Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin logo
Utställning

Grottan
— Tove Nankler

Tove Nanklers konstnärskap springer ur och kommunicerar med naturen och det osynliga. En integrering av det undermedvetna och skeenden bortom. I denna utställning undersöker hon grottan, som princip att finna inre rymd. Grottan leker med essensen. Det enkla, som genom sin närvaro expanderar för att omfatta något större. Grottan belyser samspelet mellan yttre och inre rummet genom färg och form, likt en dualism som lever i oss alla och överallt. Grottan uppmanar till att söka och belysa vårt inre, för harmoni och balans i den yttre världen.

Konstnärens egna ord om utställningen

Grottan föddes ur ett barndomsminne. Ett tillstånd jag ofta uppsökte vid mitt närmaste berg. Ett varande i total samvaro med ett av naturens element. Jag kan fortfarande förnimma känslan av barfota fötter och händer på bergets solvarma kropp. Hur löven prasslar i vinden, upptäckten av en insekt och små fingrar som meditativt pillar på lite jord och sand som blivit kvar på berghällen. Om hur tiden plötsligt ställts om och blivit mer och hur jag är ett med allt och expanderar in i detta varande.

När jag promenerar hemåt är jag en annan än när jag kom. Jag är mer mig. Och det som bekymrade mig förut finns inte längre kvar. Grottan har funnits med mig länge nu, både i skapande form men framförallt i mitt varande.

Genom händelser som skett i det privata och i världen, har det blivit tydligt att det inre behöver belysas först. En process som förhoppningsvis aldrig tar slut. För någon.

Om konstnären

Tove Nankler är född och uppvuxen i Ekebäck, Göteborg. Hon är utbildad Arkitekt på Chalmers med en kandidat inom Matter Space Structure. Hon har verkat som curator med utbildning som projektledare på Kulturverkstan och curatorutbildning på Valand. Senaste utställning hon curerat var ”Inner” på Galleri Rotor, med konstnärer som Lea Porsager (Köpenhamn), Andreas Eriksson och systrarna Von Hausswolf. Nu är hon verksam som konstnär och Arkitekt. Hennes verk består av skulptur, måleri, skisser och fotografi.

Tove har spelat skivor på ställen som Konstepidemin, Konsthallen, Clandestino, Röda Sten, Fixfabriken, Pustervik, Kino. Musiken hon spelar går hand i hand med konsten hon utövar. Båda inspirerar till att se inom och bortom, med naturen som inspiration.

Utbildningar

  • Krabbesholm højskole, fri konst – 2005
  • KTH, film (Köpenhamn) – 2006
  • Kulturprojektledarutbildning (Kulturverkstan) – 2006-2008
  • Chalmers, Arkitektur – 2009-2019
  • Valand, art and cultural production strategies 18p – 2013

Med stöd från/I samarbete med

Göteborgs Stad
Statens kulturråd

Relaterat innehåll