn, Dock mindre ekonomisk framgång, förstår vi.

foto Björn Rantil

– Jag har några skivor med mig ikväll. Ni kan köpa dom billigt, lovade Johan Vännerna.
Efter fyra år på Valands konstskola kring millennieskiftet kom Johan Kylén ut som Master. En examen i gränsöverskridande konst, kan man förstå. För en gränsöverskridare är han i högsta grad.
På senare tid har Johans skådespelande allt mer handlat om TV och film.
Det lär snart komma en egen föreställning, signerad Johan Kylén, kan vi ana som svar på frågan om framtida projekt.
– Herregud, jag är ju morfar också. Det kräver sin tid.
En bra kväll med Vännerna – igen!
Tomas Rubin

Tomas Lundgren ställer ut på Röda sten & Göteborg Landvetter Airport

Tomas Lundgren, konstnär verksam på Konstepidemin, visar målningar från serien Schaefer Expedition på Röda Sten Konsthall och Göteborg Landvetter Airport. Titeln är hämtad från en tysk expedition till Tibet under åren 1938 -1939. Under denna resa dokumenterades och fotograferades människor och samhällen.

Lundgren är intresserad av hur uppfattningen av den moderna västerländska människan skapades under 1800- och 1900-talet bland annat genom denna typ av expeditioner. I hans konst visas mörkare sidor av historien, så som de snedsteg eller etiska övertramp som ibland gjorts i vetenskapens namn.

Enskilda individer, eller snarare spåren av dem, står här i fokus. Målningarna baseras på de fotografier som togs under expeditionen och som sedan blev underlag för vetenskapliga undersökningar och katalogisering.

TOMAS LUNDGREN: SHAEFER EXHIBITION
Göteborg Landvetter Airport
Invigning: 16 februari 2017

TOMAS LUNDGREN: SHAEFER EXHIBITION
Röda Sten Konsthall
Invigning: 1 mars 2017
www.rodasten.com

TOMAS LUNDGREN (F. 1985)
Tomas Lundgren bor och verkar i Göteborg på Konstepidemin och är utbildad vid Konsthögskolan i Malmö och Akademin Valand i Göteborg. Han har haft utställningar på bland annat Moderna Museet i Malmö, Färgfabriken och Galleri Thomas Wallner. 2014 mottog han Fredrik Roos Stipendium och 2016 fick han Beckers Konstnärsstipendium.
www.tomaslundgren.com

Konstepidemin på supermarket, Stockholm

© Heidi Edström [ingentinget]. Photo: Joakim Erixon Flodman.

SUPERMARKET
Stockholm 23-26 mars

Konstepidemin i samarbete med Tidskriften Ord&Bild arrangerar ett samtal under SUPERMARKET TALKS på temat Konsten, museerna och kulturarvet.
Framtidens kulturpolitik kommer inte att vara en ljummen historia. De senaste åren har debatter kring museipolitik och kulturarv bränt till och väckt frågor om konst, historia och vår användning av dessa. I detta samtal ställer vi frågan om konsten kan uttrycka kulturarv, tillhörighet och konflikter på sätt som museivärlden inte kan? Medverkande: Lisa Rosendahl, Johan Hegardt m fl. Samtalsledare: Ann Ighe, universitetslektor i ekonomisk historia, skribent och redaktör på Ord&Bild. Läs mer

 

Gudrun Åsling ställer ut på Galleri Anna H

Vännerna Ewa Brodin & Roland Borén

Désolé, cet article est seulement disponible en Suédois. Pour le confort de l’utilisateur, le contenu est affiché ci-dessous dans une autre langue. Vous pouvez cliquer le lien pour changer de langue active.

Marschallerna brann längs uppfarten. Skyltarna på plats. Kvällens affischnamn och inbjudna gäster spikade: Brodin och Borén.

foto: Johan Wingborg

Det började bra denna måndagskväll på Konstepidemin. 80-talet Vänner strävade uppför backen på Konstepidemin mot hus nummer 8. Fullsatt – igen. Intill sista extrastol.
Nog anade vi att det skulle komma många förväntansfulla konstintresserade medlemmar den här programkvällen med konstnärerna Ewa Brodin och Roland Borén i huvudrollerna. Och en riktig intressant kväll blev det för oss i publiken.
Böckerna – läsningen – blev en väg in i konsten för Ewa Brodin, och starten på resan från barndomshemmet i västgötska Skultorp till konstskolor i både Stockholm, Göteborg och Köpenhamn.

foto: Johan Wingborg

Konsten och så småningom konstnärskapet har gett Ewa en annan röst än det skrivna eller talade ordet – upptäckten av en egen språklighet, berättade hon. Uttryck i skiftande former som skänkt Ewa Brodin välförtjänt uppmärksamhet och en stor publik. Plus elever både i Göteborgs Konstskola och på Valand, där hon varit både elev och senare i karriären också lektor i Fri konst.

Den röda tråden i Ewas måleri är kroppen och rummet, som hon uttrycker det. Kroppens förhållande till rummet. Som betraktare anar man en förtjusning för det utsatta och dolda. Vad göms bakom det där draperiet? Någon har med rätta kallat Ewa för mystiker. Jag tror inte hon värjer sig mot omdömet.

foto: Johan Wingborg

Anne Franks dagbok gjorde tidigt starkt intryck på Ewa, fick vi veta. Det slutna rummet, det instängda. Motiv som återkommer i många av Ewas bilder och skulpturer.
Det är både lustfyllt och fantasieggande att lyssna till Ewa och ta del av hennes berättelse och ett stort konstnärskap.

 

foto: Johan Wingborg

Roland Borén, skulptör med kuben som idé. Nåja, det där var en synnerligen torftig beskrivning av ett konstnärligt arbete som pågått i snart 40 år. Med lysande resultat, vågar jag påstå.

Han är rolig att lyssna till, Roland, när han med en stor portion självironi berättar om sitt skapande.
För den göteborgska allmänheten är han sannolikt mest känd för sin stora skulptur utanför entrén till Artisten. Kuber, förstås. Snedställda. Matematiskt exakta. Sammansvetsade och i det här fallet fyllda med ljuddämpande skum. Det senare förstås dolt för ögat.
Den skulpturen ”Inkantatio” är i sig ett väl valt delmål under en solig lördagspromenad, på tur mellan stans gallerier.

foto: Johan Wingborg

Processen bakom denna och andra skulpturer i Roland Boréns skapelseberättelse blev en höjdare för oss i Vännerna denna givande måndagskväll. Hans måleri inte att förglömma.
Roland kom till Göteborg och Valand 1983. Stockholmare från början. Inbiten göteborgare idag, med ateljén på Konstepidemin som bas.
En avsevärd del av Rolands spännande skulpturer är dessvärre utom synhåll för den breda allmänheten. Flera har köpts av läkemedelsindustrin som utsmyckning i kontor och entréer. Och dit släpps ingen jävel över bron. Av säkerhetsskäl. Inte ens skulptören själv får komma in och klappa sina alster.
Vi får nöja oss med foton av denna konst. Det räcker långt. Så ock denna gång med Konstepidemins Vänner. Vi ses igen!
Tomas Rubin

Epidemilördag 11 februari

Désolé, cet article est seulement disponible en Suédois. Pour le confort de l’utilisateur, le contenu est affiché ci-dessous dans une autre langue. Vous pouvez cliquer le lien pour changer de langue active.

