Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin logo
Evenemang

Internationella Spelmansstämman 2015

På svenska

In 2015 we will encourage the gathering at the same time of modern and traditional music from China and Greece.

Some of the concerts will be organized with our invited artists. There will be three stages with a programme reflecting exchange and expression. The goal is that various bands and ensembles will play until the evening and thus creating a dialogue between musicians and their instruments and the audience. We want a lot of people to be there through music in a worldly blend that is going to strengthen understanding and interest for different cultures.  We will return with more information about artists and playtimes.[:fr]

In English

Internationella spelmansstämman firar 5 år!

Vi gör det återigen möjligt för musiktraditioner från olika länder att mötas. På tre scener bjuder vi på musiktraditioner från hela världen. Vi vill uppmuntra till möten mellan det moderna och det traditionella i år med fokus med musik från Kina och Grekland. Vi gästas också av musiker från Norge och Amerika.

För att riktigt fira 5 årsdagen kommer det en hemlig gäst kl 23:00, det är en av Sveriges just nu mest omtalade folkmusiker, missa inte det.

Preliminärt spelprogram

Invigning och öppning av ISK 2015 14:00 Blå huset
Raketen 15:00 Gröna rummet
ZigZag 16:00 Blå Huset
WWO 17:00 8:an
Zeng Xiaogang 18:00 Blå Huset
Daniel Lemma 19:00 8:an
Kopanitsa & Balkandans 19:00 Gröna Rummet
Rudl! 20:00 Blå Huset
Greek Gust and Thyphoon Pireus
med Oluf Dimitri Röe, dansgruppen
Orfeus
21:00 8:an
Crane Dance 22:00 Blå Huset
Hemlig Gäst 23.00 Blå Huset
Laura Cortese 24.00 Blå Huset
Sallyswag 24:00 8:an 

Raketen
Raketen utvecklar ett gränsöverskridande kulturskolenätverk där vi spelar, dansar och sjunger världsmusik och delar med oss till varann av låtar och idéer, och lär oss nytt av spännande gästlärare. Alla åldrar och instrument är välkomna! I dagens program får ni höra oss spela och sjunga låtar från norra och södra Sverige, Irland, USA, Vietnam, Haiti, Makedonien och Kurdistan.

ZIG ZAG
Vi spelar och sjunger låtar från världen på svenska. För barn och vuxna. Vi vill berätta att världen finns här hemma men också att vårt land är en del av en större värld. Kom och sjung och dansa med oss!

WWO  WORLD WIDE ORCHESTRA
Här möts alla slags instrument; vanliga, ovanliga, urgamla eller supermoderna. Och det är ingen kris om man inte är jättebra på noter – musiken lär bandet sig genom att lyssna på och härma erfarna folk- och världsmusiker. Medlemmarna i World Wide Orchestra får också möta textförfattare och specialister inom olika genrer, instrument eller spelstilar.

World Wide Orchestra är bandet med sällsynt stor spelaptit som spelar musik från överallt. Medlemmarna är mellan 16 och 22 år och kommer från Västra Götaland. Musiken kommer från hela världen.

Daniel Lemma
Hans musik är en blandning av soul och amerikansk folkmusik. Senaste skivan heter ”Telescope” och är en avskalad och intim samling låtar där den amerikanska folktraditionen gör sig påmind. Det är Rootsmusik för själen. Lemma är känd för sina fantastiska livekonsereter och mötet med publiken.

GREEK GUST AND TYPHOON
Pireus med Oluf Dimitri Röe och dansgruppen Orfeus.
PIREUS består av:  Maria Stellas sång, slagverk och baglamas ,Niklas Benetossång, bouzouki och baglamas ,Robert Fölsch sång, bouzouki, tzouras, baglamas, laouto och Jakob Brandqvist, sång och gitarr.

Konserten kommer att innehålla danser/ sånger Nissiotika från ö-världen och Rebetika från Storstäderna. Maria Stellas och Robert Fölsch har spelat och sjungit rebetika tillsammans i över tjugo år. Dansgruppen Orfeus tillsammans med sin danslärare Theofanis Markopoulos.

