Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin logo
Samtal

Konst som motstånd – en kväll om Belarus på Stora Teatern

Konst som motstånd på Stora Teatern är en serie möten med aktuella konstnärer som använder sin konst medvetet, för att förändra något i samhället. Den 8 november vigs kvällen åt konst och motstånd i Belarus där du bland andra möter den belarusiska teatergruppen Kryly Khalopa.

Teatern bildades i belarusiska Brest 2001 som ett aktivistiskt projekt med syfte att sammanföra ett konstnärligt och ett kritiskt perspektiv på den sociala och politiska situationen i Belarus. I mars 2021 tvingades teatern stänga men ensemblen arbetar vidare med att utveckla uppsättningar kring kvinnliga erfarenheter av protesterna efter valet i Belarus och den solidaritet som uppstod i fängelset.

I samtalet deltar Aksana Haiko, skådespelare, grundare och konstnärlig ledare. Samtalet leds av Kajsa Öberg Lindsten, översättare från ryska, har bland annat översatt Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj till svenska.

Datum & tid: 8 nov från 19:00
Plats: Stora Teatern, Göteborg

Kvällen fortsätter med poesiläsning och samtal om befrielse och förtryck, landets historia och kulturens roll i demokratikampen utifrån boken Ett år i Belarus, röster inifrån en folkresning.

Läs mer och boka biljett

Arrangörer: Stora Teatern i samarbete med Konstepidemins projekt STATUS The Role of the Artist in the Change of Society, Svenska PEN och Jonsereds herrgård vid Göteborgs universitet.