Vännerna i Malmö

Morgonpigga (nåja) och förväntansfulla Vänner i buss på väg mot det osedda.

Bilden och stämningen känns väl igen av alla oss i Konstepidemins Vänner som haft nöjet att delta i Konstresan, höst som vår. Så och denna gång med Malmö som mål.

Moderna museet i Malmö foto Anna-Stina Lindén Ivarsson

Två spännande namn – Rosemarie Trockel och Maria Lindberg – drog oss den här gången mot söder. Två minst sagt uppmärksammade konstnärer och utställningar; Maria Lindberg på Konsthallen och Trockel på Moderna i Malmö.

I höjd med Falkenberg respektive Ängelholm hade Vännerna i bussen fått en aptitretande presentation av de båda konstnärskapen.

Rosemarie Trockel   foto Roland Arvidsson

Rosemarie Trockel som enligt Der Spiegel är ”En av de viktigaste kvinnorna i konstvärlden” och som i The Guardian lovprisats som ” A Cosmos”.  Ibland tar de i, entusiasterna, så det knakar i livstycket . Jag ska avhålla mig från att recensera denna världsartist, men fan tro´t  som smålänningen sa om konstgödseln.

Betydligt mera träffande var lovorden i pressen över Maria Lindbergs finfina exposé av bilder och underfundiga grejer från 80-talet och framåt. Underfundig, var ordet.

Maria Lindberg foto Anna-Stina Lindén Ivarsson

Malmö konsthall foto Roland Arvidsson

I kombination med en rejäl dos humor. Kan ni föreställa er en samling betraktare som vandrar runt bland bilder, stämda till eftertanke men med breda leenden på läpparna? Den konsten är Maria Lindbergs förtjänst. Att Maria har ateljé på Konstepidemin uti staden Göteborg nämner jag här bara så där litet diskret.

Ömsom vin och ömsom vatten, alltså. Precis som förtäringen i bussen under hemresan. Lyckat igen!

Nu planerar vi för nästa tur. En vårresa till…? Någon föreslog Arvika och Rackstad. Flera förslag?

Tomas Rubin

 

trans-europe res-artis td
KUN gbg_kultur gbg_kultur