Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin logo
Utställning

Kalejdoskop
Monica Englund

En utställning med bilder ur Monica Englunds liv som fotograf och bildmakare. Från kungarnas utbytta huvuden i historieboken genom decennier av fotografi, till de kollage hon arbetar med nu.

Konstnärens egna ord

Mina fotografiska bilder blir ofta till när jag är på väg att göra något annat. Det är tillfället. Blicken fångas av någon eller något. Och ljuset. Ljuset faller på ett särskilt sätt på ett ansikte, en frukt, ett föremål. Det är ljuset. Och ögonblicket. Och att försöka fånga det. Det händer ibland.

Den fotografiska bilden kan också förvandlas till en gummipensling. Så kallat gummitryck men det förekommer ingen tryckpress i metoden, däremot penslingar i flera lager.

Kollagen börjar med att jag väljer ett akvarellpapper, ristar och målar. Fragmenten väntar på mig, fotografiska och andra. Letar bland bildskärvorna. Hittar något eller inte. Har ingen aning om vart jag är på väg. Bilden är klar när jag blir mycket överraskad.

– Monica Englund

Om Monica Englund

Monica Englund är född 1935 i Sundsvall och uppvuxen i Skellefteå. Nu är hon boende och verksam i Göteborg med ateljé på Konstepidemin. Monica är utbildad på Berghs Reklamskola Stockholm (1954-56) och Fotohögskolan Göteborg.

Hennes senaste separatutställningar är: ”Persefonetid” Lilla galleriet på Göteborgs konstförening (2021) och ”Livstycken” i Kulturmagasinet på Sundsvalls museum (2018).

Monica är representerad på en rad olika museer, kommuner och landsting bl.a. Statens konstråd, Moderna Museet i Stockholm, Arbetets museum i Norrköping, Konstmuseet och Hasselblad Center i Göteborg, Malmö museum, Norrköpings museum, Sundsvalls museum, Länsmuseet i Härnösand, Göteborgs stad, Södertälje kommun, Härnösands kommun, Tjörns kommun och Örebro kommun.

 


 

Utställningen är curerad av Karin Sahlin och Josef Alexandersson.

Med stöd från/I samarbete med

Statens kulturråd
Göteborgs Stad
Arr. Galleri Konstepidemin

Relaterat innehåll