Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin logo
Utställning

INSTÄLLT / Sara Wallgren
— Sara Wallgren

INSTÄLLT på grund av covid-19 och de skärpta råd som gäller i Västra Götalandsregionen. Vid frågor vänligen kontakta Galleri Konstepidemin via epost: galleri@konstepidemin.se

 

Under arbetet med utställningen har jag befunnit mig i New York. Här precis som på andra platser globalt har det sociala beteendemönstret förändrats. Under till en början hårda restriktioner tilläts vi enkom gå utanför lägenhetsdörren för att handla mat, motionera eller promenera med en hund om man hade en. Vi fick endast vistas 6 fot från människor  som vi inte bodde i samma hushåll med, vilket ledde till att man kunde se människor trycka sig mot husväggar för att undvika att komma för nära vid ett möte på en trottoar. Hur vi använde våra kroppar förändrades, och hur våra kroppar förhöll sig till andra, förändrades.  Likaså ljudbilden i staden förändrades till följd av det förändrade beteendemönstret. Det blev till en början tyst.

Pannrummet som lokal har länge fascinerat och inspirerat mig. Pannrummets karaktär och utformning påverkar hur man kan ta sig an det som presenteras i rummet och de objekt som placeras i rummet påverkar ytterligare vårt rörelsemönster.  I likhet med den sociala distanseringen människor emellan i en stadsmiljö, kan konstverk och betraktare få en liknande förutbestämd koreografi. Till utställningen i Pannrummet vill jag ytterligare undersöka våra rörelsemönster i förhållande till vår omgivning genom att skapa en sorts social koreografi i förhållande till de teckningsobjekt som placeras i rummet.

Sara Wallgren (f.1981. Garphyttan, boende i Södra Karstorp och Berlin) Sara tog sin Master i Fri konst från Malmö Konsthögskola 2010. År 2008 studerade hon en termin vid The Cooper Union School of Fine Arts i New York.  2016 fick hon Edstranska Stiftelsens Stipendium och nominerades till Konstakademiens ”Den Tänkande Handen” 2017. Wallgren fick ett tvåårigt arbetstsipendium från Konstnärsnämnden 2018 är Iaspis stipendiat på ISCP i New York 2019/2020. Sedan examen har Wallgren ställt ut frekvent både internationellt och i Sverige. Hennes senaste soloutställningar har varit på Galleri Thomassen  i Simris, Galleri Belenius i Stockholm och Tegnerforbundet i Oslo. Hennes verk finns representerade i offentliga samlingar som Region Skåne, Kupferstichkabinett, Berlin, Maria Bonnier Dahlins Stiftelseoch Nya Karolinska.

Artist Statement. Vi tolkar konstant vår omgivning. Vi läser sociala situationer, omvandlar symboler till bokstäver, mening och kontext, men det finns alltid lager vi inte kommer åt, något som vi går miste om i tolkningen. Misstag och misstolkningar uppstår och ger upphov till nya tankar och nya situationer bortom det som ursprungligen var menat. Det är i missförstånd och det vi inte kan kontrollera som jag finner någon sorts ärlighet. Genom teckning och ljudinstallationer försöker jag bygga upp olika lager av information och ge betraktaren olika möjligheter att hämta information. Jag fokuserar ofta på det som sker i periferin  av arbetsprocessen. Det som uppstår bortom det jag kan kontrollera, och låter gärna det bli en central del av verket. Genom att ibland tillåta en sorts interaktion med verket även efter att mitt arbete med skulpturen, objektet eller teckningen avslutats kan verket fortsätta leva och förändras. Verket blir en sorts plattform för någon annans tanke eller kreativitet att ta avstamp ifrån.