Göteborg 400 år och Vännerna

 

Mia Samuelsson, Staffan Mossenmark, Sara Arvidsson och Andreas Lindahl foto Björn Rantil

Här ska den ligga, sa Gustaf II Adolf och pekade med hela handen.  Staden Göteborg.  Sätt i gång, sa Kungen och red vidare mot Borås.

Det är nu snart 400 år sedan och 2021 ska Jubileumsåret drabba oss. Hur då, undrade vi i Konstepidemins Vänner och bjöd in den konstnärlige ledaren och ansvarige för kultursatsningen, Mia Samuelsson.

Mia har ett långt förflutet i Göteborg&Co, stadens stora jippobolag, med mångårig erfarenhet från GöteborgsKalaset bland annat.

Men något utökat Göteborgskalas ska det inte bli, betonade Mia och gjorde ett mångordigt försök att förklara för oss fåkunniga vad vi och göteborgarna ska erbjudas Jubileumsåret. Var kommer Kulturen – kulturen med stort K – in?

Mia Samuelsson foto Björn Rantil

Den frågan hängde i luften under hela diskussionen under Vänträffen. Dessvärre hänger den fortfarande kvar – i stort sett obesvarad.

När kommunens tyranner i fullmäktige litet yrvaket kom på att det närmade sig den 400:e födelsedagen för Göteborg tog man ett beslut: Jippobolaget Göteborg&Co får ta hand om det. Ge förslag, utforma och genomföra. Men, betonades det, året ska firas med projekt som för medborgarna närmare varandra i vår allt för segregerade stad.

Med denna vackra tanke bjöds göteborgarna in att komma med förslag. Drygt tusen idéer strömmade in och samlades i en förslagsbank. En handfull referensgrupper bildades som ur önskelådan drog ett tjogtal förslag. Den nu så omtvistade linbanan över älven var ett av dem. Den hade önskats av fyra förslagsställare. Trafikförvaltningen nappade på idén. På den vägen är det.

Mia Samuelsson och Staffan Mossenmark foto Björn Rantil

Men i övrigt då? Jo. en regnlekpark är på gång, Liseberg ska byggas ut, en jubileumspark i Frihamnen (med bad), blått och grönt stråk vid Kvillebäcken, skärgården skall göras tillgänglig, flera stadsvandringar, Göteborgsvarvet blir helmaraton, demokratigrupper med betoning på ungdom, skärmutställningar i varje stadsdel, ett musikens Gothia Cup för musicerande ungdomar…

Men, som sagt, var finns satsningen på konsten och kulturen i vårt offentliga rum, jubileumsåret 2021?

Något som närmar sig ett svar är den satsning som en större målerifirma gör på eget initiativ, att med hjälp av målarlärlingar måla bilder(?) på drygt ett par kilometer genom staden för att binda ihop våra stadsdelar.

Inte ett enda projekt med deltagande från professionella kulturutövare så långt ögat når? Hur har de styrande tänkt? Blir det ändå inte bara lite nya inslag i Göteborg & Co glassiga turistbroschyr, kan man undra och det gjorde många av Konstepidemins Vänner denna något annorlunda träff.

Mia Samuelsson kunde förstås inte svara för annat än politikernas intention, att jubilumsatsningen skulle bygga på medborgarnas förslag. Några pengar har ännu inte anslagits. 150 miljoner hoppas Mia på. 100 miljoner har politikerna signalerat. Det är sent, men inte för sent, tyckte Mia Samuelsson.

Sara Arvidsson foto Björn Rantil

Det hettade stundtals till ordentligt i den efterföljande diskussionen under Vänträffen. De två inbjudna debattörerna (plus en alldeles utomordentlig moderator i Sveriges Radios Andreas Lindahl), konstkritikern Sara Arvidsson och musikprofessorn Staffan Mossenmark, var lindrigt sagt skeptiska till grundtanken med Jubileumsåret 2021.  Sara såg med oro på att den så kallade fria kulturen i Göteborg, till exempel de konstnärsdrivna gallerierna i stan, inte syns här på den kommunala kartan. De fria konstutövarna får ett allt snävare utrymme i Göteborg och många tvingas därför flytta. Det ger Göteborg ett allt sämre rykte som kulturstad och är inget att fira med ytterligare storslagna jippon där konstnärerna och konsten ställs på undantag.

Staffan Mossenmark är djupt skeptisk och kritisk till Jubileumsårets upplägg. Var finns den bärande idén och målsättningen? Att utesluta alla dessa professionella konstutövare, ofta med mångårig högskoleutbildning, som bor och verkar i Göteborg är ju helt befängt, enligt Staffan. Utbildat folk som kan medverka till att Göteborgs 400-års firande ger utrymme för bestående inslag, som skulle kunna intressera folk långt bortom både region- och landsgränser.

För hundra år sedan, vid 300-årsjubileet, fick Göteborg mycket av det som är Göteborg idag. Götaplatsen med sina monumentala byggnader inte minst. Till och med en linbana, som gick till den storslagna utställningen där Liseberg nu huserar. Ett jubileum som betydde väldigt mycket för bilden av Göteborg i världen.

Vad det blir av firandet 2021, återstår alltså att se. Mer än samling kring den gigantiska byggrop i stadens hjärta, en byggrop som om knappa tre år ännu inte hunnit skottas igen.

Tomas Rubin

 

trans-europe res-artis td
KUN gbg_kultur gbg_kultur