Artikel

Till minne av Bengt Göransson, tidigare Kulturminister

Av Konstepidemin

Bengt Göransson talar i samband med Konstepidemins invigning 1987. På bilden syns även Konstepidemins dåvarande ordförande och eldsjäl Sören Eriksson.

På den här bilden från Konstepidemins invigning 1987 ser vi Bengt Göransson, då kulturminister, i full färd med att hålla ett inspirerande tal om kulturens nödvändighet. Redan på visionsstadiet hade han besökt Konstepidemin och var ett politiskt stöd i tillblivelsen. Som kulturminister var han ständigt närvarande, besökte konstnärer i deras ateljéer, ställde frågor och lyssnade.

I boken om Konstepidemin finns ett längre stycke ur Bengt Göranssons ”Tankar om politik” citerat; om konstnärlig frihet, kulturens egenvärde och om konstnärens medborgaransvar och delaktighet i samhällsgemenskapen.

”Konsten ska smitta samhället” var Konstepidemins devis då, som nu. Bengt Göransson har i sin gärning varit talesperson för alla oss konstnärer på Konstepidemin och för konstens frihet. För allt detta är vi honom djupt tacksamma. Vi på Konstepidemin beklagar sorgen och saknaden är stor.