Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin logo
Samtal

INSTÄLLT ! // Step – Internationell dansfestival för barn och unga / Branschprogram med samtal, rundvandring och mingel

INSTÄLLT ! // För mer information vänligen kontakta Producentbyrån i Göteborg
info@stepfestival.se

 

Samtal #3 – om queera perspektiv inom scenkonst för barn och unga och om vikten av representation.

Sandra Grehn, doktorand i litteraturvetenskap med inriktning mot teaterstudier vid Göteborgs Universitet, pratar om representation med utgångspunkt i diskurser, narrativ och kroppar inom scenkonst för barn och unga. Peter Sunesson, till vardags producent för festivalen Salto! i Skåne, pratar om icke-normativa och queera perspektiv inom scenkonst för barn och unga.

Samtalet modereras av Catharina Bergil. Språk: Engelska. Det är fri entré till samtalet, men du måste registrera dig!
Anmäl dig här

Lördag 21 mars
Tid: 14:00 – 17:00
Plats: Konstepidemin, Hus 10, Carl-Erik Hammaréns backe, Göteborg

Mingel
I anslutning till samtalet på lördagen den 21 mars bjuder vi in till mingel! Här vill vi passa på att bjuda in alla som har deltagit under dagarna – både medverkande och publik – och de artister, dansare, koreografer och producenter som medverkar i eller arbetar med festivalens föreställningar, samt andra intresserade från det lokala eller regionala danslivet. Det bjuds på något enklare att äta och något att dricka och kanske att det också blir någon överraskning. Hoppas vi ses!

Innan minglet startar tar vi en rundtur på Konstepidemin. Där får vi höra om Sveriges största konstnärsdrivna konstnärskluster. Vi får en historik över området, kanske tittar vi in i någon ateljé och bara njuter av atmosfären guidade av Big Wind, som har sina arbetslokaler på området. Minglet presenteras i samarbete med Förvaltningen för kulturutveckling, Västra Götalandsregionen. Rundvandringen presenteras i samarbete med Konstepidemin.

Tid: 17:00 – 18:00 (ca)
Plats: Konstepidemin, Hus 10, Carl-Erik Hammaréns backe, Göteborg

 

Om de medverkande
Sandra Grehn

Sandra Grehn är doktorand i litteraturvetenskap med inriktning mot teaterstudier vid Göteborgs Universitet. Med utgångspunkt i tre föreställningar som presenterades på Backa Teater i Göteborg åren 2009–2012, har Sandra undersökt hur maktaxlarna kön/genus, sexualitet, ålder, nationalitet och vithet är verksamma i de dominerande diskurserna samt om och hur dessa diskurser hybridiseras och omskapas genom föreställningarnas skådespelarkroppar, kostym, koreografi, mask, musik, ljus, ljud, scenografi och interaktion med publiken.

Under Steps samtalsprogram ska Sandra belysa representation utifrån vilka diskurser, narrativ och kroppar det finns inom scenkonst för barn och unga och hur detta påverkar barns och ungas uppfattning om sig själva och andra. På vilket sätt kan kroppar inom scenkonst sägas ha en dubbel funktion som tecken, då publiken uppfattar både skådespelaren/dansaren/musikern och den roll/rörelser/musik som hen iscensätter, dansar eller spelar?

Peter Sunesson
Peter Sunesson arbetar på Dansstationen i Malmö som producent för Salto!-festivalen. Festivalen är en årligen återkommande dansfestival i Skåne för barn och unga som äger rum i oktober. Med cirka 150 föreställningar per år är festivalen en av Sveriges och Europas största dansfestivaler för den unga publiken. Peter har också arbetat med urval till olika festivaler såsom Bibu 2016 och 2018 samt sitter i Konstnärsnämndens arbetsgrupp för dans och cirkus.
Peter kommer att prata om hur vi kan gestalta det icke-normativa inom scenkonst för barn och unga. Vilka uttryck får queera perspektiv när vi skapar scenkonst för den unga publiken och vilken betydelse har representation för barns upplevelser? Ett samtal som tar upp perspektiv kring förhållandet mellan pedagogik och konst, tematik och representation och könsidentitet och könsroller.
www.dansstationen.nu

Catharina Bergil
Catharina Bergil modererar samtalen under Steps samtalsprogram 2020.
”Jag arbetar som enhetschef för scenutbildningarna på Högskolan för scen och musik i Göteborg. Här har jag privilegiet att följa studenternas utveckling på nära håll, och ta del av aktuell scenkonstnärlig forskning. Jag undervisar i ämnet Teater och samhälle, där vi diskuterar samtidens scenkonst bl.a. utifrån begrepp som relevans, kulturpolitik och publikmöten. Under många år arbetade jag som programchef på Världskulturmuseet när det var helt nytt – också där med aktuella samtidsfrågor i fokus. Jag har sedan flera år tillbaka även varit knuten till Göteborgs dans- & teaterfestival. Därför ska det bli otroligt spännande att få ta del av det spetsiga Step-programmet, och få leda samtal med spännande scenkonstnärer från olika håll i världen.”