Vi tar bussen till Moderna Museet i Malmö och möter Rosemarie Trockel, en av de skarpaste profilerna på dagens konstscen. I den omfattande utställningen, som tar hela Turbinhallen i besittning, visas nya verk som producerats specifikt för utställningen i Malmö tillsammans med ett urval ur Moderna Museets omfattande samling av Trockels verk.
Trockel arbetar från en kvinnlig utgångspunkt och har förnyat den kritiska granskningen av konsten. Analytisk skärpa, humor och en alltid lika överraskande sinnlighet förenas i hennes mångsidiga produktion. I sin konst undersöker Trockel förhållandet mellan kultur och natur, bland annat mot bakgrunden av naturvetenskapens och filosofins tankevärldar. Våra föreställningar om djur och människa sammanförs med vårt idéarv om manligt och kvinnligt. Hennes verk använder oväntade, vardagliga föremål och tekniker – som spisar och stickning – vars innebörder drastiskt vidgas i konstnärens dynamiska förvandlingsnummer.
Rosemarie Trockel representerade Tyskland vid Venedigbiennalen 1999 och har medverkat i många internationella utställningar av samtida konst, bland annat Documenta och Carnegie International. Hon arbetar med olika uttryckssätt och tekniker som keramik, bilder i maskinstickat ylle och tyg, fotografier, teckningar, skulpturer, video, collage och installationer. Hon slog igenom vid en separatutställning i Köln 1982 och har inte minst uppmärksammats i USA. Hon bor och arbetar i Köln och undervisar på Kunstakademie Düsseldorf. År 2011 fick hon Wolfpriset i konst.
Vid vårt besök i Malmö ser vi också utställningen Skrivet i ljus – tidig fotografi. Moderna Museets har valt ut bilder från sin stora samling av fotografi från 1800-talets andra hälft och vi får se verk av några av historiens mest framträdande och fascinerande fotografer: Julia Margaret Cameron, Nils Strindberg, Carleton E. Watkins och många fler.