Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin logo
Evenemang

Göteborg Folk Festival på Konstepidemin

Konstepidemins Internationella Spelmansstämma fyller 10 år! Det firar vi genom att slå samman festligheterna med Göteborg Folk Festival. Alltså – varmt välkommen till Göteborg Folk Festival på Konstepidemin den 12 september!

Det blir en corona-anpassad festival med både fysiska och digitala livekonserter, intervjuer, sessions och folkmusik från olika delar av världen. Den 12 augusti kl. 12:00 släpps ett begränsat antal biljetter till de fysiska konserterna. Här kan du köpa din biljett: www.goteborgfolkfestival.com
Hela festivalen kommer också att sändas live via festivalens Facebooksida

Program lördag 12 september
4 dubbelkonserter på Konstepidemin

17:00-19:30
Plats: Restaurang Blå Huset, middagssittning ingår i konsertbiljetten
BÄCKAFALL + WOODLANDS
Bäckafall + Woodlands är ett nytt möte mellan två duos, ett möte där den svenska nyckelharpan möter den keltiska harpan, och där ny och gammal folkmusik från Irland och Skottland står i centrum. Med keltisk harpa, nyckelharpa, fiol och gitarr blandar de musik ur båda bandens breda repertoarer, där även låtar från Bäckafalls nysläppta skiva, 22 Tunes, förekommer. Uttrycket är likt en kavalkad av nya spännande kompositioner i irländsk stil under ledning av Bäckafalls gitarrist Hampus Grönberg.

SOUSOU & MAHER CISSOKO
Sousou & Maher Cissoko har turnerat över hela världen med sin musik, som är precis så gränsöverskridande som livet de lever tillsammans; ständigt i rörelse över flera kontinenter och med de musikaliska och mänskliga mötena som främsta drivkrafter. Med det Västafrikanska instrumentet kora och energifyllda rytmer bildar deras musik en underbar mix av Mbalax reggae, folk och soul.

17:30 -19:45
Plats: Åttan
SAQI

Saqi består av fem musiker med olika musikalisk och kulturell bakgrund som bjuder på sång och musik. De skapar ett spännande interkulturellt musikaliskt möte och bjuder publiken på en oförglömlig musikalisk upplevelse. Tillsammans skapar de en livfull repertoar; en musikalisk dialog mellan kurdiska och persiska musiktraditioner. Musiken som uppstår i denna dialog är som en frisk vind av blandade tonspråk, rytmer och uttryck som tydligt visar att musik mår bra av att mötas, blandas och delas med.

KAJA
Kaja har under drygt 13 års samspel skapat sig en egen genre, en korsbefruktad och hänförande mix av olika musikaliska uttryck. Rötterna hämtar näring i Östeuropa, men växer vidare in i gränslandet mellan traditionellt och nyskapande. Kajas hjärta har alltid slagit hårt för östeuropeisk, rumänsk och balkansk folkmusik men gruppen har sedan starten sökt ett eget musikaliskt språk som rymmer mycket mer. Vidsynt och nyfiket har de låtit musiken få ta sina egna vägar från klezmer till tango, svensk folkton, fransk vals, improvisation och stråk av filmisk konstmusik.

20:00-22:30
Plats: Restaurang Blå Huset, middagssittning ingår i konsertbiljetten

BÄCKAFALL + MARIA & LUCIA

SOUSOU & MAHER CISSOKO

20:15 -23:00
Plats: Åttan

TBA Snart kommer vi släppa vilken artist som kommer att spela här!

SARA PARKMAN
Sara Parkman är folkmusiker, kompositör, tredje generationens prästbarn och violinist. VESPER är en fortsättning och ett flöde som bygger vidare på det spår Sara slagit in på under de senaste åren. Det är ett album som handlar om inre rum, tvivel och det radikala i att tro på någonting. Vad finner vi när vi rotar i det egna arven, och förstår att det inte går att vara kulturellt neutral? Genom Vesper gräver Sara där hon och hennes förmödrar och färder stått – nära kyrkan. Kristendomen har funnits i släkten Parkman sedan flera generationer tillbaka, på samma sätt som solidariteten funnits där. Det är de kulturella såväl som musikaliska arven som här utforskas och tolkas genom distade tramporglar, körer, minimalism och evighetspolskor.

www.goteborgfolkfestival.comBAKGRUND

Internationella Spelmansstämman på Konstepidemin har genom sitt återkommande arrangemang blivit en viktig mötesplats för både samtida och traditionell folk- och världsmusik. 2020 firar stämman tio år och för att fira detta lite extra har vi bjudit in Göteborg Folk Festival att bli medarrangörer.

Istället för en fysisk festival med flera hundra besökare kommer vi på grund av Corona-pandemin arrangera exklusiva konserter med ett fåtal i publiken, på Konstepidemins område. Parallellt sker en rad digitalt streamade konserter som alla kan ta del av, oavsett var du befinner dig. Det kommer bjudas på en blandning av västafrikanskt och kurdiskt, samtida och dåtida, irländskt och armeniskt och mycket mer.

En viktig del av festivalen är det internationella perspektivet. Festivalen vill ta vara på den mångfald som finns i Göteborg och nationellt och uppmuntra till musikaliska möten. Just i år är det svårt att bjuda in internationella gäster att delta på plats, men de kommer finnas med i det digitala/virtuella utbudet. För vi tror att genom att sänka trösklarna och erbjuda en interkulturell digital och fysisk mötesplats, med musiken i fokus, så korsars gränser och överbryggande möten skapas.

Göteborg Folk Festival på Konstepidemin genomförs med stöd från Göteborgs Stad, Västra Götalandsregionen, Musikverket, Kulturrådet och ABF.

 

Med stöd från/I samarbete med

Göteborgs Stad
Västra Götalandsregionen
Musikverket
Statens kulturråd
ABF