Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin logo
Utställning

Föremålen
— Maria Johansson

Maria Johanssons utställning i Pannrummet består av  platsspecifika, rumsliga interventioner sprungna ur rummets speciella karaktär och inspirerande råa miljö. Tillägg och överdrifter av befintliga detaljer samt ”Föremål” som samtalar med platsen genom material och färgval.

Johanssons fascination för händiga och uppfinningsrika personer från uppväxten i byn Nordanå bygger hennes konstnärskap. Hon samlar, letar, demonterar, konstruerar, kombinerar, numrerar, arkiverar och använder igen. Skulpturerna som kallas Föremål bär på berättelsen om klassresan; från uppväxten i arbetarklass, till det nya livet och det inte helt okomplicerade mötet med kultursfären. Föremålen har ingen funktion i praktisk mening, de både hyllar och kritiserar det materiella samhället. Johansson designar inte funktion, utan tankar om funktion, habegär och konsumtion. 

Maria Johansson (f. 1979 i Halland) har masterexamen från Konstfack, Keramik och Glas, 2009. Verksam i Stockholm. Johansson har visat sina verk på bl.a. Rian Designmuseum, The Glass Factory och blås&knåda. Medverkat i flertalet grupputställningar bl.a. i London, Tokyo, Bergen, Taipei, Gdynia och Prag, samt i Sverige på Göteborgs Konsthall, ArcDes, Stockholms Stadsmuseum, Form Design Center och Konsthantverkarna. Inköpt av Statens Konstråd, Röhsska Museet och Rian Designmuseum. 

http://www.mariajohansson.se

https://www.instagram.com/artbymariajohansson