Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin logo
Utställning

Fatty Moist
— Erika Stöckel

Fatty Moist
Erika Stöckel
Galleri Konstepidemin, innersta rummet
9–31 mars, 2019

Jag inspireras av min egen kropps närvaro i olika situationer – min kropp på badhuset eller i spegeln. Eller i sängen – ensam eller tillsammans med någon annan.  

Utifrån dessa tankar gör jag keramiska skulpturer med organiska former som presenteras tillsammans i installationer. Skulpturerna kan verka komma från en fantasivärld, men påminner samtidigt om något fysiskt inuti oss själva. Jag fascineras av kroppsliga detaljer och gömställen som valkar på magen, gropar i låren samt öppningar som mun och anus. Dessa kroppsliga former inspirerar mig och jag omvandlar dem till självständiga skulpturer.

Under det gångna året har jag simmat regelbundet och fascinerats av miljön i omklädningsrummet på badhuset. Här uppstår ett möte med andra kroppar, vissa med kläderna på redo att lämna lokalen, andra nakna på väg mot duschen. Gamla damer, kvinnor i min ålder, tjejer i tonåren och mammor med sina döttrar. Badhusbesöken inspirerar mig och jag ser kroppen i nya formkonstellationer. Den organiska och mjuka kroppen i kontrast till det kaklade, klorluktande, blöta omklädningsrummet.

I mina senaste arbeten, som kommer visas på Galleri Konstepidemin, har jag tagit utgångspunkt i just detta.

Erika är född och uppvuxen i Kiruna (1989). Studerade på kandidatprogrammet på Konsthögskolan i Umeå och avslutade sina masterstudier vid Oslo Konsthögskola 2017. Är sedan dess bosatt och verksam i Oslo. Har under de gångna året visat på Galleri MAP och Akademirommet i Oslo samt Galleri Nos i Stockholm. Hade utställning på Nordnorskt Kunstnersenter i Svolvær i höstas och kommer medverka på openART i Örebro sommaren 2019.