Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin logo

Musikakademin

”Musikakademin” är en installation som förenar kvinnliga konstnärer från olika discipliner. Vi möts i tolkningen av en institution, en plats som bär ett prestigefyllt arv och bär ansvaret att forma unga människor med stora drömmar. Men någonting har hänt på platsen. ”Det är ingenting i jämförelse med professor P.” säger eleverna ofta. Vem är denna professor P och vad har han gjort? I antydningar skymtar vi en skugga av ett trauma som drabbat skolan. Akademin rivs ner, och byggs upp igen i glas. Eleverna syns från gatan och inifrån korridorerna, i varje ögonblick genom glasfönster från alla håll. Glasarkitekturen blir en stark symbol för något pågår i undre lager av skolans kultur. På denna plats vill vi undersöka frågor kring hur en kultur uppstår, hur gränser förskjuts och hur gamla trauman lever kvar och påverkar nuet.

Projektet har sin utgångspunkt i bakgrunden till den nya musikhögskolebyggnaden i Stockholm som invigdes i januari 2017. Skolans nya glasbyggnad ritades med tanke på de övergrepp som satt djupa märken i skolans minne.

”Musikakademin” är en konstnärlig vidareutveckling av den omtalade radiodokumentären ”Don Juan på musikhögskolan”-en av de avslöjanden som gjordes inom ramen för #me-too rörelsen. Installationen är en mötesplats för experimentation och samtal. I en gemensam dialog kommer vi varsamt att vrida och vända på berättelser som finns i det dolda.

Medverkande:
Ljudkonstnären Jenny Sunesson
Musikern och konstnären Anna Giertz
Videokonstnären Malin Petterson Öberg
Performancegruppen Dryckesbröderna
Dokumentärmakaren Cecilia Josefson

Datum & tid: 6 oktober, 19:00
Hus 10, Konstepidemin
Inträde:
50 kr, betalas på plats (kontant eller swish)

Med stöd av Göteborgs kulturförvaltning