Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin Konstepidemin Konstepidemin
Konstepidemin logo
Utställning

Under Attack • Bokmässan 2023
— Yauhen Attseski

I bildsviten Under Attack visar fotografen och journalisten Yauhen Attseski hur staden Lviv påverkas av Rysslands krig trots att staden ligger långt från fronten.

Människor engagerar sig i volontärarbete, gatumusikerna sjunger bara ukrainska sånger och det genomförs regelbundna ceremonier för att hylla krigets offer. Samtidigt pågår det vanliga livet. Man träffas på kaféer, barnen leker i snön och kyrkorna fylls. Yauhen Attseski vill med sina bilder visa hur befolkningen i Lviv fortsätter sina liv trots de enorma svårigheter som kriget medfört.

Yauhen Attsetski deltog 2021 i Konstepidemins residensprogram för konstnärer från Belarus och arbetade då med att färdigställa boken som senare gavs ut på Konstepidemins förlag.

Under Attack

  • Bilderna visas på Bokmässan, Plan 2, Fotografiska stråket
  • Arrangör är Svenska kyrkan i samarbete med Bokmässan

Om Yauhen Atteski

Yauhen Attseski är fotograf och journalist. Som fotograf har han arbetat för UNDP, Röda Korset, Belsat TV, New York Times, Sapiens och Timer. Han kommer från Minsk i Belarus men lever nu i exil i Ukraina, efter att ha bevakat det folkliga upproret i Belarus 2020.

Det arbetet resulterade i en bok, The Square of change, och en hemsida med samma namn. Det är en dramatisk berättelse om hur en stadsdel i Minsk gjorde motstånd mot regimens riggade presidentval i augusti 2020.

Fotografierna

22 november 2022

Strömavbrott på Shevchenkogatan i Lviv. För att få ljus använder man ficklampor och stearinljus. Efter raketattackerna mot staden infördes planerade strömavbrott varje dag, så att det fanns fyra timmar el i taget. Om det var massiva attacker kunder strömmen vara utslagen en längre tid.

13 januari 2023

Människor samlas i Apostlarna Petrus och Paulus kyrka i Lviv för att se julspelet Kolo Rayu, Paradisets cirkel. Det är en traditionell berättelse om återfödelse och en viktig länk mellan det förflutna och framtiden.

18 mars 2022

Invånarna i Lviv har placerat ut 109 barnvagnar på ett torg i staden. Det är lika många barn som dödats av den ryska armen sedan invasionen började några veckor tidigare.