Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin logo
Utställning

Att frammana det oerhörda
— Tekla och Rakel Bergman Fröberg

Tekla Bergman Fröberg är intresserad av minnen och att dekonstruera verkligheten till nya former och livsformer. Rakel Bergman Fröberg är intresserad av laddade tillstånd, relationer och de kroppsliga avstånd som uppstår mellan både människor och djur i dessa situationer. På Galleri Konstepidemin visar de utställningen Att frammana det oerhörda där vi blickar in i deras delade overklighet.

”Vi jobbar med verkligheter och (o)verkligheter, med konsten som redskap för att både förstå oss på livet och oss själva. Vi bygger upp världar där vi andas och lever med hjälp av pennor, knivar, dukar, porslin och sönderslagna saker. Saker som på nytt besjälas med närvaro och riktning. Naturen, vädret, mörkret och ljuset har onekligen sin magiska kraft, och denna osynliga, men konstant närvarande kraft inspirerar oss båda. Tar oss i besittning. Att vandra ovanpå moln. Att titta i en spegel utan ögon. Att ha vingar istället för armar. Gränser tänjs och nya tillstånd och verk inträffar.”
– Tekla och Rakel Bergman Fröberg

Syskonen Tekla och Rakel Bergman Fröberg (f.1994) kommer från Göteborg och båda studerar nu sista terminen på Masterprogrammet i Fri Konst vid Umeå Universitet. De har tidigare utbildat sig vid Göteborgs Konstskola.

Den korta skymningen övergår snabbt till stjärnbestrött mörker.
Vi sträcker våra armar inåt.
Det är inte lätt att hitta platser utan insyn, men nu flyger vi hela vägen.
Efter nyheterna blir det underhållning.
En kör av sångerskor med katthuvuden och långa klor fastsatta på fingertopparna.
Årets sjunde snöfall föll i natt.
Det gnisslar.
En lång kö utanför huset går i vindlar för konfetti, ballonger och clownmasker.
Vi griper tag i bordskanten och reser oss försiktigt vidare.”

– Tekla och Rakel Bergman Fröberg

Tekla Bergman Fröberg

I de skulpturala arbetena använder jag mig av material såsom trä, porslin, tejp, metallskrot, plast, möbler, hår, etc. Ofta är det saker som kastats bort i soporna, glömda saker, borttappade saker, men en gång älskade saker. Jag letar efter förlorade meningar och språk och ger tingen nytt liv. Jag inspireras av drömmar och mardrömmar och parallella tillstånd. Jag är fascinerad av hur ömtåliga de flesta saker är, både en del material men också livet i allmänhet.”

Rakel Bergman Fröberg
”Jag arbetar konstant och kontinuerligt med att försöka göra det som inte syns synligt, via trägravyrer, teckning, grafik, måleri, fotografi, skulptur, text och video. Jag är intresserad av laddade tillstånd, relationer och de kroppsliga avstånd som uppstår mellan både människor och djur i dessa situationer. Minnen, positioner, beteenden, balans. Ett slags undersökande av allehanda, konstant pågående, maktspel.”

Med stöd från/I samarbete med

Tillgänglighetsdatabasen: Galleri Konstepidemin
Göteborgs Stad
Statens kulturråd