Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin logo
Utställning

Searching for Sergei
— Josef Kovac

På den här utställningen får vi följa en semifiktionell historia om en sovietisk austronaut som är strandad på en MIR rymdstation, exakt samtidigt som en pojke på jorden har en ångestfylld mardröm.

Det var mitt i natten, nånstans i Centraleuropa i slutet av december 1991. En nioårig pojke vaknar från en mardröm. Hans rum, upplyst endast av månljuset genom fönstret, upplevs som mindre än förut. Som en mörk kapsel från en annan värld. Pojken, som fortfarande tänker på sin dröm, är rädd och gråter, med ångest tänker han att han aldrig vill dö.

Samtidigt, 385 km ovanför, tar Sergei Krikalev emot ett meddelande. Sovjetunionen har fallit och, på grund av den geopolitiska situationen, måste han vara kvar på MIRs rymdstation. Efter nästan åtta månader uppe i rymden känner sig Sergei fången i den mörka kapseln. Han vet helt säkert att solen går upp igen om några minuter, och om 92 minuter igen, och igen, och igen. Vad han inte vet är att han kommer vara tvungen att stanna i kapseln i tre månader till.

Om konstnären

Josef Kovac (född 1982 i forna Tjeckoslovakien) erhåller en MFA i fotografi från HDK-Valand i Göteborg. Kovac är speciellt intresserad i att utmana relationen mellan fotografin och fiktionen, och upplevelsen av denna relation, genom att ta vardagliga objekt eller utrymmen och förvandlar de till nya fiktiva narrativ och kontexter.

Kovac har nyligen deltagit i ISSP residensprogram i Riga vilket var finansierat av den svensk-latviska fonden och hans fotobok Searching for Sergei har nominerats till Kassel Dummy Award 2020 och har visats på Photo Wien 2022. Kovac har även fått stöd av Konstnärsnämnden genom ett ettårigt stipendium.

Med stöd från/I samarbete med

Göteborgs Stad
Statens kulturråd

Relaterat innehåll