Ett bildregn från senaste Epidemilördagen på Konstepidemin, håll till godo!

Vernissage i Galleriet för Marie Græsén Gardners soloutställning BIPOLAR BLUE II

På bilden; Marie Græsén Gardner, Psychosis, akryl på kanvas, 178×200 cm

I Pannrummet visas Simon Skutelis ljudverk En pinne är längre än ett streck. En upplevelse som inte går att fånga på bild. Johan Stenström skriver recension för Djungeltrumman:
“För mig är detta ett briljant porträtt av en älskvärd pedant, som sorterar objekt efter deras inbördes längdförhållanden och bygger ett konstverk utifrån det. Jag känner ingen annan som hade valt att gestalta en idé om skärningspunkten mellan bild och verbalt språk på det sättet.”
Läs hela Johan Stenströms text här

Mer ljudfokus på Konstepidemin – konstnären Ewa Brodin bjudit in Kill Time Easy Space för att visa projektet Audio for Video i Bageriet.

Kill Time Easy Space startades 1993 av konstnärerna David Krantz (Malmö) och Virgil Dejarv (Gbg) som ett sätt att förhålla sig till konst på ett enkelt och ledigt vis.

Kill Time Easy Space presenterade Audio for video, en utställning om en klassik ljudeffekts CD från 1997 – en skiva som är sällan spelad, men ej bortglömd med näst intill poetiska titlar som t.ex. 3 kr pant, I väntan på Kojak, Konsistensen du aldrig glömmer och 96 andra ljudupplevelser.

I Hus 10 pågick Allas Ateljé som vanligt, denna gång öppen verkstad med konstnärerna Anna Bauer och Kerstin Bratt. Poppis som alltid!

Konstepidemins gästkonstnär Elizabeth Sercombe hade ett artist talk i Grindstugan. Dr. Elizabeth Sercombe är författare och forskare bosatt i England och detta är hennes andra vistelse på Konstepidemin. Elizabeths kopplade samman författaren Pierrette Fleutiauxs text L’Expédition med hennes egen upplevelse av att ge sig ut på oväntade äventyr och öppnade för intressant samtal om upptäcksresor, ledarskap, pionjärsskap och hur man skriver en bok om en växt när man egentligen inte är intresserade av plantor. Du kan följa Elizabeths arbete med hennes nya bok Strange Adventures i hennes blogg www.twomonthsingothenburg.wordpress.com.

Nils Ramhøj, konstnär och engagerad i Konstepidemins Artist in Residenceprogram introducerar Elizabeth Sercombe

Elizabeth Sercombe

På bilden: Målning av Johan Lagergård

I Blå Huset visar just nu Johan Lagergård en serie målningar, och i galleriets glasrum finns ett urval av grafik av Lars Fernell.

Välkommen till Konstepidemin! Utställningarna i Galleriet och Pannrummet pågår till 5 mars, se även vårt kalendarie.

Revision på 3:e Våningen

Désolé, cet article est seulement disponible en Suédois. Pour le confort de l’utilisateur, le contenu est affiché ci-dessous dans une autre langue. Vous pouvez cliquer le lien pour changer de langue active.

Lördagen den 11 februari är alla välkomna till 3:e Våningen på vernissage för utställningen Revision.

IN THE MIDST OF THE GREAT CONFLICT BETWEEN CAPITAL AND LABOR, IN A GAP BETWEEN THE SWEDISH TAX LAW AND REALITY.

I grupputställningen Revision undersöks problematiken om hur konstnärligt arbete hanteras, värderas, används och utnyttjas utifrån 21 konstnärers perspektiv. Mitt i den stora konflikten mellan arbete och kapital, i en glipa mellan svensk skattelagstiftning och verkligheten, tittar en grupp konstnärer ut och frågar, Vad är arbete, vad är fritid?

Curator: Linda Tedsdotter

Medverkande konstnärer: Lotta Antonsson, Patrik Bengtsson, Oscar Guermouche, Trinidad Carrillo, Loulou Cherinet, Carolina Falkholt , Klas Eriksson, Juan-Pedro Fabra Guamberena, Bo Melin, Henrik Håkansson, Annika Von Hausswolff, Anna Lamberg, Goran Hassanpour, Dorota Lukianska, Ylva Ogland, Maria Magnusson, Pia Mauno, Mattias Norström, Jesper Norda, Linda Tedsdotter, Johan Zetterquist

Karin Östberg – Årets utställare i Exklusiv Expo

Désolé, cet article est seulement disponible en Suédois. Pour le confort de l’utilisateur, le contenu est affiché ci-dessous dans une autre langue. Vous pouvez cliquer le lien pour changer de langue active.

 

I februari är det premiär hos Daniel Berlin Krog i Skåne Tranås med en ny exklusiv utställning med samtida konsthantverk i krogens matsalar. Årets utställare i Exklusiv Expo är keramiker Karin Östberg, verksam på Konstepidemin i Göteborg.

Läs mer om det hela HÄR.

 

 

Konstepidemins Jul

Désolé, cet article est seulement disponible en Suédois. Pour le confort de l’utilisateur, le contenu est affiché ci-dessous dans une autre langue. Vous pouvez cliquer le lien pour changer de langue active.

Konstepidemin drabbades av julstämning och bjöd in till värmande aktiviteter i konstens tecken lördagen den 10 december.

15-julBland annat korvgrillning över öppen eld…

2julÖppen verkstad – allas ateljé i Hus 10 tillsammans med konstnärerna Nina Zetterquist och Kerstin Bratt.

3julTorbjörn Steijner i sin öppna ateljé

8julJulstämning på hög nivå hos Lena Rydén och Kerstin Åsling

9julDan Perrin hade sin ateljé öppen för besök

10jul

11julKonstepidemins Förlag arrangerade bokbord med det senaste från bland annat Åke Edwardson, Lina Ekdahl, Trinidad Carillo, Eva Dahlin, Mona Wallström, Linda Wallgren, Jonathan Josefsson, Maja Kristin Nylander, Camilla Engman & Tetra.

13julGranna granar, klädda eller ej, såldes i Bageriet.

7julGlada besökare hos Sverker Eklund

16julPå besök i Jonathan Josefssons ateljé

17-jul-anna-larssonFullt ös hos formgivare Anna Larsson

1jul-2016

I restaurang Blå Huset kunde man vara med på allsång tillsammans med Sara Sjödahl och Bronja Novak Lindblad eller uppleva jultraditioner vi inte visste att vi hade framförda av Ambassadörs. Musikgruppen Tetra bjöd på ett smakprov av sin prisade julföreställning Midvintervaka.

Stort tack till alla medverkande och till alla er som kom och värmde er med Konstepidemins Julstämning!
GOD JUL!

Taberaset i 8:an med Vännerna.

Désolé, cet article est seulement disponible en Suédois. Pour le confort de l’utilisateur, le contenu est affiché ci-dessous dans une autre langue. Vous pouvez cliquer le lien pour changer de langue active.

Si, dä va ett redit taberas, sa smålänningen.

Trångt, trångt och varmt – men en väldigt, väldigt fin afton. Säsongen med Konstepidemins vänner kunde knappast sluta bättre. Två spännande konstnärer som generöst berättade om sin verksamhet. En buffé som gav en försmak av julen. Ett lotteri med två eftertraktade grafiska blad som vinster…

Foto Johan Wingborg

Mat och mingel i all ära, men det var kvällens inbjudna artister, textilkonstnären Sandra Ikse och filmaren Johannes Nyholm, som lockade rekordmånga av Vännerna. Vi var ett hundratal som bänkade oss för att ta del av Sandras och Johannes konstnärskap.

