Reportage

Höstresa med Vännerna

Av Ulla Forsén

Höstresa med Vännerna till Hallands Konstmuseum i Halmstad och Mjellby konstmuseum 27 oktober.

Hallands Konstmuseum i Halmstad var huvudmålet för Vännernas höstresa. Museet, som varit stängt i tre år för totalrenovering och tillbyggnad, återinvigdes dagen före vår ankomst. På bussresan ner berättade Anna-Stina Ivarsson både om själva museet och om Olle Baertling, som inför återinvigningen, enligt museet, varit ett självklart utställningsval.

Redan i den ljusa entrén kändes en vänlig och välkomnande atmosfär. Personalens stolthet och glädje gick inte att ta miste på. Äntligen fick man visa upp sitt nya fina museum för besökarna.

foto Anna-Stina Lindén Ivarsson

Efter en bussresa är en toalett ofta det första många längtar efter. Inte konstigt att folk tycktes ta hur lång tid på sig som helst för toalettrummen är konstverk i sig. Golv och väggar är täckta av Eva Bengtssons kakelplattor med organiska former och mustiga olikfärgade glasyrer. Handfaten liknar mest utsökt dekorerade stora skålar.

På entréplanet finns café och hörsal med glasade väggar ut mot Nissan och anlagd trädgård. Inredningen präglas av ljusa mjuka toner. Några av oss fascinerades av de små gyttjebruna blanka ”vattenpölarna” integrerade i golvet, skapade av Hilda Hellström – kanske oroande för de med nedsatt syn men lockande att närstudera och att känna på. Toaletterna, hörsalen och trädgården är bara några av alla de konstnärliga gestaltningar som tagit form både inomhus och utomhus och finansierats av Svea Larsons fond. 25 miljoner lär dessa ha kostat.

 

En trappa upp i tillbyggnaden, som utgörs av en stor sluten kub, ritad av White Arkitekter, visades ett sjuttiotal av Olle Baertlings verk i tre sammanhängande rum.

foto Anna-Stina Lindén Ivarsson

Baertling, som föddes i Halmstad, är banktjänstemannen som vid 50-års ålder inledde sin framgångsrika bana som konstnär. Utställningen har fått namnet Visionär och strateg. Här hade vi tur! Museichefen Magnus Jensner och en av utställningsintendenterna fanns på plats i det stora rummet och berättade villigt och generöst om Baertling och utställningen.

På samma plan som Baertling men i gamla delen visades utställningen Gränsland – ur samlingen.  Magnus Jensner berättade att man i och med renovering och nybygge nu har hela museets konstsamling på plats och att detta skapar nya möjligheter att arbeta aktivt med den. I utställningen, som omfattade många tekniker och uttryckssätt, ställdes några olika frågor: Är detta konst eller är det bara visuellt märkvärdigt? Finns det likheter mellan konst och vetenskap? Hur skildrar konstnärerna Halland? Vem har samlat vad och varför?

På översta planet i gamla delen visades i olika rum foton av Lotta Antonsson och av Peter Bak Jensen. Här finns också ateljé för workshops och barnaktiviteter. Det var en mycket nöjd skara Vänner som lämnade museet, många mätta och belåtna efter att förutom konstupplevelser också ha hunnit avsmaka restaurangens läckra utbud, andra efter att ha tagit en uppfriskande promenad i den vackra omgivningen. Bland Vännerna hördes tydliga röster om att hit skulle man gärna åka igen.

foto Marie Holmgren

Det är bara att gratulera Hallands Konstmuseum och önska lycka till.

Nästa anhalt på resan var Mjellby konstmuseum som visade Greta Knutsons måleri, teckningar och skulpturer från 20-tal till 70-tal i en stor utställning. Även inför detta besök var Vännerna väl förberedda genom Roland Arvidssons målande och inkännnade introduktion på bussen om Greta Knutsons liv och konst. Det är Norrköpings museum som under många år lyft fram kvinnliga ”glömda” eller förbisedda konstnärer som producerat utställningen.

foto Anna-Stina Lindén Ivarsson

Så här presenteras Greta Knutson i ett programblad:

Greta Knutson befann sig i händelsernas centrum i 1920-talets Paris, gifte sig med dadaisten Tristan Tzara och deras hem blev en mötesplats för tidens avantgarde. Hon var tillsammans med poeten och motståndsmannen René Char under kriget, stannade i Frankrike hela sitt liv och i sin samtid uppmärksammades hon för sina utställningar. Ändå är det få som känner till Greta Knutson.

Nu är det ytterligare 45 personer som fått en inblick i detta intressanta konstnärskap.

Som helhet bjöd denna höstliga resa på en rikligt sammansatt palett av upplevelser.