Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin logo
Seminarium

KOM – Konst och Medicin

Välkommen till Konst, smärta och existentiell hälsa, vår tredje workshop/seminarium som inleder konstprojektet KOM. Projektet som är initierat av Tomas Ferm, konstnär och curator kommer att utmynna i en konstutställning på Konstepidemin med öppning 2021. Seminarierna som inleder konstprojektet anlägger olika perspektiv på det gamla epidemisjukhuset, arkitekturen, platsen och de avtryck människor har gjort där sedan 1886.

PROGRAM
15:00 Inledning, Tomas Ferm
15:10 Smärta som plats, Johanna Willenfelt
16:15 Om existentiell hälsa och andra slags hälsa, Ola Sigurdsson

Vi bjuder på dryck med tilltugg. Seminariet hålls på svenska.

Tid: Söndagen 6 okt kl 15-17
Plats: Hus 10 på Konstepidemin

Johanna Willenfelt är konstnär, doktorerade i augusti 2019 i konst vid University of Cumbria, Storbritannien där hon använt sig av begreppet ”smärta som plats”. Johanna har sen tidigare MFA på Konsthögskolan Valand. Johanna har ställt ut på olika platser runt om i Skandinavien och Storbritannien.
Ola Sigurdsson är professor i religionsvetenskap och docent på Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion vid Göteborgs Universitet.

Bakgrund
Våren 2019 hölls det första seminariet har rubriken Breaking the surface med Doug Bailey, professor i visual antropology vid San Francisco University och Alexander Wilczek, med.dr i psykiatri samt psykoanalytiker, Stockholm. Seminariet följdes upp med en samtidarkeologisk utgrävning 4 maj på Konstepidemin, öppen för allmänheten. Senare i höst planeras ett seminarium som lägger perspektiv på epidemisjukhuset som institution.

I december 2018 bildades en seminariegrupp som gemensamt lägger programmet: Anita Synnevstedt coordinator på Kulturarvsakademin, Elisabeth Puntzi från Kritiska Kulturarvsstudier CCHS (GU), Lisa Sputnes Mouwitz Medicinhistoriska museet, Mona Wallström och Richard Widerberg från Konstepidemin samt Elina Vidarsson, Sahlgrenska och medverkar i projektet Status och Tomas Ferm, konstnär, projektledare och initiativtagare till KOM-projektet.

För mer information Kontakta Tomas Ferm: info@tomasferm.com