Reportage

Vilket spännande möte

Av Tomas Rubin

”Vilket spännande möte! Två konstnärer som sjuder av kreativitet. Magiskt… ”

Superlativen flödade i eftersnacket vid Vännernas senaste träff. Och det blev sannerligen en givande kväll tillsammans med de två inbjudna konstnärerna och ateljeisterna på Epidemin, Linda Tedsdotter och Tore Svensson. Båda med konstnärskap som låter tala om sig såväl här hemma som långt utanför våra gränser.

Tore Svensson, foto Björn Rantil

Tore Svensson är silversmed, etablerad på Konstepidemin sedan 25 år. Hans formspråk och fantastiska hantverk är en njutning att ta del av. Under Vänträffen lyckades han tillverka en av sina skålar i hamrat järn på 60 sekunder! I en bildserie förstås. I verkligheten kräver det minst 60 timmars hårt arbete att forma, bearbeta och förvandla järnet till det konstverk som bär Tores signum. Han strävar efter att fånga en komplentativ känsla i formen. Ofta med den kontrastverkan som föreningen svart järn och guld ger. Att här ge en rättvisande bild av Tore Svenssons CV, med allt den inrymmer av utställningar, utmärkelser och lärarjobb, låter sig inte göras. Tore Svensson är en lågmäld person och en smula blyg, tror jag. Men ett är säkert: hans konstnärskap är storslaget och allt annat än blygsam.

Linda Tedsdotter, foto Björn Rantil

Så hade vi också det stora nöjet att höra Linda Tedsdotter berätta och visa bilder från sina lika spännande som uppmärksammade platsspecifika installationer. 2001 gick hon ut Valand och visade då ett examensverk – ”Tornet” – på Konsthallen i Göteborg. Det gav eko som så småningom förde henne runt halva jorden. Det hittills mest uppmärksammat verket har Lindas lådor med ljud – ”Terapi 2001” – blivit, där betraktaren/besökaren stoppar in huvudet i en box med en röst som berättar för dig som lyssnare, hur förträfflig, gillad och bra just du är. En Kärlekens Höga Visa som önskvärd vardagsterapi, om man så vill. Den installationen gjordes ursprungligen som en engångs-grej på Röda Sten, men har sedan återuppstått, bl.a på Moderna museet – och i Istanbul, givetvis med turkiska i ljudboxarna. ”Missing steps”, ”Periskopet” (i Taiwan) och ett helt halsbrytande konstprojekt på cykel runt Vättern är andra verk som kommit ur Linda Tedsdotters ymnighetshorn. Och mer är på gång…

En bra kväll med fint innehåll, som sagt. Och publikantalet under vänträffarna växer. Glädjande!