Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin logo
Utställning

Filmvisning: The Expected och Paracusia
— Carolina Sandvik

Carolina Sandviks filmer utspelar sig inom hemmets väggar där de animerade figurerna lever sina till synes vanliga liv tills saker och ting plötsligt börjar te sig allt märkligare. Kommunikationen mellan karaktärerna är sparsmakad: den är trevande, passiv eller påtvingad. Det tycks finnas ett hot om fara som gör sig påmint i eskalerande takt, och en skenande mardröm tar sin början.

”I mina filmer vill jag arbeta med stämningar och scener som båda kan dra åt det obehagliga och det komiska. Animationsmediet kan ta sig friheter bortom fysikens lagar och fungera som en förhöjd grotesk avspegling, eller utgöra en kropp åt abstrakta förnimmelser. Det finns en sömlös övergång mellan dröm och verklighet, mellan det banala och det extraordinära. Jag hämtar detaljer från min egen verklighet i form av objekt, anekdoter och observationer, medan estetiken och filmspråket till stor del kommer från skräckfilmen.”

Carolina Sandvik (f. 88, Avesta) är en Malmöbaserad konstnär och filmskapare med stop motion-animation som främsta medium. År 2019 tog hon sin masterexamen i fri konst från Malmö Konsthögskola. Paracusia hade svensk premiär på Göteborg Film Festival 2020 och har sedan dess visats på filmfestivaler runtom i världen. The Expected vann priset för Bästa Svenska Kortfilm/Startsladden på Göteborg Film Festival 2021 och hade amerikansk premiär på South by Southwest i mars 2021.

Med stöd från/I samarbete med

Tillgänglighetsdatabasen: Galleri Konstepidemin
Göteborgs Stad
Statens kulturråd
ABF