Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin logo
Konstepidemins vänner

Timo Nieminen och Anna Unsgaard

Timo Nieminen är verkligen en mångkonstnär i ordets rätta bemärkelse. Han har medverkat i ett 90-tal produktioner inom teater, opera, musikal, film, radioteater samt egna teater-, show- och ståuppföreställningar.

Timo Nieminen har sin bas i Göteborg  och här han varit verksam på i stort sett alla staden scener, Stora Teatern, GöteborgsOperan, Stadsteatern, Folkteatern och Atalante. Bland rollerna kan nämnas titelrollen i ”Sweeney Todd”, Berger i ”Hair” och ”Tiger Brown” i Tolvskillingsoperan.

Säsongen 2021-22 är han aktuell på GöteborgsOperan i rollen som Karl-Johan i den nyskrivna musikalen ”Kärlek skonar ingen” till musik av Håkan Hellström. Hans senaste engagemang i filmvärlden är den Hollywoodproducerade långfilmen ”Viking Destiny”.

Timo är född i Tavastehus i Finland. Han var 13 år när familjen bröt upp från hemorten och flyttade till Sverige. De fick bostad i Hammarkullen och hans pappa började arbeta på Volvo medan mamman tog ströjobb, bland annat som diskare. För Timo var flytten en rejäl omställning eftersom han inte kunde ett ord svenska.

– Jag var så illa tvungen att lära mig språket. I början fick jag ingen invandrarundervisning. Jag fick lära mig själv. Jag gick omkring med en liten anteckningsbok och skrev upp alla svåra ord, berättar han i en intervju för GT.

Det var musiken och sången som förändrade hans liv och visade honom vägen till scenen. Hans första framträdande var som medlem i  Göteborgsoperans kör. Där gjorde gjorde han så bra ifrån sig att han till sist fick anställning som solist.

– Jag ville nog egentligen bli skådespelare, men hade inte formulerat det klart för mig. Jag har ingen egentlig utbildning, jag är helt självlärd, en autodidakt.

Anna Unsgaard arbetar med objekt, collage och installationer där hon undersöker och utforskar sin familjehistoria speglad genom sig själv och världen idag.

– Jag bearbetar historien, repar upp grästyg, virkar med det, manipulerar farfars foton, använder rörlig bild mm. jag arbetar med bilder och objekt tillsammans, det är som ett pussel.

Verken har namn som sätter fantasin i rörelse: ” det pågående”,”det är gräset som invaderar mig”, ”farmors tårar”, ”le journal”.