Reportage

Jonathan Ollio Josefsson och Johannes Lundberg

Av Tomas Rubin

Stoppa plågsamma ljudförsök, läste jag en gång sprayat fult och fort på en klottervägg. Så långt från konst man kan tänka sig. Kom ihåg det med ett leende när jag och övriga i Konstepidemins Vänner tog del av två spännande konstnärskap under vänträffen 10 mars. Två relativt unga nyskapare som i jobbet använder syntar och sprayburkar så det står härliga till.

Jonathan Ollio Josefsson och Johannes Lundberg är två av ateljeisterna på Konstepidemin som framgångsrikt utvecklat både ljud (läs: musik) och graffiti i sina respektive formspråk till spännande upplevelser och Konst med stort K.

Bild 01 (1)

Marie Holmgren tillsammans med Jonathan Ollio Josefsson och Johannes Lundberg

Bild 02 (1)

Jonathan Ollio Josefsson

För att inte hamna i den ständigt omtuggade diskussionen om ”klotter” respektive ”graffiti” – ett ordkrig som Jonathan är innerligt trött på – så är det här utomhuskonst, bilder som Jonathan Josefsson med signaturen Ollio skapar med sprayfärger, storslagna och lustfyllda. Så långt ifrån förfulande taggar man kan tänka sig. När Jonathan Josefsson berättade om sin utveckling från graffitimålare med nattliga raider i Majorna till etablerad HDK-utbildad textilkonstnär(!) blev det en spännande resa. Vid sidan av graffitikonsten, som för övrigt ofta har en väldigt kort överlevnad, jobbar Jonathan med textilkonst med en tuftteknik han förfinat. Bildspråket i hans textila skapelser är ofta i samklang med Jonathans spraymålade bilder. Hans konstverk syns nu allt oftare som offentlig utsmyckning.

Johannes Lundberg är en av våra mesta multimusiker, tror jag. Utbildad basist, jazzmusiker, kompositör, radioproducent, skivbolagsdirektör, inspelningstekniker, grafisk designer… Med mera, är det bäst att tillägga. Det låter splittrat, men när man tar del av Johannes berättelse handlar det till stor del om en musiker som vill jobba med allt i yrket, från ax till limpa. Han nämnde själv ordet kontrollbehov. Via sitt fina basspel, som gett honom ett stort kontaktnät i musikvärlden både i Sverige och utomlands, har han fått möjlighet att jobba i vitt skilda genrer – jazz i olika former, klassisk musik, visa, folkmusik, elektronisk musik. I hans studio på Konstepidemin händer det alltid saker. Två närliggande projekt är en konsertserie med storband i Norrland och en nordenturné med norska musiker med Bach på notställen.

Härlig kväll med Konstepidemins Vänner – igen.