Reportage

Vännerna med Marie Hermanson och Stefan Forssén

Av Tomas Rubin

Jo, Marie Hermanson, jag ska ta mod till mig och följa med dig in i ”Himmelsdalen”. Men när du berättade om bakgrunden till din senaste roman under senaste Vänträffen på Konstepidemin, rös jag – av förväntansfull spänning. En undanskymd by i botten av en bråddjup dal i Schweiz är spelplan för dramat som tar avstamp i en dröm Marie hade. Så är det oftast i Marie Hermansons författarskap, fick vi veta. Det börjar med en dröm, formas vidare tillsammans med fakta efter en omfattande research. Inför ”Himmelsdalen” handlade den förberedande studien till stor del om psykopati… Julläsningen är tryggad.

Efter debuten 1986 med novellsamlingen ”Det finns ett hål i verkligheten” har Marie skrivit nio romaner. De senaste har fått liv i skrivarlyan på Konstepidemin. Maries berättelser är översatta och publicerade i tjugo länder.

Det är tveksamt om Stefan Forssén vill bli kallad nestor, men han har alltid funnits på Konstepidemin, känns det som. En konstnär – musiker, tonsättare, författare – med en imponerande produktion

Körmusik, visor, modern jazz, teater- och filmmusik… Det flödar ur Stefans klangrika instrument. Från början tänkte han sig en framtid som matematiker och brottades med sifferteorierna i tiotalet år. Som tur var – för oss – tog musiken överhand. Den prisade jazzgruppen ”Änglaspel” är en av Stefans skapelser. Numera trivs han bäst med att skriva musik till bra texter, typ Lennart Hellsings. Helst korta texter, sa Stefan och fick de samlade vännerna att sjunga(!)kanon med orden ”Livet är en gåta”. Väldigt sant. Men en hint om vad som gör denna gåta så storslagen, pekade Marie och Stefan på med sina konstnärskap denna väldigt givande Vänträff på Konstepidemin.

Marie Hermanson. Fotograf: Johan Wingborg

Marie Hermanson. Fotograf: Johan Wingborg

Stefan Forssén. Fotograf: Johan Wingborg

Stefan Forssén. Fotograf: Johan Wingborg