Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin logo
Dokumentärfilmare

Carl Javér

Carl Javér är svensk dokumentärfilmsregissör med ett flertal dokumentärer bakom sig, tre av dem dokumentärserier. Hans film Rekonstruktion Utöya belönades med två guldbagge 2019 i regi och bästa dokumentär och nominerades även till Nordiska Rådets Filmpris. Han var pionjär med dokumentärfilmsserier i Sverige och har lett workshops i observerande dokumentärfilm i hela Skandinavien.

Han debuterade 1996 med “Tel al Zaatar – Vägen tillbaka” tillsammans med Anders Berggren, en film som vann Honorary Mention Award på EU ECHO TV Awards. Han är uppskattad som föreläsare och dramaturg. Förutom sina egna filmer har han även klippt både filmfiktion och ett antal dokumentärer. 2014 hade hans film Freak Out biopremiär och den var nominerad till Nordic Dragon Award på Goteborg Internationell Film Festival, vann Honorary Mention Award på Tempo, Main Award på Makedox, makedonien, Main Award på Utopia Film Festival i USA och har varit i tävlan på Doxa i Kanada, Docville i Belgien, Dokfilm i Norge, Astra Film Festival i Rumänien och Available Light i Yukon, Kanada m.m Filmen har vunnit totalt 12 festivalpriser och visats på åtta tv-kanaler bla ARTE. Hösten 2018 hade hans senaste dokumentär “Rekonstruktion Utøya” premiär och gavs det högsta samlade recensionsbetygen av alla svenska filmer under 2018. Filmen har haft biopremiär i både Norge och Danmark och hade sin internationella premiär på Berlinale 2019.

Verksam som lärare på Akademin Valand och Stockholms Konstnärliga Högskola inom dokumentärfilm, ordförande i Sveriges Filmregissörer inom Fackföreningen Scen och Film och delägare i filmbolaget Vilda Bomben Film AB.