Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin logo
Konsert

Långbacka Bådagård

Internationella Spelmansstämman 2019 presenterar:

De har kallats för ”de nya protestsångarna” av media och öppnat Me Too Swedens manifestation på Norrmalmstorg med sin låt ”Wake us up”.  Långbacka/Bådagård, som sångerskorna och multimusikanterna Maja Långbacka och Matilda Bådagård kallar sin duo, väcker reaktioner hos lyssnarna. Själva väljer de att kalla sina texter ”samhällsreflekterande poesi”.

– Att vi skulle göra en platta som beskrev vår samtid var inget som vi hade uttalat innan. Men det visade sig vara helt omöjligt att inte göra det då det var så mycket som snurrade i huvudet när vi skrev skivan. De flesta låtarna kom till när de massiva flyktingströmmarna började röra sig över Europa och när Donald Trump blev vald till president. En speciell tid och vi ser ännu inte land i sikte. Det går inte riktigt att värja sig från allt som händer i världen.

Duons musik har beskrivits som ”sagolik”. Som om Regina Spektor flyttat till de nordiska fjällandskapen och lärt sig spela fiol. Det är nära och suggestivt men samtidigt bombastiskt och storslaget. Singersongwriterpop med en stor portion folkmusik. Lena Willemark möter Emmylou Harris möter Fläskkvartetten möter First Aid Kit.

Live går de mellan nedskalade arr på bara två fioler eller bara två röster, till loopade beats och stora cinematiska ljudlandskap. Långbacka/Bådagård tar avstamp i det innerliga, folkliga och traditionella och går vidare med poppiga arrangemang och liveteknik.

I höstas kom duons kritikerrosade debutalbum Wake us upoch i samband med det genomförde de en större turné i Sverige, Norge och Finland.

Resultatet är eget, inte besynnerligt utan eget som i unikt. Ingen låt på skivan är den andra lik men ändå finns här en solid känsla för helheten. Långbacka/Bådagård debuterar här som duo med en angelägen blandning av rootsig americana, folkvisa, pop och protestsång.
LIRA

I den smältdegel där deras musik formas, uppstår ett alldeles eget sound… ”…musik som skär över många genregränser och med lätt egensinne utmanar det konventionella och strömlinjeformade. Den här duon går sina egna vägar med ett mycket personligt anslag i musiken.
Länstidningen Östersund