Sandra Ikses historia är späckad med sorg och saknad, men också kamplust och segrande liv. Det var inget litet glatt barn som kom som flykting från Lettland under kriget. Minnen av anhöriga som Stalin tvingade till Sibirien. Många försvann.

Foto Johan Wingborg

Min morfar svalt ihjäl i ett läger, berättade Sandra. Ett av de mörka minnena från barndomen.

I Göteborg blev det så småningom flickskola för Sandra och – trots ett visst motstånd i hemmet – konstutbildning på Slöjdis och senare Valand.

Valand på tidigt 70-tal. Starkt vänsterpolitiskt dominerat. Sandra vävde gripande bilder med motiv från det pågående Vietnamkriget. Engagemanget var starkt. Men den marxistiskt propagandastyrda kulturen som utvecklats på Valand blev så småningom problematisk för Sandra.

Att jag gick på den lätte, som hon säger idag. Men hennes bilder från den tiden, som Vännerna fick se, är storslagen textilkonst.

Lärare på Kursverksamheten, barn och politik dominerade livet under flera år. 1976 inträffade den skakande tragedin då en son drunknade. Förlusten fick Sandra att tappa fotfästet.

Jag försökte bearbeta sorgen med en stor väv. ”Mor och barn” – en gripande bild. Ytterligare svåra slag drabbade Sandra, vilket innebar fördjupad sorg men också rika insikter. Tunga tider.

Men jag valde livet, betonade Sandra. Nu är hon i full färd med att skriva. Ett bokprojekt hon jobbat med i nio år. Den berättelsen gav hon generöst prov på under vänträffen.

Orden bara glor på mig, sa Sandra. Väven har en början och ett bestämt slut, till skillnad från orden och måleriet.

I Johannes Nyholms bildspäckade konstnärskap är det också svårt att skönja något slut. Det flödar.

foto Johan Wingborg

Som filmare har Johannes – i likhet med Sandra ateljeist på Konstepidemin – nått internationella framgångar. Senast med sin prisbelönta långfilm ”Jätten”, som nu visas på biograferna. En fascinerande berättelse om en liten, grymt utsatt människa. Men också en skildring där fantasin och drömmen om kärlek är vida större än människan själv. Svindlande vackert. Även om just denna berättelse till stora delar utspelar sig i Göteborgs märkliga boulvärld.

Johannes gav flera prov på kortfilmer och den teknik han arbetar med.

foto Johan Wingborg

foto Johan Wingborg

Filmen ”Las Palmas” med den tvååriga dottern i huvudrollen är en riktig pärla, som också drog ner många varma skratt under Vänträffen.

Musikvideo med dockspel i skuggspelsteknik och animationer finns i Johannes tidigare repertoar. Nu är han i ful färd med ett nytt långfilmsprojekt, avslöjade han.

Men allt i den här speciella världen tar så oerhört lång tid – från manus till färdig film. Oändliga förhandlingar, inte minst om pengar.

foto Johan Wingborg

foto Johan Wingborg

Jätten” tog närmare 10 år att förverkliga – från ax till limpa. Den nya filmidén är redan flera år gammal och ännu är det en bra bit fram till att projektet är i hamn. Men vi väntar så gärna.

Kvällen avrundades med årets lotteri och två glada vinnare kunde gå hem med varsitt grafiskt blad, lyckostarna.

I januari fortsätter Vänträffarna och vårens program är lockande. Vi ses!

Text: Tomas Rubin

Fredrik Åkum – Sten A Olssons Kulturstipendiat 2016

Désolé, cet article est seulement disponible en Suédois. Pour le confort de l’utilisateur, le contenu est affiché ci-dessous dans une autre langue. Vous pouvez cliquer le lien pour changer de langue active.

Konstnären Fredrik Åkum, verksam på Konstepidemin, tilldelas stipendium för 2016 från Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur.

Fredrik Åkum, fotograf Peter Claesson

Fredrik Åkum, fotograf Peter Claesson

Juryns motivering: Fredrik Åkums konst spänner över ett vidsträckt fält: från måleri och skulptur till fanzines, installationer och textiltryck. Med upprepningar och omtagningar skapar han en genomlyst och fragmentarisk bildvärld som är lätt att förlora sig i. Betraktarens blick sugs snabbt in bland växter och gestalter som svävar mellan abstrakt och föreställande, mellan upplevt och otänkbart. Ett av konstnärskapets genomgående teman är flyktighet och genom att kombinera ögonblicklig exakthet med långsamma och slumpmässiga aspekter visar Fredrik Åkum på konstens möjlighet att fördjupa verkligheten.

För ett variationsrikt konstnärskap som med gåtfull lyster frilägger tillvarons konturer tilldelas Fredrik Åkum stipendium för 2016 från Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur.

2016 års stipendieutdelning äger rum med början kl. 18.00 fredagen 2 december i Stenhammarsalen, Konserthuset i Göteborg. Årets stipendiater och verksamhet presenteras och några musikstipendiater underhåller. Honorärstipendiat 2015 Tomas von Brömssen, deltar också under stipendieutdelningen.

Övriga stipendiater:
Konstnären Lotta Antonsson
Sångerskan Katarina Karnéus
Musikern Laleh Pourkarim
Konstnären Ida-Lovisa Rudolfsson
Musikerna Naoko Sakata Trio

GRATTIS!

 

PIA MAUNO: GREETINGS FROM OTHER REALITIES

Désolé, cet article est seulement disponible en Suédois. Pour le confort de l’utilisateur, le contenu est affiché ci-dessous dans une autre langue. Vous pouvez cliquer le lien pour changer de langue active.

KEPblogg_Pia_Mauno2016

Ny utställning med Pia Mauno – Hammarkullen Konsthall 11/11 – 6/1 2017
Vernissage fredag 11/11 kl 16.30 – 18

“Ett återkommande motiv i mina arbeten är en växelverkan mellan skyltfönster och omklädningsrum. Ett spel mellan att visa upp och dölja. Glasmontern som ett rum där man vanligtvis kan se in utan att bli sedd. På Hammarkullens konsthall visar jag tredimensionella collage, en idé om mentala provrum där olika delar krockas med surrealistiska och textila metoder som tex mönsterkonstruktion. En del av verken är en kommentar och en slags parafras på surrealisten Max Ernst collage “The hat makes the man. I stället för den klassiska svarta hatten har jag använt kepsar , ett sätt att få in färg och strukturer från vår samtid. Med titeln Greetings from other realities vill jag referera till en hälsning från en surrealistisk plats, en psykologisk zon som kan vara främmande eller bekant oavsett från vilket perspektiv man betraktar.

Pia Mauno bor och verkar i Göteborg, med ateljé på Konstepidemin. Utbildad på Konsthögskolan Valand. Pia är initiativtagare till tankesmedjan Skräddare som rebell samt lärare i måleri på Göteborgs konstskola

Mer info: Blå Stället www.blastallet.goteborg.se
Hitta: vid rulltrapporna hållplats Hammarkullen

Nils Ramhøj ställer ut på galleri Konstepidemin

Désolé, cet article est seulement disponible en Suédois. Pour le confort de l’utilisateur, le contenu est affiché ci-dessous dans une autre langue. Vous pouvez cliquer le lien pour changer de langue active.

