Reportage

Konstepidemins Vänner resa till Louisiana

Av Bosse Forsén

Den 9 oktober var det dags igen efter ett närmare två års coronauppehåll att samlas på Konstepidemin för att göra ännu en dagsresa i konstens namn tillsammans. Nu var målet, som flera gånger tidigare under åren, Louisiana. Det var inte att ta miste på att stämningen var präglad av återseendets glädje och de 41 resenärernas välgrundade och spännande förväntningar på utflykten.

foto Marie Holmgren

I fokus för resan stod Karin Mamma Andersson och hennes målningar. Hennes största utställning i Norden på 15 år. Med sina 58 målningar från de senaste 20 åren är hon den första nu levande svenska konstnären som ägnats en separatutställning på internationellt ärevördiga Louisiana.

Medan morgondimman lättade efter att ha svept in alla höstens färger längs vägen erbjöds vi traditionsenligt ostmacka med varm dryck. Senare gav Michaela Peterson en informativ och samlad introduktion till de aktuella utställningarna och när vi anlänt till Helsingborg hade dimman skingrats av den skönt lysande solen som skulle följa oss under hela dagen.

Ramble on, 2011. Målning av Karin Mamma Andersson. Foto Marie Holmgren

Väl framme vid Louisiana förstod vi, när vi såg de långa köerna in till konstmuseet, att vi skulle bli många att dela på upplevelserna under dagen.

foto Ewa Brodin

Av Karin Mamma Anderssons verk, som en enig bukett danska konstkritiker karakteriserat med orden ”vidunderlig”, verdensklasse”, ”Jeg tror aldrig jeg glemmer de billeder”, ”tiltrængt sjælemassage”, ”mageløse værker”, ”højeste potens”, ”vibrerende av intensitet”, … och som jag tror att vi alla var och en av oss kan lägga till något i raden av reflekterade reaktioner. Men även Arthur Jafas starkt kulturkritiska arbeten och Pia Arkes djupgående identitessökande efterforskningar bidrog till att göra dagen till en dag att minnas.

Sen bar det hemåt igen och arbetsgruppen med Marie Holmgren i spetsen bjöd sedvanligt på tilltugg av ost, ölkorv och tomater, med öl och vin för den som så önskade, och fullbordade så en av konst och möten mättad dag med Vännerna. Stort tack till alla er som möjliggjorde resan!

(Tips: Gå in på Louisiana Channel med dess just nu 906 konstvideor av olika slag, däribland intervjuer med Karin Mamma Andersson, en rik källa att ösa ur för varje konstintresserad.)

Text Bosse Forsén