Reportage

Konstepidemins vänner på Wanås

Av Tomas Rubin

Mitt i steget – oavsett om man går eller springer – befinner vi oss alltid ett kortkort ögonblick i fritt fall – i den millisekund då ingen av fötterna bär vår tyngd.

Ungefär så sa en av invigningstalarna när Wanås Konst 2014 – Dansa Skulptur – öppnades. En väldigt blöt tillställning, skulle det visa sig.
Nu var det inte bara den stora utställningen som öppnades, dessvärre också himlen i ett hiskeligt heldagsregn denna söndag i maj. Men – trots detta – blev resan till Wanås och vernissagen väldigt lustfylld och förmodligen också minnesrik för många av oss ur Konstepidemins Vänner. Jag lovade några av deltagarna att inte skriva att det var en Kul Tur  (” för göteboskt”), så det undviker jag. Men ändå – det var en kul tur med mängder av intryck från den plaskvåta skulpturparken och utställningshallarna.

Årets stora utställning i Konsthallen bär titeln Återblick 2014 – Unvergessen (Graf Spee III) . Ett samarbete mellan tre konstnärer, Jan Håfström, Juan-Pedro Fabra Guemberena och Carl Michael von Hausswolff. Detta är en uppföljning, kan man säga, av installationen Graf Spee på Wanås 2007. En berättelse med utgångspunkt i det tyska slagskeppet som sänktes utanför Uruguay 1939, Nu har trion följt historien till havsbottnen, efter en studieresa till Montevideo. Resultatet blev alltså Unvergessen som betyder oförglömligt.

Dansen har vid sidan om skulpturen fått ett spännande utrymme i årets Wanås Konst. Tyvärr regnade alldeles för mycket av de planerade inslagen bort under vernissagedagen, men av det skälet inte minst, lockar ett återbesök under sommaren under en heldag med gynnsam väderlek. Då blir det synbart med de spännande möten mellan koreografer och skulptörer som årets program rymmer.

Vi var ett 50-tal ur Konstepidemins vänförening som hade förmånen att få göra bussresan till Wanås.  Stämningen i bussen – med goa grejer att både dricka och tugga på – bidrog i hög grad till att turen gav mersmak och flera av resenärerna ville genast boka sig till nästa vänresa, den till Vandalorum senare i år. Till dess får vi fortsätta sväva i fritt fall mellan fotisättningarna, vilken riktning vi än vandrar denna sommar. Vi ses till hösten!

wanas