KEP2016_NilsR_blogg2

Innanför galleridörren ligger affischerna och väntar på att du ska komma och ta med dig ett gratis exemplar av vernissageaffischen!

I Galleri Konstepidemin visas i oktober närmare 300 målningar, teckningar och fotografier med utgångspunkt från olika sociala, politiska och religiösa verkligheter som Nils Ramhøj ställts inför under längre vistelser i Mexico.

“På väggarna blandas högt och lågt. Jag vill se, syna och visa allt. Över ögonhöjd samsas madonnor av alla dimensioner med maktens män. Längre ner, på gatan, uppträder levande kroppar i förening med all slags trivialiteter, ett golv, en martyr, ett avlopp, ett sår, ett rep, en hand, en son…”

KEP2016_NilsR_blogg

Foto: Danelle Bergstrom

Nils Ramhøj med fotografiet “En blind”, 100 x 75 cm, på väg upp på galleriväggen före vernissagen. Utställningen visas till 23 oktober. Den 12 oktober samt den 19 oktober arrangeras publika samtal om utställningen, läs mer här

 

Mona Wallström på Gustavsbergs Konsthall: Angående HUS nr. 10

Désolé, cet article est seulement disponible en Suédois. Pour le confort de l’utilisateur, le contenu est affiché ci-dessous dans une autre langue. Vous pouvez cliquer le lien pour changer de langue active.

Linn Greaker, grafisk formgivare / MFA

 

Mona Wallström är en av Sveriges mest erkända smyckekonstnärer. Sedan drygt tjugo år har hon sin ateljé i Konstepidemin i Göteborg, i en av de byggnader som tillhört det tidigare epidemisjukhuset. Utställningen “Angående Hus nr. 10” sammanfattar ett mångårigt projekt, där just platsen, arkitekturen och byggnadernas historia står i centrum.

Om utställningen “Angående HUS nr. 10″, skriver Mona Wallström:
Huset har en egen historia, en verksamhet som inte finns där längre. Det var en av de byggnader som uppfördes som delar i ett epidemisjukhus. Det går inte att förbise de öden och händelser som utspelats här. Tragiken med sjukdom och död naturligtvis, men sjukhuset var också känt som en omtyckt arbetsplats. Aspekter som var för sig har flera ingångar till idéutveckling. Medicinhistoriska museet har också varit en källa, mer för inspiration än information. Fascinerande var den utrustning med sina förpackningar som läkare använde vid patientbesök. Lådor och etuier hade getts lika mycket omsorg som utrustningen själv. Ett tecken på vilket värde den hade men också ett sätt för läkaren att visa trovärdighet inför inför patienten.

Citatet är ett utdrag ur Mona Wallströms bok som kommer ut samma dag som utställningen öppnar. Boken presenterar projektet “Angående HUS nr. 10” genom ett omfattande bildmaterial, Wallströms anteckningar och en essä av Love Jönsson, intendent på Röhsska museet.

Utställning pågår till 8 januari 2017.

Equipment Box. Mona Wallström

Equipment Box. Mona Wallström

 

Affisch: Linn Greaker, grafisk formgivare / MFA

Konstepidemins dag 2016

Désolé, cet article est seulement disponible en Suédois. Pour le confort de l’utilisateur, le contenu est affiché ci-dessous dans une autre langue. Vous pouvez cliquer le lien pour changer de langue active.

Konstepidemins dag är en klassiker för många – då öppnar vi dörrarna på Konstepidemin och man kan ta del av föreställningar, utställningar och besöka konstnärerna i deras ateljéer. I år testade vi en ny grej och öppnade portarna en fredag för de som ville fira med oss!

Konstepideminsdag2016_BirollenMusikanten_2

Birollen och Musikanten från BIG WIND hjälpte oss att inviga dagen på ett musikalist vis – med en unik Aria och allsång.

Konstepideminsdag2016_BirollenMusikanten_1

Därefter tog My Quiet Companion med Sofia Ekberg, Patrick Rydman och Henrik Cederblom plats på scenen och spelade låtar från konserten Hungriga Hjärtan, som snart har premiär på Aftonstjärnan i Göteborg.

Konstepideminsdag2016_MyQuietCompanion

Konstepideminsdag2016_BirollenMusikanten_3

Alla lyssnade med stora öron…

dav

Asfaltsmålningen var en given succé som vanligt!

Konstepideminsdag2016_bigwind_1

…och så dök ett gäng anarkistiska blommor från BIG WIND upp ur rabatterna och körde Blommornas Vals.

hdr

Konstepideminsdag2016_ROND_1

Svunna tider gav sig till känna och syster Stina och syster Ulla kom och tog tempen på Konstepidemins ursprung som epidemisjukhus med ROND, en vandrande dansinstallation.

Konstepideminsdag2016_ROND_2

Konstepideminsdag2016_ROND_3

Medverkande i ROND: Stina Hedberg och Ulla Eckersjö med dräkter av Kostymateljén Örnen.

dav

Öppna ateljéer hos konstnärerna Karin Östberg, Kerstin Sarvimäki, Anna Svensdotter, Berit Jonsvik, Eva Zethraeus, Torbjörn Steiner, Kerstin Bratt, Sverker Eklund, Folke Olsson, Hiromu Kakoi, Carina Fihn, Lena Rydén, Jill Lindström & Tomas Ferm.

Hos Karin ÖstbergKerstin Sarvimäki

dav

Anna Svensdotter och Berit Jonsvik presenterade sitt samarbetsprojekt Telluriska perspektiv och Saturnus vingar.

dav

Berit Jonsvik

dav

Pecka Söderberg

Konstepideminsdag2016_kiosken_bageriet

Till höger: Catrin Serck-Hanssen

Bageriet på Konstepidemin förvandlades av bagerigruppen till en diversehandel där handsydda grejer samsades med konst, loppisfynd o diverse artefakter.

Under kvällen var det filmfestival i Gröna Rummet  – först kortfilmsmarathon med Matlagningsprogrammet ingen talar om längre – The Inertia Variations – Våra hem, deras hus & Spår sedan visning av långfilmerna Penthouse North och Freak Out.

dav

Invigning av KonstZOO(n) – en parkutställning som kan besökas när som helst, dygnet runt – leta bara rätt på en röd postlåda på området så hittar du kartan som guidar dig till alla verken utomhus.

Detta var också sista helgen som grupputställningen Late Summer Art show visades i galleriet. Konstnärerna Denis Romanovski och Peter Eccher genomförde ”I Augment”, en auktionsperformance om värde.

dav

Denis Romanovski med verket som auktionerades.

hdr

Denis Romanovski och Peter Eccher tillsammans med den lyckliga auktionsvinnaren.

Tack alla ni som kom och firade Konstepidemins dag!

Seminarium: Gränser, möten & samarbeten

Désolé, cet article est seulement disponible en Suédois. Pour le confort de l’utilisateur, le contenu est affiché ci-dessous dans une autre langue. Vous pouvez cliquer le lien pour changer de langue active.

 

dav

Den 26 augusti bjöd Konstepidemin in till ett seminarium med fokus på utmanande samarbeten, kunskapsutbyten och konst som korsar gränser, både fysiska och mentala. Seminariet vänder sig till de som ville inspireras att tänka i nya banor kring samarbete, ta del av processen bakom aktuella konstprojekt eller öka sin kunskap om konstnärers arbetssätt.

