Reportage

Vännernas höstresa till Louisiana

Av Ulla-Britt Larsson

Performancekonstnären Marina Abramovic och den holländska fotografen Rineke Dijkstra – Vännernas höstresa till Louisiana

Vi startade klockan åtta på lördag morgon den 30 september. Jag nämner datumet för det var en speciell dag och det var med viss oro och obehagskänslor vi gav oss iväg till Danmark för att återkomma tolv timmar senare. Det var demonstrationsdagen, då nazister skulle tåga på Göteborgs gator; vad skulle hända?

Men när vi kom fram till Louisiana och de två mäktiga utställningar som visades, skingrades nog de dystra tankarna hos de flesta. Samtidigt var det vi möttes av också av ett slag som kunde skapa oro och många frågor och tankar. Marina Abramovic som anses som en av världens främsta performancekonstnärer gräver med sina verk djupt ner i det mänskligas avigsidor och svårigheterna i relationer. Hon använder sin kropp som ett verktyg i sin konst och i sin kommunikation med omvärlden.

Foto Agneta Stening (bilden är beskuren)

Utställningen bestod av foton, videos, installationer, levande konstverk som i högsta grad involverade oss åskådare

Foto Marie Holmgren

foto Marie Holmgren

– det var inte så många som vågade sig på att pröva den ovanliga porten.

 

 

 

På Louisiana visar Rineke Dijkstra en stor samling porträtt, huvudsakligen av barn och ungdomar. Vissa av dessa har hon följt och fotograferat i flera år, bland annat en flyktingflicka från barn till vuxen kvinna.

Hennes stora foton har en oerhörd skärpa och färgintensitet. De har liknats vid måleriet under den holländska guldåldern. En stor kontrast på flera sätt till Abramovics bilder som ofta är i svartvitt. Men där finns ändå en gemenskap i de bägge konstnärernas uttryck och motivval. Bägge fokuserar på och människans villkor, motgångar och kärleksupplevelser.

 

Så, det var en givande dag med stora konstupplevelser! Dessutom hade vi bra väder, solen verkar alltid lysa över Louisiana, trädgården och utsikten över Öresund var som vanligt vidunderligt vacker. Vännerna var nöjda!