Pressmeddelande

#Vi Äger Språket – Allas Ateljé startar nytt projekt i Bergsjön

Av Konstepidemin

Edit: Pga Corona ställdes flera av träffarna i projektet in under hösten. Vi återkommer med nytt program för dessa träffar så snart vi kan med hänsyn till hälsa säkerhet.

 

Projektet #Vi Äger Språket handlar om att väcka lusten att läsa och utforska språkets alla olika former. Barn i Bergsjön bjuds in till att vara med på en upptäcktsfärd genom ordens möjligheter tillsammans med konstnärer från Konstepidemin samt inbjudna författare, spoken word-poeter och rappare.

– Att det är viktigt att läsa vet de flesta, men det kommer inte alltid av sig själv hos alla att faktiskt gilla det också. Det ligger så mycket makt i språket, vi vill ge barnen verktyg att kunna äga sina språk, att hitta glädjen i att kunna läsa andras ord men också skapa egna berättelser, säger Marthe Roosenboom, koordinator för Allas Ateljé på Konstepidemin.

Allas Ateljé drivs av konstnärer från Konstepidemin och fokuserar på konstpedagogik. Sedan 2015 har Allas Ateljé funnits på plats inne i Rymdtorgets köpcentrum där barn och vuxna kan skapa under ledning av konstnärer i en öppen ateljé. I år har aktiviteterna covid-anpassats och genomförts utomhus eller så har barnen fått ta med sig skaparpåsar med material och inspiration för att skapa hemma. Det nya projektet #Vi Äger Språket ingår i Kulturrådets läs- och litteraturfrämjande insatser och kommer att arrangeras varje fredag fram till mitten av december.

– På fredag 25 september är vi äntligen tillbaka inne i vår lokal på Rymdtorget igen. Vi har begränsat antalet barn som kan vara med samtidigt och vi jobbar i två pass istället för fyra timmar i sträck. Det kan ta lite tid att vänja sig vid det nya upplägget men jag tror att det kommer fungera bra, säger Lina Ikse, konstnär på Konstepidemin och engagerad i Allas Ateljé-gruppens arbete.

Förutom Konstepidemins medlemmar har ytterligare författare, poeter och rappare inbjudits att medverka i #Vi Äger Språket som gästkonstnärer. Allas Ateljé har också ett nära samarbete med Bergsjöns Bibliotek som kommer ha en bibliotekarie på plats i lokalen på Rymdtorget.

– Det har dessutom skänkts en enorm mängd böcker från Erikshjälpen i Kortedala och Frölunda samt från Konstepidemins medlemmar, som barnen kan läsa på plats och få med sig hem, berättar Marthe Roosenboom.

Projektet #Vi Äger Språket drivs med stöd av Kulturrådet, Göteborg Stad, Göteborgslokaler och ABF.

PLATS
Rymdtorget, Bergsjön

DATUM & TID
Varje fredag från 25 september till 18 december.
Grupp A kl. 14:00 – 15:45
Grupp B kl. 16:00 – 17:45

INFO
Ingen bokning krävs, först till kvarn! 15 platser per grupp. Gratis!

ADRESS
Bergsjön Köpcentrum, Rymdtorget 9 (lokal inne i gallerian)