Som uppvärmning inför dagen gjorde dansaren Bronja Novak Lindblad och författaren Lina Ekdahl ett unikt, improviserat samarbete.

Bronja Novak Lindblad

Bronja Novak Lindblad

Lina Ekdahl

Lina Ekdahl

Johannes Samuelsson

Johannes Samuelsson

Dagen började med tre föreläsningar på olika sätt berör frågor om konst, migration och arbete. Först ut av föreläsarna var konstnären Johannes Samuelsson från Umeå. Johannes  berättade om projektet Antons skrotkaminer för utomhusbruk och sitt samarbete med plåtslagaren och f.d. tiggaren Anton Ciurar, en historia om ett hantverk och om en kamp för att få en plats i samhället.

KEP2016_seminarium26aug_AnnIghe

Ann Ighe

Ann Ighe är lektor i ekonomisk historia och redaktör för tidskriften Ord&Bild. Ann reflekterade över arbete som begrepp, och över konst som arbete, nytta och värde.

 Samira Motazedi

Samira Motazedi

Samira Motazedi är projektledare och curator för Art as a Space for Action, producerat av ICIA – Institute for Contemporary Ideas and Art. Art as a Space for Action fokuserar på konstnärlig praktik i tillstånd av migration och har under våren 2016 arrangerat öppna diskussionsmöten för frågor kring migration och konst. Samira berättade om sin personliga upplevelse av att komma som flykting till Sverige och de svårigheterna hon har mött som konstnär.

Efter presentationerna delade gruppen på sig och tog del av möten med konstnärliga arbetsprocesser, gränsöverskridande verksamhet och möjliga och omöjliga samarbeten genom presentationer av konstnärer på Konstepidemin. Vid varje möte fick man välja en av två presentationer. Här kommer en kort presentation:

Första mötet

Late summer art show (t.v) "Vecket" från föreläsning och workshop med Skräddaren som rebell t.h

Late summer art show (t.v) “Vecket” från föreläsning och workshop med Skräddaren som rebell t.h

Ulla Mogren: Det oförutsedda som styrka 
Hur arbetar man med det oförutsedda i omfattande samarbeten så att det blir till en styrka?
Konstnären Ulla Mogren presenterade Galleri Konstepidemin och dess verksamhet utifrån den pågående utställningen Late Summer Art Show med verk av 70 konstnärer.

Pia Mauno: Skräddaren som rebell 
Påverkas tänkande och skapande av ett materials motstånd? Har samtidskonsten och textilindustrin något gemensamt?  Kan bärandet av ett textilt arv påverka ett konstnärskap? Det är frågor som Tankesmedjan “Skräddaren som rebell” ställer. “Skräddaren som rebell” är ett samarbetsprojekt där konstnärer och skribenter som bär med sig en textilkultur har bjudits in. Kollektivt har de utforskat  två mytologiskt starka symboler; “skräddaren” (handen, ögat & formen) och “rebellen” – (tanken/agerandet).

Medverkande i projektet berättade om Skräddare som rebell och reflekterade kring form och tanke med utgångspunkt från det textila.

MÖTE 2

anna_fia

Anna Svensdotter t.v (foto: Berit Jonsvik). Fia Adler Sandblad t.h. (foto: Gorki Glaser – Müller)

Berit Jonsvik & Anna Svensdotter: Telluriska Perspektiv och Saturnus Ringar
När startar någonting? Varför påbörjas ett konstnärligt samarbete? Hur provar vi oss fram och när är det färdigt för publiken? Vad är skillnaden mot att arbeta ensam med ett projekt? Det visuella är starkt på sitt sätt och det ljudande på sitt – hur kan uttrycken förstärka varandra utan att det ena tar över? Bildkonstnär Berit Jonsvik och flöjtist Anna Svensdotter talarde om en konstnärlig arbetsprocess, om ”work in progress” som metod och om att låta två konstnärliga uttryck brytas mot varandra och förtydligas i processen.

Fia Adler Sandblad: Konstskapande med kroppar som arkiv 
Genom djupintervjuer och observationer av människors livssituationer fångar Fia Adler Sandblad tystade historier, ett arbete som bland annat sker i samarbete med en socionom på Räddningsmissionen. Skådespelaren Fia Adler Sandblad berättade om scenkonstnärligt undersökande arbete med fysiska och vokala praktiker, improvisationer och handlingsbaserade aktioner.

Sista mötet

Lerworkshop t.v (foto: Lina Ikse) Stillbild från ”Våra hem, deras hus” t.h.

Lerworkshop t.v (foto: Lina Ikse) Stillbild från ”Våra hem, deras hus” t.h.

Sofia Åhrman: Gränsöverskridande konstpedagogik
Hur kan man ge barn och unga nycklar till att med frihet närma sig världen och få pröva på och ta del av konst i ett samhälle fyllt av krav på prestationer? Sofia Åhrman, projektledare för Konstepidemins barn och unga-verksamhet, berättade tillsammans med konstnären Pecka Söderberg om att arbeta ålders-, genrer- och socio- överskridande i det konstpedagogiska arbetet genom att sätta den konstnärliga processen i centrum.

Anders Berggren: Våra hem, deras hus
Producent Anders Berggren berättade om arbetet bakom dokumentärfilmen ”Våra hem, deras hus” (regi: Malcolm Noble). ”Våra hem, deras hus” handlar om de boende på Pennygången i Göteborg och deras strid mot Stena Fastigheter som vill lyxrenovera lägenheterna och dubbla hyrorna.

 

Kiosken på Bageriet

Désolé, cet article est seulement disponible en Suédois. Pour le confort de l’utilisateur, le contenu est affiché ci-dessous dans une autre langue. Vous pouvez cliquer le lien pour changer de langue active.

KM_C308-20160818120124
Under Konstepidemins dag nu på fredag (26/8) så kommer Kiosken, en diversehandel, att husera i Bageriet. Öppet mellan kl 12-20.

Lena Rydén ställer ut i Karlstad

Désolé, cet article est seulement disponible en Suédois. Pour le confort de l’utilisateur, le contenu est affiché ci-dessous dans une autre langue. Vous pouvez cliquer le lien pour changer de langue active.

lenaryden

Meira Ahmemulic ställer ut på Kalmar konstmuseum

Désolé, cet article est seulement disponible en Suédois. Pour le confort de l’utilisateur, le contenu est affiché ci-dessous dans une autre langue. Vous pouvez cliquer le lien pour changer de langue active.

Kalmar-Konstmuseum

SONGLINES FOR A NEW ATLAS – Kalmar Konstmuseum 18/6 – 18/9

– Vi bor i en värld av synliga och osynliga gränser som är i ständig rörelse. Migration är ett globalt tillstånd, medan mänskliga rättigheter sätts ur spel på många platser. I konstens världar kan man förflytta sig som man vill utan vare sig pass eller visum.

Medverkande konstnärer: Bita Razavi (IR/FIN/EST) Nadia Kaabi-Linke (TN/D) Bani Abidi (PAK/D)
Meira Ahmemulic (S) Karel Koplimets (EST) Malene Mathiasson (DK)
Dzamil Kamanger/Kalle Hamm (IR/FIN) Linda Persson (S/GB)

Vernissage LÖRDAG 18 JUNI KLOCKAN 14.00
Tf Museichef Anneli Berglund hälsar välkommen och curator Torun Ekstrand inviger utställningen.
Samtal med närvarande konstnärer.

