In Silvertråden i kraftpappret, the Dalslandbased artist’s cooperative Not Quite invites to what appears to be a very small member exhibition. 24 artists offer a breadth of expressions, techniques and materials. Here the clay meets the iron and the horsehair, the silver the silk and the painting the embroidery.
Not Quite is a parrot in the forest
Not Quite is a silver thread in the rag board
Not Quite is a little bit of New York
in the middle of the periphery
I utställningen Silvertråden i Kraftpappret bjuder Dalslandsbaserade konstnärskooperativet Not Quite in till en, vad det verkar, synnerligen liten medlemsutställning. Tjugofyra konstnärer erbjuder en bredd av uttryck, tekniker och material. Här möter leran järnet och taglet, silvret råkar silket och måleriet träffar broderiet.
Not Quite är en papegoja i granskogen
Not Quite är en silvertråd i kraftpappret
Not Quite is a little bit of New York mitt i periferin
Text av Mie Felth
Not Quite är en plats och ett nätverk för professionella utövare inom olika konstformer. Vi består av ca 70 medlemmar, varav ett 50-tal lever i eller i närheten av Fengersfors, norra Dalsland.
Våra medlemmar använder sig av Not Quite på många olika sätt. En del för nätverket,
andra för att ställa ut, några för att driva projekt, en del för att sälja konst eller konsthantverk i Not Quite Butik. För att arbeta i våra kollektivverkstäder, delta i kurser och workshops, få hjälp med bokföringen, eller med att söka projektmedel.
När människor i närområdet tänker på eller talar om oss är det i första hand som “besöksmålet Not Quite”. Samtidigt skulle säkerligen flera av Not Quites medlemmar hålla med om att det är just det som är Not Quite – bruket, utställningarna, caféet, evenemangen, diskussionerna om bristen på toaletter, och var vi egentligen ska parkera? Efter intervjuer med medlemmarna framkommer det emellertid att det är gemenskapen, och att vi formar vår verksamhet tillsammans, som är den övervägande faktorn till att nya medlemmar strömmar till och som får de gamla att stanna kvar. Vi bygger kollektiva platser att vara på, verka i, besöka och uppleva. För oss själva men även för andra. Men vi bygger också sammanhang; När besökarna åkt hem, septembersolen går ner bakom skorstenen och yllekoftan åker på igen, då kanske vi är som mest sprudlande. Idéer och samarbeten formas över fikaborden, i verkstäderna och på kontoret. Ibland blir det ett projekt, ibland någons dagliga bröd för flera år framöver. Kanske är det så att om en ska verka som kulturarbetare på landsbygden så behöver en bygga ett samhälle, i större utsträckning än i staden?
Not Quite bildades av en grupp examensstudenter på HDK vid Steneby 2001. På Fengersfors bruk har Not Quite verkat sedan 2002, varpå verksamheten öppnade för publik året därpå. Fengersfors järnbruk grundades på 1790-talet och ombildades under 1800-talet till ett pappersbruk för att 1979 lägga ned för gott. Som mest arbetade ca 300 personer på bruket när det var aktivt. I Fengersfors, beläget i Åmåls kommun i norra Dalsland, bor idag cirka 500 personer, varav ett 80-tal inflyttat de senaste 20 åren. Not Quite är numera ett av Dalslands största besöksmål med ca 30 000 besökare per år. Varje år visar vi ett tjugotal utställningar på en yta av ca 1 500 kvm, i de olika utställningshallarna, utomhus och i galleriet. Förutom utställningsytor rymmer Not Quite kollektivverkstäder och ateljéer. Dessutom drivs butik och café och arrangeras evenemang såsom konserter och föreställningar. 2021 förvärvades tidigare Strands snickeri i Fengersfors, där det nu utvecklas nya produktionsplatser för konst och hantverk.
– ett utbytesprojekt mellan Galleri Konstepidemin och kulturaktörer i Västra Götaland
Under hösten 2024 och hela 2025 bjuder Galleri Konstepidemin in konstnärliga organisationer verksamma på glesbygden och i tätorter i Västra Götaland att gästspela i galleriets glasrum.
Med detta samarbete hoppas vi möjliggöra ett starkare kontaktnät mellan konstscenen i staden och konstscenen på mindre orter. För att lyfta och skapa relationer med konstnärsdrivna initiativ etablerade på mindre platser i Göteborgs omnejd, påbörjas nu ett utbytesprojekt. Genom att utbyta tankar och erfarenheter kring samtidskonst vill vi närma oss frågor som rör den urbana normen; platsens betydelse och makt utifrån en kulturpolitisk kontext.
Några från Konstepidemins Gallerigrupp besöker utvalda organisationer för att ta del av deras arbeten. Från galleriets sida bjuds dessa senare in till glasrummet att presentera någonting kopplat till deras verksamhet där vi hoppas att våra besökare får större inblick i vad som händer utanför kommungränsen
Projektet genomförs med stöd av Västragötalandsregionen och Kulturrådet.