Till evig smitta!

”Epidemiska episoder” heter boken om Konstepidemin. Rubriken, -Till evig smitta! kommer från 1987, det är orden Bengt Göransson använde när han skålade då Konstepidemin invigdes. Lite drygt 25 år senare kommer nu boken som presenterar platsen och verksamheterna fram till idag. Bilder och anekdoter som hittats på vinden. Nu och då visas, det samlade har tagit form i text och bild.
Boken finns att köpa hos oss på kontoret under kontorstid mån–fredag 8.00–17.00. Du kan också beställa den om du mailar in din adress och kontaktuppgift till maria.olofsson@konstepidemin.se. Boken kostar 300 kronor. Om du beställer den via vår hemsida tillkommer frakt.

Berit Jonsvik är idéskapare och redaktör för boken om Konstepidemin. Hon beskriver för den konstintresserade en inblick i hur det hela började. Det hejdlöst roliga och entusiastiska arbetet med att starta upp ett unikt konstcentrum. Det var visionärerna Jens Mattiassen och Robert Jonsvik som grundade Konstepidemin, boken beskriver hur deras idé förverkligades i 80-talets Göteborg. De politiska förutsättningarna, kulturlivet, staden och människorna. Berit Jonsvik som också är konstnär på området berättar om de som hjälpte till att bära fram idén till realitet.

Det är många göteborgare som har besökt Konstepidemin och det är massor av konstnärer som har en relation till området. Relationerna kan se lite olika ut. Ibland är de flyktiga eller kanske bräckliga. På Konstepidemin är de oftast långa och djupa. Som läsare får du genom bilder besöka alla ateljéer på området. Du får en inblick i det innersta, begränsade rummet där allt är möjligt hos de drygt 120 konstnärer som arbetar här.

”Det kan ta dagar.
Veckor.
Månader.
År.
Så är det dags, så går hon ut.
Med ett partitur, en urna, en utställning, ett broderi, en roman,
en enaktare, ett smycke av glas och bakelit.
Det är då frågorna haglar:
Har hon lyckats? Är det friskvård? Är det skoj?
Det är då hon försvinner, går in igen.
In i begränsningen.
Där allt är möjligt.
Mellan precis de väggarna. Med de penslarna. Det instrumentet.
Den färgen. Bokstaven. Formen. Lukten. Utsikten. Tomheten. Ledan.
Hon känner sig aldrig ensam där. I utgångspunkten.”

Utdrag ur Boken om KONSTEPIDEMIN, Lina Ekdahl 2013

Den publika verksamheten har alltid varit en viktig del av Konstepidemin sen organisationens födelse.

”Konstens möte med publiken är en både en allvarlig och rolig affär och ska ske med respekt och omsorg.”

Olika skribenter är inbjudna till boken. De reflekterar över hur publiken idag möter konsten på Konstepidemin och om verksamheterna och tankarna bakom. Boken handlar också om att driva en verksamhet tillsammans. En konstnärsdriven organisation i ständig utveckling och förändring.

Anna Larsson har formgivit boken. Den är vackert inbunden och innehåller många bilder.

trans-europe res-artis td
KUN gbg_kultur gbg_kultur