Entréutsmyckning av Nils Ramhøj

Désolé, cet article est seulement disponible en Suédois. Pour le confort de l’utilisateur, le contenu est affiché ci-dessous dans une autre langue. Vous pouvez cliquer le lien pour changer de langue active.

IMG_4904 610x813pix

I entrén på Viktoriagatan 38, där det tidigare fanns en dörr, växer nu ett stiliserat träd, som levande och obändigt bryter genom golvet och sedan ger sig upp genom taket och försvinner någonstans, mer nature vivante än nature morte! Passande just nu när trädgården speglar sig i plexiglaset och blandar ute och inne och kultur och natur!
Konstnär är Nils Ramhøj. Se mer av hans fantastiska konst på www.ramhoj.se
Han har ateljé på Konstepidemin ovanför Linnéplatsen, Nordens största arbetsplats för konstnärer i det fria kulturlivet. Besök gärna Konstepidemin och gallerierna.
/Per Brodén, 4tr

Städpoolen på Konstepidemin ställer ut i Påsk

Désolé, cet article est seulement disponible en Suédois. Pour le confort de l’utilisateur, le contenu est affiché ci-dessous dans une autre langue. Vous pouvez cliquer le lien pour changer de langue active.

Bild: Konstepidemin / Städpoolen

Bild: Konstepidemin / Städpoolen

7 från Konstepidemin – Städpoolen ställer ut!

Städpoolen är grupp Konstepidemiker som ibland städar och ibland gör konstprojekt tillsammans.
Denna gång visar Städpoolen foto, smyckekonst, textil och måleri på Unsquare Gallery i samband med konstrundan i Skärhamn, långfredag till påskdagen, 25- 27 mars.

Medverkande konstnärer: Lina Ikse, Anna Unsgaard, Anna Bauer, Catrin Serck Hanssen, Mona Wallström, Anne Pira och Ewa Brodin

Plats: Unsquare Gallery, Storgatan 9 SKÄRHAMN
Öppet: långfredag 14 -18, påskafton 11 – 16, påskdagen 11-16

 

För mer information kontakta:
Catrin Serck Hanssen 073-350 87 07 c.serck@telia.com
Anna Bauer 0737-683472 anna@annabauer.se

Galleriet drivs av Ida Höglund ida@unsquaregallery.com

Meira Ahmemulic ställer ut på Västerbottens museum

Désolé, cet article est seulement disponible en Suédois. Pour le confort de l’utilisateur, le contenu est affiché ci-dessous dans une autre langue. Vous pouvez cliquer le lien pour changer de langue active.

THE WHITE HOUSE

Konsepidemins Meira Ahmemulic deltar i utställningen The White House tillsammans med Cecilia Germain, Caroline Seung-Hwa Ljuus, Sofia Hultin & Conny Karlsson Lundgren, 6 mars–29 maj 2016, Västerbottens museum.

Konstfrämjandet i Västerbotten och Västerbottens museum bjuder tillsammans in fem yrkesverksamma konstnärer till ett projekt där nyproducerad konst tar avstamp i kulturarvet med särskild fokus på vithetsnormer och levnadsberättelser. Konstnärerna undersöker, speglar och införlivar det lokala och mångkulturella kulturarvet, och har i arbetet tillgång till museets samlingar och arkiv.

Syftet är att få syn på hur svenskhet konstrueras och representeras i kulturarvet samt att fånga dess estetiska värden för att bryta med strukturer som åtskiljer människor. Ett annat syfte är att ge plats åt nya och ohörda levnadsberättelser från Västerbotten som finns utanför den bärande normen, med utgångspunkt i bland annat kön, sexualitet och etnicitet.

Cecilia Germain, "The New World", 2008. En omvänd kolonialisering där den afrikanska kontinenten koloniserar Europa.

Cecilia Germain, “The New World”, 2008. En omvänd kolonialisering där den afrikanska kontinenten koloniserar Europa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mer information finns här: www.vasterbotten.konstframjandet.se

Patrik Andiné ställer ut på Galleri 1 i Göteborg

Désolé, cet article est seulement disponible en Suédois. Pour le confort de l’utilisateur, le contenu est affiché ci-dessous dans une autre langue. Vous pouvez cliquer le lien pour changer de langue active.

patrik

Patrik Andiné ställer ut på Galleri 1, Erik Dahlbergsgatan 14 i Göteborg
Utställningen pågår 12/3 – 9/4
Vernissagelördagen den 12 mars

Välkomna!

Konstäggen är på plats

Désolé, cet article est seulement disponible en Suédois. Pour le confort de l’utilisateur, le contenu est affiché ci-dessous dans une autre langue. Vous pouvez cliquer le lien pour changer de langue active.

IMG_41921

IMG_41911

Konstägg i Tjolöholms trädgård

Désolé, cet article est seulement disponible en Anglais Américain. Pour le confort de l’utilisateur, le contenu est affiché ci-dessous dans une autre langue. Vous pouvez cliquer le lien pour changer de langue active.

IMG_41911 IMG_41921

12 mars – 1 maj 2016

Förra året åkte Påskharen med sina äggmålare på inspirationsresa till Tudorland och den gryende renässansen.
I Tudorland visade sig folk vara helt galna och offentliga halshuggningar var högsta mode. Vägen hem blev lite krokig och allesammans lyckades tillslut fastna i en helt annan del av forntiden. Visserligen befann de sig i en vacker trakt vid den engelska sydkusten, men klockan hade bara hunnit till 1800 ungefär.
”Här sägs det ska bo stolta människor med känsliga hjärtan fyllda av förnuftiga fördomar… Eller om det var det tvärt om? Oavsett, är alla nog som vanligt fullständigt galna. Precis som vi”, förmodar Haren.

Årets målare:
Ragnar Schmid, Kerstin Åsling, Andreas Korsár, Berit Jonsvik, Jonathan Josefsson,
Anna Unsgaard, Camilla Engman, Lars Åsling, Pia König och Per Agélii
Reseledare: Per Agélii.

Konstägg på Tjolöholms Slott

Désolé, cet article est seulement disponible en Suédois. Pour le confort de l’utilisateur, le contenu est affiché ci-dessous dans une autre langue. Vous pouvez cliquer le lien pour changer de langue active.


I samarbete med Tjolöholms Slott presenterar Konstepidemin ”Sense and Sensibility”, en utställning av unikt utformade betongägg,
inspirerade av den brittiska trädgården och den engelska författaren Jane Austens klassiska böcker. Utrustade med karta och envishet får besökarna ge sig ut och leta upp äggen som är finurligt utplacerade i Tjolöholms vackert belägna slottsträdgård.

