Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin logo
Utställning

Föremålen
— Maria Johansson

Maria Johansson (f. 1979 i Halland) har masterexamen från Konstfack, Keramik och Glas, 2009.
Verksam i Stockholm.

Föremål: etthundrafemtionio – etthundraåttio; är tjugotvå nya verk som uppkommit i samtal med platsen. Utställningen innefattar även platsspecifika, rumsliga interventioner sprungna ur rummets speciella karaktär. Tillägg och överdrifter av befintliga detaljer.

Johanssons fascination för händiga och uppfinningsrika personer från uppväxten i byn Nordanå bygger hennes konstnärskap. Hon samlar, letar, demonterar, konstruerar, kombinerar, numrerar, arkiverar och använder igen. Skulpturerna som kallas Föremål bär på berättelsen om klassresan; från uppväxten i arbetarklass, till det nya livet och det inte helt okomplicerade mötet medkultursfären. Föremålen har ingen funktion i praktisk mening, de ifrågasätter, hyllar och kritiserar det materiella samhället. Johansson designar inte funktion, utan tankar om funktion, habegär och konsumtion.

Uppbyggnaden av ”samlingen av de perfekta Föremålen” har pågått sedan 2006. Då de inte fanns att finna gjorde Johansson dem själv… Varje skulptur är ett enskilt verk, men även samlingen som helhet är ett övergripande verk som idag innefattar 180 Föremål.

Maria Johanssons verk har visats på bl.a. Rian Designmuseum, The Glass Factory och blås&knåda. Medverkat i flertalet grupputställningar bl.a. i London, Tokyo, Bergen, Taipei, Gdynia och Prag, samt i Sverige på Göteborgs Konsthall, ArcDes, Stockholms Stadsmuseum, Form Design Center och Konsthantverkarna. Inköpt av Statens Konstråd, Röhsska Museet och Rian Designmuseum.

http://www.mariajohansson.se
https://www.instagram.com/artbymariajohansson

Med stöd från/I samarbete med

Tillgänglighetsdatabasen: Pannrummet
ABF
Göteborgs Stad
Statens kulturråd