Reportage

Vännerna och Skissernasmuseum

Av Tomas Rubin

På krönet av Hallandsåsen anade vi ljuset. Sol och värme hela vägen mot Lund och Skissernas Museum. Ett leende landskap och en storslagen konstupplevelse låg framför Konstepidemins Vänner denna lördag i maj.

foto Johannes Lundberg

Vilket fantastiskt museum som ligger här, inbäddat mitt i lärosätet. En utbyggd, nyinvigd konsthall som här i sin yttre form blivit ett besöksmål och en upplevelse av rang. En arkitektonisk pärla med den senaste inbjudande tillbyggnaden ritad av Elding Oscarsson.
Men det är förstås innehållet som räknas och här är det lätt att gödsla med superlativen. En helt överväldigande konstupplevelse!

foto Johannes Lundberg

Skissernas Museum rymmer nu 30 000 verk av internationella och svenska konstnärer, från tidigt 1900-tal till vår tid. Världens största samling av skisser, modeller och förlagor till svensk och internationell offentlig konst.
Matisse, Moore Hjertén, Grünewald, Diego Rivera, Léger , Nordström, van Arkel… Från golv till tak. Bokstavligen.

foto Johannes Lundberg

Redan vid inträdet i den första stora hallen drabbas besökarna av en näst intill förlamande känsla av övermäktighet. Utbudet är så ogripbart stort. Åtminstone reagerade jag så som förstagångsbesökare och jag tror många av Vännerna med mig kände en släng av detta.

foto Johannes Lundberg

Sammanfattningsvis skulle man kunna säga att vårens Konstresa blev ett väldigt lyckat och givande ”smakprov”. Det finns ingen chans att ta del av konstskatten i Skissernas Museum under ett och samma besök. Hit krävs det att man återvänder. Och återvänder igen. Jag gör det gärna.
Ännu en gång en finfin lust- och konstresa med Vännerna alltså.

foto Johannes Lundberg

Glad och god stämning i en knökfull buss, fika vin och tilltugg. Precis som det ska vara under en terminsavslutning med Konstepidemins Vänner.
Nu väntar en givande höst med ett fullspäckat program, plus en ny resa förstås. Det skulle inte förvåna mig om den går till Danmark…