Pressmeddelande

Craft Days 6–9 maj – ny satsning på konsthantverk i Västra Götaland

Av Konstepidemin

 

Craft Days initieras av Konsthantverkscentrum och Konstepidemin och är en helt ny satsning på samtida konsthantverk i Västra Götaland. Syftet är att stärka och knyta samman regionens aktörer och utövare inom konsthantverk samt synliggöra såväl nya initiativ som tongivande institutioner. Förutom utställningar och vernissager kommer programmet bland annat innehålla ett heldagswebbinarium, workshopar och öppna ateljéer.

Craft Days arrangeras av Konsthantverkscentrum och Konstepidemin och äger rum 6–9 maj 2021, med målet att bli ett återkommande evenemang. Genom Craft Days belyses Västra Götalands starka ställning inom svenskt konsthantverk, något som befästs genom utbildningarna på HDK-Valand och Steneby, ateljéföreningar, gallerier, museer, konsthallar och det stora antalet etablerade utövare i regionen.

– Det känns fint att kunna lyfta fram så många intressanta och viktiga initiativ som har poppat upp i regionen de senaste åren. Vi har t.ex. bjudit in Boy Konsthall i Bollebygd att kurera en utställning på Konstepidemin. Den digitala plattformen Galleri Silk, som drivs av två nyexaminerade studenter från Steneby i Dalsland, kommer också finnas på plats under Craft Days, berättar Charlotta Eidenskog, projektledare Konstepidemin.

Craft Days tar plats i hela Västra Götaland och involverar såväl etablerade aktörer som Röhsska museet, Textilmuseet i Borås och Rian designmuseum, som konstnärsdrivna initiativ som undersöker nya sätt att visa konsthantverk. I programmet märks bland annat det mobila galleriet Pandoras grupputställning tête-à-tête med den nya generationens textilkonst och konstnären Sandra Hiredals resande utställningskoncept Ett litet galleri, som undersöker smyckekonstens plats i det offentliga rummet.

Under Craft Days finns flera tillfällen för besökare att delta, i allt från fysiska workshops till webbinarier. Bland annat bjuder Blå Stället och Nana Sacko in till Bundle Dye, en workshop i växtfärgning. Röhsska museet erbjuder möjlighet att skapa egna masker med utgångspunkt i Kiyoshi Yamamotos konstnärskap. Fredagen den 7 maj arrangerar Craft Days dessutom heldagswebbinariet Tala genom ting (Speaking through objects) där filosofen Jonna Bornemark samt flera internationella föreläsare kommer att medverka. Under webbinariet deltar även konsthantverkare från hela landet med varsin digital artist pitch.

– Det är väldigt roligt att få arbeta med att lyfta konsthantverket i regionen och att intresset att medverka i Craft Days är så stort. Vi är också glada att Röhsska museet satsar i samband med Craft Days och lanserar Röhsskas Konsthantverksdagar, säger Terese William, projektledare Konsthantverkscentrum.

Ta del av programmet: www.craftdays.se – fler programpunkter släpps under april.

 

Arrangörerna bakom Craft Days följer utvecklingen av coronapandemin och planerar evenemanget utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer och restriktioner.

Craft Days 2021 genomförs med stöd av: Kulturrådet, Västra Götalandsregionen, Göteborgs stad, IASPIS, Wilhelm & Martina Lundgrens fond, ABF och Estrid Ericsons Stiftelse.