SallySwag
En skön musikalisk käftsmäll med influenser från hela världen. De olika medlemmarna i bandet är etablerade musiker på scener som sträcker sig över flera genrer, allt från dancehall till svensk folkmusik, improvisationsmusik till affrobeat, från balkan till latinflow. Riksspelmannen Erika Risinger letade upp de coolaste och bästa folkmusikerna hon kunde komma på, och formade sitt drömband. Resultatet blev niomannabandet Sallyswag

Zeng Xiaogang

Xiaogang Zeng kommer från Kina och spelar det klassiska kinesiska instrumentet qin. Qin representerar en säregen österländsk musikestetik som skiljer sig markant från den västerländska och i stor utsträckning också från den övriga världens musiktraditioner i sin form, fri rytmik och berättande karaktär. Qinspelaren beskrivs kunna måla med toner. Xiaogang har under många år också utforskat instrumentets möjligheter utanför traditionen i nyskapande sammanhang som solist, improvisatör och i möten med andra musiker och ensembler.

Få känner till Kinas rika och mångfaldiga folkmusiktradition. Som ett svar på detta finns Lüxing; en grupp som stigit fram redo att plantera ny mark inom världsmusiken. Vilande på tusenåriga melodier och texter från olika geografiska områden i Kina ger detta unga band sin egen tolkning av dess musik, med qinspelaren Xiaogang Zeng i spetsen. Med naturmusik från bergen och minimalistisk improvisation är detta något unikt som aldrig tidigare hörts i världsmusiksverige. Lüxing, som betyder just resa, visar vägen.

Musiker
Xiaogang Zeng Sång, Qin, Gitarr
Ellinor Fritz fiol sång
Daniel Henriksson Gitarr sång

Rudl Trio feat. Håkon Høgemo

Trion startade sitt samarbete 2010 efter att de fann ett gemensamt intresse i kombinationen norsk traditionell folkmusik och världsmusik.

Utgångspunkten är spelmansmusiken från norska Sognregionen, en tradition som Håkon Høgemo med sin hardingfela behärskar bättre än någon annan i världen. Denna traditionen korsas med andra influenser framför allt från Västafrika.
Håkon Høgemo räknas som en av de stora hardingfelaspelmännen i Norge. Både som traditionell spelman och som musiker i olika grupper. Tillsammans med gruppen Utla och Karl Seglem och med de finaste spelmännen från norska Vestlandet såsom Marylands, Slåttetrion och Gamaltnymalt har Håkon turnerat i flera decennier. Håkon har vunnit Landskappleiken och har fått Spellemannsprisen två gånger.
Stefan Bergman berest basist från Göteborg, som är mest känd från bandet Den Fule som har definierat moderniserad nordisk folkmusik sedan 90-talet. Han har också samarbetat med koramästaren Solo Cisssokho från Senegal och den norske saxofonisten och kompositören Karl Seglem. Stefan spelar också med bandet Simbi som spelar musik inspirerad från Haiti.
Harald Skullerud, slagverkare från Fåberg i Norge, har rest världen runt och studerat trumtraditioner. Han har arbetat mest med Västafrikansk och arabisk musik men också med norsk traditionell folkmusik. På turnéer runt om i världen har han spelat med flera stora namn, framför allt inom världsmusiksammanhang. Bl. a. Solo Cissokho,, Ouso Ndiaye, Inga Juuso, Jon Balke och Karl Seglem.

Crane Dance
I samband med Crane dance skivsläpp får vi höra trion, Mats Edén, Jonas Simonson och Mattias Pérez på spelamnsstämman. Mats Edén och Jonas Simonsons intrikata samspel har utvecklats under många års musicerande tillsammans. Den lyhörde och infallsrike gitarristen Mattias Perez fulländar denna trio med sitt kreativa och följsamma spel.
Laura Cortese & the Dance Cards w/Natalie Haas and Lena Jonsson
Laura Cortese har en vision för sitt sound: djärvt och elegants som inspireras  av Cajun two-stepping och rock-n-roll hip swagger.

Sedan Cortese senaste album, Into the Dark (2013), har trion satt samman sina sofistikerade stråkarrangemang med stämsång, och Cortese gripande och kraftfulla sång.

Laura Cortese är en av dagens unga stjärnor inom den amerikanska folkmusiken. Med sitt fullfjädrade fiolspel, sin varma, karaktäristiska röst och genom sina egna låtar har hon av recensenter kallats för ”en fioldränkt americana-juvel”.

Natalie Haas är en av de mest eftertraktade cellister som spelar traditionell musik idag. Hon har tillsammans med den skotska spelmannen Alasdair Fraser turnerat som en duo i över 15 år och förundrat publiken på festivaler och konserter runt om i världen med sin unika sound.

Lena Johansson spelar fiol och tillhör den nya generationen av folkmusiker i Sverige. Hon kommer från Hälsingland och turnerar runt i Sverige och i Europa med banden Duo Jonsson Coudroy, Skenet, Limbohofvet och även som soloartist.