Reportage

Vännernas resa till Wanås

Av Tomas Rubin

Det kändes som en lustfärd rakt in i sommaren. Och precis så var det. Vännernas Konstresa till Wanås, slottet med tillhörande konsthallar och den helt ljuvliga skulpturparken, blev en synnerligen angenäm solskenstur denna majsöndag. Drömväder. Den här gången, ska tilläggas. Lika plaskblött som det var vid Vännernas tidigare resa till Skåne och Wanås, lika soligt och angenämt denna gång.  Som gjort för en picknick i det gröna.

Som alltid när det är säsongsöppning och vernissage i Wanås Konst, så är det en händelse i Kultursverige.  Invigningstalaren Yukiko Duke behövde inte ta till överdrifter när hon presenterade huvudnumren i utställningen 2018.

Från vänster: Yukiko Duke, Katarina Löfström och Chiharu Shiota. Foto: Konstepidemin

Från vänster: Yukiko Duke, Katarina Löfström och Chiharu Shiota. Foto: Konstepidemin

Den internationellt hyllade japanska konstnären Chiharu Shiota fanns på plats i Wanås där hennes platsspecifika verk, i form av ett fullskaligt hus i en för henne typisk nätkonstruktion av rött garn, imponerade. Vi fick vinken att tanken bakom verket var ”huset som en tredje hud”, där vår egen hud är den första och kläderna den andra.  Kanske det, ja. Men tankeväckande i många riktningar.

Vänster: Chiharu Shiota Everywhere. Till höger: Katarina Löfström Open Source (Cinemaskope). Foto: Konstepidemin

Vänster: Chiharu Shiota Everywhere. Till höger: Katarina Löfström Open Source (Cinemaskope). Foto: Konstepidemin

Wanås och parken ger hela tiden nya upplevelser när man vandrar längs stigarna. Överallt dyker det upp nya eller permanenta skulpturer, ibland helt överraskande bakom ett träd eller en blommande buske. Natur och konst i bästa samklang.

Ett av de nya inslagen är Katarina Löfströms stora konväxa spegelskärmar intill slottsdammen. Här reflekterades allt, väldigt spännande med en lyckad placering i parken.

På motsatta sidan ankdammen, på en kulle, har dansken Poul Gernes träpyramid placerats. En social skulptur som var avsedd för en central plats i Köpenhamns offentliga rum. Nu finns den alltså i Wanås i stället – en sån rasande tur för oss. Pyramiden funkar väldigt bra för alla sorters möten och ungängen, kan intygas. Perfekt för en gemensam picknick, till exempel.

De tre här nämnda konstnärerna är de ”nya” namnen i Wanås Konst denna sommar. Och fortsätter det som det började blir 2018 ett ”nådens år”. Åtminstone för Konstepidemins Vänner som kan förvänta sig ett läckert program i höst, kan jag lova.

En resa blir det förstås. Med fin stämning och goda tilltugg. Precis som vanligt.

Må gott i sommar.