Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin logo

Bokrelease ”VERNISSAGE 68” & föreläsning Warhol 1968


Välkommen på bokrelease och föreläsning. Konstepidemin Förlag presenterar Berit Jonsviks publikation VERNISSAGE 68, om Andy Warhol på Moderna Museet Stockholm 1968 samt en föreläsning om Warhol av John Peter Nilsson, curator för Moderna Museets kommande utställning Andy Warhol 1968.

Berit Jonsvik: VERNISSAGE 68
Om en ikonisk utställning på Moderna Museet för 50 år sedan. De 29 foto, som togs då, berättar om Andy Warhols vernissage 1968 utifrån en besökares perspektiv. Där ges också en skildring av museets arbete inför utställningen genom forskning i museets arkiv samt en intervju med Olle Granath, som då arbetade med utställningen. Berit Jonsvik är bildkonstnär med ateljé på Konstepidemin.

Föreläsning John Peter Nilsson: Warhol 1968
Lördag 1 september kl. 14:00, Gröna Rummet
WARHOL 1968 är en utställning om Andy Warhols legendariska utställning på Moderna Museet 1968. Det är också en utställning som ser på Warhols konst utifrån betydelsen av studentupproren 1968. John Peter Nilsson berättar om hur Warhol visuellt identifierade det framväxande amerikanska massmedie- och varusamhället och hur mordförsöket på honom tre månader efter utställningen i Stockholm förändrade hans liv och delvis konstnärskap. Även om han efter pistolskotten mot honom blev en mer kommersiellt beräknande konstnär och gjorde sin signatur till ett varumärke, döljer sig en lömsk dubbeltydighet i hela hans konstnärskap.

John Peter Nilsson är curator för Moderna Museets kommande utställning Andy Warhol 1968 med vernissage den 15 september. John Peter Nilsson har varit intendent på Moderna Museet i Stockholm sedan 2004 och är nu kommunikativ museistrateg. Mellan åren 2012 och 2016 var han museichef för Moderna Museet i Malmö. Han har tidigare varit chefredaktör för NU: The Nordic Art Review och Siksi. John Peter Nilsson har även skrivit konstkritik i Aftonbladet och varit verksam som frilanscurator, bland annat för den Nordiska paviljongen på Venedigbiennalen 1999.