Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin logo
Samtal

Farmakon: både gift och medicin
Peter Eccher, UKON (Ulf Karl Olov Nilsson)

Konstnären Peter Eccher ställer under sommaren 2023 ut sitt verk Farmakon i Göteborgs Botaniska Trädgård. Som en del av Örtagårdens dag den 19 augusti samtalar han med författaren UKON (Ulf Karl Olov Nilsson) om psykoanalys, kultur och medicinalväxter med utgångspunkt i just begreppet farmakon, det grekiska ord som har egenheten av att samtidigt betyda två rakt motsatta saker, botemedel och gift.

Inom folk- och örtmedicin såväl som farmakologi kan ett preparat vara både skadligt och botande beroende på den koncentrationsgrad och sättet det används på. Alla medicinska substanser har en inneboende ambivalens och kluvenhet som fångat både UKON och Ecchers intresse.

UKON har skrivit om farmakon i sin bok Glömskans bibliotek, en essä om demens, vansinne och litteratur (Norstedts 2016) och Eccher har personliga erfarenheter av mediciners dubbelverkan.

Peter Eccher

Peter Eccher född 1971, är verksam i Göteborg och utbildad vid Konsthögskolan i Stockholm. Gränslandet mellan psykologi, myt, historia och ritual är hans konstnärliga arbetsfält.

UKON (Ulf Karl Olov Nilsson)

UKON är psykoanalytiker, poet och skriver litteraturkritik i Svenska Dagbladet och Göteborgs Posten. I augusti släpper han sin tjugonde bok, diktsamlingen Jag är ingen mördare (Norstedts 2023).