Artikel

Allas Ateljé deltar i – Insamling om skogen

 

Allas Ateljé har som grundläggande filosofi att verka för att möjliggöra fritt och fantasirikt skapande.

I en värld full av prestationskrav erbjuder vi verksamhet som uppmuntrar till konstnärliga uttrycksformer, fritt skapande.  Visionen blir att genom att “smitta samhället med konst” bygga innanförskap. Verksamheten riktar sig till barn och unga och deras närstående. Nu vill vi veta vad barn tycker och tänker om skogen och kommer ha Skogen som tema under alla workshops under september. Vi vill samtidigt bidra till forskaren Ola Engelmarks insamling om skogen.

Fredagsklubb “Tema Skog” blir alltså den 9 september, 16 september, 23 september & 30 september kl. 14-18.00 på Kulturhuset i Bergsjön.

Ola berättar om sitt projekt

Ola Engelmark har forskat om skog, ekologi och miljö under 40 års tid. Han har skrivit flera uppmärksammade böcker om hållbart skogsbruk, klimat och biologisk mångfald. Inför arbetet med sin nästa bok vill han fånga barnens röster och syn på skogen, den skog som kommer finnas när de är vuxna. Svenskt barnbildarkiv har därför utlyst en insamling med mellanstadie barns bilder om framtidens skog.

Den svenska skogen är viktig för oss alla. Vi kan vandra i den, plocka bär och svamp, eller leka kurragömma i den. Träd som växer är viktiga för att rena vår luft och minska effekten av att klimatet förändras på jorden. Några vill avverka träden för att göra bräder, papper och bränsle. Medan andra istället vill göra natur­reservat och nationalparker av skogar. Åsikterna om hur skog ska användas är många och det finns inga färdiga svar, men forskning kan hjälpa oss att hitta bra verktyg för framtiden.

Träd växer långsamt och det kan bli problem om de som bestämmer över skogen idag inte tänker på att deras val och beslut syns först efter flera tiotals år. Och de har ingen aning om hur ni som är barn idag vill att skogarna ska se ut när ni är vuxna.

Till alla barn

I min kommande bok vill jag väva in vad ni barn tänker, önskar och hoppas att framtidens skog ska vara.

Jag är mycket nyfiken vad ni kan berätta för mig!

Hur deltar man?
Rita eller måla på papper och berätta för Ola vad du tänker om skogen. Ta hjälp av någon eller några av nedanstående frågor, eller berätta helt fritt. Du kan skicka in ditt bidrag eller delta i någon av dessa Fredagsklubbar på kulturhuset i Bergsjön, då kommer vi jobba med skogen.

  • Vad betyder skog för dig?
  • Vad gör du helst när du är i skogen?
  • Vilken sorts skog är din favoritskog?
  • Hur ser din drömskog ut i framtiden när du är vuxen?

För mer info och adress dit bilderna skickas: Insamling om skogen

Källa: Barnens bildarkiv