Reportage

VIP-visning för vännerna

Av Anna-Stina Lindén Ivarsson

I fredags var det premiär för Vännernas samarbete med Galleri Konstepidemin och succé får man nog kalla kvällens VIP-visning. Ett 50-tal vänner hade mött upp och konstnärerna Helene Billgren och Stefan Uhlinder, gjorde en super-presentation av sin gemensamma utställning ”BU”. Både rolig och informativ. Inte minst som en tidsspegel för vad som hänt sedan 80-talet, då de båda var elever på Valands konsthögskola ute på Lindholmen.

– 80-talet var en märklig tid. Vi gick från färg, form och rytm, till konceptkonst. Men vi var nog inte så konceptuella, sa Stefan Uhlinder och fick medhåll av Helene.

– Mitt måleri var tempera då, jag knäckte ägg i ateljén… sade hon som egentligen kom in på Valand som skulptör men, som hon sa; ”jag trivdes inte bland ståltråden” och hon lämnade skulpturen för måleriet, en teknik som hon senare tog ett 20-årigt uppehåll ifrån, ”jag tecknade, broderade och trädde pärlor istället … ”

Idag är Helene Billgrens nya favoritmaterial bastsnöre!

-Bast är ett naturligt material och har en retrokänsla och en känsla av Hawaii som jag gillar.

Av bastsnören har hon virkat små kragar (en Diorvisning hon såg på teve inspirerade) och tillverkat lösögonfransar, ”jag älskar lösögonfransar!”.

Med BU firar Helene och Stefan ett slags 30-årsjubileum. De debuterade gemensamt på galleri Rotor i Göteborg våren 1985, och i utställningen på Konstepidemin får man både nostalgi och samtid. Roligt fotomaterial och udda objekt från Valandstiden möter på väggen i entrén. I det gemensamma rummet visar de målningar från 1980-talet och sedan har var och en ett eget rum med nya verk. En uppgift har de gett sig inför denna utställning, nämligen att göra var sin tapet.  Vi får se två underfundiga lösningar på den utmaningen..

 

Helene Billgren

Helene Billgren

Stefan Uhlinder

Stefan Uhlinder

Helene Billgren och Stefan Uhlinder

Helene Billgren och Stefan Uhlinder

VIP7

Tack Galleri Konstepidemin, och tack Helene Billgren och Stefan Uhlinder, för denna innehållsrika VIP-visning!