Årets målare:
Ragnar Schmid, Kerstin Åsling, Andreas Korsár, Berit Jonsvik, Jonathan Josefsson,
Anna Unsgaard, Camilla Engman, Lars Åsling, Pia König och Per Agélii

 

Tjoloolm2016_AndreasKorsars_foto_camillaEngmanÄgg av Andreas Korsár, foto Camilla Engman

SENSE AND SENSIBILITY – KONSTÄGG MED EN KÄNSLA AV FÖRNUFT…

Förra året åkte påskharen med sina äggmålare på inspirationsresa till Tudorland och den gryende renässansen. I Tudorland visade sig folk vara helt galna, till exempel var offentliga halshuggningar högsta mode. Vägen hem blev lite krokig, och alla äggmålarna fastnade till slut i en helt annan del av historien. Visserligen befann de sig i en vacker trakt vid den engelska sydkusten, men klockan hade bara hunnit till år 1800 ungefär. ”Det sägs att här bor stolta människor med känsliga hjärtan fyllda av förnuftiga fördomar … Eller om det var det tvärtom? Oavsett vilket så är nog alla här också fullständigt galna. Precis som vi”, förmodar haren.

Välkommen på invigning lördag 12 mars, Tjolöholms Slott, Fjärås.
Utställningen pågår 12 mars – 1 maj
Fri entré. Konstäggen finns utplacerade i slottsträdgården. Karta över äggen finns i slottsbutiken samt kan hämtas i lådan vid slottsentrén.

www.tjoloholm.se

VÄGBESKRIVNING
Med bil: Tjolöholms Slott ligger ca 4 mil söder om Göteborg. Från E6/E20 väljer du avfart 58, Fjärås/Tjolöholm. Följ därefter skyltning.

Med buss: Om du åker kollektivt väljer du pendeltåg från Göteborg till Kungsbacka, därefter buss 732 mot Frillesås. Från hållplatsen Torpa Smedja är det ca 3,5 kilometers promenad.

 

Tjolohol2016_Ragnar_Schmid_foto-Jonathan-Josefsson

Förberedelser inför äggletningen – Ragnar Schmid målar sitt betongägg i Bageriet på Konstepidemin. foto Jonathan Josefsson

Vänträffen Schmid&Englund

Désolé, cet article est seulement disponible en Suédois. Pour le confort de l’utilisateur, le contenu est affiché ci-dessous dans une autre langue. Vous pouvez cliquer le lien pour changer de langue active.

noname-2

noname

noname-4

noname-3

Som bäddat för en säsongsstart med Vännerna, sa Sören och stampade av sig snöslasket i entrén.
Han var inte ensam i salongen, tvärtom. Över 80 av Konstepidemins Vänner trotsade gråvädret och sökte sig upp till 8:an på krönet av backen, lockade av ett möte med två av epidemisterna: Monica Englund och Ragnar Schmid.
Att det blev en väldigt lyckad och givande kväll med Vännerna, vet alla vi som var där.
Både Ragnar, målare, och Monica, fotograf, har sina ateljéer på Konstepidemin sedan länge. Två namn med gedigen klang i en vid värld av bildälskare.
När Monica Englund berättade att hon fick sin första kamera som 11-åring hemma i Skellefteå och fortsatt jobba med bild alltsedan dess, inser man raskt att hon nu har en drygt sjuttioårig karriär att berätta om. Och vilken imponerande produktion, se´n! En lågmäld berättare är hon men med bilder som är gripande. Under samlingsrubriker som Livstycken, Uppdragsbilder, Födslar, Persefos tid, bjöd Monica oss på en riktigt omtumlande upplevelse, med en generös presentation och ett fint urval.
Numera arbetar hon mest med collage, ofta med sina fotografier som grund, bilder hon bearbetare med pensel, pigment och lim till djupt personliga berättelser. Bildkonst med Monicas signatur som finns på våra stora museer och visats i omtalade utställningar.
Ragnar Schmid, målare. Titeln stämmer men bör kompletteras med både grafiker och skulptör. Plus lärare, förstås. Det har hunnit bli en ansenlig mängd elever på Hovedskous målarskola genom åren, som Ragnar hjälpt på traven.
Sin egen utbildning fick han bland annat på Valand. Då var det 70-tal och den politiska konsten, eller snarare färgstarka budskapen, var viktigare än målarkonsten, för att uttrycka det enkelt.. En kluven tid för Ragnar Schmid, förstår vi, han som med sitt brinnande samhällsengagemang till trots ändå ville jobba med form och färg – måla. Det var inte riktigt ”inne” då. Det är andra tider nu.
Samhällsfrågorna och engagemanget finns nästan alltid med i Ragnars bilder, men spelet mellan färger, ytor, kontraster är nu allt mer betydelsefulla i Ragnar Schmids måleri. En abstrakt organisering av ytan och färgen, som han själv uttrycker det.
Bra program, god förtäring och goda Vänner. Bättre är det svårt att ha en
Januarimåndag som denna. Om en månad är det dags igen. Då ses vi.

Tomas Rubin, text
Johan Wingborg, bild

Ewa Brodin

Désolé, cet article est seulement disponible en Suédois. Pour le confort de l’utilisateur, le contenu est affiché ci-dessous dans une autre langue. Vous pouvez cliquer le lien pour changer de langue active.

regeneration
Vernissage på Galleri Thomassen torsdag den 28 januari kl. 17 – 20 Välkomna!

Utställningen pågår mellan 28 januari tom 21 februari på
Galleri Thomassen Götabergsgatan 31 Göteborg. http://www.gallerithomassen.se

Kammarspel – målningar där utseende, format och förändring är satt i spel

Roland Borén ställer ut på Galleri 1 i Göteborg

Désolé, cet article est seulement disponible en Suédois. Pour le confort de l’utilisateur, le contenu est affiché ci-dessous dans une autre langue. Vous pouvez cliquer le lien pour changer de langue active.

roland

ROLAND BORÉN
Målningar och skulpturer

16/1 – 6/2
VERNISSAGE
lördagen den 16 januari 2016
kl. 13 – 16

Galleri 1, Erik Dahlbergsgatan 14, Göteborg

Loppis 19 & 20 december

Désolé, cet article est seulement disponible en Suédois. Pour le confort de l’utilisateur, le contenu est affiché ci-dessous dans une autre langue. Vous pouvez cliquer le lien pour changer de langue active.

Helen Dahlmans ateljé ska tömmas.

Utförsäljning av konst, verktyg och material. Alla intäkter går oavkortat till Helens dotter Karin.
OBS – endast kontant betalning.

Öppettider:
Lördag 19 december 12-19
Söndag 20 december 12-19

Adress:
Konstepidemins väg 6, hus 6.
Ta gärna med vänner och sprid!

Helen-Dalhman_partybruden_500

Helen Dahlman, ”partybruden”. broderi på siden. 14 x 14 cm

Hej kära Julystra ateljésystrar – och bröder med flera!

Désolé, cet article est seulement disponible en Suédois. Pour le confort de l’utilisateur, le contenu est affiché ci-dessous dans une autre langue. Vous pouvez cliquer le lien pour changer de langue active.

nils

Önskar visa er vad jag sysslat med dag och natt ett tag nu efter seg uppstart sedan i våras. Dessa två beställda porträtt av våra avgående regionspolitiker, Gert-Inge Andersson och Kjell Nordström, båda Socialdemokrater och delvis därför arm i arm, avtäcktes igår den 8’den i Residenset i Vänersborg där de kommer att hänga någonstans i dunklet där våra politiker verkar när vi inte ser dom …

Format och teknik: 100x66cm. Oljefärg på gjuten akryl. Två separata skivor, naturdelarna i bakgrunden på separata 5 mm tjocka “plexi”skivor är lasergraverade från foto av den eminente Per Peterson , sedan bestrukna med oljefärg av undertecknad … Totalt består varje portätt av fyra separat bemålade ytor vilket ger ett visst djup … åt det hela Flört

Och snart är det Jul igen, konstaterar Nissen …

/ Nils Ramhøj

Årets andra epidemiska frukost

Désolé, cet article est seulement disponible en Suédois. Pour le confort de l’utilisateur, le contenu est affiché ci-dessous dans une autre langue. Vous pouvez cliquer le lien pour changer de langue active.

frukost frukost2

I morse var det årets andra frukost i 10:an för oss på Konstepidemin. Det var lika trevligt denna gång. På bilden uppe till höger ser ni själva Frukostklubben.

