Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin logo

Mot Blått, Kulturnatta på Galleriet

Mot Blått är titel till denna konsert men också titeln till ett av flöjtkvartettens nyskrivna musikstycken. En konsert med musik av några av nordens mest spännande tonsättare med flöjtkvartetten 40f som består av Ann Elkjär, Jill Widén, Åsa Karlberg, och Anna Svensdotter. Flöjtkvartetten 40f står för ett helt nytt flöjtsound och ett hudlöst och lyssnande spel. Med verk som inkluderar texter, elektronik, och improvisation utmanar 40f det klassiska konceptet för vad en flöjtkvartett förväntas vara, och ger publiken en känsla av något alldeles unikt och spännande.

2018 firar 40f sitt tioårsjubileum med en serie konserter på olika platser i Göteborg, under Kulturnatta så firas det på Galleri Konstepidemin. Förra veckan gav 40f samma konsert i Stockholms konserthus i samband med festivalen KVAST 10 år! Musiken är beställd av och skriven till 40f, av tonsättarna Malin Bång, Anna Eriksson, Madeleine Isaksson, Ellen Lindquist, och Ida Lundén.

40f gav sin första konsert 2008 på Atalante i Göteborg och har sedan dess konserterat på svenska och utländska kammarmusikscener, från Fylkingen i Stockholm till Musikverein i Wien. Kvartetten beställer ständigt nya verk för att förnya repertoaren för flöjtensemble. Tidigare har man arbetat tillsammans med bl.a. Anders Jormin och Mirjam Tally. I november uruppförs ett nytt verk av finländska Lotta Wennäkoski. Kvartetten har också gjort sin egen version av Steve Reichs nutida stråkkvartettklassiker Different Trains. Medlemmarna har alla gått hela eller delar av sin utbildning på Musikhögskolan i Göteborg och är nu aktiva frilansare både i landets orkestrar och som kammarmusiker och solister.

40f:s publik är i alla åldrar: för de allra yngsta hade kvartetten 2016 premiär på barnföreställningen ”Tillsammans” i regi av Svante Grogarn och med musik av Andrea Tarrodi. 40f håller också uppskattade workshops för ungdomar t.ex. projektet ”Luften är fri” för och med unga flöjtister i Västra Götaland. År 2018 samarbetade 40f tonsättarklassen på HSM i Göteborg, vilket utmynnade i en konsert med sju nya kompositioner.

40f – a delicate soundscape of excellence and innovation
Ann Elkjär, Jill Widén, Åsa Karlberg, Anna Svensdotter

mer info

Med stöd av Kulturrådet och Göteborgs Stad.