Edvard Munch var inte bara en av 1900-talets stora konstnärer, han var också en av de flitigaste. När han dog 1944 efterlämnade han 28 000 verk och ett testamente där han skänkte hela samlingen till Oslo kommun. Nu har dessa verk fått ett spektakulärt hem i det nya Munchmuseet, ett av världens största museum dedicerad till en enskild konstnär.
I arvet efter Munch fanns 1100 målningar, 6800 teckningar och skisser, 18 200 grafiska blad och 13 skulpturer. Dessutom ingick en stor samling originalfotografier av Munch, tryckplåtar och litografiska stenar och över 10 000 texter och brev. Allt detta finns nu tillgängligt för visning och forskning i det nya museet.
Museet har fått namnet Lambda, efter den elfte bokstaven i äldre grekiska alfabetet, och ligger centralt i stadsdelen Brøvika, granne med nya operan. Nybygget är ytterligare en bekräftelse på Oslos ambitiösa satsning på stadsförnyelse och kultur. Men smakar det så kostar det. Prislappen för det nya museet var satt till 2,7 miljarder norska kronor vid byggstarten 2015. Nya beräkningar visar att kostnaden dragit iväg till närmare 3,5 miljarder.
Men det är inte bara byggpriset som rört upp känslorna i Norge. Det 13 våningar höga huset och dess arkitektur med en vinklad överdel har delat opinionen. Somliga har kallat museet ”en förfärlig betongkoloss” vid fjorden, andra applåderar den djärva arkitekturen och utnämner Lambda till Oslos förnämsta landmärke.
Den spanska arkitektbyrån Estudio Herreros, som ritat museet, beskriver byggnaden som ett äreminne helt i Munchs anda. Edvard Munch, menar man, accepterade inte etablerade regler, han gjorde motstånd och gav aldrig upp. Enligt arkitekten Juan Herreros ska huset ses som ett budskap från Munch: ”Ok, här är jag. Jag är arvet efter den viktigaste konstnären i Norges historia, och jag ser förtrollad ned på Oslo och fjorden därför att det är staden och dess kollektiva drömmar som har skapat mig.”
Munch får ett permanent utrymme på två våningsplan i det nya museet. Där kommer ca 300 verk att visas åt gången och bytas ut med jämna mellanrum. Dessutom inrymmer museet flera skräddarsydda utställningsrum där Munchs monumentalverk kan visas i sin fulla kraft.
Men Edvard Munch blir inte ensam i huset, här kommer också samlingar av de norska konstnärerna Rolf Stenersen, Amaldus Nielsen och Ludvig O. Ravensberg att få ett hem. Projektgruppen bakom museet har också en uttalad ambition att göra Lambda till en samlingsplats för konsten och kulturen i Oslo, med gästutställningar, seminarier, föreläsningar och andra evenemang.