Skräddaren som rebell intar Bageriet

Désolé, cet article est seulement disponible en Suédois. Pour le confort de l’utilisateur, le contenu est affiché ci-dessous dans une autre langue. Vous pouvez cliquer le lien pour changer de langue active.

skraddare_bageriet copy copy
Projektet “Skräddare som rebell” vill tillsammans med inbjuden gäster skapa en plattform/situation där samtal kring textilt arv, bildkonst och filosofi kan mötas. Med arv menar vi arv av kunskap om det textila materialet och dess arbetsmetoder och verktyg.  Om hur ett tänkande påverkas av ett materialet motstånd i detta fall det textila.
Vi vill reflektera kring form och tanke i förhållande till de inbjudnas erfarenheter, arv och ställer det mot mer filosofiska tankar kring skapande.Vi vill undersöka om och hur det textila kulturarvet har påverkat de individuella konstnärskapen.
Till projektet har konstnärer/skribenter/curatorer med bakgrund (i släkten) från textilindustrin i bjudits in alltså inte textilkonstnärer utan barn/barnbarn till tex skräddare och sömmerskor utbildade i Sverige, Finland, Montenegro, Iran, Estland .och Tjeckien.

Presentation av projektet :
I SHOWROOM skräddare som rebell’s provkollektion 2015

Afterwork fredag 20 nov kl 15-19
och
Showroom öppet  Lördag 21 nov   kl 12 -16
VÄLKOMNA

Pia Mauno

Workshop

Désolé, cet article est seulement disponible en Suédois. Pour le confort de l’utilisateur, le contenu est affiché ci-dessous dans une autre langue. Vous pouvez cliquer le lien pour changer de langue active.

IMG_5582

IMG_5616IMG_5584

Workshop ”Alla kan måla” med Ami Lanmark och Sonja Loguin i hus 10 i lördags.
Alla deltagare kunde måla, vilket vi ju misstänkte! Vi prövade olika format, tekniker och tempo.
Bla gjorde vi egna ”Nolde”, målade stilleben och provade ”Luftperspektiv”.
Fortsättning följer på vårkanten. Håll utkik alla målarsugna.

Vernissagelördag

Désolé, cet article est seulement disponible en Suédois. Pour le confort de l’utilisateur, le contenu est affiché ci-dessous dans une autre langue. Vous pouvez cliquer le lien pour changer de langue active.

galleriet galleriet2 galleriet3 vernissagesaft

På Galleri Konstepidemin 3 – 25 okt ställer Annika von Hausswolff ut, Samhällsutställningen, som skapats i dialog med Klas Eriksson. En del av GIBCA Extended som i sin tur är ett program i Göteborgs Internationella Konstbiennal (GIBCA).

pannrummet

I Pannrummet visar Niclas Hallberg “Second Circle”

 

lars blomqvist

Lars Blomqvist visar teckningar i Blå Huset

 

barn o unga

Det var öppen verkstad för gammal som ung i 10:an

 

beri i bageriet berit jonsvik

I Bageriet visade Berit Jonsvik med gäster “The Photographic Artist’s Book”. Pågår till den 5:e oktober.

GIBCA extended

Désolé, cet article est seulement disponible en Suédois. Pour le confort de l’utilisateur, le contenu est affiché ci-dessous dans une autre langue. Vous pouvez cliquer le lien pour changer de langue active.

IMG_0961

Late Summer Art Show 7-30 augusti

Désolé, cet article est seulement disponible en Suédois et Anglais Américain. Pour le confort de l’utilisateur, le contenu est affiché ci-dessous dans la langue par défaut du site. Vous pouvez cliquer l’un des liens pour changer la langue du site en une autre langue disponible.

IMG_6869IMG_6813IMG_6803  IMG_6848IMG_6821

FEMÅRSJUBILEUM – GRAND FINALE – JUBEL I BUSKEN! 

Désolé, cet article est seulement disponible en Suédois. Pour le confort de l’utilisateur, le contenu est affiché ci-dessous dans une autre langue. Vous pouvez cliquer le lien pour changer de langue active.

Tombola Parksalong

 

 

Vilket firas med över sjuttio deltagande konstnärer!

Lördag 30 maj, kl 14-18 i Azaleadalen, Slottskogen, Göteborg.

DELTAGARE:

Per Agelii, Meira Ahmemulic & Thomas Wiczak, Tom Bogaard, Ewa Brodin, Thomas & Sofia Brolin, Gabo Camnitzer, Michele Collins, Peter Eccher, Camilla Engman, Ann Charlotte Enoksson, Elisabeth Eriksson, Tomas Ferm & Ann-Charlotte Rugfelt Ferm, Carina Fihn, Dan Fröberg, Anna Sissela Gustavsson & Maja Fjällbäck, Magnus Haglund, Goran Hassanpour, Ditte Johansson, Helene Johansson, Kim Johansson & Gustav Lejelind, Leslie Johnson, Berit Jonsvik, Stefan Karlsson, Charlotta Klingström, Maria Kristofersson, Nils Kristofersson, Eva Linder, Pernilla Ljungkvist, Elisabeth Lundkvist, Erik Magassa, Pia Mauno, Bo Melin, Otto Mogren, Ulla Mogren, Rita Nettelstad, Nike Nilsson, Mary-Anne Norberg, Åsa Norberg & Jennie Sundén, Åke Nordström, Guro Olsdotter Gjøl, Johan Olsson, Kerstin Olsson, Kerstin Persson, Anneli Pihlgren & Frida Breife, Anne Pira & Magnus Axelsson, Helena Roos, Frida Sandström, Cathrine Serck Hansen, Marie Sjölander, Leif Skoog & Katti Lundh, Mats Stammarnäs, Ulf Steij, Torbjörn Steijner, Emma Ströde & Patrick Francesconi, Catharina Tagg, Linda Tedsdotter, Irene Westholm och Tommy Arwidson, Filippa Wikner, Elin Wikström, Lars Wulcan, Johan Zetterqvist.

Välkommen!

ARRANGÖRER: Tombola/ Anna Carlson, Lena Danielsson Wulcan, Gunilla Hansson och Pia König

www.tombola.nu

Vernissagelördag

Désolé, cet article est seulement disponible en Suédois. Pour le confort de l’utilisateur, le contenu est affiché ci-dessous dans une autre langue. Vous pouvez cliquer le lien pour changer de langue active.

galleri1

galleri

bergrummet

per1

ez

catrin

barn

Leo Pettersson “Parallella verkligheter”, Galleri Konstepidemin. Per Agélii “Yngelkammaren”, Bergrummet. Eva Zethraeus “Dubbelnatur”, Blå Huset. Catrin Serck-Hanssen, öppen ateljé och Barn och Unga pyssel i 10:an.

 

trans-europe res-artis td
KUN gbg_kultur gbg_kultur