Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin logo
Utställning

Gästspel från Konstfack – Archival Symptoms: Research Lab
— Ellinor Andersson, Elisabeth Billander, Sara Borgegård Älgå, Angelica Falkeling, Nana G. Seydani, Anna Nordström

Research Lab CRAFT! är en ettårig kurs för yrkesverksamma designers, konsthantverkare och konstnärer vid Konstfack i Stockholm. De yrkesverksamma kreatörerna får under läsåret möjlighet att fördjupa och utveckla sitt arbete i dialog med varandra. Nu gästar en grupp från kursen Konstepidemin och delar med sig av sina arbeten och praktiker. Det blir en blandning av keramik, video, textil, glas, text, dokumentärfilmsvisning och sociala samspel.

”Arkiv; en samling historiska arkivalier. All dess information formas av maktrelationer. Att konfrontera dem kan läka sår, reparera och dekonstruera tystnader.”
– Roberta Burchardt

Kreatörer

 • Ellinor Andersson
  Arbetar utifrån sorg med text och glas.
 • Elisabeth Bilander
  Undersöker Riddarhyttan, dess plats och arv efter en industriell era.
 • Sara Borgegård Älgå
  Undersöker eventuella normer inom samtida smyckekonst.
 • Angelica Falkeling
  Växtfärgar i generationsdialog med dudoji Venke Tørmænen.
 • Nana G. Seydani
  Översätter glas och 3D-utskrifter genom digitalt hantverk; kan du höra snäckan?
 • Anna Nordström
  Närmar sig konstnärlig forskning via känslor såsom passiv aggressivitet.

Filmvisning: Šaamšiǩ – Oldemors lue

I dokumentärfilmen Šaamšiǩ – Oldemors lue – Great grandmothers hat följer filmskaparna Anstein Mikkelsen och Harry Johansen Tørmænen när hon lär sig att sy en skoltsamisk konelua, en typ av hatt som bärs av kvinnor i hennes region. Venke Tørmœnens gammelmormor bär den på en bild funnen i ett museum. Hattens mönster berättar historier. Tørmœnen säger: ”Jag känner att när jag kan sy den och sätta den på mitt huvud, är ringen stängd. Jag vill att världen ska veta att vi finns. Vi är här och vi bor här.”

Šaamšiǩ – Oldemors lue – Great grandmothers hat berättar om statligt kolonialt våld. Filmen ger en inblick i hur en människa kan återskapa och berätta sin historia. Šaamšiǩ – Oldemors lue – Great grandmothers hat utbildar också svenskar i samernas historia.

 


 

Under läsåret 2021/2022 har kursen handletts av Jenny Lund (DK), curator vid Arkens museum för samtidskonst och Roberta Burchardt (BR), oberoende forskare, konstnär och skribent.

Relaterat innehåll