Under 2021 kommer konstnärer och kulturarbetare från Belarus få möjlighet att vistas och arbeta på Konstepidemin i Göteborg inom det nya residensprogrammet Art Residency – STATUS project. Deltagarna kommer också att matchas med konstnärer från Västra Götalandsregionen, en ”Residence Companion”, för ett personligt utbyte kring konstnärligt arbete.
Föreningen Konstepidemin har sedan 2017 haft nära kontakt med flera ideella och obundna kulturorganisationer och konstnärer i Belarus. Tillsammans med en fri teater i Brest, Kryly Chalopa, har Konstepidemin drivit projektet STATUS – the role of artists in changing society, med stöd från Svenska Institutet.
STATUS-projektet har genererat utbyten i form av seminarier, workshops, kollektivt researcharbete, utställningar och en kongress. En bok med perspektiv på konstnärens villkor i Belarus och Sverige publicerades 2019. Projektet driver också webplattformen www.statusproject.net. Nästa steg i projektet är att bjuda in belarusiska kulturarbetare till en arbetsperiod på Konstepidemin i Göteborg. Detta görs möjligt i samarbete även med Iaspis/Konstnärsnämnden.
Konstnärer och kulturarbetare i Belarus är en mycket utsatt grupp efter valet 2020 och möjligheten att uttrycka sig utan att det blir repressalier är begränsad. Konstepidemin vill genom det nya residensprogrammet ge konstnärer från Belarus tid och distans att bearbeta händelserna i sitt land och utbyta tankar och erfarenheter med svenska konstnärer.
De första residenskonstnärerna som kommer till Konstepidemin under februari/mars 2021 är Ulyana Nevzorova och Olga Bubich. Bildkonstnären och aktivisten Ulyana Nevzorova verk rör sig ofta kring ämnen relaterade till mänskliga rättigheter och civilt motstånd. Olga Bubich är fotograf, skribent och konst- och fotokritiker som intresserar sig för en bredd av ämnen; konst och kulturscenen i Belarus, fotografins roll som minnesbevarare, uttrycksfriheten och frågor kring synligheten av HBTQ.
Solidaritetsdag för Belarus 7 februari 2021
7 februari 2021 har utlysts som Solidaritetsdag för Belarus av Svyatlana Tsikhanouskaya, presidentkandidat och eventuellt vinnare av valet som nu befinner sig på landsflykt i Litauen. I samband med solidaritetsaktioner för kulturarbetare i Belarus söndag 7 februari, kommer Ulyana Nevzorova och Olga Bubich vara tillgängliga för intervjuer. En solidaritetsaktion på sociala medier för kulturarbetarna i Belarus kommer genomföras under #ArtSolidarityBelarus. STATUS projektet kommer att också arrangera flera digitala möten med våra deltagare för att möta intresset för det viktig men farliga arbete som kulturarbetare utför i Belarus.
Kommande gästkonstnärer
Coronapandemin har ytterligare försvårat möjligheterna att resa från Belarus, men till sommaren hoppas vi kunna välkomna övriga deltagare:
Yauheni Attsetski fotograf, journalist, lever och verkar i Minsk, Belarus.
Ihar Stakhiyevich (Bazinato) lever och verkar i Molodechno, Belarus.
Ilona Dergach curator, konsthistoriker, konstnär. Bor och verkar i Minsk.
Natallia Katsuba konstnär. Bor och verkar i Minsk Belarus.
BAKGRUND
STATUS-projektet har sedan 2017 samarbetat med flera fria organisationer som vi under åren sett försvinna på grund av politiska påtryckningar. Cech, Canteen XYZ, Y Gallery är några exempel och nu trakasseras även Kryly Chalopa med anklagelser om ekonomiska oegentligheter, ett välkänt sätt för regimen att komma åt oönskade verksamheter. Kryly Chalopas utställningslokal stängdes ner den 1 februari. Många av de kulturarbetare som deltagit i vårt projekt är aktiva i protesterna och har råkat illa ut. I tidningen Konstnären publicerades 2 artiklar i samarbete med IAA International Artists Association (november), med skildringar av situationen både inifrån fängelset och utifrån kulturens roll i samhällsutvecklingen.
Över 30 000 personer i Belarus har arresterats för att ha deltagit i demonstrationer eller aktioner, 8 döda. Av dess 480 journalister och över 200 konstnärer. De har suttit i fängelse, från 15 dagar till månader under förhållanden där våld förekommer och som är sanitärt usla. Efter frisläppande trakasseras de aktiva konstnärerna och deras familjer. Många konstnärer har därför sökt sig till grannländerna för att inte utsätta sin familj och sig själva och för att undkomma oro och hot.
Konstepidemin vill genom sitt STATUS residens ge konstnärer från Belarus tid och distans att bearbeta händelserna i sitt land och utbyta tankar och erfarenheter med svenska konstnärer.
PROJEKTLEDARE STATUS PROJEKTET – SWEDEN
Mona Wallström: mona.wallstrom@konstepidemin.se tel. 073-753 34 58
Denis Romanovski: denis.futureright@gmail.com
PROJEKTLEDARE STATUS PROJEKTET – BELARUS
Inga Lindarenka: statusproject@gmail.com
Vera Kavaleskaya: statusproject@gmail.com
Mer information om STATUS-projektet finns på www.statusproject.net och på https://www.facebook.com/statusresearchplatform/