Reportage

Vännerna reste till Småland

Av Anna-Stina Lindén Ivarsson

Alla vägar bär till Vandalorum, nåja, i alla fall två av de viktigaste; E4;an mellan Malmö och Stockholm, och riksväg 27 mellan Göteborg och Karlskrona. Det var på väg 27 vi kastade oss ut – en fullsatt buss med Konstepidemi vänner. Siktet var inställt på Småland och tre ladugårdsliknande byggnader ute på en åker strax nära Värnamo. Strategiskt placerade precis nära krysset där E4 och väg 27 möts.

– Där ska konsthallen ligga!

Vandalorums initiativtagare, den småländske möbelentreprenören Sven Lundh, visste redan för 25 år sedan precis vad han ville göra.

Och för tre år sedan, 2011, invigdes hans drömprojekt, konstarenan Vandalorum, ritat av arkitekten Renzo Piano (elva byggnader ingår i planen, ännu är endast tre av dem uppförda)och namngiven av Pontus Hultén.

Nu, 2014, var det återigen dags för en pampig invigning. Smålands konstarkiv firade 50-års jubileum med en stor utställning kallad NU. Alla var där. Sven Lundh (f 1925) förstås, med son och dotter Karin som är tf museichef, två landshövdingar och en landshövdings representant, liksom Konstnärsförbundets ordförande och självklart alla 100-talet Smålands konstnärer som bidragit till utställningen med nya verk som fyllde alla tre utställningshallarna.

Till denna kompetenta publik anslöt vi, 44 intresserade Konstepidemi-vänner.

Trots lite förseningar på ditresan fick vi en utmärkt presentation av husets tillkomst och verksamhet av intendent Eva Thomasdotter. Sedan kunde vi inta lunch – småländska isterband från Örserum inte minst (på rekommendation av resans Smålandsexpert Tomas Rubin)  – i en förträfflig restaurang. Därefter en stor dos samtida Smålandskonst som gav oss en god överblick på nuläget. En avslutande tur i den välfyllda museibutiken blev finalen på ett mycket trevlig besök.

Vandalorum har 50 000 årliga besökare. Det är mycket. En del beror på det strategiska läget mellan två stora riksvägar. Ett annat vägande skäl är säkert de intresseväckande utställningarna som man presterat under de tre år Vandalorum funnits.

– Det är nödvändigt att göra utställningar av hög kvalitet, inte minst då man ligger så här på vischan, annars sviker besökarna, sade vår guide Eva Thomasdotter. Hon berättade också om de forsknings- och samarbetsprojekt man har med Linnéuniversitetet och näringslivet, ett annat viktigt inslag för att utveckla verksamheten.

Vi tackar våra Småländska vänner som tog emot oss så gästvänligt trots bråda dagar. Vi tackar också alla Vänner som ville följa med och gjorde resan till en minnesvärld utflykt i höstsolen!

IMG_9007

IMG_8993

Vandalorum 10

IMG_8971