Pressmeddelande

Gränslös konst och musik på Konstepidemin

Av Konstepidemin

Lördag 2 juni firas Konstepidemins dag och Internationella Spelmansstämman på Konstepidemin. En dag och kväll fylld av olika konstupplevelser som konserter,
ateljébesök, utställningar, performances, filmvisning och mycket annat.

‐ Vi fortsätter med konceptet att lägga våra två stora evenemang – Konstepidemins dag och Internationella Spelmansstämman ‐ på samma dag. Det skriftande och lite brokiga programmet med allt ifrån familjeaktiviteter till besök av internationell flamencostjärna lockar en blandad publik, speciellt eftersom hela programmet är gratis. Det här är ett sätt att visa Konstepidemin som mötesplats och plattform för alla typer av konstyttringar, säger Mona Wallström, samordnare på Konstepidemin.

Internationella Spelmansstämman på Konstepidemin arrangeras för åttonde året i rad och har blivit en populär musiksammankomst som gärna vrider på begreppen spelman och folkmusik. Den 2 juni besöks Spelmansstämman bland annat av flamencokonstnären Marco Flores som ger sin enmansföreställning Extracto Abierto, följt av ett möte mellan flamencogitarrduon Robert Svärd & Afra Rubino. Här kan man även lyssna till Kristina Kjellsons intelligenta visbetraktelser och fiolspel i världsklass av Lena Jonssons Trio.

‐ I år bjuder vi på en mix av flamenco, romsk och balkaninfluerad musik i kombination med vass folkmusik och svensk vistradition, det kommer bli en oförglömlig kväll, säger Göran Berg, projektledare för Internationella Spelmansstämman på Konstepidemin. Under kvällen uppträder tolvmannabandet Caramatu som spelar och sjunger afrobrasilianska rytmer och kvällen avslutas med Lele Lele Orchestra, bulgarisk folkmusik och balkan‐romsk repertoar som funkar både på ångande dansgolv och för en lyssnande publik.

Konstepidemin är både en mötesplats för konst och kultur och en av Sveriges största arbetsplatser för konstnärer. På Konstepidemin arbetar över 130 konstnärer, här finns bland annat dansare, skådespelare, poeter, musiker, bildkonstnärer och konsthantverkare. Den 2 juni kan man besöka konstnärerna i deras ateljéer och ta del av pågående konstprojekt.

– Konstepidemins dag har blivit en mycket uppskattad tradition, som lockar både stora och små att uppleva smakprov av all den konst och kultur som produceras och skapas här, säger Mona Wallström.

INFO
Konstepidemins dag & Internationella Spelmansstämman
Lördag 2 juni 12.00 – midnatt
Fri entré
(Konstepidemins väg 6, 413 14 Göteborg)

Internationella Spelmansstämman stödjs av Göteborg Stad och Västra Götalandsregionen

KONTAKT
Mona Wallström, samordnare Konstepidemin
073‐7533458, mona.wallstrom@konstepidemin.se

Göran Berg, projektledare Internationella Spelmansstämman:
0703‐002217, goran@ostblomberg.se

FAKTA OM KONSTEPIDEMIN
Konstepidemin är ett ateljéområde vid Linnéplatsen i Göteborg som utgör en unik arbetsplats för 130 konstnärer samt är en mötesplats för konstnärer och publik. Konstepidemin är en konstnärsdriven förening som startade 1987. Här arbetar kulturutövare inom en bredd av kulturområden ‐ här finns bland annat bildkonstnärer, skulptörer, författare, konsthantverkare, skådespelare och musiker. Konstepidemin driver även verksamhet för barn och unga, gallerier och internationell gästateljéverksamhet. Byggnaderna är från 1887 och nyttjades tidigare som Göteborgs epidemisjukhus. Verksamheten finansieras genom uthyrning, försäljning, fondmedel, tillfälliga stöd av olika organisationer och stiftelser samt årliga stöd av Göteborg Stad, Västra Götalandsregionen och Kulturrådet.

PRESSBILDER

Marco Flores, foto Carlos Bosch

Marco Flores, foto Carlos Bosch

Asfaltsmålning

Asfaltsmålning

Lena Rydén. Foto Bibbi Forsman

Lena Rydén. Foto Bibbi Forsman