Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin logo
Konstepidemins vänner

Konstresa till Halmstad – Mjellby och Hallands Konstmuseum

Höstens konstresa blir geografiskt kort men desto mer innehållsrik. Slumpen eller tillfälligheter har gjort att de två museerna i Halmstad, Mjellby och Hallands Konstmuseum, visar två högintressanta utställningar samtidigt.

På Mjellby ser vi Greta Knutson Tzara, den närmast bortglömda konstnären som levde större delen av sitt liv i Paris. Hon var gift med Tristan Tzara, en av Dadaismen grundare, och anslöt sig till modernismen på 1920-talet. Hon beskrivs som självständig och viljestark och övergav så småningom dadaismens regler och gick sin egen väg. Hennes målningar, stilleben, porträtt och landskapsmålningar med surrealistiska inslag, har beskrivits som ”ett spa för ögat och själen”. Det är fascinerande bilder med djärva former och klangrika färger, en stark konstupplevelse.

Hallands Konstmuseum har varit föremål för om- och tillbyggnad och invigs den 27 oktober, dagen före vårt besök. Museet firar tilldragelsen med en retro över Olle Baertling, född i Halmstad 1911, och ett av de stora namnen på den internationella konstscenen. Hans karakteristiska målningar med öppna triangelliknande former i dissonanta färgklanger tycks på väg att bryta sig ut ur sina ramar – ut mot rymdens oändlighet.

Museet visar dessutom fotokonst av Lotta Antonsson, tidigare lärare och professor vid Akademi Valand, och dansken Per Bak Jensen, känd för sina landskaps- och stadsbilder i storformat.